Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

29.6.2022 15:54 Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

Tuomas ja Joonas Iisalo tekivät hyvää jälkeä Bonnissa tällä kaudella. (Kuva: Jörn Wolter)

Bonnin kausi oli kaikkinensa erinomainen. Edelliskaudella Bonn oli jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle sijoittuen runkosarjassa sijalle 13, mutta tällä kaudella suomalaiskaksikko nosti seuran takaisin parrasvaloihin. Bonn sijoittui runkosarjassa toiseksi, joka tasaa seurahistorian ennätyksen. Edellisen kerran seura sijoittui samalle sijalle kaudella 2008-09.

Bonn selvitti tiensä pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta välieriin ja pisti Euroliigajoukkue Bayern Münchenin tiukoille välieräsarjassa taipuen lopylta 2-3. Tuomas Iisalo ei antanut kuitenkaan välierätappion himmentää kauden kokonaistulosta.

- Täytyy sanoa, että jos olisimme menneet viidennessä pelissä jatkoon, niin se olisi ollut käsittämätön saavutus. Kokonaisuudessaan ajatellen, kausi ei olisi juuri paremmin voinut mennä. Se oli kuin suoraan käsikirjoituksesta. Kausi lähti hyvin käyntiin ja pystyimme melkein jokaisella kauden kolmanneksella parantamaan. Voitimme puolivälierissä EuroCup-joukkue Hampurin suoraan 3-0 ja pelasimme tasaväkisesti Bayern Müncheniä vastaan, joka operoi täysin erikokoisella budjetilla kuin muut joukkueet. Kausi oli kokonaisuudessaan täysosuma, Iisalo analysoi kautta.

Välieräsarja Bayern Müncheniä vastaan oli monin tavoin mielenkiintoinen. Bayern München on budjetiltaan selkeästi Bundesliigan ykkösjoukkue ja vei Euroliigan pudotuspeleissä Barcelonan viiteen peliin. Bonn pääsi pudotuspelisarjaan kotiedulla, mutta hävisi kaksi ensimmäistä peliään kotona. Joukkue osoitti kuitenkin luonteenlujuutta hakemalla kaksi vierasvoittoa Münchenistä. Ratkaisevassa viidennessä pelissä Bonn joutui taipumaan kovan taistelun jälkeen ja näin pudotuspelisarjan kaikki viisi peliä päättyivät vierasvoittoihin.

- Harvoin voitat Bayernin kahdesti vieraissa. Se kertoo tämän joukkueen henkisestä vahvuudesta ja miten hyvin pelaajat ovat hitsautuneet yhteen. Pystyimme usein tiukoissa tilanteissa löytämään keinot nousemaan voittoon. Hampuriakin vastaan olimme usein takaa-ajoasemassa, mutta onnistuimme nousemaan voittoihin.

Iisalo on jokaisena vuotena pystynyt viemään joukkueitaan eteenpäin, vaikka menestyksen myötä avainpelaajia on lähtenyt isompiin ympyröihin. Tämän vuoden menestyksen myötä Bonn ansaitsi paikan Mestarien liigassa, joka toimii myös houkuttimena pelaajille.

- On jokavuotinen positiivinen ongelma, että hyvän kauden jälkeen pelaajien pitäminen on hankalaa. Meillä on kuitenkin uusi valttikortti, kun pelaamme europelejä ensi kaudella. Se lisää kiinnostusta myös pelaajien suunnalta.

Joonas Iisalo siirtyy ensi kaudeksi Heidelberg Academicin päävalmentajaksi. (Kuva: Jörg Wolter)

Yksi iso muutos tapahtuu myös Iisalon rinnalla, kun pikkuveli Joonas nimettiin Bundesliigassa pelaavan Heidelberg Academicsin päävalmentajaksi. Veljesparin nuoremmalla oli iso rooli Tuomaksen oikeana kätenä.  

- Joonaksen tehtävänkuva oli niin uniikki, ettei siihen pysty hankkimaan vain yhtä henkilöä. Hänelle kuului koripallovalmentamisen lisäksi myös fysiikkavalmennus. Niinpä olemme päättäneet korvata hänet yhdellä koripallovalmentajalla sekä yhdellä fysiikkavalmentajalla.

Ensi kaudella nähdäänkin vähintään kahdesti Iisalon veljesten välinen kohtaaminen. Veljekset ovat nuoruudessaan tottuneet vääntämään vastakkain pihaleikeissä ja peleissä, mutta päävalmentajina kyseessä on ensimmäinen kerta.

- Varmasti se herättää tunteita. Kaiken kaikkiaan on huikeaa, että kaksi suomalaisveljestä valmentaa Bundesliigassa. Enemmän se kertoo siitä, että Saksassa arvostetaan suomalaista valmennusta. Itse peli on kuitenkin tapahtuma muiden joukossa.

Iisalot ovatkin jatkumoa hyvää työtä tehneistä suomalaisvalmentajista Saksassa. Henrik Dettmann, Ari Tammivaara, Anton ”Ponttis” Mirolybov, Gordon Herbert sekä vakuuttavaa jälkeä muun muassa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenissa tehnyt, ja pitkään Ulmin organisaatiossa toiminut Daniel Jansson, ovat omalta osalta tuoneet suomalaista valmennusosaamista esille Saksassa.

- Danny on tehnyt jo pitkään hyvää duunia täällä, Henkka, Ari, Ponttis ja tietyllä tapaa Gordiekin ovat tehneet täällä hyvää työtä aiemmin, ja suomalaisvalmentajat tunnetaan laadukkaasta työstä. Yhtä lailla Lassi (Tuovi) on tuossa melkein naapurissa tehnyt erittäin hyvää työtä, Iisalo muistuttaa.

 
28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

4.6.2022 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen loisti Ranskassa – ”Pelillisesti tämä oli varmasti urani paras kausi”

Annika Holopainen pelasi menneen kauden Ranskan Ligue Feminine 2:n Montbrisonissa. Holopainen pelasi erittäin vahvan kauden, mutta samalla kauteen mahtui myös vaikeuksia.

1.6.2022 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestaruus Veera Pirttisen kauden kruunu – ”Kausi oli kokonaisuudessaan hieno”

Veera Pirttinen vietti menneen kauden Slovakiassa Piestanske Cajkyn joukkueessa. Pirttisen ja Cajkyn kausi päättyi Slovakian mestaruuteen.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

22.4.2022 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä tapahtumarikas kausi – ”Mahtui kaikenlaisia tapahtumia ja muutoksia”

Anniina Äijänen pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä. Äijäsen kauteen mahtui paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Näytä lisää vastaavia