Susijengin puolivälierävastustaja, maailmanmestari Espanja pelaa älykoripalloa

12.9.2022 19:10 Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

Hernangomezin veljekset Willy (vas.) ja Juancho kuuluvat Espanjan avainpelaajiin. Kuva: FIBA Europe.

Susijengin valmentaja Hanno Möttölä kertoo ihailevansa Espanjan pelitavassa ennen kaikkea kylmäpäisyyttä, joka tuntuu periytyvän espanjalaisessa koripallossa sukupolvelta toiselle. Tästä kenties kirkkaimpana osoituksena on joukkueen pallonmenetyssaldo – alle kymmenen ottelua kohden.

- Miehet ja pallo liikkuvat. Heillä on kummassakin päässä paljon optioita ja tieto, taito ja vaistot päästä ulos kiperistäkin tilanteista, varsinkin hyökkäyksessä. Kun pallo näennäisesti pysähtyy, he pystyvät silti jatkumaan hyökkäystä. Tuntuu, kuin pelaajat vaistoaisivat joka tilanteessa, mitä pitää tehdä, Möttölä kehuu.

Espanja oli eurooppalaisista maajoukkueista 2010-luvun menestynein kahdella Euroopan mestaruudellaan, yhdellä maailmanmestaruudellaan ja olympiahopeallaan ja -pronssillaan. Vaikka joukkueessa ei enää ole Gasolin veljeksiä ja Ricky Rubiota syömähampainaan, on Espanjan EM-kisatusina täynnä NBA- ja Euroliiga-pelaajia.

- Edellisen kultaisen sukupolven edustajista Rudy Fernandez on edelleen mukana. Tässä miehistössä ei ole ihan samanlaisia maailmantähtiä, mutta yhä edelleen Espanja pelaa ihailtavasti joukkueena, Möttölä kommentoi.

Espanjan dominoiva pelaaja on amerikkalaissyntyinen takamies Lorenzo Brown, joka otti joukkueen reppuselkäänsä neljännesvälierässä Liettua vastaan. Brownin palloskriinit ennen kaikkea Willy Hernangomezin ja Usman Garuban kanssa ovat Espanjan hyökkäyksen ykkösase.

- Meidän on ennen kaikkea pystyttävä pysäyttämään Espanjan pallonliike ja heidän korkea palloskriininsä, joka oli avainasemassa Liettuaa vastaan. Toki voi olla, että äärimmäisen kokenut huippuvalmentaja Sergio Scariolo näkee, että joku muu asia toimii meitä vastaan toimivammin, ja siihenkin on valmistauduttava, Möttölä aprikoi.

- Tiedossa on myös, että Espanja sekoittaa eri puolustustapoja. He vaihtavat puolustustapaa päädystä ja sivurajasta, menevät välillä paikkaan tai box and oneen, toisinaan puolustavat palloskriinit aggressiivisesti ja toisinaan tiedossa on makaavaa paikkaa. Meidän on oltava koko ajan tarkkoja ja pelissä sisällä.

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä

  • Willy Hernangomez (209 cm/28 v): ”Hernangomezin veljeksistä tilastojen valossa parempi ja enemmän sisäpelaaja, joka tahtoo ratkaista oikealta puolelta. Erinomainen hyökkäyslevypallopelaaja, joka on saatava pysäytettyä.”
  • Lorenzo Brown (196/32): ”Takamies, joka tahtoo ennemminkin ajaa kuin ottaa kolmosia, mutta pisti myös pari kovaa ratkaisukolmosta Liettuaa vastaan. Haluaa tulla aina takaisin oikealle kädelle, vaikka ratkaisee mieluummin vasemmalta. Erittäin hyvä syöttämään.”
  • Rudy Fernandez (196/37): ”Suuri kunnioitus häntä kohtaan. Jalka liikkuu 37-vuotiaanakin edelleen yllättävän hyvin. Liettua-pelin ratkaisuhetkillä otti kovat kolmoset ja laittoi ne sisään. Sellainen pelaaja, joka on pystyttävä huomioimaan, kun neljännellä jaksolla aletaan pelata voitosta.”

Susijengi ja Espanja kohtaavat EM-puolivälierässä tiistaina 13.9. klo 17.15 alkaen paikallista aikaa (klo 18.15 Suomen aikaa). Suora lähetys YLE TV2:lla käynnistyy klo 18.00.

Espanja EM-kisoissa 1.-18.9.2022

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2022–23

2

Lorenzo BROWN

196

1990

UNICS Kazan (RUS)

4

Jaime PRADILLA

205

2001

Valencia (ESP)

5

Rudy FERNANDEZ

196

1985

Real Madrid (ESP)

6

Xabi LOPEZ-AROSTEGUI

201

1997

Valencia (ESP)

7

Jaime FERNANDEZ

184

1993

Unicaja Malaga (ESP)

8

Dario BRIZUELA

185

1994

Unicaja Malaga (ESP)

9

Alberto DIAZ

185

1994

Unicaja Malaga (ESP)

11

Sebastian SAIZ

202

1994

Alvark Tokyo (JPN)

14

Willy HERNANGOMEZ

209

1994

New Orleans Pelicans (NBA)

16

Usman GARUBA

203

2002

Real Madrid (ESP)

41

Juancho HERNANGOMEZ

205

1995

Denver Nuggets (NBA)

44

Joel PARRA

200

2000

Joventut Badalona (NBA)

  • Päävalmentaja Sergio SCARIOLO
  • Valmentaja Luis GUIL
  • Valmentaja Angel SANCHEZ-CANETE
 
22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

19.9.2022 08:10 Susijengi

Susijengin päihittänyt Espanja juhlii Euroopan mestaruutta, Susijengi EM-kisojen 7. sijalle

Susijengin EM-puolivälierissä kukistanut Espanja seppelöitiin Euroopan mestarina myöhään sunnuntai-iltana, kun joukkue päihitti EM-finaalissa Ranskan 88–76 (47–37). Pronssiottelussa Saksa nujersi Puolan, joka jäi puolestaan alkulohkossa Susijengin jalkoihin. Susijengi sijoittui EM-kisoissa lopulta seitsemänneksi, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaissijoitus.

18.9.2022 14:24 Susijengi

Puola nimetty vuoden 2025 EM-kisojen neljänneksi isännäksi

Suomen, Kyproksen ja Latvian kumppani vuoden 2025 koripallon EM-kisojen neljäntenä isäntämaana on valittu. FIBA Euroopan hallitus vahvisti lauantaina, että kisojen neljännen alkulohkon isäntämaaksi on nimetty Puola, jonka maajoukkue pelaa paraikaa EM-mitalipeleissä ensimmäistä kertaa 51 vuoteen.

16.9.2022 09:33 Susijengi

Elä uudelleen ikimuistoinen susikesä 2022!

Lauri Markkasen paluu maajoukkuepaitaan, Shawn Huffin ja Petteri Koposen viimeinen susikesä, Miro Littlen debyytti. Lassi Tuovin paikka uutena päävalmentajana. Neljä perättäistä MM-karsintavoittoa, ikimuistoinen EM-alkulohko Prahassa ja riemukas neljännesvälierävoitto Berliinissä. Elä ikimuistoinen susikesä 2022 kuvin, tekstein ja videopätkin uudelleen!

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

13.9.2022 21:28 Susijengi

Susijengi kynnen päässä mitalipelipaikasta, Espanja kiilasi rutiinilla ohi

Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

13.9.2022 11:41 Susijengi

Muistoja Espanjasta: Kotikisavoitto 1967, Koposen crossover ja Laurin voittokori

Susijengi ja Espanja ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaotteluissa 17 kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt suomalaisvoittoon – viimeksi Helsingin EM-kotikisoissa 1967. Nykyjengiläisillä on jäänyt ennen kaikkea mieleen EM-jatkosarjakohtaaminen Ljubljanassa 2013 sekä 20-vuotiaiden miesten vuoden 2016 EM-kisojen jatkoaikavoitto Helsingissä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

11.9.2022 11:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Nautitaan tästä tilanteesta!”

Viisi vuotta kestänyt odotus on ohi ja Susijengillä on jälleen edessään EM-kisojen neljännesvälieräkoitos. Vastaansa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla käytävässä neljännesvälieräottelussaan Susijengi saa Kroatian. Tuore päävalmentaja Lassi Tuovi näkee iltapäivän koitoksen sekä tunnustuksena että välietappina.

Näytä lisää vastaavia