Runkosarjapelien ykköseksi noussut Timo Heinonen: ”Tästä voi sitten nauttia oman uran päätyttyä”

9.12.2017 Helsinki Seagullsin Timo Heinonen (198cm/36v) teki tiistaina 5.12. suomalaista koripallohistoriaa, ohittaen KTP-ikoni Jarkko Tuomalan pelattujen runkosarjaotteluiden määrässä ja siirtyen yksin ottelutilaston piikkipaikalle. Mitä pitkään rikkomattomana pidetyn ennätyksen uusi haltija itse miettii saavutuksestaan?

Jo 19:ttä kauttaan Korisliigassa pelaava Heinonen on perjantain Pyrintö-Seagulls -ottelun jälkeen pelannut nyt 625:ssä pääsarjatason runkosarjaottelussa. Vantaan Pussihukkien kasvatin pääsarjaura alkoi kaudella 1999/00, jonka jälkeen 198-senttinen sisäpelaaja on tehnyt itsestään luotettavan, jokaisen valmentajan unelmapelaajan.

Mittavan ja komean liigauran taipaleella Heinonen on ehtinyt edustaa kasvattajaseura PuHua, ToPoa, KTP:ta ja viimeisimmin Seagullsia. Miehen kiistattomasta merkitysestä joukkueilleen kertoo paljon se, että liigauransa kahden ensimmäisen kauden jälkeen Heinonen on kirjauttanut alle 20 peliminuuttia ottelua kohden runkosarjassa vain kahdesti.

Miltä saavutus maistuu, Timo Heinonen?

- Nämä ovat vähän sellaisia asioita, joita ei oikein vielä osaa hahmottaa täysin, Heinonen myöntää.

- Eikä tämä varmasti muuta mitään tässä vaiheessa, mutta varmasti myöhemmin tulee katsottua uraa taaksepäin ja mietittyä sekä arvostettua enemmän näitä asioita.

Korisliiga-arjessa eläessä ison kuvan hämärtyminen on varsin ymmärrettävää. Jokainen peli on uusi mahdollisuus ja jokainen kausi oma tarinansa.

- Tästä voi sitten nauttia oman uran päätyttyä jonkun hetken. Kunnes Antero Lehto menee ohi, Heinonen naurahtaa.

”Miksei sitä jatkaisi edelleen?”

19 liigakautta on valtava määrä. Se olisi valtava määrä kenelle tahansa pelaajalle, puhumattakaan 198-senttiselle sisäpelaajalle, joka hyökkää sekä puolustaa useimpina iltoina tuntuvan minuuttimäärän vastustajan vahvimpia jässiköitä. Erityisesti neljän ulkomaalaisvahvistuksen aikana Heinonen on saanut paimentaa vastustajan parhaimpiin pelaajiin lukeutuvia vahvistuksia illasta toiseen, kiitettävällä menestyksellä.

Tuollainen kuorma käy kropalle varmasti raskaaksi, mutta Heinonen on pystynyt kaudesta toiseen pelaamaan isoja minuutti- ja pelimääriä. Eikä miehen maine luotettavana, joukkueen tietynlaisena tukipilarina ei ole millään tavalla liioiteltu.

- On ollut paljon onneakin mukana, ettei ole tullut isompia loukkaantumisia, Heinonen muistuttaa.

Hyvä tuuri on lähes aina ansaittua. Tunnollisena harjoittelijana ja viimeisen päälle ammattilaisena tunnettu Heinonen tuntuu kaudesta toiseen olevan yhtä hyvässä kunnossa kuin vuosi sitten. Mies on kuin hyvä viini, vain paranee ikävuosien kertyessä.

- On tässä koitettu pitää itsestään huolta myös. Samalla on pakko nostaa hattua kaikille loistaville fyssareille ja fysiikkavalmentajille joita mulla on ollut uran aikana, Heinonen jakaa kiitosta.

Askel ei näytä juuri hidastuvan ja tilastojenkin valossa mies on pelaamassa ihan yhtä tehokasta sesonkia kuin esimerkiksi kaudella 2015/16. Keskiarvoikseen Heinonen on toimittanut 9,7 pistettä ja 4,3 levypalloa ottelua kohden. Kolmoset pussiin 35,7% tarkkuudella.

Seagullsin neljänneksi parhaan +/- -lukeman ottelua kohden (+3,4) kirjauttanut Heinonen on joukkueelleen edelleen lähes mittaamattoman arvokas palanen. Kuinka kauan Heinonen vielä jatkaa sorvin ääressä?

- Niin. Ei voi tietää, Heinonen miettii.

- Sopimusta on jäljellä vielä ensi kausi. Mikäli kropassa tuntuu samalta kuin nyt ja pelaaminen sekä treenaaminen maistuu edelleen näin hyvältä, niin miksei sitä sitten jatkaisi edelleen.

Vain kulta puuttuu

Heinosen meriittilista on vakuuttava. Todella, todella vakuuttava.

Yhteensä neljä SM-pronssia, Pussihukkien, ToPon, KTP:n ja Seagullsin paidassa. Kolme SM-hopeaa, Pussihukkien, ToPon ja KTP:n väreissä. Cup-hopeaa kahdesti ToPon paidassa. Henkilökohtaisten saavutusten listalta löytyy kaksi Vuoden Puolustuspelaaja –palkintoa (2005/06 & 2009/10) ja Vuoden Kehittynein Pelaaja –palkinto (2007/08).

Kaikkiaan 14 maaottelua vyölleen kerännyt Heinonen on saavuttanut miltei kaiken, mitä pelaaja voi Suomessa saavuttaa. Paitsi SM-kultaa. Tuukka Kotin, Antti Kanervon ja viimeisimmin Carl Lindbomin muodossa Susijengi-tason vahvistuksia riveihinsä saaneella Seagullsilla näyttäisi olevan kaikki palaset taistella jälleen mitaleista.

- Kyllä mä näen, että meillä on erittäin hyvät saumat taistella mestaruudesta tämän ryhmän kanssa, Heinonen linjaa.

Kolme kertaa finaaleissa vieraillut Heinonen löytää tästä myös yhden merkittävän tekijän pitkälle uralleen. Mitaleista taisteleminen tekee Suomen talvessa vierasreissujen tahkoamisesta pykälän verran mielekkäämpää.

- Se on ollut uran aikana varmasti yksi motivaation korkealla pitänyt tekijä, Heinonen toteaa.

- Se, että olen päässyt pelaamaan joukkueissa jotka ovat oikeasti taistelleet niistä mestaruuksista, vaikka sitä kultaa ei vielä ole omalle kohdalle osunutkaan, on ollut tärkeää. Sillä on iso merkitys sille, miten jaksaa painaa töitä päivästä toiseen.

Lisätiedot: Timo Heinonen
 
22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

15.5.2020 09:08 Haastattelu

Saara Wahlgren: Minun valmentajani

Saara Wahlgren, 27, tunnetaan ikitaistelijana, jonka periksiantamaton asenne on vienyt hänet Naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaajaksi, Belgian pääsarjaan ja Susiladiesiin asti. KaPo-kasvatin takaa löytyy liuta valmentajia, jotka ovat kukin antaneet palasen itsestään Wahlgrenille.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 08:10 Haastattelu

Elias Valtonen: Euran Veivin vitosdivarijoukkueesta Susijengiin

Elias Valtonen, 20, on yksi Suomen koripallon lupaavimmista pelureista, joka on kulkenut eriskummallisen matkan kasvattajaseurastaan Euran Veivistä nuoreksi Susijengi-debytantiksi. Junioriuran varrella vaikuttajina ovat olleet Veivin lisäksi LoKoKo ja Korihait.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

17.4.2020 20:30 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalolla pitänyt kiirettä myös tauon aikana – ”Välillä on ollut aika hektistä”

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Crailsheim Merlinsin sensaatiomainen kausi Bundesliigassa keskeytyi, kun koronapandemia lopetti pelit myös Saksassa. Tuomas Iisalo on pitänyt itsensä kiireisenä perheen parissa sekä valmennustietouttaan syventäen.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

Näytä lisää vastaavia