Naisten Korisliiga-ennakko 3/3: PeKa, Catz ja HyPo uudistuivat kesällä, Kouvottaret pysyi yhdessä

26.9.2019 08:03 Viime vuoden mitalistit lähtevät alkavaan kauteen uudistuneena. Sen sijaan neljänneksi sijoittunut Kouvottaret pysyi yhdessä ja vahvistui entisestään kesän aikana – sen takia monet valmentajat nostavat joukkueen sarjan kärkeen ennakkoveikkailuissa.

Elena Melto (os. Reshetko) vaihtoi täksi kaudeksi Catzin peliasun Peli-Karhujen vastaavaan. Melto on voittanut naisten Korisliigassa 13 mitalia. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvottaret sai pidettyä tähtensä joukkueessa, haastaa viime vuoden mitalistit

Kouvottaret aloittaa neljännen kautensa naisten korkeimmalla sarjatasolla mielenkiintoisesta tilanteesta. Viime kaudella joukkue sijoittui hienon kauden päätteeksi lopulta neljänneksi, kun Hyvinkään Ponteva oli pronssiottelussa parempi.

Usein joukkueet joutuvat lähtemään suhteellisen tyhjältä pöydältä uuteen kauteen, mutta Kouvottaret on tässä mielessä poikkeus. Joukkueen valmennus pysyi samana ja joukkue onnistui pitämään viime kaudella kovaa jälkeä tehneet Claire Lamunun sekä Camille Zimmermanin joukkueessa. 

Lisäksi kovat meriitit omaava Ameryst Alston saapui Kouvolaan.

- Tietenkin se helpottaa, että kaksi ulkomaalaisvahvistusta jatkavat joukkueessa. Olemme varmasti tehneet paljon oikein, kun he halusivat palata joukkueeseen, päävalmentaja Mika Hartonen avaa.

- Toki olemme mekin muuttuneet alkavaksi kaudeksi. Mukana on pelaajia, jotka olivat viime kaudella kokonaan pois loukkaantumisien tai sairastelun takia. Tilannetta helpottaa se, että monet heistä ovat pelanneet aiemmin samanlaisen systeemin alla, joten kulttuurishokkia ei ole luvassa.

Monet päävalmentajat nostivat ennakkoveikkailuissa Kouvottaret sarjan kärkipäähän. 

- Olemme varmasti jättäneet itsestämme sen kuvan parketeilla ja vastustajat joutuvat valmistautumaan meitä vastaan erityisesti. On hienoa, että kukaan ei ajattele, että meiltä saisi helposti sarjapisteitä. 

Kouvolassa on ollut viime vuodet hyvä pöhinä naiskoriksen ympärillä. Perinteisen koripallokaupungin korisjännärit ovat ottaneet Kouvottaret siipiensä alle ja löytäneet tiensä katsomoihin. Nyt joukkue yrittää tosissaan haastaa keväällä suurimpia kilpailijoitaan.

- Harjoituspelit ovat antaneet itseluottamusta omaan tekemiseemme. Kaikki ovat sopeutuneet joukkueeseen todella hyvin ja kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Olemme pystyneet pelaamaan isolla rotaatiolla, joka luo hyvät lähtökohdat kauteen, Hartonen uskoo.

Hartonen nostaa ennakkosuosikeiksi Peli-Karhut, Forssan Alun sekä hyvää työtä viime vuodet tehneen EBT:n. 

Omasta joukkueesta Hartonen ei mielellään nosta esiin ketään, vaan hän puhuu mieluummin kollektiivin voimasta.

- Toki ulkomaalaispelaajamme ovat hyviä tähän sarjaan. Yksi mielenkiintoinen seurattava on Elli Salovaara, joka oli loukkaantumisen takia sivussa koko viime kauden ja on ollut yksi joukkueemme parhaimmista pelaajista harjoitusotteluissa.

- Meillä ei ole kotimaisia tähtipelaajia, vaan olemme enemmän joukkue, jonka johtavat pelaajat ovat ulkomaalaisia. Joukkueessa on äärettömän hyvä fiilis ja kaikki ovat sopeutuneet yhteiseen tekemiseen, Hartonen summaa.

Kouvottaret 19-20 pähkinänkuoressa

 

Viime vuosien kestomenestyjä Hyvinkään Ponteva on uuden alussa

Viimeisen neljän kauden aikana Hyvinkään Ponteva on juhlinut yhden Suomen mestaruuden lisäksi yhtä hopeaa sekä viimeisempänä kahta pronssia. Pontevan penkin päässä Miikka Sopanen aloittaa nyt neljännen kautensa Hyvinkäällä. 

- Kauteen valmistautuminen on ollut haastavaa. Olemme eläneet kesän epätietoisuuden keskellä, koska seuran taustalla on käynnissä muutokset. Me emme joukkueessa voi asioille mitään, vaan meidän elättävä näiden asioiden kanssa. 

- Meiltä puuttuu vielä pari aloitusviisikon pelaajaa, jos saamme ne, meidän joukkueemme olisi hyvinkin asiallinen ja pystymme kilpailemaan mielestäni varteenotettavasti tulevalla kaudella. Muuten kaudesta voi tulla suhteellisen rankka ja vaikea kausi, Sopanen avaa.

Joukkueen avainpelaajat siirtyivät tulevaksi kaudeksi uusien haasteiden perään. Sopasella ei ole takana viime vuosien pelaajarunkoa, johon päävalmentaja voisi nojata luottavaisena.

- Mutta se on samalla myös valmentajalle uudistumisen paikka. Ei ole optimista, jos joka vuosi mennään samalla kaavalla. Siinä mielessä, jos saamme pari pelaajaa lisää, projekti näyttää lähtökohtaisesti mielenkiintoiselta.

Omasta joukkueestaan Sopanen nostaa esiin yhden nimen, Titta-Riina Lepistön. 28-vuotias ja 13. kautensa naisten Korisliigassa aloittava Lepistö saa nyt viime vuosia suuremman vastuun hyökkäyspäässä.

- Lepistö tulee olemaan paljon vartijana. Hän on pelannut eri joukkueissa ja erilaisissa rooleissa, nyt hän saa ykköspelaajan viitan ja uskon, että hän pystyy vastaamaan huutoon, Sopanen ennakoi.

Sopanen uskoo, että sarjan kärkipäässä nähdään viime vuosilta tutut joukkueet.

- Peli-Karhu on voittanut kaksi edellistä mestaruutta. Roope Mäkelä jatkaa puikoissa ja joukkue on vahvistunut Lena Meltolla (ent. Reshetko), joten joukkue on helppoa pitää suursuosikkina sarjaan. Forssan Alku oli siirtomarkkinoilla suhteellisen aktiivinen, joten on mielenkiintoista seurata, miten se realisoituu esityksiin parketilla. 

HyPo 19-20 pähkinänkuoressa

 

Catz lähtee nuorella nipulla kiusaamaan ennakkosuosikkeja

Lappeenrantalaisen Catzin menestysputki suomalaisen palloilun lähihistoriassa hakee vertaistaan. Edellisen 13 kauden aikana Catzin palkintokaappi on täyttynyt kuudella SM-kullalla sekä -hopealla ja yhdellä pronssisella mitalilla.

Viime kaudella joukkue sijoittui runkosarjassa vasta viidenneksi, mutta lopulta se kampesi vaikean kauden päätteeksi hopealle.

- Valmistautuminen tulevaan kauteen ei ole ollut optimaalisin monellakin tasolla. Kotisalimme on ollut remontissa ja olemme joutuneet pomppimaan hallista toiseen. Lappeenrantalaisen naiskoriksen puolesta on tärkeää, että meillä on Korisliiga-joukkueen lisäksi joukkue ykkösdivarissa, mutta pelaajamäärämme on ollut turhan pieni kahteen joukkueeseen, päävalmentaja Mika Haakana avaa.

- Tosin viime kaudella oli myös kaikenlaisia vastoinkäymisiä ja lopulta pelasimme finaaleissa. Kun kausi on pitkä, ei kannata hätäillä asioiden suhteen. Treenipeleissä otimme Kouvottaria vastaan 40 pistettä turpiin, mutta muutama päivä sen jälkeen mestarisuosikki Peli-Karhut kaatui, joten hätäily on tässäkin mielessä turhaa. Meillä on paljon aikaa valmistautua kevään tärkeisiin otteluihin.

Haakana on maltillinen joukkueen tavoitteissa.

- Jos ei meiltä viime vuonna odotettu hirveästi, niin sama on varmaan tälläkin kaudella. Kaudet ovat erilaisia, olemme vuosia lähteneet sarjaan selkeänä ennakkosuosikkina, mutta tykkään nykyisestä tilanteesta, jossa saamme lähteä kiusaamaan muita tietyllä tapaa takamatkalta. Tavoitteena on runkosarjassa selvitä neljän joukkoon ja pudotuspelit ovat sen jälkeen oma maailmansa, Haakana avaa.

Catz koki siirtomarkkinoilla takaiskun, kun naisten Korisliigan yksi kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista, Elena Melto (os. Reshetko) siirtyi Lappeenrannasta Peli-Karhujen riveihin.

- On selvää, että sarjan parhaimman pelaajan lähtö satuttaa ja on iso menetys meille. Useana vuonna oli lähellä, että hän olisi lähtenyt Euroopan kentille. Nyt hän lähti uusien haasteiden perään ja meidän onni on, että hän pelasi meillä vuosia ja toivottavasti vielä jonain päivänä uudestaan. Nyt seuraaville vastuunkantajille on luvassa isompaa roolia.

Yksi näistä vastuunkantajista on seuran oma kasvatti, 19-vuotias Roosa Kosonen.

- Hän oli viime keväänä pudotuspeleissä huikea. Vaikka pelasimme tiukkoja pelejä, hänen plus-miinus-tilastonsa oli +81 puolivälierissä ja välierissä. Uskon, että hän pystyy tällä kaudella ottamaan seuraavan askeleen pelaajana. 

- Vahvistuksistamme Jordan Jones ja Natalie Day olivat viime vuoden pelaamatta loukkaantumisen takia. Jones on vielä kaukana parhaasta kunnosta, mutta on mielenkiintoista nähdä hänet parin kuukauden päästä. Monipuolisen Dayn merkitystä joukkueelle ei voi vähätellä, hän pelasi meillä toissakaudella ja se auttaa meitä paljon.

Catz 19-20 pähkinänkuoressa

 

Hallitseva tuplamestari PeKa kaappasi tähtipelaajan kilpailijasta, nuorille luvassa vastuuta enemmän

Yksi naisten Korisliigan suurimmista mestarisuosikeista on kaksi edellistä mestaruutta voittanut Peli-Karhut. 2000-luvulla viisi mestaruutta voittanut kotkalaisjoukkue koki suuria muutoksia täksi kaudeksi. Viime vuoden mestaruusjoukkueesta jatkoi omien junioreiden lisäksi vain kaksi pelaajaa.

- Meillä on nyt uusi joukkue ja prosessi. Harjoituskausi sujui hyvin, mutta paljon vaatii vielä töitä, että pääsemme samalle sivulle. Olemme alkuvaiheessa, jossa pelaajat opettelevat tuntemaan toisiaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, PeKan päävalmentaja Roope Mäkelä avaa.

Peli-Karhu on ollut naisten Korisliigassa 2000-luvulla suurimpia mitalirohmuja lappeenrantalainen Catzin vanavedessä. Tavoitteet PeKa-leirissä ovat selkeät tällä kaudella.

- Minulla on se periaate, jos sarjaan osallistutaan, niin silloin lähdetään voittamaan ja mestaruus on ainoa tavoite. Hampaat irvessä sitä ei tarvitse toteuttaa tai pelaajien kantaa taakkaa, mutta kilpailussa tavoitteiden pitää olla korkealla ja ne pitää uskaltaa sanoa ääneen. 

- Meidän kohdallamme se vaatii paljon töitä, mutta kukapa nyt tässä vaiheessa esittäisi vielä sellaista peliä, joka keväällä riittää johonkin suurempaan, Mäkelä jatkaa.

Vaikka mestarijoukkue hajosi, PeKa on ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla. Naisten Korisliigan 2000-luvun yksi parhaimmista pelaajista, Elena Melto (os. Reshetko) siirtyi Lappeenrannasta Kotkaan. Melto voitti Catzissa kuusi Suomen mestaruutta ja seitsemän himmeämpää mitalia.

- Hän on todellinen huippupelaaja, ammattilainen sekä hieno ihminen. Meidän joukkueemme on nuori, jos jätetään Elena ja Minna Sten laskuista. On selvää, että Lenan rooli tulee olemaan suuri niin pelaajana kuin johtajana. 

Mäkelä nostaa Mellon lisäksi joukkueesta esiin arvostetun Gonzagan yliopiston käyneen Zykera Ricen. 

- Hän on todellinen huippu-urheilija, jonka taustoilla ei ihan joka vuosi Suomeen tulla. Voi olla, että kaudella nähdään donkkeja ainakin hänen toimestaan, Mäkelä vinkkaa.

- Ellen Järvinen oli viime vuonna ensimmäistä vuotta meillä ja tällä kaudella rooli on varmasti suurempi. Uskon, että hänestä kasvaa todella hyvä SM-sarjatason pelaaja. Muutenkin meillä on tarkoitus ajaa omia junioreita sisään naisten joukkueeseen.

- Aiempina vuosina emme ole olleet varmastikaan paras paikka nuorelle pelaajalle peliajan suhteen, vaikka pelaajat ovatkin saaneet kovia harjoituksia ammattilaisten kesken. Peli-Karhuissa on pitkään tehty hienoa juniorityötä ja nyt tarkoituksena on antaa myös peliaikaa nuorille pelaajille viime kausia enemmän. 

Ennakkosuosikin viittaa Mäkelä vyöryttää Forssan Alun suuntaan.

- Materiaali on ylivertainen tähän sarjaan, toivottavasti pystytään haastamaan. Myös Kouvottaret tulee olemaan hyvä, heidän huippuvahvistukset jatkavat joukkueessa ja he ovat tehneet pitkäjänteisesti hyvää työtä, joka varmasti näkyy tulevaisuudessa menestymisenä. Eikä koskaan pidä unohtaa Catzia – Mika Haakanalla on taito saada aina joukkue pelaamaan hyvin.

Peli-Karhut 19-20 pähkinänkuoressa

 

 

 
26.6.2020 19:09 Naisten Korisliiga

Mika Haakana aloittaa jo yhdennentoista kautensa Catzin päävalmentajana

Naisten Korisliigaan valmistautuva lappeenrantalainen Catz on kiinnittänyt edustusjoukkueensa päävalmentajaksi Mika Haakanan, jolle tuleva kausi on yhdestoista joukkueen luotsina.

24.6.2020 09:04 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliiga 2019: Peli-Karhut trillerisarjassa toiseen perättäiseen

Saatuaan äitiyslomalta palanneen Lena Reshetkon takaisin vahvuuteensa oli Catz lähellä nousta Naisten Korisliigan mestarin valtaistuimelle kahden välikauden jälkeen. Hallitseva mestari Peli-Karhut pakotti kuitenkin sinnikkään haastajansa seinää vasten ja varmisti mestaruutensa vieraskentällä toisena keväänä peräkkäin.

17.6.2020 11:53 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2018: Peli-Karhuille tahtomestaruus viidessä pelissä

Luovutettuaan edellisenä keväänä Naisten Korisliigan mestarin valtikan Hyvinkään Pontevalle palasi Catz kauteen 2017-18 revanssi mielessään ja veikin runkosarjan nimiinsä suvereenisti. Finaaleissa kissalauma jäi kuitenkin kakkoseksi henki päällä pelanneiden Peli-Karhujen rinnalla, kun kotkalaiset tyylittelivät viidennen osaottelun nimiinsä tahdolla ja taidolla.

16.6.2020 18:45 Korisliiga

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2020-21 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2020-21. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

11.6.2020 14:55 Susiladies

Suurlupaus Awak Kuier aloittaa ammattilaisuransa Italiassa

Suomen koripallon huipputalentti ja yleisöäänestyksessä naisten Korisliigan vuoden pelaajaksi arvostettu Awak Kuier, 18, on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Italian Serie A:ssa pelaavan Virtus Eirene Ragusan kanssa.

10.6.2020 11:12 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2017: Hyvinkään Ponteva kuilun partaalta ensimmäiseen mestaruuteen

Kevään 2017 finaaleihin lähdettäessä oli varmaa, että mestari tulisi vaihtumaan, kun viisi perättäistä kultaa voittanut Catz tipahti välierissä. Espoo United kuittasi finaalien kaksi ensimmäistä osaotteluvoittoa nimiinsä, mutta Hyvinkään Ponteva ryhdistäytyi ja rynni Taru Tuukkanen johtohahmonaan kolmen perättäisen voiton myötä ensimmäiseen mestaruuteensa.

5.6.2020 09:51 Naisten Korisliiga

Meral Bedretdin: Minun valmentajani

Meral Bedretdin, 27, on kulkenut pitkän matkan Lauttasaaresta, Espoon, Tampereen ja Hyvinkään kautta Forssaan. Väliin on mahtunut myös Brysseliä ja Montpellieriä. Valmentajia on mahtunut matkalle reilusti, mutta kuusi nousee kaikkein merkittävimmiksi.

3.6.2020 10:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2016: Haastaja-HyPo väläyttelee, Catz viidenteen perättäiseen

Naisten Korisliigan kärkikahinoihin ilmestyi keväällä 2016 uusi nimi, kun kokeneiden suomalaispelaajien kannattelema Hyvinkään Ponteva kohosi runkosarjan kakkossijalle. Finaaleissa tanssittiin kuitenkin vanhaa tuttua säveltä, kun rautaisella rutiinilla varustettu Catz luuti hyvinkääläiset tieltään viidenteen perättäiseen mestaruuteensa.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

27.5.2020 11:38 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2015: Suvereenille Catzille neljäs perättäinen

Vain kaksi tappiota runkosarjakauden aikana, 3-0-voitto Hongasta puolivälierissä, 3-0-voitto Peli-Karhuista välierissä ja Äänekosken Huima nurin finaaleissa voitoin 3-0. Lappeenrannan Catzin neljäs perättäinen mestaruus keväällä 2015 oli sanakirjaesimerkki suvereniteetista ja silkasta ylivoimasta, jolla Catz hallitsi Naisten Korisliigaa 2010-luvulla.

25.5.2020 10:46 Naisten Korisliiga

Sentterikonkari Minna Sten jatkaa Peli-Karhuissa

Kokenut sentteri Minna Sten aloittaa jo viidennentoista kautensa Naisten Korisliigassa, kun 32-vuotias Sten on tehnyt jatkosopimuksen Peli-Karhujen kanssa.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

20.5.2020 09:58 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2014: Yhtä tappiota vaille täydellinen Catz

Voitettuaan Naisten Korisliigan mestaruuden jo kahtena edellisenä keväänä Lappeenrannan Catz nytkähti todelliseen dynastiamoodiin, kun joukkue selvitti kauden 2013-14 runkosarjan ja kaksi ensimmäistä pudotuspelikierrosta kokonaan tappioitta. Finaaleissa Peli-Karhut haki Catzista yhden otteluvoiton, mutta kolmas perättäismestaruus matkasi silti Lappeenrantaan.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

13.5.2020 12:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2013: Suvereenille Catzille toinen perättäinen

2010-luvun ensimmäisinä vuosina Naisten Korisliigan finaaleissa nähtiin toinen toistaan kutkuttavampia jännitysnäytelmiä, mutta keväällä 2013 nupuillaan ollut Catz-dynastia puhkesi täyteen kukintoonsa. ”Kissalauma” päätti kautensa 24 voiton putkeen ja päihitti finaalissa hegemoniavastustajansa Peli-Karhut suoraan otteluvoitoin 3-0.

6.5.2020 11:11 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2012: Catzille kultaa Huiman hermopaineessa

Lappeenrannan Catz palasi kultakantaan yhden välikauden jälkeen keväällä 2012 pyyhittyään mielestään edelliskevään tappionsa Peli-Karhuille. Vaikka Catzin kausi oli riemumarssia voitosta voittoon, sinnikäs haastaja Äänekosken Huima oli laittaa luun kissojen kurkkuun viisimatsiseksi venyneessä finaalisarjassa.

29.4.2020 11:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2011: PeKa saa revanssinsa

Kevään 2010 Naisten Korisliigan finaalit päättyivät kultajuhliin Lappeenrannassa, kun Catz onnistui neljännellä yrittämällä tuomaan seuralle sen historian ensimmäisen SM-kullan. Hopealle jäänyt Peli-Karhut sisuuntui tappiostaan ja tuli kevään 2011 finaaleihin täynnä tulta ja tappuraa. Mestaruus irtosi Kotkaan lopulta Catzin kotikentällä.

25.4.2020 11:47 Naisten Korisliiga

Alexandra Ailus otti päättyneellä kaudella isoja kehitysaskelia Tapiolan Hongan paidassa

Alexandra Ailukselle kulunut kausi oli läpimurtokausi Naisten Korisliigassa. Pelaajan tavoitteena on jatkaa kehittymistä ja ponnistaa tulevaisuudessa Euroopan kentille.

22.4.2020 09:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2010: Catz neljännellä yrittämällä mestariksi

Karahdettuaan perättäisinä finaalikeväinä ensiksi kahdesti Peli-Karhuihin ja sitten Espoo Teamiin käänsi Catz viimein kurssinsa Naisten Korisliigan vuoden 2010 finaaleissa. Lappeenrantalaisjoukkueen historian ensimmäinen Suomen mestaruus lohkesi lopulta ikimuistoisimpaan mahdolliseen tapaan – viidennessä ottelussa.

17.4.2020 11:19 Naisten Korisliiga

EBT harjoittelee tällä hetkellä itsenäisesti - ‘’Itse oivallettu on usein vahvempi kun ulkoapäin taottu’’

EBT:ssä lajiharjoittelu on tällä hetkellä hyvin itsenäistä. Päävalmentaja Niko Hellman näkee, että itsenäinen harjoittelu voi opettaa pelaajille asioita, joita ei normaaleissa joukkueharjoituksissa opittaisi.

Näytä lisää vastaavia