25.4.2017 Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.
Juho Nenosen tarkan heittokäden avustamana Vilpas nousi välieräsarjan kolmannessa ottelussa Karhua vastaan takamatkalta tasoihin...
...ja lopulta voittoon asti.
Mitä kovempaa tempoa Vilpas pystyy pitämään, sen vahvemmilla joukkue mestaruustaistossa on. Tämän tietää myös Nenonen. Kuvat: Ville Vuorinen
- Sanoisin, että meillä on jopa koko Korisliigan tasolla todella harvinaisen epäitsekäs joukkue. Vaikka kesken kauden joukkueen mukaan tuleminen on aina vähän soveltamista, joukkue teki siitä mahdollisimman kivuttoman prosessin, paljastaa vain 14 ottelua tähän päivään mennessä kaudella 2016/17 Salon Vilppaan paidassa pelannut laituri Juho Nenonen.
- Loukkaantuminen tietysti venytti sitä sopeutumisjaksoa, mutta nyt aletaan olemaan taas ainakin suhteellisesti paremmassa kunnossa.
Nenonen todellakin teki paluunsa viikinkipaitaan tammikuun alkupuolella, vietettyään syksyn Argentiinan pääsarjassa Ciclista Olimpicon riveissä. Kun matka Argentiinassa tuli päätökseen, oli suuntana viime kaudelta tuttu osoite, Salo.
Nenosen pelikunto pudotuspeleissä oli pitkään hämärän peitossa, miehen ollessa sivussa pelikentiltä kuukauden verran helmikuun lopussa kärsityn alaraajavamman vuoksi. Viiden minuutin paluu comeback-keikka Korihaita vastaan Pohitullissa jäi kuitenkin lyhyeksi iloksi salolaiskannattajille, eikä Nenosta nähty pelikentillä puolivälieräsarjassa Pyrintöä vastaan.
Paluu kentille tapahtui välieräsarjan avausottelussa kolmen pisteen muodossa, mutta todellinen muistutus Nenosen kyvyistä saatiin ottelusarjan kolmannessa ottelussa Salohallissa. Vilppaan ollessa jo 23 pisteen takamatkalla, passitti päävalmentaja Joonas Iisalo miehen kentälle sytytystulpaksi. Tuloksena kolme kolmosta toisella jaksolla, koko ottelussa yhteensä 16 pistettä ja Vilppaan nousu komeaan voittoon.
- Kun on seitsemän viikkoa huilannut ja saa tuollaisia onnistumisia, niin kyllähän se tuntuu hyvältä. Uran varrella on kuitenkin aika paljon hyviä ja huonojakin kokemuksia ehtinyt kokemaan, joten ei tämä kuitenkaan liikaa heilauta suuntaan taikka toiseen. Tuollaisen onnistumisen jälkeen on kuitenkin helpompi jatkaa eteenpäin, 459 Korisliiga-ottelun Nenonen tuumaa.
- Pelikunto on ihan jees. Ei tässä kohtaa kautta varmasti kukaan ole 100-prosenttisessa tikissä ja urheilijahan ei tunnetusti tervettä päivää näe.
Nenonen kuului viime kaudella Vilppaan avainhahmoihin, kun joukkue laittoi lopulta mestaruuden voittaneen Kouvot juuri niin tiukoille, kuin joukkueen voi paras-viidestä –puolivälieräsarjassa laittaa. Viidennen ottelun ratkaisu nähtiin vasta kamppailun päätössekunneilla, Kouvojen taisteltua tiensä jo varmalta näyttäneen tappion hampaista voittoon.
Kouvot ei koko pudotuspelien aikana kohdannut vastaavaa vastarintaa muilta joukkueilta, mikä johti ”mitä jos?” –kysymystulvaan salolaisten koripalloaktiivien joukossa. On kuitenkin perusteltua väittää Vilppaan olleen yksi vahvimmista mestarisuosikeista viime keväänä.
- Meillä on tällä kaudella, ainakin tulosten perusteella, jopa vieläkin paremmin yhteen hitsautunut joukkue kuin tuolloin. Viime kaudella olimme pelillisesti vahvoja vähän eri osa-alueilla, Nenonen toteaa.
- Erityisesti laajempi materiaali ja viime kautta leveämpi rotaatio ovat iso ero. Esimerkiksi etukentän rotaatiossa oli viime vuonna kolme pelaajaa, nyt neljä.
Välieräsarja Karhua vastaan on varmasti luonut salolaiskannattajien keskuudessa uskoa mestaruustaistelun suhteen. Samalla Karhu on myös pystynyt osoittamaan sen, ettei edes Vilpas ja sen laaja ja laadukas materiaali ole ennakkosuosikki vierailijoille aina vaikeassa Kauhajoen liikuntahallissa.
Mikäli Vilpas Karhun kuitenkin onnistuu kaatamaan ja taistelee tiensä lopulta Pantteri-patsaan nostajaisiin, tietää Nenonen reseptin tähän.
- Kyllä meidän suurin ase on ehdottomasti tempopelaaminen ja vauhdin pitäminen kovana jatkuvasti. Mitä paremmin onnistumme siinä ja saamme hyödynnettyä meidän parhaimmillaan yhdeksän pelaajan rotaatiota, sitä vahvemmilla olemme, Nenonen niputtaa.
- Jos pelaamme kuten pelasimme välieräsarjan viidennessä ottelussa (98-60 –kotivoitto), olemme aina vahvoilla.
Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.
Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.
KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.
Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.
Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.
Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.
BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.
Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.
Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.
Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.
Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.
Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.
Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.
Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.
KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.
Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.
Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.
Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.
Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.
Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.