Petteri Koponen: ”Odotan vesi kielellä MM-karsintoja ja EM-kisoja”

5.8.2021 10:48 Susijengin 2010-luvun keulakuva Petteri Koponen on esiintynyt viime vuosina maajoukkuepaidassa vain harvakseltaan Euroliigan ja Euroopan MM- ja EM-karsinta-aikataulujen päällekkäisyyksien johdosta. Marraskuussa alkavissa MM-karsinnoissa asia on kuitenkin toisin ja ”Kenraali Koposella” tulee olemaan merkittävä rooli.

Petteri Koponen kuuluu pääosanesittäjiin vuosien 2021-22 MM-karsinnoissa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa sekä helmikuun 2020 EM-karsintaikkunassa Koponen kirjautti Susijengin paidassa vain yksittäisiä otteluita, sillä seurajoukkuevelvollisuudet ensiksi FC Barcelonan ja sittemmin Bayern Münchenin kanssa vievät MaSu-Basketin kasvatin ajan.

Vaikka Koposella ei vielä olekaan sopimusta tulevasta pelikaudesta, hän osaa kertoa sen verran, että Euroliiga ei tule olemaan hänen maajoukkuevelvollisuuksiensa esteenä marras- ja helmikuussa.

- Sen voin jo varmuudella kertoa, että Euroliigaa en ensi kaudella pelaa. Nyt näyttää kaikin puolin todennäköiseltä, että pystyn pelaamaan tulevissa karsinnoissa ja auttamaan Susijengiä omalla panoksellani, Petteri iloitsee.

Jos yksityiskohtiin mennään, pelasi Koponen Euroliiga-työnantajiensa niin salliessa vuosien 2017–19 kahdestatoista MM-karsintaottelusta viisi. Useimmiten Koponen liittyi Susijengin matkaan maaotteluikkunoiden aikana vain päiväksi tai kahdeksi Euroliigan ottelukierroksen päätyttyä.

- Pelaajan näkökulmasta oli vaikeaa, kun ei tiennyt etukäteen, mihin peleihin pääsee. Samalla on tullut sellaisia reissuja kuin kaksi vuotta sitten helmikuussa, kun matkustin vuorokauden Madridista Venäjän Permiin ja hyppäsin melkeinpä kylmiltään kentälle ratkaisevaan MM-karsintamatsiin, hän naurahtaa.

- Toivottavasti Euroliigan ja FIBA:n väliseen kiistaan tulisi jokin ratkaisu. Erityisesti pienemmillä mailla yksittäisten pelaajien poissaololla on valtava merkitys. Ilman Luka Doncicia Slovenia jäi MM-kisojen ulkopuolelle, mutta Doncicin kanssa Slovenia pelaa olympiamitaleista.

Nälkä kasvaa odottaessa

Koponen arvioi, että epäsäännöllisempi maaotteluvuoroväli on jopa kasvattanut hänen nälkäänsä.

Edellisen kerran hän vietti täyden kesän Susijengin kanssa EM-kisakesänä 2017, jolloin hän toipui mystisestä olkapäävammasta kreivin aikaan Helsingin EM-alkulohkohurmokseen. Joka vuosi siitäkin asti Koponen on Susijengin kanssa harjoitellut, mutta osallistuminen maaotteluihin on ollut sattuneesta syystä satunnaisempaa.

- Maajoukkue on ollut mulle aina tosi tärkeä ympäristö. Nyt tuntuu jo siltä, että Helsingin kisoista on kulunut ihan älyttömän pitkä aika. Omalta osaltani odotan vesi kielellä MM-karsintoja ja syksyn ’22 EM-kisoja.

Vaikka Koponen ei viime kaudella Euroliigaa pelannutkaan, hän osoitti arvonsa niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueessakin kevään aikana. Italian Serie A:n Reggio Emiliassa Koponen karisti alkukipsinsä kevään edetessä ja nakutteli 8,3 pistettä ottelua kohden säkittämällä kolmosensa 41,5% tarkkuudella.

Susijengissä Koponen näytti helmikuussa arvonsa ensimmäisessä maaottelussaan kahteen vuoteen: EM-kisapaikan ratkaisseessa Sveitsi-ottelussa Koponen upotti jengin korkeimmat pisteet (21) sekä viimeisen minuutin ratkaisevat vapaaheitot (6/6).

- Ikää on tullut ja kropassa näkyy kulumisen merkkejä, mutta uskon, että pystyn vielä omilla jutuillani auttamaan jengiä, Petsku naurahtaa.

- Nuorena poikana toin ensiksi energiaa peliin ja sitten tuli se muutaman vuoden kestänyt vaihe, missä heitot ja ratkaisut pelattiin aika järjestäen mulle. Nyt olen ehkä siinä kolmannella askelmalla, jossa tuon peliin rauhallisuutta ja harkintaa. Eiköhän takamiehen evoluutio mene niin.

Vuodet toivat harmaan turkin

Koposen kanssa keskustellessa kysymys iästä nousee väkisinkin keskiöön. Vuosikausien ajan hän oli yksinoikeudella Susijengin kuopus ja ”ikuinen junnu”, jota ahavoituneet 1970-luvulla syntyneet jermut taputtelivat päähän.

Tänä päivänä Koponen on 33-vuotiaana niin iän kuin maaottelukokemuksenkin perusteella jengin harmaaturkkisia veteraaneja, joita joukkueen parikymppiset katsovat kunnioituksella ylöspäin.

- Ei siihen totu koskaan! Niin pitkään mä kantelin palloja ja pelikasseja yksinoikeudella ja nyt pitäisi tottua siiten, että mä oon se vanha jätkä, Petteri nauraa.

- Kai se perusasetelma on kuitenkin sama, eli yritän auttaa jengiä parhaan kykyni mukaan. Jos ”pappan” pitää vähän antaa ohjeita ja pitää huolta pallosta, niin sitten ”pappa” tekee niin kuin käsketään.

Koposen motivaatiosta ei kenenkään tarvitse olla huolissaan. Vaikka kilometrejä on viisien arvokisojen veteraanilla mittarissa vaikka muille jakaa, mieli vetää vahvasti kentille.

- MM-karsinnat on totta kai iso juttu koko Suomi-korikselle, siinä pelataan taas mahdollisuudesta palata MM-kisanäyttämölle. Ja kyllä nuo seuraavat EM-kisat on taas sellainen etappi, joka palaa mieleen ihan yhtenään.

Henkilöt

 
22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

28.7.2021 10:26 Susijengi

Luukas Vaara: ”Ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida”

Susijengin kesän 2021 merkittävimpiin nousijoihin ja yllätyspelaajiin on lukeutunut viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja harjoitellut Lahti Basketball Junioreiden kasvatti Luukas Vaara, 20. Kimmoisa ja nopea 206-senttinen Vaara on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja viime kaudella otetut kehitysaskeleet näkyvät nyt miesten maajoukkuetasolla.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

4.7.2021 10:28 Susijengi

Korisliigan MVP Okko Järvi Susijengissä: ”Taktiset puolet ja kokemus on mun valttikortteja”

Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Okko Järvi on kuulunut jo puolen vuosikymmenen aikana Korisliigan kirkkaimpiin tähtiin, mistä osoituksena mm. kevään 2021 arvokkaimman pelaajan palkinto. Uusi virstanpylväs Järven, 25, uralla on vuorossa ensi viikolla, kun hän matkustaa Susijengin kanssa kansainväliseen turnaukseen Okinawalle.

2.7.2021 10:11 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Tässä on sellainen jengi, mistä meitsi tykkää”

Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.

30.6.2021 09:38 Susijengi

Susitulokas Jacob Grandison: ”Voittaminen on tärkeintä!”

Susijengi on saanut kesäkuussa riveihinsä tukun mielenkiintoisia uusia vahvistuksia, joista kalifornialaislähtöistä, Illinoisin yliopistoa NCAA-liigassa edustavaa Jacob Grandisonia, 23, on syytä pitää tarkalla silmällä. 198-senttinen Grandison kuvailee itseään ennen kaikkea voitonhaluiseksi joukkuepelaajaksi.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

12.6.2021 09:56 Susijengi

Tomas Pihlajamäki: ”Nuorta jalkaa ja heittovoimaa”

Susijengin uusien kasvojen kategoriaan lasketaan mukaan myös viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja erinomaisen tulokaskauden jälkeen kaksivuotisen jatkosopimuksen Tampereen Pyrinnön kanssa sorvannut Tomas Pihlajamäki, 21. Taistelijaluonteinen Pihlajamäki luonnehtii Susijengiä kuin "vanhaksi, tutuksi" ympäristöksi.

11.6.2021 15:42 Susijengi

Susidebytantti Mubashar Ali: ”Työskentelen kovaa ja hyvällä fiiliksellä”

Susijengi on saanut alkukesän aikana vahvuuteensa mielenkiintoisen uuden tuttavuuden, kun viime vuodet Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläislähtöinen Mubashar Ahmed Ali, 213 cm ja 24 vuotta, on esitellyt ulottuvuuttaan, energisyyttään ja monipuolisuuttaan joukkueen harjoituksissa.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

Näytä lisää vastaavia