Suomaisvalmentajat loistavat Euroopassa – menestyksen takana tukku syitä

8.1.2022 10:01 Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.

Lassi Tuovi on tehnyt kovaa jälkeä SIG Strasbourgissa 2020-luvulla. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin päävalmentajaksi ensi kesänä nouseva lappeenrantalaislähtöinen Lassi Tuovi, 35, on nuoresta iästään huolimatta viihtynyt kansainvälisten ammattiparkettien reunoilla jo vuosikausien ajan.

Toimittuaan vuoroin Henrik Dettmannin, Julien Mahén ja Vincent Colletin apuvalmentajana sai Tuovi ensimmäisen tilaisuutensa kansainvälisen ammattilaisjoukkueen päävalmentajana alkuvuonna 2020. Keväällä 2021 Tuovi kohosi kertaheitolla Euroopan seuratuimpien nuorten valmentajien kermaan, kun SIG Strasbourg päätyi hänen komennossaan niin Ranskan Pro A:n kuin FIBA:n Mestarien Liigankin kolmannelle sijalle.

- Ihan ensimmäisenä syynä voisin mainita suomalaisen valmennuksen vuosikautisen kehittämisen. Kun muistelen Suomessa käymiäni valmentajakoulutuksia ja opintoja ja verrattuani suomalaista lajitietämystä kansainväliseen voin sanoa, että kestämme vertailun mihin ja kehen tahansa vaan, Tuovi pohtii.

- Uskon myös, että suomalainen järjestelmällisyys ja työteliäisyys yhdistettynä ihmislähtöiseen johtamiseen on kova vientivaltti. Kun suomalaisvalmentajat laitetaan samaan riviin kansainvälisten kollegoiden kanssa, työtuntien määrässä ja työmoraalissa olemme vahvoilla.

Arvioidessaan itsensä ja suomalaisten valmentajakollegoidensa edesottamuksia Tuovi tahtoo nostaa esille myös suotuisan onnen määrän.

- Oma kansainvälinen urani lähti Henrikin (Dettmann) apuvalmentajana, jonka jälkeen olen päässyt oppimaan vaikkapa Vincent Collet’ilta, jolla on kuitenkin CV:ssä arvokisamestaruuksia ja -mitaleja. Sen parempaa ympäristöä on vaikea nuoren valmentajan löytää, hän pohtii.

- Kääntöpuolena me kaikki suomalaiset valmentajat olemme myös uskaltaneet ottaa sen tarvittavan harppauksen, kun tilaisuus on tarjoutunut. Vaikka meillä olisi Euroopan parhaat agentit taustallamme, kukaan ei tule hakemaan kotoa. Olemme uhranneet paljon ja sitä myötä saaneet paljon.

Tuomas Iisalo kiittelee tietoverkkoja ja avaramielisyyttä

Loviisalaislähtöinen entinen Susijengi-pelaaja ja vuosikausia Korisliigan pelätyimpien heittäjien joukkoon kuulunut Tuomas Iisalo, 39, kohosi puolestaan korkean eurooppalaisen tason valmentajasensaatioksi kaudella 2019–20, jolloin hän valmensi yllättäjäjoukkue Crailsheim Merlinsin kaikkien olosuhteiden vastaisesti Saksan Bundesliigan kärkeen.

Koronapandemia sekoitti Merlinsin pakan, mutta tätä kirjoittaessa Iisalo on osoittanut taitonsa pikkuveljensä Joonaksen kanssa Telekom Basket Bonnin päävalmentajana, joka niin ikään komeilee Bundesliigan kärjessä. Kesällä 2021 Iisalon nimeä pyöriteltiin jopa Euroliigan mahtitalon Zalgiris Kaunasin valmentajaspekulaatioissa.

- Sanoisin, että olemme vaikkapa Lassin (Tuovi), Dannyn (Jansson) ja Ponttiksen (Anton Mirolybov) kanssa onnekkaassa sukupolvessa, ensimmäisessä valmentajien internet-sukupolvessa. Ihan valmentajataipaleemme alusta asti tieto siitä, miten asioita tehdään kansainvälisellä tasolla, on ollut yhtä lailla saatavilla niin Kouvolassa, Barcelonassa kuin Yhdysvalloissakin, hän muotoilee.

Suomalaisen koripallon internet-sukupolven hyveeksi Iisalo laskee myös tietynlainen avaramielisyyden.

- Joukkuepallopelikulttuuri on Suomessa vielä sen verran nuorta, että olemme olleet vastaanottavaisia kaikille vaikutteille. Suomalaiset valmentajat peluuttavat perinteisesti modernia koripalloa, emmekä ole jääneet jalkoihin pelitavan suhteen, hän arvioi.

- Nähdäkseni suomalaiset valmentajat luottavat myös kollektiiviseen korikseen. Yritämme joukkueena voittaa toisen joukkueen, mikä heijastuu staffin ja koko joukkueen toimintaan ja sijoitamme voimavarojamme vuorovaikutuksen kultivointiin ja edistämiseen. Sama trendi näkyy nyt vaikka kansainvälisessä futiksessa erittäin vahvana.

Tuovin tavoin Iisalo tahtoo nostaa framille omat mentorinsa.

- Omalla kohdallani mulla kävi tosi hyvä tuuri pelaajana – tai sitten tein itse oikeat valinnat pelipaikkojen ja valmentajien suhteen. Sain peruskäsityksen valmentamisesta Harri Mannoselta, jonka jälkeen olen saanut ammentaa Mihailo Paviceviciltä, Jukka Toijalalta, Henrik Dettmannilta ja hetken aikaa Gordon Herbertiltä. Heidän ansiostaan sain käsityksen valmentajan uran arjesta ja siitä, miten korkeaa vaatimustasoa valmentaja voi ja hänen pitää ylläpitää.

Anton Mirolybov: yksinäisestä ratsastajasta eurooppalaiseen koripalloperheeseen

Swans Gmundenin Itävallan mestariksi viime keväänä luotsannutta helsinkiläislähtöistä Anton Mirolybovia, 44, voi kolmentoista ammattilaiskauden kokemuksellaan perustellusti väittää kokeneimmaksi suomalaissyntyiseksi koripalloammattilaisvalmentajaksi Euroopassa koskaan.

Vielä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa ja 2010-luvun alussa Mirolybov oli yksi harvoista suomalaisista ”yksinäisistä ratsastajista” eurooppalaisilla ammattilaiskentillä – mies, joka uursi omaa uransa ja teki omat ratkaisunsa.

- Omat juureni ammattivalmentajana menevät varmaan 1990-luvun lopulle ja 2000-luvun alkuun ja Henrikin (Dettmann) mentaliteettiin; siihen, että luodaan suomalaisten koripalloammattilaisten seuraava sukupolvi, hän arvioi.

- Iso kiitos tämän matkan alusta kuuluu Henkalle ja myöhemmin Arille (Tammivaara), jonka apuvalmentaja sain olla puolentoista vuoden ajan Mitteldeutscherissa. Arin kanssa vietetty aika avasi silmäni siihen, mitä koripallovalmentaminen on huipulla ja hänen opeillaan jatkan yhä edelleen.

Mirolybov vietti Saksassa yhtäjaksoisesti yhdeksän kautta, 2005–14, ja palasi Eurooppaan parin Suomen vuoden jälkeen, jolloin hän valmensi Korisliigaa Kotkassa ja oli mukana laittamassa HBA:ta aluille Helsingissä. Tuona aikana eurooppalainen koripallovalmennuskartta muuttui – suomalaisittain tarkasteltuna.

- Varsinkin ensimmäisinä vuosinani ammattilaisvalmentajana olin ihan hemmetin yksinäinen. Tuki- ja ystäväverkko oli kaukana ja oli vaikea lähteä rakentamaan mitään, kun ei ollut mitään taetta siitä, että töitä on ensi viikolla, kuussa tai vuonna. Nykyaikaiset kommunikaatiovälineet tietenkin helpottivat ja tänä päivänä meillä on jatkuvasti kasvava joukko suomalaisia koutseja Euroopassa, joiden kanssa omasta työstään voi puhua.

Vuolaat kiitoksensa Dettmannille, Tammivaaralle ja Pekka Salmiselle lähettävä Mirolybov on tahtonut viime vuosina antaa takaisin saamastaan hyvästä. Aleksi Koskisen värvääminen Swans Gmundenin apuvalmentajaksi olikin yksi tällainen päätös, jonka satoa niitetään nyt, kun Koskinen on astunut Gmundenin virkaa tekevän päävalmentajan rooliin Mirolybovin toipuessa syöpähoidoista.

- Kun aikanaan valmensin Luxemburgissa ja oma työviihtyvyys oli koetuksella, sanoin parille kaverille, että jos vain saisin sauman jossakin menestyskelpoisessa organisaatiossa, haluaisin kokeilla sen kortin loppuun asti. Gmunden antoi tilaisuuden paitsi menestyä, myös tuoda organisaatioon toisen suomalaisen, mitä olin pitänyt tavoitteenani alusta asti, hän kertoo.

- Valmentajan urani parasta aikaa ovatkin olleet viimeiset kolme vuotta, kun olen päässyt tekemään työtäni yhdessä toisen suomalaisen kanssa. Kun on mahdollisuus puhua omaa äidinkieltä ja asioista niiden oikeilla nimillä ja jakaa ajatuksia koripallon lisäksi lajin henkisestä puolesta, on sellainen fiilis, että asiat ovat viidentoista vuoden jälkeen loksahtaneet kohdalleen. Ja kun sai vielä Daniel Dolencin suureen rooliin mestarijoukkueessa ensimmäisenä suomalaispelaajanani koskaan, ei voisi mennä paremmin.

Mirolybovin mukaan suomalaisten valmentajien työnäytteet ulkomailla ovat hatunnoston arvoisia. Hän toivoo, että tähän asti nähty menestys rohkaisee yhä useampia suomalaisia hakeutumaan Eurooppaan ammattilaisiksi.

- Jos ajattelen vaikka omalla kohdallani, niin olen päässyt valmentamaan yhdeksää eri kansalaisuutta matkan varrella. Siinä on valtava määrä ihmisiä eri kulttuureista ja taustoista ja erilaisia tarinoita. Siinä voi todella puhua kansainvälisestä koripalloperheestä, hän tunnelmoi.

- Lisäksi pitää muistaa, että erilaisia väyliä ja mahdollisuuksia löytyy moneen lähtöön. Vaikka en itse ole maanosan huipulla pientä pyrähdystä Saksan Bundesliigassa lukuun ottamatta valmentanut, tässä on jo sellainen ura ja matka takana, mistä voi olla ylpeä.

Suomalaiset ammattilaisvalmentajat Euroopassa kaudella 2021–22

Hussain DASSOUKI                            Tigers Tübingen, Saksa

Gordon HERBERT                               Saksan miesten maajoukkue

Joonas IISALO                                   Telekom Baskets Bonn, Saksa

Tuomas IISALO                                 Telekom Baskets Bonn, Saksa

Danny JANSSON                                Tigers Tübingen, Saksa

Aleksi KOSKINEN                               Swans Gmunden, Itävalta

Anton MIROLYBOV                             Swans Gmunden, Itävalta

Jukka TOIJALA                                   Viron miesten maajoukkue

Lassi TUOVI                                      SIG Strasbourg, Ranska

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

Näytä lisää vastaavia