Rajapyykkeihin yltänyt Sami Toiviainen nauttii päivittäisestä valmentajan työstä ja jatkuvasta oppimisesta

5.2.2021 13:39 Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tuuletti kahta merkkipaalua tammikuussa, kun hän saavutti 600 Korisliiga-ottelun sekä 300 runkosarjavoiton rajapyykit päävalmentajana - molemmat vasta historian neljäntenä valmentajana.

Kulunut kausi on Sami Toiviaiselle ensimmäinen Salon Vilppaassa. Hän on vakuuttunut seuran toimintatavoista ja ammattimaisuudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Toiviaisen molemmat rajapyykit ovat massiivisia. Ne ovat merkittäviä yli lajirajojenkin. Etenkin kun muistetaan, että Toiviainen ei ole valmentajanakaan kovin vanha. 47-vuotias kuusaalainen on ehtinyt valmentaa pääsarjassa neljäntoista kauden ajan.

- Ovathan ne isoja lukuja, kun miettii sitä kautta, millaisia legendoja edellä on, Sami Toiviainen sanoo ja viittaa edellä oleviin Kari Liimoon, Eero Saariseen sekä Jarmo ”Jarkki” Laitiseen.

- En edelleenkään pidä itseäni tosin minään ylivanhana. On tietynlainen onni, että olen saanut aloittaa suhteellisen nuorena ja saanut tehdä tätä työtä 14 kautta putkeen. Toki onnistumisiakin on pitänyt tulla, koska sillä valmentajan työtä pitkälti urheilussa arvotetaan.

Toiviaisen tie valmentajaksi käynnistyi 1990-luvun loppupuolella Lahdessa. Se tie on vienyt häntä Korisliiga-kartalla Lahden lisäksi Kotkaan, Kauhajoelle, Tampereella ja viimeisempänä nykyiseen asemapaikkaan Saloon. Parhaillaan Toiviaisella on menossa ensimmäinen vuosi kaksivuotisesta sopimuksestaan Vilppaan kanssa.

- Tämä on ollut tähän asti makea reissu. On ollut hienoa päästä urheilun kautta eri puolille Suomea näkemään urheilua ja kulttuurisia eroja eri kaupunkien välillä. Toki matkan varrella on saanut paljon elinikäisiä ystäviä ja mahtavia kokemuksia. Sama on tietysti tapahtunut perheelle, joka on saanut saman kokemuksen reissaamalla isän työn perässä. 

 

Vaikka tietyllä tavalla Toiviainen pitää Lahtea kotinaan, ja aikoinaan sen taakse jättäminen vähän arvelutti, on vuodet muualla opettaneet paljon. Etenkin sen, että ihmiselle tekee hyvää asua muuallakin kuin siellä tutussa kotikaupungissaan. Se avartaa omaa maailmankuvaa, syy-seuraussuhteita.

- On ollut etuoikeutettua päästä seuraamaan, minkälainen kulttuuri eri kaupungeissa urheilun suhteen on. Vaikka maana Suomi on suhteellisen pieni, eroavaisuuksia kaupunkien väliltä löytyy. Eri seuroissa arvotetaan asioita eri tavoilla. Suurin ero tulee varmasti junioritoiminnan tavoissa ja määrissä.

Vaikka Toiviaisen näkyvin työ viime vuonna on ollut Korisliiga-joukkueen peräsimessä, on hän osallistunut seuroissa paljon myös junioripuolen tekemiseen ja kehittämiseen. Omat pelaavat tyttäret ovat olleet looginen aasinsilta myös siihen suuntaan.

 

Pitkä tie tähän hetkeen, paljon vielä edessä

Toiviainen juhli Suomen mestaruutta Namika Lahden päävalmentajana keväällä 2009. Vuoden valmentajan tittelit tulivat samaiselta mestaruusvuodelta sekä KTP-Basketin hopeakaudella 2013. Toiviainen myöntää, että pari kertaa mopo on meinannut lähteä käsistä.

- Vaikka vuosia on paljon takana, valmentajan työ on jatkuvaa oppimista. Nuorena ja vielä suhteellisen kokemattomana valmentaja Lahden mestaruuden jälkeen meni seuraava kausi aika pahasti vihkoon, kun sitä kuvitteli, että samat jutut voivat päteä yksi yhteen uuden joukkueen kanssa, Toiviainen muistelee.

- Kokemukset ovat avartaneet silmiä, että miten erilaisten pelaajien kanssa kannattaa toimia. Valmentajana on joutunut jatkuvasti haastamaan itseään ja imemään oppia myös muilta. Etenkin nuorten maajoukkueympäristö on antanut paljon, kun on kausien välissä saanut vaihtaa ajatuksia muiden valmentajien kanssa.

Toiviainen on kuulunut eri nuorten maajoukkueiden valmennusryhmiin yhdeksänä kautena. Kuva: Ville Vuorinen

Toiviaisella on laaja perspektiivi siitä, mitä Korisliigassa on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana tapahtunut. Valmentajat ovat saaneet turvakseen teknologiaa, jotka ovat auttaneet niin vastustajien skouttaaamisessa kuin omassa palautteenannossakin. Data on viime vuosien aikana mullistanut joukkueiden arkea.

Toiviaisen mukaan peli on muuttunut urheilullisempaan suuntaan ja pelitilanteiden nopeus on kasvanut. Nyt pelaajilla on aikaa ja tilaa vähemmän kuin vuosikymmen sitten.

- Yksi hyvä esimerkki tästä on, että aikoinaan meille tuli Saksan Bundesliiga-joukkueiden viidennet tai kuudennet vahvistukset ja he olivat kovia seppiä tässä sarjassa. Nyt Korisliigaan tullaan entistä kovemmista ympyröistä ja täältä lähdetään myös kovempiin sarjoihin suoraan.

 

Lukuisia hienoja kohtaamisia

Toiviainen on saanut koripallon kanssa tutustuttua toinen toistaan hienompiin ihmisiin. Monet heistä ovat tehneet häneen pysyvän vaikutuksen. Toiviainen on kiitollinen, että hän on saanut työskennellä omassa valmennusstafissaan upeiden apuvalmentajien kanssa. 

- Petri Selkeellä on varmasti ollut isoin vaikutus siihen, että minusta ylipäätään tuli valmentaja. Se tapahtui vuoden 1997 pääsiäisturnauksessa, kun erään saunaillan pääsyvaatimuksena oli se, että seuraavalla kaudella aloitan junioreiden valmentamisen. Se oli se hinta, jonka maksoin. Sain myöhemmin ”Peteltä” paljon oppia valmentamisesta, Toiviainen naurahtaa.

- Kyllähän Timo Hakamaan merkitys oli suuri. Toimiminen hänen apuvalmentajanaan oli silmiä avaavaa nuorelle valmentajalle. Toki on jaettava kiitosta kaikille niille, joiden kanssa olen saanut toimia vuosien varrella.

Toiviainen on tuttu näky nuorten maajoukkueista. Se ympäristö on antanut hänelle paljon. Keskustelut muiden kanssa ovat Korisliiga-kausien välissä tehneet hyvää niin mielelle mutta myös antaneet uusia ajatuksia.

- Juniorivalmentaja Niko Nyholm on tehnyt viime vuosina minuun suuren vaikutuksen siinä, miten korista voidaan opettaa nuorille pelaajille. Olen saanut häneltä taidonopettamisen juttuja enemmän kuin varmasti keneltäkään muulta, Toiviainen kiittelee.

Alkukangisteluista huolimatta Toiviainen on suhteellisen tyytyväinen joukkueen runkosarjasuoritukseen. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Pelaajista esiin nousee takamiehet Bojan Sarcevic, Antero Lehto ja Teemu Rannikko. Vaikka Rannikon kanssa yhteistä taivalta on takana vasta puolikautta, jatkuvat keskustelut pelistä ja elämästä ovat rikastuttaneet Toiviaisen ajatusmaailmaa. 

- On pakko nostaa esiin pelaajista myös Vesa Mäkäläinen. Hänellä on käsittämätön nopeus oppia koripallon pieniä taktisia nyansseja. Kaikki, jotka Veskun tuntevat tietävät sen, että hän ei ehkä ollut koulumaailmassa tai äidinkielen kirjoituksissa se välkyin kaveri, mutta korisympäristössä hänelle ei koskaan tarvinnut sanoa samaa asiaa toista kertaa.

 

Katseet kohti kevään tosipelejä – ja tulevaisuuteen

Vilpas on Korisliigassa kolmantena, kun se on voittanut 11 ottelua ja hävinnyt kuudesti. Toiviainen jakaa kiitosta Vilppaan ammattimaisen seurajohdon suuntaan. Koripallon fasiliteetit Salossa ovat viimeisen päälle kunnossa, ja valmentaja on saanut keskittyä oleelliseen eli valmentamiseen.

- Aina voi miettiä muutamia hävittyjä pelejä, mutta kokonaisuudessa kausi on mennyt kohtuullisesti. Meillä on vähän käynnistysvaikeuksia alkukaudesta, mutta suunta on ehdottomasti nyt oikea, Toiviainen vakuuttaa.

- Eniten tässä hetkessä minua huolettaa tämän kauden vaikutukset Korisliigan tulevaisuudelle, mutta myös nuorten urheiluunkin. Toivottavasti ensi kaudella kaikki joukkueet Korisliigassa ovat lähtöviivalla, ja kaikilla on mahdollisuus kilpailla. On toivottava, että koriksen harrastajien määrä ei ota pahaa takapakkia tässä maailmantilanteessa.

Toiviaisella on nykyistä sopimustaan Vilppaan kanssa jäljellä ensi kausi. Tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa, mutta unelmia kokeneelta valmentajalta löytyy.

- Tietysti valmentajana miettii aina ulkomaita, mutta en halua mennä sinne vain menemisen takia. Pitäisi olla kokonaisvaltainen paikka, jossa voi paitsi onnistua, mutta myös kehittyä. Välillä olen myös miettinyt, voisiko osaamisestani saada hyötyä akatemiavalmennuksen parissa tai urheilutoimenjohtajan pestissä. Vuosia on takana sen verran, että omia ajatuksia on jalostunut matkan varrella.

- Tällä hetkellä nautin päivittäisestä valmentamisesta niin paljon, etten kuitenkaan tosissani ole harkinnut muuta. Sitten jos alan kokea, että olen menossa joka päivä töihin, lopetan tämä hommat. Toistaiseksi siltä ei ole tuntunut. Valmentaminen on erittäin motivoivaa, joten siitä on pakko jatkaa.

 
6.3.2021 19:23 Korisliiga

Lahti varmisti pudotuspelipaikkansa – voittoja Pyrinnölle ja Kauhajoelle

Korisliiga-illassa Lahti Basketball varmisti pudotuspelipaikkansa ja Tampereen Pyrintö sekä Kauhajoki keräsivät lisää voittoja pinoonsa.

5.3.2021 20:43 Korisliiga

Kobrat otti kriittisen voiton – Seagulls ja Vilpas vahvistivat asemaansa

Korisliiga-illassa voittoa juhlivat Kobrat, Seagulls ja Vilpas. Kobrille voitto oli korvaamaton – paikkansa varmistaneille Seagullsille ja Vilppaalle panokseton.

5.3.2021 15:00 Korisliiga

Helmikuun Valopilkku on Kauhajoen huimaan lentoon piiskannut Okko Järvi

Kuukauden Valopilkku -kunnia osui helmikuun 2021 osalta Kauhajoen viiteen voittoon johtaneeseen Okko Järveen.

3.3.2021 20:20 Korisliiga

Kataja kiipesi pudotuspeliviivan päälle – Pyrintö kiilasi Kauhajoen ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa käy kova kamppailu niin kärkisijoista kuin viimeisistä playoff-paikoistakin. Illan voittajia olivat Kataja Basket ja Tampereen Pyrintö.

2.3.2021 20:13 Korisliiga

Vilpas taisteli, mutta Seagulls piti pintansa – Shawn Huff johti korintekoa

Salon Vilpas antoi kotikentällään kovan vastuksen Helsinki Seagullsille, mutta sarjakärki ei suostunut taipumaan.

1.3.2021 20:06 Korisliiga

Sisuuntunut KTP kynsi tiensä takaisin viivan päälle – Lahden heitot satoivat rautoihin

KTP-Basket haki pisteet Lahdesta ja pitää playoff-haaveensa yhä hengissä.

27.2.2021 18:35 Korisliiga

Seagulls, Pyrintö ja Kauhajoki porskuttavat karkuun – viimeisillä playoff-sijoilla tiukka sumppu

Korisliigan kolmen kärki Helsinki Seagulls, Tampereen Pyrintö ja Kauhajoki vahvistivat asemaansa illan voitoilla.

26.2.2021 10:16 Korisliiga

Pekka Saros viheltää lauantaina 1200. liigaottelunsa

Erotuomari Pekka Saros saavuttaa jälleen huiman rajapyykin, kun lauantaina hän viheltää erotuomariuransa 1200. pääsarjaottelun. Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987–88.

24.2.2021 19:55 Korisliiga

Pyrinnön Shawn Hopkins hassutti kasvattajaseuraansa Pirkanmaan derbyssä – Antero Lehdon 16 syöttöäkään eivät kamppailussa riittäneet

Miesten Korisliigassa voittoja hakivat Tampereen Pyrintö, Kauhajoki ja Lahti Basketball. Playoff-viivan ylä- ja alapuoliset joukkueet pysyivät ennallaan.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

13.2.2021 17:11 Korisliiga

Kobrat jatkoi pirteitä otteitaan, Vilppaalle murskavoitto Korihaista

Edellisessä ottelussaan Lahti Basketballille kapsahtanut Lapuan Kobrat haki viidennen voittonsa kuuteen matsiin luutimalla loppuhetkillä BC Nokian tieltään pistein 105-96 (49–48). Samaan aikaan Salohallissa Vilpas vankisti asemiaan pudotuspelien kotietuasetelmissa höykyttämällä liigajumbo Korihaita 119–66 (55–28).

12.2.2021 20:08 Korisliiga

KTP vaikeuksien kautta voittoon Kymenlaakson derbyssä – pudotuspelit askeleen lähempänä

KTP-Basket isännöi Kouvoja ja otti hankalan kamppailun jälkeen tiukan 101–95-voiton.

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

10.2.2021 21:00 Korisliiga

Uralle ja Korihaille kummallekin kauden toinen voitto – Kauhajoki kiilasi Pyrinnön ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa Ura Basket ja Korihait ottivat molemmat vihdoin kauden toisen voittonsa. Kakkossijasta käy kiihkeä taisto, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas vahvistivat omaa asemaansa.

9.2.2021 20:15 Korisliiga

Lahden pyörteet liikaa Kobrille – Seagulls vahvisti sarjajohtoaan

Miesten Korisliigassa illan otteluvoitot menivät Lahti Basketballille ja Helsinki Seagullsille.

8.2.2021 08:30 Korisliiga

Tammikuun Valopilkku Antto Nikkarinen: ”Olemme sijoitustamme parempi joukkue”

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi. Nikkarisen mukaan Kobrien sijoitus sarjataulukossa antaa virheellisen kuvan joukkueen potentiaalista.

6.2.2021 19:04 Korisliiga

Pyrinnöstä ei ollut pysäyttämään Seagullsia – Kauhajoki hengittää kärkikaksikon niskaan

Korisliigan kärkikolmikko tiivistyy, kun kauden loppusuora lähenee. Seagulls pitää visusti kiinni ykköspaikastaan, mutta Pyrinnön ja Kauhajoen välillä nousee jo jännitys.

5.2.2021 20:15 Korisliiga

Kobrat ryöväsi pisteet Mansikka-aholta – Grimes syttyi toisella puolikkaalla

Kouvojen ja Kobrien kohtaaminen miesten Korisliigassa päättyi isäntien 85–95-tappioon.

5.2.2021 10:25 Korisliiga

Korisliigan kärkiottelu Seagulls-Pyrintö lauantaina ilmaiskanavalla – Jim näyttää ottelun suorana

Korisliigan huippuottelu on nähtävissä vapaalla kanavalla tulevana lauantaina, kun sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa. Ennakkostudio käynnistyy klo 16.00 ja ottelu puoli tuntia myöhemmin.

3.2.2021 20:30 Korisliiga

Korisliigassa nähtiin kaksi jatkoeräjännäriä – Kaukiainen ja Kouvot juhlivat voittoa Nuutisen loistopelistä huolimatta

Voitonjuhlia miesten Korisliigassa viettivät tänään Kouvot, Pyrintö, Seagulls ja Kauhajoki.

Näytä lisää vastaavia