Pudotuspelien avausiltana kohtaavat ennakkosuosikit ja altavastaajat – kotietua nauttivat runkosarjakuningas Kauhajoki sekä aina vaarallinen Salon Vilpas

24.3.2023 12:18 Lauantaina 25. maaliskuuta miesten Korisliigan puolivälierissä kohtaavat Kauhajoki ja Tampereen Pyrintö sekä Salon Vilpas ja Kouvot.

Kauhajoki lähtee playoffeihin sarjan paalupaikalta. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

Miesten Korisliigassa käynnistetään lauantaina 25. maaliskuuta puolivälierävaihe, ja illan toisessa kamppailussa kehiin pääsevät ääripäihin sijoittuneet joukkueet eli sijat yksi ja kahdeksan. Sija kahdeksan, Tampereen Pyrintö, varmisti oman playoff-paikkansa niin sanotusti viime hetkellä voittaessaan viimeisen ottelunsa alemmassa jatkosarjassa.

– Asia oli omissa käsissä jo parin ottelun ajan, mutta tuli ehkä vähän turhaa mailanpuristamista ja pakkovoiton painetta, emmekä onnistuneet ihan heti. Joten kyllä tästä minimitavoitteen saavutuksestakin tuli hyvä ja helpottunut olo, toteaa Pyrinnön kapteeni Osku Heinonen.

Vastaansa Pyrintö saa runkosarjan kuninkaan, eurokentilläkin erinomaisesti menestyneen Kauhajoen. Heinosella on selkeä näkemys siihen, miten joukkueita koskevat ennakko-odotukset ja voimasuhteet vaikuttavat mielentilaan otteluiden alla.

– On helppo lähteä pelaamaan, kun on ainoastaan voitettavaa. Olemme seuranneet tarkasti, mitä Karhu kentällä tekee, ja vastaamme tulee aika laaja rotaatiolla toimiva kone, joka ei ole pahemmin yskähdellyt. Meidän on pystyttävä keskittymään peliin ja omaan tekemiseemme koko 40 minuuttia kerrallaan. Jos tulee muutamankin minuutin huono hetki, niin Karhu tekee kyllä siitä toipumisen todella vaikeaksi.

Kauhajoen nouseva tähti, Kuukauden vahvimpanakin kauden varrella palkittu Severi Kaukiainen, tiedostaa saman asetelman kuin vastustajakin. Sen vuoksi hän painottaakin, että siinä on isot riskit ja vastustaja on heille paha.

– Pyrintö on kurinalainen joukkue, joka pelaa todella nopeaa peliä. Varmasti useimmat ajattelevat voimasuhteet tällä tavalla, mutta kentällä voi tapahtua mitä vain, eikä kyseistä vastustajaa todellakaan saa mennä aliarvioimaan. Meidän täytyy yhä hioa hyökkäyslevypallopelaamistamme ja aloittaa puolustaminen välittömästi irtopallosta, jotta emme päästä Pyrintöä juoksemaan, koska juuri se on heidän aseensa.

Siitä huolimatta, että Kauhajoki nappasi viimeisessä ottelussa runkosarjan kuningaspaikan, joukkueen tie kaudella ei missään nimessä ole ollut helppo. Huomattava menestys FIBA Europe Cupissa Korisliigan ohella on todella vienyt veronsa, ja siitä muistuttaa myös Kaukiainen.

– Koko runkosarjasta voisin antaa kouluarvosanan hyvä. Olen tyytyväinen, että voitimme paljon pelejä siitä huolimatta, että oli rankkoja pätkiä, kun reissasimme paljon ja jouduimme pelaamaan tiiviillä aikataululla. Mutta samalla pitää muistaa, että mitään ei varsinaisesti ole vielä voitettu, vaan nythän ne tärkeät pelit vasta alkavat.

Vilppaan ja Kouvojen välillä voimasuhteet kiistanalaisemmat

Illan toisessa kohtaamisessa, joka käydään Salon Vilppaan ja Kouvojen välillä, ei samanlaista ennakkosuosikin ja altavastaajan asetelmaa ole voittotilastojen valossa, koska sarjassa kohtaavat playoff-puun keskimmäiset joukkueet. Kahdesta ehdokkaasta kuitenkin Vilpas varmisti itselleen kotiedun ottamalla haltuunsa sijan neljä.

– Suorituksemme runko- ja jatkosarjassa oli lähinnä tyydyttävä, mutta toisaalta ennakkotapaukset tässä viime vuosina ovat osoittaneet, että joukkueen ei välttämättä tarvitse olla runkosarjan ensimmäisillä paikoilla mennäkseen pitkälle, toteaa Vilppaan veteraanipelaaja Juho Nenonen.

Ei jääne kenellekään epäselväksi, että Nenonen viittaa kommentillaan siihen, kuinka Vilpas itse kohosi kaudella 2020–21 runkosarjan neljänneltä sijalta aina mestariksi asti. Hän toteaa, että tilanteessa, jossa kummallekaan seuralle ei tarvitse sovitella ennakkosuosikin viittoja, täytyy lähteä vain pelaamaan omaa peliään.

– Kentälle täytyy mennä nöyrästi, sillä tulossa on kova sarja, mutta uskon vakaasti mahdollisuuksiimme. Kouvot pelaavat hyvin erilaista koripalloa kuin useimmat muut, sillä heillä on neljä liikkuvaa miestä ulkona ilman yhtäkään nelospaikan pelaajaa ja yksi iso mörkö sisällä. Valmentajavelho Jyri Lehtonen varmasti keksii meille aikamoisia haasteita.

Kouvojen päävalmentaja, mainittu velho Lehtonen, sen sijaan esittää jyrkän vastalauseensa välittömästi ajatukseen, etteikö sarjassa olisi ennakkosuosikkia.

– Jos katsoo seurojen puolen vuoden loukkaantumishistoriaa, pelaajabudjettia ja kokoonpanon nimilistaa, niin kyllä tässä aikamoinen ennakkosuosikin viitta on Vilppaalla. Mutta me olemme tottuneet siihen. Heiltä löytyy kokoonpanosta aivan kaikkea heittäjistä kokoon ja pelinrakennukseen, joten lähestymme tätä sillä tavalla, että meidän on kehityttävä pudotuspelien edetessä.

Lehtonen mainitsee, että hitaasti eteneminen ja sen myötä kehittyminen on ainoa keino, jolla Kouvot voi kuroa umpeen eroa, joka on syntynyt siitä, että joukkue ei ole pystynyt pelaamaan täydellä joukkueella runkosarjassa. Vaikean kauden jälkeen hänellä onkin aivan selkeä näkemys siihen, kuinka tyytyväinen joukkueen tilanteeseen kelpaa valmentajana olla.

– Tämä päättynyt sarjavaihe oli pelaajiltamme aivan uskomattoman hieno suoritus. He varmistivat ylemmän jatkosarjapaikan jo hyvin aikaisin runkosarjassa siitä huolimatta, että meillä on ollut erittäin paljon loukkaantumisia ja sairastumisia. Se suoritus pelasti jo puolet kaudesta.

 
19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

2.5.2023 20:24 Pääjuttu

Korisliiga-finaalit käyntiin: Seagulls ryöväsi Kauhajoen kotiedun välittömästi

Kauhajoki taipui kotikentällään Helsinki Seagullsille 54–70.

2.5.2023 07:54 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

29.4.2023 20:07 Korisliiga

Jatkoaika tarvittiin, mutta Kataja piti pintansa – Korisliigan pronssimitalit Joensuuhun

Korisliigan pronssiottelu päättyi Kataja Basketin hyväksi luvuin 107–96, vaikka Salon Vilpas olikin saada viime metreillä kiinni.

25.4.2023 20:51 Korisliiga

Korisliigan finaalipari on selvillä – Kauhajoki väsytti Vilppaan pitkän väännön jälkeen

Miesten Korisliigan finaalissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Pronssista pelaavat Salon Vilpas ja Kataja Basket.

23.4.2023 18:59 Korisliiga

Seagulls mursi kirouksen – puhtaalla pelillä finaaleihin

Helsinki Seagullsin ja Kataja Basketin väliset välierät päättyivät tänään otteluvoitoin 4–0.

22.4.2023 22:26 Korisliiga

Kauhajoki venytti sarjajohdon 3–1:een – enää voiton päässä Korisliiga-finaalista

Salon Vilpas taipui kotonaan Kauhajoelle ja joutui välierissä 1–3-takaa-ajoasemaan.

21.4.2023 20:40 Korisliiga

Nikkarinen ja Järvi laittoivat tuulemaan – Seagulls voiton päässä finaalista

Helsinki Seagulls kaatoi Kataja Basketin ja johtaa välieräsarjaa 3–0.

20.4.2023 21:09 Korisliiga

Vilpas ei aio taipua – Kauhajoen kotitappio kavensi välierät 2–1:een

Salon Vilpas otti tiukan vierasvoiton Kauhajoesta ja sai kavennettua vastustajan sarjajohtoa.

Näytä lisää vastaavia