Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

12.12.2015 Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

Pekka Saroksesta tuli perjantaina Korisliigan ja suomalaisen palloilun ensimmäinen erotuomari, joka on tuominnut 1000 pääsarjaottelua.

Juhlapelissään Saroksella (kesk.) oli vierellään Johannes Sarekoski (vas.) ja Miltiadis Ioannidis (oik.).

Pitkään kestäneen "standing ovationin" saanut Saros poistui juhlaseremonioista syli täynnä lahjoja.

Saroksen juhlaotteluun oli matkannut paitsi suuri palkitsemisdelegaatio myös suuri joukko Saroksen erotuomarikollegoita (ei kuvassa).

Pekka Saros on viheltänyt Korisliigassa yhtäjaksoisesti syksystä 1987. Kuvat: Kai Kilappa & Koripalloliiton arkisto.

- Kausi kerrallaan on menty ja kiinnostus urheiluun on säilynyt. Jälkikäteen miettien vuodet ovat menneet aika huomaamatta, nauraa Saros kysyttäessä hänen pitkän uransa salaisuutta.

Hämeenlinnassa rehtorin virassa työskentelevä Saros toimi tuomariuransa alkuvaiheessa myös valmentajana, kunnes pilli vei mennessään. Lopulta Saros taipuu uransa pituutta pohtiessaan loogisimman mahdollisen selityksen kannalle.

- Työuran ja perhe-elämän aikana koripallo on pysynyt omana juttunani. Koripallo on omaa aikaani, ja saan sen parissa keskittyä johonkin aivan muuhun kuin siviili- ja työelämässä. Ehkä tästäkin syystä koripallo on pysynyt mielekkäänä toimintana koko ajan.

"Vauhdin lisääntyminen ollut käsittämätöntä"

Saros vihelsi ensimmäiset liigaottelunsa syksyllä 1987, jolloin pääsarjakentillä viilettivät legendaariset nimet Kari-Pekka Klingasta Kari Kuloseen ja Larry Poundsista Gerald Lee senioriin. Moni asia on muuttunut sittemmin.

- Ammattimaisuuden ja vauhdin lisääntyminen on ollut käsittämätöntä. Tämän päivän koripalloilijat eivät ole vain koripalloilijoita, he ovat kokonaisvaltaisia urheilijoita. Niillä eväillä, jolloin itse aloitin tuomarin hommat melkein 30 vuotta sitten, ei tänä päivänä enää pärjäisi, Saros arvioi.

Suomalaisen tuomaritoiminnan kehittyminen on ollut pitkäjänteistä. Ensimmäiset askeleet kohti nykyaikaista tuomarikoulutusjärjestelmää otettiin 1990-luvun alussa.

- Nuoria miehiä opastivat silloin tavoille esimerkiksi Timo Niemi, Jorma Ovaska - joka oli toki silloinkin vielä itsekin nuori mies - Timo Haukilahti ja Alarik Vihersola. Rauno Nieminen oli myös legendaarinen hahmo, joka jaksoi opettaa aivan nuorimpiakin junioreita jämptisti ja kädestä pitäen.

Samoihin aikoihin Saroksen kanssa tarttuivat pilliin pääsarjassa myös lukuisat uuden sukupolven lupaukset, kuten Janne Muurinen ja Carl Jungebrand. Tästä ryhmästä nousi tuomarivitja, joka lähti määrätietoisesti kehittämään Suomi-korikselle omaa huipputuomarijärjestelmää.

- 1990-luvun alussa kokeilimme ensi kertaa kolmen tuomarin systeemiä, Carl Jungebrand alkoi pitää kesäklinikoitaan ja tuomaritoiminta ylipäätään muuttui kunnianhimoisemmaksi. Nykyisinhän kokeneemmat tuomarit kouluttavat Koripalloliitossa nuoria tuomareita säännönmukaisesti ja Kati Nynäsin saaminen erotuomarivastaavaksi on tuonut hurjan paljon uutta järjestelmään. Suunta on kaikin puolin oikea.

"Yritän auttaa siinä, missä voin"

Tuhannen vihelletyn liigaottelun kokemuksella Saros on pääsarjakenttien ylivoimaisesti kokenein erotuomari, jopa kaikki palloilulajit yhteen laskien.

Jos kolmisenkymmentä vuotta sitten Saros katsoi ylöspäin Alarik Vihersolan ja Timo Haukilahden kaltaisia "esi-isiä", on tänä päivänä hänellä vastuu ohjeistaa nuoria tuomareita pääsarjan tavoille.

- Juuri totesin pari päivää sitten, että oman sukupolveni tuomarien ensimmäisistä liigavuosista ei voi puhua samana päivänä kuin nykypäivän nuorista tuomareista, jotka ovat käyneet monivuotisen koulutus-, tarkkailu- ja palauteputken ja ovat fyysisesti ensiluokkaisessa kunnossa, Saros kehuu.

- Yritän auttaa siinä, missä voin, on kyse sitten pelikäsityksen jakamisesta tai tiettyihin pelitilanteisiin reagoimisesta. Aina saa kysyä.

Saros jakaa päätteeksi anekdootin yhdestä ensimmäisistä pääsarjaotteluistaan:

- Garcia Hopkins oli tyytymätön vihellykseeni ja pelin tuoksinassa totesi jotain "rookie-tuomarista", johon minä vastasin, että "jokainen on rookie joskus". Hopkins ymmärsi yskän heti ja käsitti, että tässä me olemme yhdessä oppimassa ja tekemässä, muistelee Saros.

- Tämä toimii hyvänä esimerkkinä siitä, että vaikka ollaan pelaajina tai tuomareina vaativassa paikassa, on oppiminen sallittavaa ja kannukset täytyy itse kunkin hakea. Nuoren tuomarinkin on hyvä muistaa, ettei heti voi osata kaikkea.

 
15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

1.2.2023 14:00 Korisliiga

Tough Calls: floppaamisia sekä epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

16.2.2022 08:00 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #3: tarkastelussa transition-pelin epäurheilijamaiset virheet

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

21.10.2021 09:00 Erotuomarit

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #1: videotarkituksia ja mielenkiintoinen vapaaheittotilanne

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

20.11.2020 11:15 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: uusi heittoliike, tekninen virhe loppuhetkillä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

27.10.2020 15:10 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrikkeitä ja virheitä ennen heittotilanteita

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

Näytä lisää vastaavia