Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

6.9.2022 14:59 Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

Sasu Salin ja Susijengi ovat valmiit Tshekkiä vastaan. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kun Susijengi nousi Serbia-tappion jälkeen kisahotellille vievään bussiin, kuului pelaajien keskuudesta tuttu puheensorina ja hymyjäkin alkoi vähitellen näkyä heidän kasvoillaan.

Vaikka Serbia antoikin maanantain myöhäisottelussa oppitunnin eurooppalaisen huippukoripallon lainalaisuuksista, Salin vakuuttaa, että ottelu käsiteltiin ammattilaisten tavoin ja jätettiin sitten lokeroon tärkeämpien asioiden tieltä.

- Sehän on tällaisten turnausten ihan paras puoli, että yksittäistä ottelua ei tarvitse jäädä miettimään liian pitkäksi aikaa, kun seuraava odottaa jo ihan nurkan takana, Sasu toteaa viitaten tänään klo 17.30 Prahan aikaa (18.30 Suomen aikaa) pelattavaan Tshekki-otteluun.

Maajoukkueuransa kuudensia arvokisoja pelaava Salin on ollut samassa paikassa aikaisemminkin. Liettuan EM-kisoissa 2011 Susijengi nousi Kreikka-murskatappion jälkeen suurinumeroiseen voittoon Bosnia & Hertsegovinasta, Koperissa 2013 Italia-notkahdusta seurasi tuplajatkoaikavoitto Venäjästä. Yhdysvaltoja vastaan Bilbaossa 2014 kärsityn murskatappion jälkeen päihitettiin Ukraina ja Montpellierissä 2015 kumarrus Israelille vaihtui ilotulitukseen Bosniaa vastaan.

- Me ollaan ehkä vähän nuorempi joukkue kuin ennen, mutta meitä kokeneempia jermuja on tässä edelleen ihan kivasti mukana ja nuoretkin kaverit on täysammattilaisia, Salin vakuuttaa.

- Joskus junnuna oli aikaa ja mahdollisuutta jäädä miettimään yhtä tappiota pidemmäksikin aikaa, mutta joka jätkällä tässä jengissä on katseet Tshekeissä ja tässä illassa.

”Kuudetta pelaajaa tarvitaan”

Susijengi ja Tshekki kohtasivat toisensa kahteen otteeseen vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa, joissa kaksi tiukkaa ottelua päättyivät kumpikin Tshekin voittoon. Tshekki onkin pelannut viime vuosina ”kultaisella sukupolvellaan” väkivahvoja arvokisoja ja esiintynyt aina Tokion olympialaisissa asti.

Pelinrakentajatähti Tomas Satoranskyn loukkaantuminen juuri ennen kisojen alkua tiputti Tshekin osakkeiden arvoa, ja kisat alkoivatkin isännän osalta perättäisillä tappioilla Puolaa ja Serbiaa vastaan. Voittotili aukesi eilen Hollantia vastaan, mutta tuossakin ottelussa Tshekin suurinumeroinen johto oli sulaa viimeisillä minuuteilla.

- Tshekki on kova, fyysinen, pelaa sääntöjen rajamailla. Siellä on useampi kaveri tullut vastaan Espanjan liigassa vuosien aikana, eli tutusta jengistä on kysymys. Siitä ollaan joukkueen kanssa puhuttu, että meidän täytyy pelata samalla tavalla kuin Puolaa vastaan, eli ottaa aloite itsellemme, juosta kenttää ja antaa jokainen isku takaisin, jakelee Sasu tärppejään.

Ottelun merkitys jatkopaikan kannalta nousee arvoon arvaamattomaan, sillä Serbia on karannut muulta lohkolta aivan omalle kiertoradalleen, kun taas Susijengi, Israel, Puola ja Tshekki kamppailevat neljään pekkaan lohkon kolmesta muusta jatkopaikasta.

Latausta ei siis illansuun ottelusta puutu – etenkään siksi, että Prahan O2 Arena tulee olemaan ääriään myöten täynnä kilpalaulavia tshekkiläis- ja suomalaiskatsojia.

- Kyllä tahtotila tässä jengissä on se, että Berliiniin jatkopeleihin mennään, ja jos Tshekki kaadetaan, ollaan aika lähellä, Salin uhkuu.

- Tshekki on kova jengi ja tulee varmasti ottelun panokset huomioon ottaen tosi kovaa kentälle, mutta me ollaan valmiit tähän haasteeseen. Kuudetta pelaajaa tarvitaan antamaan meille se ylimääräinen buusti ja hiljentämään tshekkiläiskatsomo!

Susijengi ja Tshekki kohtaavat EM-kisojen Prahan lohkon neljäntenä päivänä tiistaina 6.9. klo 17.30 paikallista aikaa (klo 18.30 Suomen aikaa). Ottelu televisioidaan YLE TV2:ssa klo 18.10 alkaen.

Henkilöt

 
15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

Näytä lisää vastaavia