Roope Ahonen jatkaa Breoganin riveissä

18.7.2020 16:58 Salon Vilppaan kasvatti ja kahdet EM-kisat Susijengissä pelannut Roope Ahonen, 30, aloittaa syksyllä jo neljännen kautensa Espanjan kakkosliigassa (LEB Oro). Ahonen palaa kesken jääneen 2019-20-seurajoukkuekauden jälkeen Breoganiin, jonka kanssa hän on solminut 1+1-vuotisen sopimuksen, jonka jatko-optio astuu voimaan mahdollisen sarjanousun jälkeen.

Roope Ahonen viilettää jo neljännelle kaudelleen Espanjassa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ahonen ja Breogan lähtivät 2019–20-seurajoukkuekauteen nousutavoite silmissään. Ahosen kausi päättyi kuitenkin ennenaikaisesti alaraajavammaan tammikuun lopussa, jonka jälkeen kausi ehti vanheta kaksi kuukautta ennen keskeytymistään koronaviruspandemian vuoksi.

Tulevaan kauteen Breogan on lähdössä revanssimielessä. Joukkue on ollut kesän aikana aktiivinen pelaajamarkkinoilla ja hankkinut tukun kovan tason pelimiehiä, kuten nigeriläissentteri Seydou Aboubacarin, espanjalaisen laituriveteraani Ivan Cruzin, Tanskan maajoukkueen syömähampaan Kevin Larsenin sekä päättyneellä kaudella kovaa jälkeä tehneen brittitakamies Mo Soluaden.

Samaan konseptiin kuuluu pelinrakentajana kunnostautuneen Ahosen kanssa solmittu jatkosopimus.

- Joukkueen rakentamisen perusteella voin sanoa, että mitään muuta tavoitetta ei ole kuin nousu. Todella hyviä joukkueita on paljon ja kilpailu kova, mutta meillä ei ole mitään syytä lähteä pakittelemaan. Tärkeintä on hitsata jengi yhteen ja saada hyvä alku kaudelle, koska hyvät joukkueet alkavat erottua omana joukkonaan jo syksyllä, Ahonen pohtii tulevaa kautta.

Alkava kausi on Ahoselle jo neljäs Espanjassa. Ahonen on kuulunut kolmen Espanjan kautensa aikana LEB Oro -liigan parhaisiin takamiehiin kärkipään joukkueissa. Kesäkuussa 30 vuotta täyttänyt veteraanitakamies kertoo viihtyvänsä Espanjassa erinomaisesti ja ottaneensa itselleen henkilökohtaisen haasteen kärkijoukkueen johdattamisesta sarjanousuun avainpelaajan asemassa.

- Nousu ACB:hen olisi minulle tosi iso juttu, etenkin tammikuisen loukkaantumisen jälkeen se olisi kruunu kaikelle tälle työlle. Mestaruuden voittaminen LEB Orossa antaisi tilaisuuden mitata omaa tasoa maanosan parhaassa koripallosarjassa, Ahonen miettii.

- Espanja on tuntunut jo vuosien ajan omalta paikalta. Puolison kanssa ollaan nautittu niin maasta kuin sen koripallosta ja kulttuuristakin.

Vilppaan viikinkipaidasta Espanjan konkariksi

Ahonen edusti kasvattajaseuransa Salon Vilppaan edustusjoukkuetta miesten divarissa kaudella 2006–07 ja debytoi Korisliigassa helsinkiläisen ToPon paidassa syksyllä 2007. Ahonen edusti ToPoa pääsarjassa puolentoista kauden ajan, kunnes palasi Saloon ja loisti avainroolissa Vilppaan noustessa Korisliigaan syksyllä 2009.

Ahonen kehittyi tasaisesti Vilppaan takakentän avainpelaajaksi vuosien 2009–12 aikana. Toistaiseksi viimeisellä kaudellaan Salossa (2011-12) Ahonen urakoi 13,0 pistettä, 3,1 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden ja johdatti joukkueensa puolivälieriin.

Vuosina 2012-14 Ahonen vuoli elantoaan Ruotsissa Solna Vikingsissä ja Borås Basketissa. Boråsissa Ahonen kirjautti siihen asti kovimmat pääsarjatehonsa, 13,6 pistettä ja 4,3 syöttöä ottelua kohden. Kaudeksi 2014-15 Ahonen palasi Suomeen ja Loimaa Bisonsiin, missä hän pelasi Korisliigan lisäksi Itä-Euroopan VTB-liigaa ja pokkasi kauden päätteeksi SM-hopeaa.

Bisonsista Ahosen matka vei Kreikkaan, missä hän edusti rodoslaista Kolossos Rodouta kahden kauden ajan (2015-17). Kolossos eteni kummallakin kaudella Kreikan liigan pudotuspeleihin. Jälkimmäisellä Kreikan kaudellaan Ahonen merkitsi 7,3 pistettä ja 2,1 syöttöä ottelua kohden.

Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ahonen edusti Ourensea 2017–18 ja Oviedoa 2018-19 ennen sopimustaan Breoganin kanssa. Pelikaudella 2019–20 Ahonen ehti viimeistellä Breoganille 9,7 pistettä, 3,0 syöttöä ja 2,1 levypalloa ottelua kohden ennen tammikuun lopun alaraajavammaansa.

Ahonen on pelannut urallaan huimat 96 nuorten maaottelua ja edusti kesällä 2007 Suomea 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa vasta 17 vuoden iässä. Miesten haastajamaajoukkueessa Ahonen on pelannut 18 ottelua ja universiadeissa Ahonen edusti Suomea vuosina 2011 ja 2013.

Susijengi-debyyttinsä Ahonen teki kesällä 2012 ja oli heti saman vuoden EM-karsintojen neljänneksi tarkin kolmen pisteen heittäjä (53,3%). Tähänastisella Susijengi-urallaan Ahonen on pelannut 55 ottelua 2,7 pisteen keskiarvolla ja kuulunut Susijengin EM-kisakokoonpanoon 2013 (Koper, Ljubljana) ja 2015 (Montpellier, Lille).

Henkilöt

 
22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

Näytä lisää vastaavia