Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

12.12.2015 Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

Pekka Saroksesta tuli perjantaina Korisliigan ja suomalaisen palloilun ensimmäinen erotuomari, joka on tuominnut 1000 pääsarjaottelua.

Juhlapelissään Saroksella (kesk.) oli vierellään Johannes Sarekoski (vas.) ja Miltiadis Ioannidis (oik.).

Pitkään kestäneen "standing ovationin" saanut Saros poistui juhlaseremonioista syli täynnä lahjoja.

Saroksen juhlaotteluun oli matkannut paitsi suuri palkitsemisdelegaatio myös suuri joukko Saroksen erotuomarikollegoita (ei kuvassa).

Pekka Saros on viheltänyt Korisliigassa yhtäjaksoisesti syksystä 1987. Kuvat: Kai Kilappa & Koripalloliiton arkisto.

- Kausi kerrallaan on menty ja kiinnostus urheiluun on säilynyt. Jälkikäteen miettien vuodet ovat menneet aika huomaamatta, nauraa Saros kysyttäessä hänen pitkän uransa salaisuutta.

Hämeenlinnassa rehtorin virassa työskentelevä Saros toimi tuomariuransa alkuvaiheessa myös valmentajana, kunnes pilli vei mennessään. Lopulta Saros taipuu uransa pituutta pohtiessaan loogisimman mahdollisen selityksen kannalle.

- Työuran ja perhe-elämän aikana koripallo on pysynyt omana juttunani. Koripallo on omaa aikaani, ja saan sen parissa keskittyä johonkin aivan muuhun kuin siviili- ja työelämässä. Ehkä tästäkin syystä koripallo on pysynyt mielekkäänä toimintana koko ajan.

"Vauhdin lisääntyminen ollut käsittämätöntä"

Saros vihelsi ensimmäiset liigaottelunsa syksyllä 1987, jolloin pääsarjakentillä viilettivät legendaariset nimet Kari-Pekka Klingasta Kari Kuloseen ja Larry Poundsista Gerald Lee senioriin. Moni asia on muuttunut sittemmin.

- Ammattimaisuuden ja vauhdin lisääntyminen on ollut käsittämätöntä. Tämän päivän koripalloilijat eivät ole vain koripalloilijoita, he ovat kokonaisvaltaisia urheilijoita. Niillä eväillä, jolloin itse aloitin tuomarin hommat melkein 30 vuotta sitten, ei tänä päivänä enää pärjäisi, Saros arvioi.

Suomalaisen tuomaritoiminnan kehittyminen on ollut pitkäjänteistä. Ensimmäiset askeleet kohti nykyaikaista tuomarikoulutusjärjestelmää otettiin 1990-luvun alussa.

- Nuoria miehiä opastivat silloin tavoille esimerkiksi Timo Niemi, Jorma Ovaska - joka oli toki silloinkin vielä itsekin nuori mies - Timo Haukilahti ja Alarik Vihersola. Rauno Nieminen oli myös legendaarinen hahmo, joka jaksoi opettaa aivan nuorimpiakin junioreita jämptisti ja kädestä pitäen.

Samoihin aikoihin Saroksen kanssa tarttuivat pilliin pääsarjassa myös lukuisat uuden sukupolven lupaukset, kuten Janne Muurinen ja Carl Jungebrand. Tästä ryhmästä nousi tuomarivitja, joka lähti määrätietoisesti kehittämään Suomi-korikselle omaa huipputuomarijärjestelmää.

- 1990-luvun alussa kokeilimme ensi kertaa kolmen tuomarin systeemiä, Carl Jungebrand alkoi pitää kesäklinikoitaan ja tuomaritoiminta ylipäätään muuttui kunnianhimoisemmaksi. Nykyisinhän kokeneemmat tuomarit kouluttavat Koripalloliitossa nuoria tuomareita säännönmukaisesti ja Kati Nynäsin saaminen erotuomarivastaavaksi on tuonut hurjan paljon uutta järjestelmään. Suunta on kaikin puolin oikea.

"Yritän auttaa siinä, missä voin"

Tuhannen vihelletyn liigaottelun kokemuksella Saros on pääsarjakenttien ylivoimaisesti kokenein erotuomari, jopa kaikki palloilulajit yhteen laskien.

Jos kolmisenkymmentä vuotta sitten Saros katsoi ylöspäin Alarik Vihersolan ja Timo Haukilahden kaltaisia "esi-isiä", on tänä päivänä hänellä vastuu ohjeistaa nuoria tuomareita pääsarjan tavoille.

- Juuri totesin pari päivää sitten, että oman sukupolveni tuomarien ensimmäisistä liigavuosista ei voi puhua samana päivänä kuin nykypäivän nuorista tuomareista, jotka ovat käyneet monivuotisen koulutus-, tarkkailu- ja palauteputken ja ovat fyysisesti ensiluokkaisessa kunnossa, Saros kehuu.

- Yritän auttaa siinä, missä voin, on kyse sitten pelikäsityksen jakamisesta tai tiettyihin pelitilanteisiin reagoimisesta. Aina saa kysyä.

Saros jakaa päätteeksi anekdootin yhdestä ensimmäisistä pääsarjaotteluistaan:

- Garcia Hopkins oli tyytymätön vihellykseeni ja pelin tuoksinassa totesi jotain "rookie-tuomarista", johon minä vastasin, että "jokainen on rookie joskus". Hopkins ymmärsi yskän heti ja käsitti, että tässä me olemme yhdessä oppimassa ja tekemässä, muistelee Saros.

- Tämä toimii hyvänä esimerkkinä siitä, että vaikka ollaan pelaajina tai tuomareina vaativassa paikassa, on oppiminen sallittavaa ja kannukset täytyy itse kunkin hakea. Nuoren tuomarinkin on hyvä muistaa, ettei heti voi osata kaikkea.

 
12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

8.8.2018 15:17 Erotuomarit

Ville Selkeelle arvokasta kokemusta U17 MM-kisoista

Komeettamaisen nousun kotimaisen koripallon tuomarien eliittiin tehnyt nokialaislähtöinen Ville Selkee, 26, kotiutui heinäkuussa 17-vuotiaiden poikien MM-kisoista Argentiinasta. Selkee vihelsi arvokisoissa täydet seitsemän peliä ja sai todeta omin silmin koripallon olevan kansainvälisesti valtavassa kasvussa.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

Näytä lisää vastaavia