Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

22.11.2019 09:55 Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

Kantosen nimi kohosi kotimaisten koripallon ystävien huulille toden teolla keväällä 2018, jolloin hän avitti peliä rakentavana ja kovaa puolustavana roolipelaajana Karhu Basketin seuran historian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen. 

Hänen ensimmäinen kautensa 2018-19 Salon Vilppaassa oli rikkonainen ja kului vielä pitkälti sopeutumisen ja opettelun merkeissä, mutta syksy 2019 on ollut Kantosen juhlaa. Kantonen on kannatellut liigakärkeä 10,7 pisteen, 5,3 levypallon ja 4,2 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoillaan ja kuulunut joukkueensa tehokärkiin.

ToPo-kasvatti herätti Vilppaan kokeneen jaoston pelaajien kuten Teemu Rannikon, Mikko Koiviston ja Juho Nenosen huomion jo saapuessaan Saloon puolitoista vuotta sitten, mutta tänä syksynä on tärkeästä roolipelaajasta kasvanut vastuunkantaja, joka saa joukkuetovereiltaan varauksettoman hyväksynnän järjestää peliä parhaansa mukaan joukkueen konseptin puitteissa. 

- Viime kauden aikana emme joukkueena yltäneet tavoitteeseemme enkä itsekään ottanut sellaista kehitysaskelta kuin olisin toivonut, missä osasyyllisenä olivat tietysti loukkaantumiset. Kokeneemmat pelaajat antoivat paljon apua ja (ex-päävalmentaja) Joonas Iisalon kanssa käytiin pelin teoreettisia seikkoja huolella läpi, Kantonen kertoo.

- Rikkonaisen kauden jälkeen pyrkimys oli saada hyvä treenikesä alle ja tulla uuteen syksyyn vahvempana kuin ennen.

Eräs merkittävimpiä tekijöitä Kantosen uuden vireen takana oli Ville Tuomisen saapuminen Vilppaan penkin päätyyn yksivuotisella sopimuksella.

- Kun ensimmäisen kerran kesällä näimme, Ville kertoi heti laskevansa paljon mun varaan ja valitsevansa jopa amerikkalaiset pelaajat sillä periaatteella, että Vilppaan pelinjohto on suomalaispelaajien harteilla. Onnistumiset ovat ruokkineet positiivista kierrettä ja pyrkimys on parantaa vähitellen, peli peliltä.

Taikuri-Rannikko Kantosen mentorina

Vilppaan kokeneesta kalustosta erityisenä mentorina Kantonen mainitsee suomalaisen koripallon elävän legendan, ensi syksynä 40 vuotta täyttävän Teemu Rannikon. Suomi-koriksen kaikkien aikojen pelinrakentajiin ja syöttäjiin kuuluva Rannikko on Kantosen mukaan auttanut häntä avartamaan perspektiiviään pelinrakennuksessa.

- Kun tulin Saloon, esitin Teemulle sellaisen kysymyksen, että miten puolen kentän hyökkäyksessä löydät vapaan pelaajan, periaatteessa hyökkäys on ”kuollut", eli miten luot heittopaikan ”tyhjästä”. Teemu hyvin kädestä pitäen ohjeisti, että katseharhautus tuonne, askel toiseen suuntaan – yhtäkkiä puolustuksessa on ihan eri tavalla tilaa, Kantonen kuvailee.

Rannikko on auttanut Kantosta valtavasti myös peliin valmistautumisessa.

- Vastustajia pitää osata lukea. Peliin tullessani tiedän, mistä vastustaja auttaa puolustuksessa, ja pelin aikana vähitellen opimme, miten vastustaja mukauttaa puolustustaan toimiviin hyökkäyspeleihimme. Silloin pelinlukutaito, oikea-aikaisuus ja syöttöjen täsmällisyys ovat avainasemassa. Pelin loppuun mennessä tiedän jo milloin vaikkapa Aatu Kivimäki on vapaana kulmassa tai Juho Nenonen takaovessa, vaikka en edes katsoisi heitä kohti. 

Kantonen valittiin toissa kaudella Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi, kun hän juhli Karhu Basketin paidassa seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruutta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Kantonen valittiin toissa kaudella Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi, kun hän juhli Karhu Basketin paidassa seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruutta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Kantosen urakaaren tarkastelu kertoo myös nuoren aikuisiän tasaisesta kehityksestä vuodesta toiseen. Kaudella 2015-16 Kantonen oli ToPon A-junioreiden tehopelaaja, seuraavalla kaudella Korikouvojen Divari B-joukkueen kantava tähti. Korikouvoista tie vei Karhu Basketiin, Suomen mestaruuteen ja Korisliigan kehittyneimmän pelaajan kiertopalkintoon, ja Salossa vietetyn ensimmäisen totuttelukauden jälkeen hän on ottanut taas uuden kehitysloikan.

Kysymys herääkin, onko Kantosella läppärinsä kovalevyllä jokin Excel-taulukko, johon hän luonnostelee kehityskaartaan.

- Mulla oli itse asiassa vihko, johon olin kirjoittanut kausikohtaisia tavoitteitani, Kantonen nauraa.

- Kauden 2017-18 tavoitteeni olivat Suomen mestaruus joukkueena ja kehittyneimmän pelaajan palkinto henkilökohtaisella tasolla, mutta ekalla kaudella Vilppaassa opettelin irti tosi tarkasta tavoitteellisesta asenteesta. Juttelin tosi paljon joukkueen henkisen valmentajan kanssa ja keskityttiin yhdessä siihen, että pystyn suuntaamaan fokukseni pelaamiseen sen sijaan, että stressaisin, miten viimeiset kaksi viikkoa ovat tilastojen valossa menneet.

Kansainväliset kentät ja maajoukkuekutsu?

Kantosen läpimurto Korisliigan eliittiin nostaa pintaan myös kysymyksen ammattilaisuudesta ulkomailla. Topias Palmi ja Ilari Seppälä siirtyivät 2018-19 kauden jälkeen ammattilaisiksi, Palmi Italiaan ja Seppälä Ranskaan, osoittaen että Korisliiga on varsin käypä ponnahduslauta kehittyville pelaajille.

Kantonen ei vielä tahdo mennä asioiden edelle.

- Tietenkin ajattelen, että jos pystyn olemaan avainpelaajien joukossa Korisliigan mestarissa tai mestarisuosikissa, mahdollisuuksia siirtyä parempiin sarjoihin on olemassa. En kuitenkaan anna sen vaivata päätäni nyt. Fokukseni on täydellisesti siinä, miten olisimme mahdollisimman hyviä kauden lopussa. 

Samalla tavalla hillitysti Kantonen suhtautuu myös väkisinkin esille nousevaan kysymykseen Susijengin edustamisesta helmikuun 2020 EM-karsintaikkunassa. Erityisesti, koska Kantonen debytoi miesten maajoukkuetasolla jo syyskesän 2018 valmistavissa maaotteluissa.

- Susijengi-debyytti tuli omiin papereihini verraten jopa yllättävän aikaisin ja tuntui hämmentävältä päästä esimerkiksi puolustamaan Petteri Koposta, jota olen pitänyt omana pelillisenä esikuvanani niin kauan kuin olen korista pelannut, Kantonen kertoo.

- Takamiehen paikoilla Susijengin kilpailutilanne on kova, joten sinne nouseminen on aina iso juttu. Keskityn nyt kuitenkin tähän päivään ja ehkä korkeintaan ihan ensi viikkoon ja yritän kasvaa päivä päivältä paremmaksi pelaajaksi. Ja jos helmikuussa kutsu tulee, sitten otetaan haaste vastaan.

 

Henkilöt

 
23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

Näytä lisää vastaavia