Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

16.12.2020 12:38 KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Tomi Kaminen valmentaa Korisliigassa KTP-Basketia. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

KTP-Basket on avannut kauden 2020–21 tasaisesti 5–5-voittotilastolla. Kotkalaisjoukkue rynnisti kentälle aluksi kovaa pääsemällä kolmen ottelun voittoputkeen, mutta viimeisimmät kolme ottelua ennen taukoa kääntyivät päinvastoin kolmeksi perättäiseksi tappioksi.

– Tunnelma on toki hieman kaksijakoinen, koska aloitimme niin kivasti mutta Joonas Lehtorannan loukkaantumisen jälkeen tekemisemme lopahti. Pelinjohtoon ei löytynyt samanlaista varmaa suorittajaa, vaan se rooli hieman eli, kertoo päävalmentaja Tomi Kaminen.

Kaminen ei kuitenkaan ole millään tavalla synkissä tunnelmissa joukkueensa tilasta vaan pikemminkin päinvastoin, sillä joukkue on nyt ottelutauon aikana saanut kaikki pelaajansa terveiksi ja harjoittelemaan ensimmäistä kertaa kentällä niin, että kokoonpanosta ei puutu ainuttakaan jäsentä. Hän kertoo innoissaan, että joukkueesta paistaa nyt todella kova into harjoitella, ja koronaongelmien aiheuttamaan limbomaiseen tilanteeseen nähden tunnelma on erittäin hyvä.

– Meillä on viime viikolta takana koko kauden parhaita harjoituksia. Tämä on ollut vuoristorataa, mutta nyt näyttää selkeästi siltä, että suuntaa kääntyy taas ylöspäin.

 

Kamisen mainitsema pelinjohtaja Joonas Lehtoranta on siis myös palannut mukaan kokoonpanoon. Vaikka KTP ei pelaakaan perinteistä ainoastaan ykköspaikalta johdettua koripalloa – vaan heidän hyökkäyksessään pallon voi tuoda ylös tarvittaessa jopa etukentänkin pelaaja – Lehtorannan arvo kentällä on käynyt valmentajalle selväksi.

– Puute näkyi varsinkin nimenomaan puolustuspäässä. Näiden kolmen Kotkassa viettämäni vuoden aikana Joonas on kasvanut johtajahahmona huomattavasti, ja pelkällä sillä läsnäolon puutteella on yllättävän suuri vaikutus, Kaminen toteaa.

Hiljaisena miehenä tunnettua Lehtorantaa valmentajan täytyy silti aina välillä muistuttaa hänen roolistaan kentällä.

– Sanoin hänelle juuri pari päivää sitten, että nyt, kun hän palaa kentälle, hänen on otettava se sama rooli, joka hänellä oli silloin ensimmäisissä otteluissa. Hän ei voi vain sulautua massan mukaan.

 

Kokoonpanoon Kaminen on olosuhteisiin nähden tyytyväinen. Roolit ja pelipaikat ovat hyvässä tasapainossa, ja remmistä löytyy niin nuoria lupauksia kuin kokeneita suunnannäyttäjiäkin.

– Talouden ehdoilla tässä kuitenkin mennään, ja ymmärrän hyvin, että tämä ei todellakaan ole helppoa aikaa pyörittää urheiluseuraa. Siihen nähden meillä on parhaillaan erittäin monipuolinen kokoonpano.

KTP on tähän asti pyörittänyt peliään kahden ison pelaaja voimin, ja Kaminen toteaa, että se on hieman poikkeuksellinen lähestymistapa sarjassa, jossa yleensä korinaluspelaajatkin ovat verrattain pieniä ja liikkuvia. KTP:n avausviisikossa on usein nähty yhtä aikaa sekä Gregory Mangano että Joseph Burton.

– Hyökkäyspäässä systeemimme toimii niiltä osin aivan loistavasti, mutta välillä puolustuksessa on olut vaikeuksia esimerkiksi skriinien vaihtamisen kanssa.

Kaminen kuitenkin muistuttaa, että nyt, kun vanha tuttu DeAndre Daniels liittyy taas joukkueeseen, hyvin peliä lukeva laitahyökkääjä avaa uusia mahdollisuuksia ja tasapainottaa varmasti myös puolustuspelaamista.

 

Kaminen on Korisliigassa verrattain kokenut valmentaja, sillä hän on luotsannut pääsarjatasolla jo viittä eri joukkuetta. Viime aikoina hän on kuitenkin tullut tunnetuksi täysin yksilöllisestä meriitistä, jonka kanssa ei kukaan toinen valmentaja ole edes yrittänyt ryhtyä kilpailemaan.

Hän on Korisliigan innokkain riimittelijä.

– Riimittelyharrastus tulee isäni kautta. Hän on eläkkeellä nykyään mutta oli kynämiehiä eli toimittaja ammatikseen. Aina, kun perheessämme oli merkkipäiviä, valmistujaisia tai mitä tahansa muuta, niin isäni aina sitten riimitteli onnittelunsa. Olen aina tykännyt siitä ja seurannut esimerkkiä, Kaminen nauraa.

Harrastus näkyy KTP:n jokaisena pelipäivänä Basket.fin otteluennakoissa. Kamisen ottelua edeltävät kommentit on poikkeuksetta kirjoitettu loppusointuja noudattelevan runon muotoon.

­– Ei sitä jaksa päivästä toiseen turvautua perusjargoniin, niin on ollut hauskaa kuluttaa aikaa ja verrytellä aivoja harrastamalla pientä riimittelyä työn ohessa.

Henkilöt

 
7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Näytä lisää vastaavia