Paluu korisarkeen etenee rohkaisevalla tahdilla – harrastajat ja katsojat löytäneet tiensä takaisin

19.10.2021 08:56 Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.

Viime viikonloppuna Korisliigan kärkiottelua Kauhajoki-Kouvot seurasi yli 1000 katsojaa Kauhajoen liikuntahallilla. Kuva: Ville Vuorinen

Koripallolisenssien määrä on kasvanut vajaat 10 prosenttia verrattuna viime vuoden samaan ajankohtaan. Lisenssimäärät kulkevat samalla tasolla kuin ennen koronapandemiaa. 

- On todella hienoa ollut huomata, että harrastajat ovat löytäneet takaisin koriksen pariin. Osa seuroista on saanut haalittua lisää uusia harrastajia mukaan. Yhteinen viesti kentältä on, että lapsen ja nuoret ovat palanneet lajin pariin intoa puhkuen, Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg kommentoi. 

- Osa seuroista on myös kertonut, että he eivät juuri nyt pysty ottamaan uusia harrastajia mukaan, koska joukkueet ovat viimeistä paikkaa myöten täynnä. Vaikka tilanne on näiden seurojen kannalta ikävä, sen sisälle kätkemä viesti on silti ilahduttava, Strömberg kertoo. 

Tällä hetkellä lisenssimäärä on 15 800, joka on 843 lisenssiä enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Kaikkiaan lisenssejä oli viime vuonna 18086. On huomioitavaa, että osa sarjoista eivät vielä ole käynnistyneet ja näin lisenssejä on vielä hankkimatta.  

Koripalloliitto saavutti 20 000 lisenssin rajapyykin kaudella 2017–18. Ennen koronapandemiaa, kaudella 2019–20, lisenssejä oli yhteensä 20 459. Samaan ajankohtaan verrattuna tällä kaudella ollaan reilut 50 lisenssiä edellä kautta 2019–20. 

Yleisö löytänyt takaisin pääsarjakoriksen pariin 

Rohkaisevia merkkejä on ollut havaittavissa myös koriskatsomoissa, jonne yleisö on löytänyt samalla tavalla kuin ennen pandemiaa.  

Salon Vilppaan ensimmäistä kotiottelua seurasi Salohallissa yli 1400 katsojaa ja Petteri Koponen on esiintynyt kahdesti loppuunmyydyssä Kisahallissa. Kataja Basketin kotiavausta seurasi myös yli 1000-päinen yleisö. Viime viikonloppuna Korisliigan kärkiottelua Kauhajoki-Kouvot seurasi yli 1000 katsojaa.

Korisliigan yleisökeskiarvo tällä kaudella on 822 ottelua kohden. Ennen koronapandemiaa, kaudella 2019–20, vastaavassa ajankohdassa yleisökeskiarvo oli 820 eli yleisö on löytänyt takaisin Korisliiga-katsomoihin pandemiaa edeltävälle tasolle.

Naisten Korisliigan kestomenestyjän Peli-Karhujen kotiotteluita on seurannut keskimäärin vajaa 600 henkeä. Miesten I divisioona A:ssa Oulu Basketball ja Äänekosken Huima ovat hätyytelleet 500 katsojan rajaa. 

 
28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

Koripallon pääsarjoissa pelataan Wilson-palloilla 2012-15

Suomen Koripalloliitto ja maailman suurimpiin urheiluvälinevalmistajiin kuuluva Amer Sports ovat solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen myötä Amer Sportsin Wilson Solution -koripallosta tulee Korisliigan ja naisten SM-sarjan virallinen pelipallo pelikausiksi 2012-15.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

15.3.2007 Pohjoinen alue

Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

13.2.2023 09:00 Koripalloliitto tiedottaa

Korisbuumi jatkaa kasvuaan: koripallo toista vuotta peräkkäin uuteen lisenssiennätykseen

Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

14.10.2020 14:15 Koripalloliitto tiedottaa

Pääsarjat pyörähtäneet käyntiin – tehdään ottelutapahtumasta yhdessä turvallinen

Suomen Koripalloliitto on yhdessä pääsarjaseurojen sekä asiantuntijoiden kanssa valmistellut yhteisen toimintaohjeen, jonka avulla halutaan tehdä ottelutapahtumasta mahdollisimman turvallinen niin pelissä mukana oleville kuin katsojillekin.

Näytä lisää vastaavia