Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

12.5.2022 15:19 Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

Vesa Ojala (oik) esittelemässä Pantteri-patsasta yhdessä seuran varapuheenjohtaja Petri Suokkaan kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Mestaruudet harvemmin ovat sisaruksiaan toistensa kanssa. Yksi asia noudatti mestaruuden jälkeisenä aamuna tuttua kaavaa Kauhajoella: Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala heräsi kuuden maissa. Edelliseen mestaruuteen verrattuna uni maistui tovin pidempään, mutta sen jälkeen mestaruuden jälkeinen päivä on tempaissut puheenjohtajan mukaansa.

- Ei tässä ole töissä kerennyt edes pyörähtämään. Huomenna kuulemma pitäisi lähteä joukkueen kanssa reissuun, joten tähän aamupäivään tuli vielä matkanjärjestäjän tehtäviä, Ojala naurahtaa.

- Pakko myöntää, että aikamoinen hulabaloo on päällä. Paljon samoja piirteitä aiemmista mestaruuksista, mutta onhan tämä ihan mahtavaa aikaa. Nyt nautitaan tästä.

Neljästä edellisestä jaossa olleesta Suomen mestaruudesta Kauhajoki on vienyt kolme. Pantteri-patsas on löytänyt Etelä-Pohjanmaalta reilun 13.000 ihmisen kaupungista useana keväänä. Ojala kertoo, että kyse ei ole mistään taikatempuista, vaan kaikki kumpuaa ammattimaisesta työstä ja jatkuvasta kehittymisestä.

Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen
Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen

- Tämä on ollut raakaa työtä. Olemme rakentaneet kaiken hyvän valmennuksen päälle. Taustaryhmän vastuulla on ollut rahan kerääminen ja budjetin laatiminen. Olemme pyrkineet tarjoamaan valmentajille ja pelaajille selkänojan, jossa he saavat toteuttaa itseään ja me taustalla olevat emme puutu pelillisiin asioihin, Ojala kertoo.

Vaikka mestaruuden näkyvimmät persoonat ovat kentällä ja sen laidalla, Ojala haluaa kiittää sitä lukuista määrää ihmisiä seuran ympärillä, jotka ovat omalla panoksellaan auttaneet joukkuetta ja seuraa olemaan entistä parempi.

Huima alku uudelle projektille

Joukkue uudistui paljon täksi kaudeksi, kun ulkomaalaisnelikon lisäksi Bojan Sarcevic, Antti Niskanen, Okko Järvi ja Mikael Laihonen vaihtoivat maisemaa. Kauhajoella ei jääty murehtimaan lähtijöiden perään, vaikka loputon kunnioitus heitä kohtaan onkin.

Elokuussa 2021 moni hieraisi silmiään, kun joukkue tiedotti tehneensä sopimukset edellisten mestaruuksien takuumiesten Henri Kantosen, Rene Rougeaun ja Cameron Jonesin kanssa.  

- Kristiinankaupungissa oli isot markkinat, jossa vietettiin hauskaa kesäpäivää. Erään taustaryhmän poika sanoi, että Rene (Rougeau) seurustelee kurikkalaisen naisen kanssa. Sillä hetkellä lähti Renelle viestiä ja ei mennyt kauaakaan, kun hän oli jo soittanut itse Cameronille. Sitten he ilmoittivat tulostaan.

Uusina Karhu Basket -pelaajina Severi Kaukiainen ja Miikka Marttinen pystyvät ottamaan merkittävän roolin uudessa joukkueessaan. Joona Hakamaan ja Eero Innamaan tämän kauden kasvutarinat puolestaan hakevat vertaistaan. Kauhajoella on maltettu kasvattaa pitkäjänteisesti pelaajia. Finaalit osoittivat sen, että työ kannatti tehdä, kun joukkue pelasi pudotuspelit yhdeksän pelaajan rotaatiolla.

- Valmennuksemme on tehnyt hienoa työtä. Janne Koskimies on siitä mielessä kiitollinen johdettava, että hän on itseohjautuva. Meillä on selkeät roolit, emme sekaannu pelaamiseen millään tavalla ja viimeinen sana on aina valmentajalla. Joona (Hakamaa) ja Janne kävivät kolme vuotta sitten keskustelun, että haluaako hän pelaajana panostaa tähän. Joona sanoi, että hän haluaa panostaa kaiken ja se oli se juttu. On ollut hienoa seurata oman kasvatin tarinaa tähän pisteeseen asti.

- Bojanin lähtö oli kaupungissa monille tosi paha paikka ja tuska paistoi monen silmissä. Mietimme pitkään, miten kautta lähdetään rakentamaan. Henkan, Cameronin ja Reneen tulo helpotti todella paljon kauteen lähtemistä, Ojala kertoo. 

Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen
Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Ojalan mukaan on tärkeää, että he pystyivät tuomaan tuttuja pelaajia tuttuun ympyrään.

- Topeekalle (Kauhajoen pääkatu) kun tuodaan suoraan Losista ja Nykistä kaveri, voi se monelle olla liian haasteellinen yhtälö. Olen nähnyt monta tarinaa, jossa sopeutuminen ei ole mennyt toivotulla tavalla. Siksi on tärkeää, että teemme taustatyöt uusien pelaajien suhteen mahdollisimman tarkasti.

Ojala kertoo, että heidän pitää vetovoima tuoda muulla tavalla. Sen takia Kauhajoella on laitettu urheilupuoli kuntoon, joka tuo vetovoimaa seuraan.

- Meidän mielestämme täällä on vaikka ja mitä. Meillä ei ole oopperaa, teatteria tai lukuisia yökerhoja, mutta on meillä sentään elokuvateatteri. Sen takia urheilupuoli on se meidän vetovoimamme, joka tuo tänne urallaan eteenpäin meneviä urheilijoita kehittymään entistä paremmaksi pelaajaksi.

Ei ole ensi vuonnakaan oopperaa, mutta on oma tapahtuma-areena.

Hallista areenalle

- Se on sitten areena eikä mikään halli. Meillä on tarkat säännöt, miten uudesta peliareenasta puhutaan ja jos siitä puhuu hallina, saa pienen sanktion, Ojala linjaa haastattelussa ja naurahtaa päälle.

Seuran oma 2500-paikkainen ja yli 1000 ravintolapaikkaa sisältävä areena nousee kovaa vauhtia ja ensi kaudella joukkue pääsee uudelle kotiparketille. Hanke on Korisliigassa historiallinen, kun seura rakennuttaa perustetun halliyhtiönsä kautta oman tapahtuma-areenan.

- Tämä tulee muuttamaan bisneksen totaalisesti ammattimaisempaan suuntaan. Jos haluamme seurana kehittyä entisestään, mielestämme tämä on ehdottomasti oikea suunta. Pystymme oheismyynnin, ravintoloiden ja vip-palveluiden myötä muuttumaan kentän ulkopuolella elämysbisnekseksi, Ojala kertoo.

Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket
Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket

Oma areena mahdollistaa tulevaisuudessa paljon. Enää ei puhuta puhtaasta sarjataulukkobisneksestä, vaan tulovirtoja pystytään tuottamaan oman tapahtuma-areenan tarjonnalla. Ojala myöntää, että vaikka joukkueelle siirtymä uuteen halliin tulee olemaan helppo, haasteitakin varmasti tulee.

- Olemme pienen kaupungin seura, jossa talkootyö seurayhteisössämme on ollut tärkeä perusta. Nyt menemme entistä ammattimaisempaan suuntaan, joten näen haasteen siinä, miten talkootyö ja ammattimaisuus pystytään nivoutumaan yhteen uuden areenan myötä.

Edellisen kahden mestaruuden jälkeen Kauhajoki on suunnannut eurokentille. Joukkue jäi molempina kertoina niukasti Mestarien liigan lohkovaiheen ulkopuolelle viimeisellä karsintakierroksella. Ojala myöntää, että suunnitelmat ensi syksyksi on selvillä.

- Se on selkeä tähtäin meille. Joskus halusimme olla top 4 -joukkue Suomessa. Olemme vuosi vuodelta nostaneet rimaa. Nyt se rima on siellä eurokentillä ja siellä menestymisessä. Puitteista se ainakaan tulevaisuudessa tule jäämään kiinni.

 
26.9.2023 17:30 Korisliiga

Antero Lehto palaa hyvin erilaiseen Pyrintöön kuin josta lähti – ”Pelit ratkaistaan onneksi pelaamalla eikä paperilla”

39-vuotias Korisliiga-veteraani palaa kasvattajaseuraansa ja alkaa johtaa nuorentunutta joukkuetta. Hän kokee silti oppivansa työssään yhä itsekin uusia asioita.

26.9.2023 08:55 Korisliiga

Bojan Sarcevic löytää motivaatiota Korihaiden korkeista tavoitteista – ”Aion pelata kuin kausi olisi viimeiseni, vaikka lopullista päätöstä en olekaan tehnyt”

Korihait on kokenut kovia vuosia ja kamppailut enemmän sarjapaikasta kuin Korisliigan kärkisijoista. Veteraanipelinjohtaja Bojan Sarcevic pyysi joukkuetta asettamaan tavoitteen korkealle, jotta hän sai kesän harjoittelukauteen motivaatiota.

25.9.2023 17:00 Korisliiga

Erik Sajantila on ottanut oppia kokemuksistaan Lahti Basketballissa – ”Uskon, että olemme kaikki kasvaneet paljon haastavien viime vuosien aikana”

Lahti Basketballin nuoret suomalaispelaajat ovat jälleen valmiita kovaan työhön. Kotimaisen rungon kovin pisteidentekijä oli viime kaudella Erik Sajantila, joka tahtoo nyt kehittää pallollisia taitoja ja fysiikkaa.

25.9.2023 09:45 Korisliiga

Helsinki Seagullsin René Rougeau on valmis tekemään lisää historiaa – “Viime kauden finaalit olivat urani vaikeimmat”

Helsinki Seagulls lähtee uuteen kauteen halukkaana toistamaan viimekautisen mestaruutensa. Joukkoja kentällä johtaa Suomeen juurtunut veteraanipelaaja René Rougeau.

23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

21.8.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

Millpoint Koripalloliiton ja Korisliigan yhteistyökumppaniksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen mainos- ja liikelahjamaailman syövereissä vaikuttavan Millpointin kanssa. Millpoint tulee avuksi kehittämään Koripalloliiton virallista verkkokauppaa.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

17.7.2023 13:06 Korisliiga

Ilmari Toikkanen siirtyy Tanskaan

Viime kaudella Kouvoja Korisliigassa edustanut Sykki-kasvatti Ilmari Toikkanen, 26, siirtyy Tanskaan. 207-senttisen ja kuusi kautta Korisliigaa tahkonneen Toikkasen uusi seura on Tanskan pääsarjassa pelaava Svendborg Rabbits.

14.7.2023 12:00 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2023-2024 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 25.5.2024. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

5.7.2023 17:57 Mestarien liiga

Kauhajoen Mestarien liigan karsintaturnausjoukkueet arvottu

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaturnausten joukkueet arvottiin torstaina. Karhu Basket Kauhajoki kohtaa puolueettomalla kentällä Turkin Antalyassa 25.9. israelilaisen roni Hay Motors Ness Zionan.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

4.7.2023 09:00 Korisliiga

Tomas Murphy aloittaa ammattilaisuransa Korisliigassa ja liittyy BC Nokian riveihin

BC Nokian Korisliiga-joukkue on tehnyt kaksivuotisen pelaajasopimuksen tänä kesänä Susijengi Risings Starsissa pelanneen Tomas Murphyn, 25, kanssa. 204-senttisen Murphyn sopimuksen toisessa vuodessa on ulkomaanoptio.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

Näytä lisää vastaavia