Vaikeita kausi kokenut Topias Palmi on palannut tasolleen ja ylittänyt sen – Korisliigan joulukuun pelaaja kertoo, miten Kauhajoki nousi suosta

24.1.2024 11:30 Kauhajoen heittävä takamies Topias Palmi valittiin miesten Korisliigassa joulukuun 2023 Kuukauden pelaajaksi. Hänen onnistumistensa kanssa käsi kädessä ovat kulkeneet koko seuran onnistumiset.

Kuva: Ville Vuorinen

Kestomenestyjä Kauhajoki aloitti miesten Korisliiga-kauden 2023–24 varsin mollivoittoisella vireellä. Finaaleissa viidesti peräkkäin nähty seura oli joulukuun alkuun mennessä kerännyt voittotilastoihinsa vaatimattomat luvut 4–7. Myös juuri kotimaahan palannut Korisliigan vuoden 2017 kehittynein pelaaja ja vuoden 2019 pelaaja Topias Palmi vaikutti esityksissään totuttua vaisummalta.

Yhtäkkiä kaikki muuttui.

Kauhajoki on noussut nyt tilastoon 10–10 ja saanut kaivettua tiensä kiinni ylempään jatkosarjaan. Samaan aikaan Palmi on kohonnut pisteidentekijänä ja hyökkääjänä ylipäätään aivan uudenlaiseen arvoon. Hänen joulukuustaan jäivät jäljelle mehevät keskiarvot 26,6 pistettä ja 6,4 levypalloa, ja vuosi 2023 huipentui Kuukauden pelaajan palkintoon.

– Tämä oli urallani ensimmäinen valinta Kuukauden pelaajaksi, ja se kertoo, että olen tehnyt jotakin oikein. Mutta ei voi kiistää, etteikö tämä palkinto olisi osoitus myös siitä, miten paljon koko joukkueemme pelaaminen on parantunut, Palmi toteaa.

Mikä sitten käänsi Kauhajoen kurssi näin äkkiä? Palmilla itsellään on siihen varsin kattava teoria: niin kokoonpanossa kuin pelitavassakin tehtiin merkittäviä muutoksia.

– Muutokset auttoivat samalla myös minua nostamaan omia numeroitani. Jos olisimme jatkaneet samaan malliin kuin alkukaudesta, tämä palkintokin olisi mennyt kaiketi jollekulle muulle.

Loka- ja marraskuussa Kauhajoen paidassa pelasivat vielä muiden muassa aikoinaan lyhyesti NBA:takin testannut takamies Courtney Fortson ja Etelä-Amerikassa meritoitunut sentteri Horace Spencer. Joulukuussa heidät korvasi laituri Nathaniel Pollard Jr, ja joukkue on pelannut sittemmin korkeintaan kolmella ulkomaanvahvistuksella.

Palmi kommentoi muutoksia sanoen:

– Isoin ongelma alussa oli se, etteivät palaset sopineet yhteen, vaikka kuinka laadukkaita olivatkin. Oma kysymyksensä on, pääsivätkö kaikki hyödyntämään vahvuuksiaan vai eivät, mutta sen jälkeen, kun osin pakotettunakin lähetimme pari pelaajaa kotiin, olemme yksinkertaistaneet hyökkäystä reilusti. Sen myötä muutkin jengissä ovat päässeet enemmän palloon ja korintekopaikkoihin.

Palmi viittaa myös siihen, kuinka poikkeuksellinen on Kauhajoen nykyinen pelitapa. Eniten syöttömerkintöjä kertyy isoille pelaajille, jotka tuovat usein palloa ylös ja jakavat sitä heittäjille hyviin paikkoihin. Viimeaikainen menestys onkin näin ollen kahden eri tekijän onnellinen summa.

Strategian muuttaminen ja joukkueen vahvuuksien parempi hyödyntäminen eivät tarkoita silti, etteikö 29-vuotias heittävä takamies itsekin kehittyisi yhä pelaajana. Hän ei varsinaisesti ole muuttanut omaa pelitapaansa merkittävästi – pääosin huomio keskittyy korintekopaikkojen hakemiseen niin läheltä kuin kaukaakin – mutta levypallopelaamista hän toteaa painottaneensa olosuhteiden pakosta hieman aiempaa enemmän.

– Kaikkein merkittävin muutos on ollut se, että olen ensimmäisen kerran urallani saanut kapteenin roolin, ja sen myötä täytyy olla johtava pelaaja ihan eri tavalla. Se vaatii taitoja kentän lisäksi myös kopissa, koska pitää kyetä auttamaan itsensä lisäksi myös muita, ja olen siinä kehittynyt paljon.

Harjoituksissa Palmi sen sijaan keskittyy tärkeimpään taitoonsa ja sen ikuiseen hiomiseen.

– Olen aina sanonut, että niin kauan, kun heittää yhdenkin ohi, täytyy jatkaa harjoittelua. Se on kuitenkin suorassa yhteydessä myös puolustuspäähän, sillä mitä paremmin kroppa jaksaa puolustuksessa, sitä paremmin säilyy myös tarkkuus heitoissa. Ylipäätään olemme tähän asti voittaneet pelejä aika pitkälti hyökkäämällä. Puolustus on ollut kyllä akilleenkantapäämme, joten sen hiomista täytyy joukkueena jatkaa.

Henkilöt

 
17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

5.2.2024 16:30 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät torstaina 8. helmikuuta Salon Vilppaan ja BC Nokian välisellä ylemmän jatkosarjan ottelulla. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

Näytä lisää vastaavia