”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

8.9.2022 10:46 Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

Topias Palmi keräsi kokemusta Hollannista viime kaudella. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Hanno Möttölä tiivisti tämän päivän ottelun ennakossa, että Hollannin onnistuminen perustuu ”luovaan kaaokseen” ja taitavien pallollisten takapelaajien paikoin hyvinkin improvisoituun yhteispelaamiseen.

Kaudella 2021-22 Belgian ja Hollannin yhteisessä BNXT-liigassa pelanneet Palmi (Limburg United), Maxhuni (Heroes Den Bosch) ja Jantunen (Filou Oostende) tunnistavat tulevan vastustajan valmentajansa sanoista.

- Hollantilaiset jengit pelaa tosi mielellään 1-1 ja siellä on nimenomaan paljon hyviä yksilöitä. Joukkuepelin kanssa on vähän hakemista, Maxhuni kuvailee.

- Aika herkästi hollantilaiset joukkueet tuntui rikkovan setin, jonka jälkeen taitavin yksilöpelaaja tekee vähän kuin sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu. Etenkin, jos pelaajalta on mennyt jo heitto tai pari sisään, voi melkein luottaa siihen, että hän ottaa seuraavankin heiton, kommentoi Jantunen.

- Heti ammutaan, kun kori näkyy. Juoksevat pirusti ja tekevät nopeita palloskriinejä. Älyttömiä opportunisteja, naurahtaa Topias Palmi viime kauden hollantilaisvastustajiaan.

Hollanti ei ole varsinaisesti tunnettu koripallomaana, vaikka maa olikin EM- ja MM-kisojen vakiokävijä viimeksi 1980-luvulla ja kätilöi NBA:han asti kaikkien aikojen parhaan pelaajansa, 224-senttisen Rik Smitsin.

- Mä väittäisin, että koripallo on Hollannissa nousussa. Siellä on pari perinteisempää jengiä, jotka panostaa isommin ja paljon hyviä, nuoria pelaajia, Hollannin mestaruutta viime keväänä juhlinut Edon Maxhuni kommentoi.

- Nimenomaan muutamalla isommalla seuralla toiminta ja fasiliteetit olivat kunnossa, mutta yleisesti ottaen koris on selkeästi pienen lajin asemassa Hollannissa. Itse pelasin BNXT-liigan alempaa loppusarjaa keväällä ja siellä puitteet oli vähän mitä oli. Ylemmässä loppusarjassa oli selkeästi ne jengit, jotka panosti isommin, jatkaa Palmi.

De Jongin ja Hamminkin viimeinen valssi

Susijengiä vastaan tänään viilettävästä Hollannin maajoukkueesta nuori takapelaaja Keye van der Vuurst de Vries oli Mikael Jantusen joukkuetoveri Belgian ykkösjoukkueessa Oostendessa viime kaudella.

- Todella taitava pelaaja, erinomainen syöttäjä ja pelinjohtaja, Jantunen kuvailee kollegaansa.

- Aika lailla puolet mä siitä joukkueesta tunnistin, mutta ennen kaikkea Worthy De Jongin. Se tuli vastaan jo silloin, kun Kataja Basketin kanssa pelattiin europelejä, se pelasi silloin Leidenin paidassa. Sillä on ihan omantyylinen tapansa pelata, Topias Palmi jatkaa.

194-senttinen, 34-vuotias Worthy De Jong on Hollannin koripallopiireissä puolijumalan asemassa ja on lopettamassa maajoukkueuransa nyt pelattaviin EM-kisoihin.

- De Jong on vaarallinen kaveri. Jos hän saa itseluottamuksen korkealle, niin pisteitä tulee varmasti joka puolelta kenttää. Hän on varmaan yksittäinen isoin avain heidän pelissään, Maxhuni kuvailee.

Maxhuni saa puolestaan tänään iltapäivällä vastaansa kaksi entistä joukkuetoveriaan – tähän turnaukseen koripallouransa päättävän, entisen NBA-pelaaja Geert Hamminkin pojan Shane Hamminkin sekä vahvaa turnausta pelaavan Mohamed Kherrazin.

- Tää tulee olemaan vika maaottelu sekä De Jongille että Hamminkille. Kiva olla osa heidän viimeistä peliään. Pidetään kuitenkin huoli siitä, että ne ei pääse tässä pelissä juhlimaan, Maxhuni hymyilee.

Susijengi ja Hollanti kohtaavat EM-kisojen Prahan lohkon päätösottelussa torstaina 8.9. klo 14.00 paikallista aikaa (klo 15.00 Suomen aikaa). Ottelu televisioidaan YLE TV2:lla klo 14.40 alkaen.

Tilanne, D-lohko

Sija

Joukkue

Ottelut

Voitot

Tappiot

Koriero

Pisteet

1.

Serbia*

4

4

0

+78

8

2.

Puola*

4

3

1

+1

7

3.

Israel

4

2

2

-11

6

4.

Susijengi*

4

2

2

+7

6

5.

Tshekki

4

1

3

-30

5

6.

Hollanti

4

0

4

-45

4

* = varmistanut paikkansa Berliinin EM-jatkopeleissä.

 
15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

Näytä lisää vastaavia