Vilppaan Juho Nenosella edessään kymmenennet Korisliiga-finaalit – muistaa yhä uransa raskaimmat loppuottelut

30.4.2022 08:45 Juho Nenonen on juossut parketille Korisliigan loppuotteluissa jo yhdeksän kertaa. Maanantaina 2. toukokuuta juhlitaan pyöreitä, kun hänen edustamansa hallitseva mestari Salon Vilpas kohtaa kauden ennakkosuosikin Kauhajoen.

Juho Nenonen jos kuka tietää, mitä finaaleissa menestyminen vaatii. Kuva: Ville Vuorinen

Turhan montaa miesten Korisliigan finaalisarjaa ei viime vuosina ole pelattu ilman laituri Juho Nenosta. Hänellä on 2000-luvulta tilillään kahdet finaalit Espoon Hongassa, neljät Kataja Basketissa ja kolmet aiemmat Salon Vilppaassa. Tulee väistämättä sellainen olo, että näin isoon lukemaan on oltava jokin selitys olemassa.

Nenonen itse uskoo ja toivoo, että valmentajat ovat kenties nähneet hänessä riittävästi potentiaalia, että hän on sen ansiosta päässyt pelaamaan niin laadukkaisiin kokoonpanoihin kuin on.

– Se johtuu varmasti osin siitä, että olen ollut valmis laittamaan joukkueen itseni edelle. En ole missään kokoonpanossa ollut hyökkäyksen ykkösvaihtoehto vaan täyttänyt oman tonttini kentällä. Hyvät joukkueet tarvitsevat hyviä roolipelaajia, ja olen myös itse saanut nauttia taitavista joukkuekavereista ympärilläni.

Nenosen muistojen tie Korisliiga-finaaleista on pitkä ja kirjava. Perspektiiviä voi hakea laskemalla, että pääsarjauransa alusta – eli syksystä 2005 lähtien – hän on itse asiassa ollut mukana yli puolissa miesten Korisliigassa pelatuista loppuottelusarjoista.

Tietysti kaikista kirkkaimpana riemun kokemuksensa miehelle mieleen on jäänyt se ihka ensimmäinen kerta, Espooon Hongan mestaruus Nenosen toisen pelikauden päätteeksi keväällä 2007.

– Olin kentällä, kun ottelu loppui, ja vaikka tulos oli jo taputeltu, pääsin vielä viime hetkillä naulaamaan yhden kolmosen. Se oli nuorelle pojalle ikimuistoinen hetki, kun summeri soi ja katsomo räjähti.

Toisaalta kaikki mieleen jääneet finaalit eivät ole päätyneet sinne positiivisessa valossa. Mestaruuksia on kertynyt tähän mennessä kolme, joten hän on kokenut osansa karvaita tappioita mutta myös rajumpiakin vastoinkäymisiä, jotka ovat langettaneet synkän varjon onnistumisten ylle.

Tällainen esimerkki sattui Nenoselle vuonna 2018 Kauhajokea vastaan, kun hänen edustamansa Vilpas oli sarjassa 2–3-takaa-ajoasemassa.

– Ennen sarjan kuudetta peliä isäni kuoli hyvin yllättäen. Silloin oli harvinaisen kova paikka astua kentälle. Sain nostettua ottelun kriittisillä hetkillä silti korin, jonka avulla pääsimme jatkoajalle. Se tuntui joltakin taivaalliselta väliintulolta, ja olin täysin varma, että voitamme ottelun.

Mutta niin ei lopulta kuitenkaan käynyt. Jatkoajan jälkeen Kauhajoki vei mestaruuden.

– Se oli henkisesti raskaimpia tappioita, joita olen koskaan kokenut.

Nyt käsillä on Nenosen edustamalle Vilppaalle peräti kolmas kerta finaalissa samaa vastustajaa, Kauhajokea, vastaan. Viime keväänä Pantteri jäi salolaisten kyytiin, mutta tällä kertaa runko- ja jatkosarjatilastot näyttävät siltä, että ennakkosuosikin viitta on selkeästi Kauhajoen harteilla.

Nenonen muistuttaa, että viitta on kuitenkin painava kantaa. Hän puhuu tässäkin asiassa kokemuksesta ja muistuttaa muun muassa ajoistaan Kataja Basketin jäsenenä, kun joensuulaisjoukkue kantoi samaa viittaa usein.

– Kävi helposti niin, että voitimme runkosarjan ylivoimaisesti ja käytännössä kävelimme finaaleihin. Sitten otimme siellä oikein armotta turpaamme.

Samankaltaista on päässyt tapahtumaan sittemmin myös Vilppaan aikoina. Sitä vastoin taas viime vuonna joukkue kohtasi vaikeutensa jo etukäteen pelaamalla jossain määrin keskinkertaisen runkosarjan.

– Ja juuri silloin tuli sitten se mestaruus. Eli lähden erittäin mielelläni rennon letkeästi altavastaajana tähänkin sarjaan.

Hän palaakin jo halusta päästä parketille kohtaamaan tutun vastustajan ja kokeilemaan, miten paritanssikuviot korin alla vanhasta muistista onnistuvat. Puolustus tulee nimittäin olemaan kovaa, ja Nenosta ei ainakaan tunneta pelaajana, joka erityisemmin välttelisi pientä pystypainia.

– Pohjanmaalaiset ovat tunnetusti painikansaa. Siellä varmaan huudetaan jo nimeäni. Lämpimät terveiset siis tanssiparilleni Rene Rougeaulle!

Finaalisarja käynnistyy 2.5. Kauhajoen kotikentällä. Kauhajoen kotiotteluiden ennakkoliput ovat myynnissä täällä ja Vilppaan kotiotteluiden liput puolestaan löytyvät täältä. Jim näyttää ensimmäisen finaalin 2.5. vapaasti omalla kanavallaan.

Henkilöt

 
27.9.2022 19:39 FIBA Europe Cup

Kataja Basket palaa eurokentille – vastassa Hapoel Haifa FIBA Europe Cupin karsinnassa

Keskiviikkona pelattava karsintaottelu on joensuulaisseuran historian 99. ottelu kansainvälisissä eurokilpailussa. Ottelun voittaja etenee perjantaina pelattavaan karsintafinaaliin, jonka voittaja etenee kilpailun lohkovaiheeseen.

27.9.2022 12:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Tapiolan Honka, Korihait ja Kobrat

Tapiolan Honka nousee sarjaan tähtenään paluumuuttaja Carl Lindbom. Korihait pyrkii jatkamaan keväällä alkanutta rivakkaa nousukiitoaan uuden päävalmentajan Tero Vasellin johdolla. Ville Turja ja Kobrat lähtevät koitokseensa entistä laajemmalla kokoonpanolla.

26.9.2022 09:56 Korisliiga

Korikuningas Ike Smith palaa Pyrintöön ja Korisliigaan

Tampereen Pyrintö vahvistaa Korisliiga-joukkuettaan. Pyrintö on tehnyt sopimuksen kauden 2021-22 päätteeksi Korisliigan runkosarjan korikuninkaan kanssa.

23.9.2022 20:32 Mestarien liiga

Vaisu heittopäivä vesitti Kauhajoen haaveet Mestarien liigan karsinnassa

Slovakian mestari Levice kaatoi Kauhajoen toisella karsintakierroksella 57-81 (25-37). Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden koki tappion Bakken Bearsille 65-83 (28-45).

23.9.2022 08:38 Mestarien liiga

Kauhajoki aloittaa Mestarien liigan karsinnan perjantaina

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki aloittaa oman Mestarien liigan urakkansa perjantaina, kun se kohtaa toisella karsintakierroksella Slovakian mestarin Patrioti Levicen. Kauhajoki tarvitsee kaksi voittoa selvitäkseen lohkovaiheeseen. Ottelut ovat katsottavissa suorana Mestarien liigan YouTube-kanavalta.

22.9.2022 08:36 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa nousija-Honkaa

Viime kaudella vahvaa näyttöä osaamisestaan BC Nokian paidassa antanut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, on solminut yksivuotisen sopimuksen Korisliigan nousijajoukkueen Tapiolan Hongan kanssa. Besselinkin lisäksi Honkaan saapuu 21-vuotias Samppa Mäki.

22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

Näytä lisää vastaavia