Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

13.10.2020 08:17 Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

Osku Heinonen on nyt Tampereen Pyrinnön keulakuva. Kuva: Ville Vuorinen.

Pyrinnössä valtikka vaihtui Heinosen näppeihin kuin lennosta. Lehto ehti edustaa pelikentillä pyrinöläisyyttä jo kolmatta vuosikymmentä, mutta kevään shokkisiirron jälkeen Heinonen on joukkueen Pyrintö-kasvattien ikäpresidentti.

Eikä siihen välttämättä parempaa henkilöä voisi edes miettiä: Heinonen aloitti koripallon Pyrinnön pallokoulussa kuusivuotiaana, on kulkenut läpi Pyrinnön junioripolun pääsarjaan asti ja edustanut Korisliigassa Pyrinnön edustusjoukkuetta yhtä kautta lukuun ottamatta.

– Onhan Pyrinnön merkitys ollut pirun suuri omassa elämässä. Ihmiset ja yhteishenki on niitä isoimpia asioita, mitä Pyrinnöltä on saanut. On oppinut tuntemaan ihmisiä iästä, sukupuolesta ja lajista riippumatta sekä monet nykyisistä parhaista kavereista on pelannut samassa joukkueessa, Heinonen aloittaa.

– Ehkä paras termi kuvaamaan pyrintöläisyyttä on yhdessä tekeminen.

Keskustelut Heinosen uudesta roolista Pyrinnön keulakuvana on käyty joukkueenjohdon ja valmennuksen kanssa, mutta suurimman osan pohdinnasta hän on käynyt oman päänsä sisällä.

– Tehtävä on tavallaan johdattaa joukkue pyrintöläisyyteen. Eikä pelkästään pelikentällä, vaan myös siihen, mitä Pyrintö edustaa. Totta kai olemme jutelleet asiasta seurajohdon ja valmentajien kanssa, mutta itse olen miettinyt paljon, että mitä minä olen Pyrinnölle ja mitä Pyrintö on minulle.

Harvinainen 50-40-90-heittäjä

Tuttu näky Pyynikillä. Kuva: Ville Vuorinen.

Heinonen on ensisijaisesti tunnettu tarkasta heittoranteestaan, josta osoituksena huippukausi 2018/19, jolloin hän heitti huippuheittäjän merkkipaalun mukaisesti 50-40-90 eli yli 50% kakkosensa, 40% kolmosensa ja 90% vapaaheittonsa.

Kokonaisuudessaan Heinonen läväytti tilastosarakkeeseensa 11,4 pistettä, 1,7 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden. Tarkat heittotilastot olivat 2p 51,0%, 3p 40,4% ja 1p 93,8%.

Edelliskausi jäi kuitenkin tyngäksi – eikä pelkästään koronaviruspandemian vuoksi. Heinonen pääsi parketeille vasta marraskuussa, kun harjoituspelien aikaan sattunut käsivamma venytti kaudenaloitusta.

– Se verotti vähän valmistautumista. Toisaalta kun katsoi kauden jälkeen tilastoja, niin kyseessä oli uran toisiksi paras kolkkikausi, joten ei rannemurtuma näytä siinä mitään meinaavaan, Heinonen nauraa.

Jokainen enemmänkin Heinosta läpi uransa seurannut tietää, että hän on enemmän kuin pelkkä catch and shoot -heittäjä. Pallollisia taitoja löytyy ja tulevalla kaudella hän toivoo, että ne taidot pääsisivät oikeuksiinsa.

– Kun yksi aika dominoiva pelaaja eli Antero lähti, niin odotan pelillisesti enemmän pallon kanssa olemista ja sitä, että pääsisi itse vaikuttamaan hyökkäyspään ratkaisuihin.

Pyynikillä nähdään tulevalla kaudella vauhtia

Pyynikillä tullaan näkemään tulevalla kaudella vauhdikas Pyrintö. Kuva: Ville Vuorinen.

Heinosen lisäksi Pyrinnön ensi kauden joukkueesta löytyy liuta pelaajia, jotka ovat lähellä sitä käännepistettä, jossa he ovat vaihtumassa nuoresta aikuispelaajasta kohti kokeneita veteraaneja: Heinosen (’92) lisäksi kaksoset Justus ja Lassi Kilpinen (’93), Panu Peltokangas (’92) sekä Shawn Hopkins (’95).

Heinosen mukaan tämän kauden versio Pyrinnöstä on pelaajiensa ja tuoreen päävalmentajansa Miikka Sopasen näköinen.

– Näyttää aika hyvältä. Paljon on treenattu ja vahvistukset on valittu sen mukaisesti, että saisimme nopean joukkueen ja ehkä jopa vähän aggressiivisen. Itse odotan, että pelaisimme vauhdikasta peliä.

Pyrinnön valmennuksessa nähtiin muutos tulevalle kaudelle, kun Sami Toiviaisen kolmivuotinen pätkä tamperelaisten peräsimessä päättyi ja tilalle palkattiin Sopanen, joka on myös ehta pyrintöläinen. Sopanen on myös Pyrinnön kasvatti, joka on toiminut seurassa aiemmin junioreiden, miesten ja naisten päävalmentajana sekä valmennuspäällikkönä.

– Miikka on Samin tavoin aika rauhallinen, mutta samalla vaativa valmentaja. Yhteistyö on sujunut hyvin ja olen tykännyt, koska Miikka on tuonut uusia näkökulmia sekä joukkueen että minun tekemiseen.

Pyrinnön kausi alkaa keskiviikkona 14.10. Pyynikin palloiluhallilla, kun tamperelaisten vieraaksi saapuu Kouvot.

Henkilöt

 
29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

Näytä lisää vastaavia