Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

12.12.2016 Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

Kataja on päässyt juhlimaan voittoa Mestarien liigan otteluissa neljästi, ja peräti kolme kertaa se on hakenut voiton vieraskentältä.

Muun muassa Daniel Mullings on päässyt nauttimaan Rannikon namupasseista. Kuvat: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka

Mestarien liigan lohkovaihetta on pelattu kahdeksan ottelua ja Kataja on päässyt eurosarjassa mukavaan vauhtiin. Viidestä viimeisimmästä ottelustaan joukkue on voittanut kolme, ja taskussa on muun muassa historialliset vierasvoitot Turkista ja Israelista.

- Fiilis joukkueessa on hyvä. Etenkin jos unohdettaisiin se, mitä Salossa tapahtui, Katajan kapteeni Teemu Rannikko toteaa.

Kataja voitti keskiviikkona Israelissa Maccabi Rand Median, mutta lauantaina Korisliigassa Salon Vilpas rökitti joensuulaisia tylysti 93-63. Salolaiset ovat liigassa toisena ja Kataja kolmantena.

- Moni on kysynyt sitä, miksi välillä Korisliigassa tulee huonoja pelejä ja Euroopassa kulkee, mutta olemmehan me europelejäkin pelanneet huonosti. Se vaan ehkä näyttää vähän pahalta, kun voittaa Turkissa ja ottaa turpaan Suomessa, Rannikko pohtii.

- Olisi kiva sanoa, että peli alkaa olla uomissaan, mutta lauantainen Vilpas-ottelu kyllä romutti sen kaiken ja huomattiin, että on tässä tekemistä. Suomessa pelaavat joukkueet ovat oikeasti aika hyviä, eikä ketään vastaan pärjää 70 prosentin tekemisellä.

Rannikko ei halua syyttää tappioista väsymystä, mutta oman veronsa vieraspelireissut Joensuusta kauas Eurooppaan silti vievät.

- Fakta on, että kun Euroopassa mennään ja matkustus kestää noin 13 tuntia, viimeksi jopa 15, niin ei se lepopäivänä mene, vaan on melkein kovempi kuin kahden treenin päivä. Istut kolmessa lentokoneessa ja syöt silloin tällöin, etkä saa nukuttua. Palautuminen kestää, mutta se on osa tätä. Uskon, että energiatasot ovat ihan hyvät.

Altavastaajan mahdollisuus

Käynnissä oleva kausi on Katajalle viides peräkkäinen eurokentillä ja joukkue on raivannut sinnikkäästi suomalaisten seurajoukkueiden tietä kohti kansainvälisyyttä. Vuosien saatossa Kataja on napsinut tasaisin väliajoin kovia voittoja Euroopan huippujoukkueista ja kerännyt mainetta ”yllättäjäjoukkueena”.

- On hieno asia, että Kataja on tehnyt niin ennenkin, mutta tunne Katajasta yllättäjäjoukkueena johtuu ehkä ennemmin siitä, että muut seurat eivät ole juurikaan europelejä pelanneet. Bisons otti aikamoisia päänahkoja ja voitti VTB-liigassa esimerkiksi Lokomotiv Kubanin, joka myöhemmin eteni Euroliigan final fouriin, Rannikko muistuttaa suomikoriksen tasosta.

Suomalaisille Katajan otteiden ei siis pitäisi enää tulla yllätyksenä, mutta Mestarien liigassa joensuulaiset ovat hämmentäneet vastustajia urakalla. Turkissa Pinar Karsiyakan valmentaja totesi Kataja-tappion olleen hänen uransa pahin.

- Fakta on, että altavastaajana on helpompaa lähteä otteluun. Silloin kun on ennakkosuosikki, on vain hävittävää. Mestarien liigassa olemme tänä vuonna käyttäneet altavastaajan mahdollisuutemme siinä mielessä hyvin, Rannikko pohtii.

- Onko siellä sitten parempi ruoka vai tykkäämmekö matkustaa lentokoneella… Pitää kyllä nostaa jätkille hattua, kaikki ovat pelanneet hyvin. Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta, eikä otteluita voi voittaa henkilökohtaisella onnistumisella. Aina vaaditaan myös kova joukkuepuolustus.

Akseli Rannikko-Mullings

Hyvässä joukkueessa myös yksilöt pääsevät kuitenkin loistamaan. Viime viikolla Rion Brown pussitti Israelissa 40 pistettä ja Daniel Mullings on donkannut itsensä Mestarien liigan highlight-videoille – usein juuri Rannikon oivaltavan syötön seurauksena.

- He ovat hyviä pelaajia molemmat, siitä ei pääse mihinkään. Kaikki ovat tässä jengissä hyviä mutta joidenkin kanssa klikkaa paremmin. Danny on hurjan kimmoisa ja nousee korkealle, jolloin tulee näyttäviä suorituksia. Se vaatii kuitenkin aikamoisen määrän toistoja, videoiden katselua ja juttelua treeneissä, että niitä syntyy, Rannikko paljastaa.

- Siinä on kyse pelin lukemisesta ja toisinaan tuntuu, että luemme toisiamme tosi hyvin. Välillä kuitenkin huomaa, että emme ole olleet pitkään yhdessä. Sitä kaipaa, että saisi pelata samojen jätkien kanssa vähän pitempään kuin yhden vuoden, mitä se sitten mahtaisikaan olla…

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Näytä lisää vastaavia