Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

5.10.2019 10:51 Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

Helmi Tulonen siirtyi täksi kaudeksi Espanjaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Espanja on Kesäselle, 31, tuttu ympäristö, sillä hän on pelannut maassa jo kolmena aiempana kautena. Kausina 2015-17 hän pelasi Ferrolissa ja seuraavana kautena Real Canoessa.

- Tykkään Espanjasta ja koriksesta täällä. Lisäksi tuli hyvä tarjous, Kesänen avaa päätymistään takaisin Espanjaan.

Kesäsen viime kausi meni Islannissa reykjavikilaisen KR:n riveissä. Hän oli joukkueensa ehdottomia avainpelaajia kirjauttamalla muutamaan otteeseen jopa täydet minuutit pelikentällä.

- Se oli tosi hyvä kausi ja mahtava kokemus. Pelasin pääosin uutta pelipaikkaa ja sitä myöten tuli mukaan ripaus uutta korintekovoimaa ja aseita. Nyt on hyvä lähteä pelaamaan taas pointtina tähän kauteen.

Vilma Kesäsellä alkaa jo neljäs kausi Espanjassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Barakaldo lähtee kauteen sarjanousijana. Kokeneena pelaajana Kesästä odottaa taas iso tontti joukkueessa.

- Minulla on tiedossa iso ja tärkeä rooli pelinjohtamisessa sekä tuon kokemusta joukkueeseen. Toimin eräänlaisena valmentajana kentän puolella, Kesänen valottaa.

- Seuran ensimmäinen tavoite on vakiinnuttaa paikka sarjassa. Mielestäni se on hyvä ja realistinen tavoite. Pystymme saamaan jalkeille kilpailukykyisen joukkueen tähän sarjaan. Ainoa huoli on se, ettei joukkue ole ihan niin valmis ja meillä on ollut muutamia loukkaantumisia jonka vuoksi valmistautumiskausi on ollut vähän repaleinen.  

Kesänen kuuluu siihen kaartiin, joka on pelannut jo usean kauden ajan ulkomailla ja hän saa seurakseen Espanjaan tällä kaudella kolme nuorta suomalaispelaajaa, jotka ovat vasta ottamassa ensiaskeleitaan ammattilaispelaajana.

- On niin hauskaa, että nyt on muitakin suomalaisia ja kaikki vieläpä samassa lohkossa. Aiemmin olen ollut ainoa suomalainen, iloitsee Kesänen.

- Avausvastustajamme on vielä entinen seurani Ferrol ja Anniina [Äijänen] pelaa siellä. He ovat mielestäni lohkomme selkeä ennakkosuosikki ja nousu on heidän tavoitteensa, Kesänen heittää paineita Äijäsen ja Ferrolin suuntaan.

Anniina Äijänen vastuun perässä Ferroliin havittelemaan nousua

Anniina Äijänen, 24, aloittaa toisen kautensa ammattilaisena ja samalla Espanjassa, kun hän edustaa tulevalla kaudella Universitario de Ferrolia. Viime kaudella Äijänen pelasi Espanjan pääsarjassa Sedis Basquetin riveissä, joka ylsi lopulta välieriin saakka.

Anniina Äijänen havittelee nousua Espanjan pääsarjaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen pääsi Sedis Basquetissa maistamaan huippujoukkueen arkea. Vastuuta hän sai noin 10 minuutin keskiarvolla ja nyt hän haluaa päästä isompaan rooliin nykyjoukkueessaan.

- Viime kauden jälkeen halusin saada enemmän vastuuta ja minuutteja. Joukkueella on tavoitteet korkealla ja täällä on toimiva ympäristö. Voin kehittyä täällä pelaajana entistä enemmän ja vastuuta on luvassa, Äijänen kertoo.

Ferrol pelasi kaudet 2014-19 pääsarjassa sijoittuen parhaimmillaan runkosarjassa kolmanneksi. Viime kaudella joukkue jäi kuitenkin viimeiseksi ja putosi sarjaporrasta alemmas. Uuden nousun arkkitehdiksi palkattiin Lino Lopez, joka valmensi Ferrolia sen menestysvuosina ja viime kaudella hän oli Euroliiga-joukkue Avenidan peräsimessä. Nyt Lopez palasi kotikaupunkiinsa nostamaan seuraa takaisin huipulle. Ferrolilla on selvänä tavoitteena palata takaisin mahdollisimman nopeasti pääsarjaan ja Äijäsen mukaan siihen on kaikki edellytykset.

- En ole hirveästi seurannut tätä sarjaa aiemmin enkä tarkkaan tiedä tasoa, mutta on selvää, että tavoitteena on nousta takaisin liigaan. Kaikki tietävät sen. Meillä on tosi iskukykyinen joukkue ja meiltä löytyy aika paljon pituutta ja fyysisyyttä, Äijänen kuvailee.

Äijäsen tavoitteet kulkevat käsi kädessä joukkueen kanssa.

- Meillä on ollut 11 pelaajaa, joista yhdeksän on ollut harjoituskaudella terveenä, joten olemme pelanneet aika pienellä rotaatiolla. Sitä kautta kaikille on tullut vastuuta. Tykkään tosi paljon meidän pelitavasta ja haluan auttaa joukkuetta pärjäämään.

Kesäsen Barakaldo saa liiga-avauksessaan sunnuntaina Äijäsen Baxi Ferrolin kotikentälleen.

Tulonen tavoittelee nousua

Viime kaudella Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsissa pelannut Helmi Tulonen, 20, vaihtoi täksi kaudeksi seuraa ja maata tehdessään sopimuksen Celta de Vigon kanssa.

Helmi Tulonen aloittaa toisen kautensa ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tulonen pelasi vahvan tulokaskauden ammattilaisena ja nousi nopeasti Saarlouisin avainpelaajaksi ahkeroiden kentällä yli 25 minuutin keskiarvolla. Saarlouisin viime kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, kun joukkue putosi 2. Bundesliigaan. Tulonen halusikin lähteä hakemaan uusia virikkeitä toisenlaisesta ympäristöstä.

- Tämä tuntui tarjolla olleista vaihtoehdoista kaikista parhaimmalta ja tämä on hyvä ympäristö. Parin entisen pelikaverin kautta tiesin myös muutamista pelaajista, Tulonen paljastaa.

Sopeutuminen uuteen maahan ja joukkueeseen on sujunut kaikin puolin hyvin.

- Joukkue on ottanut hyvin vastaan ja teemme paljon asioita myös kentän ulkopuolella, joka ei ole aina itsestäänselvyys. Asun kahden joukkuekaverin kanssa kämppiksinä ja kaikki on mennyt hyvin, vaikken kieltä oikein osaakaan.

- Viime kauteen verrattuna kaikki on tosi ammattimaisesti hoidettu. Meillä on monta apuvalmentajaa ja treenimme ovat tosi monipuolisia, kertoo Tulonen.

Celtan menestysvuodet osuvat vuosituhannen vaihteeseen, jolloin se voitti kahdesti Espanjan mestaruuden sekä kertaalleen Copa de la Reinan. Viimeiset kuusi kautta on mennyt kakkostasolla, jossa se on lukeutunut kärkipään joukkueisiin. Viime kaudella se taisteli tiukasti noususta, mutta taipui lopulta nousufinaalissa Promelle.

- Viime kaudella joukkue oli lähellä nousua ja tällä kaudella se on ehdoton tavoite. Sen näkee kaikesta, että kaikki haluavat nousta tällä kaudella.

Omalta kohdaltaan Tulonen toivoo jälleen vastuuta sekä kehitystä pelaajana.

- Meillä on 2-3 muutakin isoa pelaajaa ja olemme pelanneet aika tasaisesti. Tavoitteena on kehittyä ja päästä pelaamaan mahdollisimman paljon sekä auttamaan joukkuetta omassa roolissani nousutavoitteessa.

Celta Vigon kausi starttaa lauantaina CB Arxilin vieraana.

Koskimiehellä debyyttikausi ammattilaisena

Edelliset neljä kautta Americanin yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 23, aloittaa taipaleensa ammattilaisena GDKO Bizkaia Ibaizabalin joukkueessa. Koskimies pelasi vahvan uran yliopistossa ja seniorikaudellaan vastuuta kertyi lähes 33 minuuttia ottelua kohden ja tilastokeskiarvoiksi muodostui 10,7 pistettä ja 3,8 levypalloa.

Elina Koskimiehellä on alkamassa ensimmäinen kausi ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Hän odottaa innolla ammattilaiskenttien haasteita.

- Hyvillä fiiliksillä odottelen, että kausi lähtee kunnolla käyntiin. On tähän ammattilaiselämään ollut kyllä vähän tottumista ja elämä on aika erilaista kuin Jenkeissä.

Suomen universiadimaajoukkueen kapteenina toiminut Koskimies on ehtinyt jo huomata erot yliopisto- ja espanjalaiskoriksen välillä harjoituskauden aikana.

- Nyt on pelkkää korista ja sitä kautta on aikaa enemmän ja itsestä kiinni miten sen käyttää. Kieli on tietenkin uusi ja kulttuuri erilainen. Valmentaja ei myöskään puhu juuri lainkaan englantia. Paljon on kaikenlaisia pieniä asioita joita ei välttämättä osannut edes ajatella. Olen kuitenkin aloittanut kielen opiskelun ja pystyn samalla harjoittelussa keskittymään entistä enemmän parantamaan omia heikkouksiani.

- Pelityyliin on ollut myös vähän totuttelemista, kun USA:ssa on vähän erilaiset säännöt. Peli on täällä paljon nopeampaa ja prässäämme heti ylhäältä sekä pelaamme tiukkaa miesvartiointia. Heti paikan tullen otetaan ensimmäinen vapaa heitto eikä pelikelloa kuluteta loppuun. Olen tykännyt meidän pelityylistä. Paljon on omia vapauksia, mutta samaan aikaan meillä on kuitenkin järjestelmä, jonka kautta pelaamme.

Viime kaudella Bizkaia sijoittui Liga Femenina 2:n A-lohkossa yhdeksänneksi. Koskimies toivoo joukkueen pystyvän petraamaan tänä vuonna ja taistelevan sarjan kärkisijoista.

- Tavoitteena on päästä pudotuspeleihin, eli neljän parhaan joukkoon. Olemme pystyneet harjoituskaudella haastamaan hyvin samassa sarjassa pelaavia joukkueita ja tähän asti kaikki on näyttänyt hyvältä.

Koskimies tunnetaan erityisesti hyvänä heittäjänä. Hänellä onkin lupa heittää aina paikan tulleen.

- Saan heittää niin paljon kuin haluan ja valmentajalta on vihreä valo heittää aina kun on paikka. Samalla opin entistä enemmän katsomaan omaa ratkaisuani ensin, joka on myös aika eri kuin USA:ssa.

Bizkaia Ibaizabalin käynnistyy sunnuntaina kotiottelulla Alcobendasia vastaan.

Liga Femenina 2 pelataan kahdessa 14 joukkueen lohkossa, joiden neljä parasta etenevät pudotuspeleihin.

 
26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

Näytä lisää vastaavia