Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

7.11.2022 09:40 Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

Alex Murphy viilettää jälleen Susijengin paidassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kaikista Susijengin marraskuun MM-karsintaikkunaan kutsutuista pelaajista ensimmäisenä Suomeen saapui Murphy, joka on pelannut alkukauden Japanin korkeimmalla sarjatasolla Levanga Hokkaido Sapporon joukkueessa 9,6 pisteen, 4,3 levypallon ja 1,9 syötön ottelukohtaisin keskiarvoin.

Torstaista asti Helsingissä harjoitellut Alex lunasti lippunsa Japanin korkeimmalle sarjatasolle tehtyään viime kaudella selvää jälkeä maan kakkosliigassa Fukushima Firebondsissa.

- Ensimmäinen kauteni Japanissa oli mahtava. Sain pelata veljeni (Erik Murphy) kanssa ensiluokkaisessa ympäristössä ja pääprioriteettini viime kesänä oli ansaita sopimus Japanin pääsarjaan, Alex kertailee.

- Suurin ero Japanin kakkosliigan ja pääsarjan välillä on japanilaisten pelaajien taso. Pääsarjassa pelaa suurin osa Japanin maajoukkuepelaajista, joten vastus on kovempaa. Kausi on vasta alussa ja opettelen yhä edelleen liigaa, sen pelitapaa ja pelaajia, mutta tähän mennessä kaikki on mennyt mainiosti.

EM-kisat sytyttivät kipinän

Susijengin historiallista kesää 2022 MM-kisapaikan varmistamisineen ja EM-puolivälieräpaikkoineen Murphy seurasi etäältä. Vielä alkukesällä Murphy oli merkinnyt almanakkaansa Susijengin leiritykset ja harjoitukset, mutta kesän prioriteetit veivät muualle.

- Kuten sanoin, pääprioriteettini oli ansaita uusi sopimus Japaniin. Susijengin arvokisakesän jättäminen väliin oli vaikea päätös, mutta jouduin myöntämään itselleni, että tarvitsin aikaa itselleni ja omille hankkeilleni. Vaakakupissa painoi myös se, että tarvitsin kesällä aikaa perheeni ja ystävieni kanssa.

Ansaittuaan uuden sopimuksen Japaniin Murphy matkusti perheensä luokse Yhdysvaltain Rhode Islandiin, mistä hän seurasi silmä kovana Susijengin otteita MM-karsinnoissa ja EM-kisoissa.

- Äijät pelasivat upeasti. Lauri (Markkanen) oli uskomaton. Mietin kyllä useaan otteeseen kesän aikana, että olisinpa voinut olla mukana, Alex myöntää.

- Heti Japaniin palatessani juttelin roolistani Susijengissä Henrikin (Dettmann) kanssa ja hän sanoi minulle, että Susijengi ottaa minut edelleen avosylin vastaan, jos olen valmis sitoutumaan joukkueeseen. Se oli juuri se viesti, jonka halusinkin kuulla.

Murphy näkeekin, että hän on maajoukkueurallaan nyt uuden aikakauden kynnyksellä. Hänellä on jo kymmenen vuoden ajalta kokemusta 20-vuotiaiden miesten maajoukkueesta, universiadeista sekä Susijengin kanssa pelatuista EM- ja MM-karsinnoista. Saavutettavaa on vielä.

- Ensi kesänä pelataan MM-kisoja ja kesällä 2025 EM-kotikisoja. Minulta puuttuu edelleen kokemus suurista kansainvälisistä arvokisoista, mikä on ehdottomasti prioriteettilistassani korkealla. Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan.

Kokeneen kaverin rooliin

Murphyn pitkäaikaisista joukkuetovereista Tuukka Kotin, Shawn Huffin ja Petteri Koposen kaltaiset susi-ikonit ovat lyöneet tossut naulaan maajoukkuetasolla. Nyt koolle kutsutusta susiryhmästä Sasu Salin, 31, on joukkueen vanhin pelaaja ja Murphylla on kunnia olla joukkueen kolmanneksi vanhin Salinin ja Ilari Seppälän, 29, jälkeen.

- Aivan hullua, Murphy nauraa.

- Yritän parhaani mukaan nauttia näistä viimeisistä kuukausista ennen kuin täytän 30 vuotta. Samaan aikaan olen innoissani. Kun tulin Susijengiin, Shawnin ja Jammun (Wilson) kaltaiset kaverit auttoivat minua omalla esimerkillään. Nyt on minun vuoroni olla vanhempi, kokeneempi kaveri, joka tsemppaa ja auttaa nuorempiaan.

Vaikka Susijengi onkin jo paikkansa Aasian kesän 2023 MM-kisoissa varmistanut, jäljellä olevat kaksi MM-karsintaikkunaa ovat Murphyn mukaan äärimmäisen tärkeitä paitsi tulevien MM-alkulohkoarvontojen, myös joukkueen rakentumisen kannalta.

- Ei näitä maajoukkueikkunoita liian usein kauden aikana ole. Meillä on taas uudistunut ja uuden näköinen joukkue, jossa on useampia kavereita, jotka eivät ole näitä karsintoja hirveämmin pelanneet, Alex pohtii.

- Tahdomme jatkaa korkealla tasolla, opetella toisiamme, rakentua joukkueena. Jokainen treenipäivä, jokainen maaottelu on kotiinpäin. Omalta osaltani pelaan siinä roolissa, mitä jengi minulta vaatii.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa perjantaina 11.11. vieraskentällä Saksan ja maanantaina 14.11. kotikentällä Viron. Otteluliput Susijengi-Viro-otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

Näytä lisää vastaavia