30.6.2021 09:38 Susijengi on saanut kesäkuussa riveihinsä tukun mielenkiintoisia uusia vahvistuksia, joista kalifornialaislähtöistä, Illinoisin yliopistoa NCAA-liigassa edustavaa Jacob Grandisonia, 23, on syytä pitää tarkalla silmällä. 198-senttinen Grandison kuvailee itseään ennen kaikkea voitonhaluiseksi joukkuepelaajaksi.
Jacob Grandison murtautui ryminällä Illinoisin aloitusviisikkoon alkuvuonna 2021. Kuva: Illinois Athletics.
Jacob Grandisonin nimi tuli tutuksi suomalaisyleisölle ensimmäisen kerran toukokuussa, jolloin hänen nimensä nousi esille Susijengin kesän 2021 pelaajaringissä. Suomen kansalainen Grandison on kuitenkin ollut koko ikänsä.
- Mun äitini (Carina) on kotoisin Helsingin Haagasta. Hän lähti nuorena vaihto-opiskelijana Yhdysvaltoihin, tapasi siellä mun isäni (James) ja loppu on historiaa, Jacob kuittaa elämäntarinansa.
- Olen käynyt Suomessa elämäni aikana viitisen kertaa. Äidillä oli tapana leipoa voipullia ja korvapuusteja mulle ja veljelleni (Lucas) vaaliakseen suomalaista kulttuuria perhepiirissämme, hän jatkaa viitaten pikkuveljeensä, joka edustaa tänä kesänä Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkuetta.
Jacob Grandison ui nuorena miehenä kilpaa, mutta valitsi lopulta lajikseen koripallon ja päätyi stipendillä Holy Crossin yliopistoon, missä hän urakoi toisella kaudellaan 13,9 pistettä, 5,0 levypalloa ja 2,9 syöttöä ottelua kohden.
Hänen otteensa herättivät huomiota myös suuremmissa yliopistoissa ja niinpä Grandisonin tie vei välivuoden kautta Illinoisin yliopistoon, missä hän debytoi viime syksynä. Grandison raivasi alkuvuoden aikana tiensä Illinoisin aloitusviisikkoon ja urakoi joukkueelleen kevään 2021 aikana 6,2 pistettä ja 4,2 levypalloa ottelua kohden (kolmoset 40%). Illinois voitti Big Ten -konferenssin mestaruuden sekä selvisi NCAA:n valtakunnallisessa lopputurnauksessa 32 parhaan joukkoon.
- Olen ollut koripallourani ajan enemmän tai vähemmän altavastaaja ja yrittänyt osoittaa ihmisten epäilykset vääriksi. Vasta viime aikoina olen alkanut saada koripallo-osaamisestani sellaista tunnustusta, jota mielestäni ansaitsen, seniorikauttaan Illinoisissa odottava Jacob kertoo.
- Pidän voittamisesta, se on tärkein asia. Osaan mielestäni vähän kaikkea: heittää, syöttää, hakea levypalloja, kuljettaa. En niinkään ajattele tilastojani, kunhan yritän auttaa joukkuettani voittamaan.
Jos Grandison on vasta asettunut taloksi Illinoisin yliopistoon, uusi ympäristö on hänelle myös viime vuosina rutkasti nuorentunut Susijengi. Grandison on hakenut uusista joukkuetovereistaan tuntumaa runsaan viikon verran ja odotuksena on, että hän esiintyy Suomi-paidassa ensimmäisen kerran ensi viikolla Japanin isännöimässä neljän joukkueen turnauksessa Okinawan pääkaupungissa Nahassa.
- Treeneissä on ollut hauskaa. Olen oppinut paljon. Joukkuekaverit ovat hauskoja tyyppejä – tai ainakin luulevat olevansa, Jacob naurahtaa.
- Olen kiitollinen siitä, että minut on kutsuttu mukaan ja odotan innolla mahdollisuuttani edustaa Suomea maajoukkuetasolla.
Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.
Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.
Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.
Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.
Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.
Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.
Susijengin lähtökohdat perjantain MM-karsintaotteluun Sloveniaa vastaan olivat vaikeat, kun pelinrakentajat Petteri Koponen ja Edon Maxhuni olivat ottelusta sairastuneina sivussa. Pelaajauransa aikana pelinrakentajan tontilla historiallista työtä tehnyt Teemu Rannikko arvioi Ilari Seppälän, Jamar Wilsonin ja Miro Littlen hoitaneen tonttinsa erinomaisesti.
Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.
Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.
Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.