Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

17.1.2019 14:31 Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

Brittany Starling on tällä hetkellä joukkueensa ykkösnainen pisteissä ja levypalloissa. Kuva: Ville Vuorinen.

Peli-Karhujen 183-senttinen tehopelaaja Brittany Starling valittiin joulukuussa kuukauden pelaajaksi. Etelä-Carolinasta alun perin kotoisin oleva Starling siirtyi yliopistouransa jälkeen Belgiaan kahdeksi kaudeksi, ja menossa on nyt jo kolmas kausi ammattilaiskentillä. 24-vuotias laituri siirtyi Peli-Karhuihin pikavauhtia hieman jälkijunassa, sillä viime kauden mestarijoukkue oli ehtinyt pelata kauttaan jo neljän ottelun verran.

– Päätin tulla tänne, koska minulle tuli heti tunne, että joukkue todella halusi minut. Agenttini oli tiiviisti yhteydessä valmennusjohtoon, ja ajattelin, että tämä todella olisi paikka, jossa viihtyisin. En tiennyt Suomesta mitään muuta kuin Googlen kuvat mökeistä, revontulista ja lumesta! Minut otettiin täällä kuitenkin avosylin vastaan ja sopeuduin heti joukkueeseen ja sen pelitapaan erinomaisesti. Rakastan olla täällä, Starling kehuu.

Starling toden teolla sopeutui liigaan ja joukkueeseen kuin nenä päähän. Joulukuussa PeKa onnistui voittamaan kaikki kuusi otteluaan, ja Starling nousi joukkueen tehokkaimmaksi pelaajaksi arvolla 22,8. Tämän lisäksi Starling tyylitteli kuukauden aikana pisteitä keskiarvolla 17,2, ja kahmi levypalloja 11,0 per peli. Joulukuussa alkanut voittoputki kesti lopulta peräti kymmenen ottelun verran, ja joukkue ehti kavuta sarjan toiselle sijalle.

– Naisten Korisliiga on erittäin kilpailullinen ja kovatasoinen. Kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Jokaiseen otteluun tulee valmistautua huolellisesti. Kaikissa peleissä tulee antaa kaikkensa, mutta juuri se on tekijä, mikä tekee pelaamisesta nautinnollista.

Intohimolla ja tunteella

Pelaamisen Starling aloitti jo nuorena, mutta ei suinkaan tyttöjen kanssa. Starling kertoo pelanneensa aluksi aina poikien kanssa, vaikka ei silloin vielä ollutkaan pelikenttien kuningatar.

– Olin itse asiassa todella huono, kun aloitin. Kukaan ikinä halunnut olla samassa joukkueessa kanssani. Silloin päätin tulla paremmaksi. Jatkoin sisukkaasti pelaamista ja yrittämistä, ja tässä on lopputulos, Starling hymähtää.

Starling kertoo tulevansa urheilullisesta perheestä, jossa muillakin perheenjäsenillä on kokemusta koripallon pelaamisesta. Starling oli kuitenkin lopulta perheenjäsenistään se, joka pystyi tekemään harrastuksestaan ammatin. Starlingin perhe seuraa naisen edesottamuksia tiiviisti, ja joulukuussa Korisliigan Facebook-sivulla jaettu juttu Starlingin valinnasta kuukauden pelaajaksi lähti leviämään kulovalkean tavoin myös Pohjois-Amerikassa. Nyt juttua on jaettu eteenpäin jo lähes sata kertaa.

– Veljeni ja isäni pelasivat myös, mutta minusta on siistiä olla perheen ainut, joka lopulta pelaa nyt ammatikseen ja on kaikista menestynein.

Starlingin puheesta huokuu suuri rakkaus lajiin, sekä intohimoinen suhtautuminen hänelle merkityksellisiin asioihin. Keneltäkään Peli-Karhujen otteluita seuranneelta ei ole varmaankaan siis jäänyt huomaamatta Starlingin tunteen puuskat pelin tiimellyksessä. Hän kuitenkin korostaa kyseessä olevan vain hänen tunteellinen luonteensa:

– Ei ole kyse mistään sellaisesta, että sekoaisin kentällä tai vastaava, Starling nauraa. Kaikki pelaajat turhautuvat joskus eri tilanteissa. Myönnän, että silloin tällöin joukkuetovereideni täytyy tyynnytellä minua, mutta se vain kertoo siitä, miten intohimoisesti pelaan. En osaa pelata puoliteholla, annan aina kentällä kaikkeni ja se on osa minua.  

Kuva: Ville Vuorinen. 

Mestaruusjahti

Starling pelasi kaksi kautta Belgian kärkijoukkueisiin kuuluvassa Kangoeroes Basket Willebroekin joukkueessa, jossa hän kuului aloitusviisikkoon. Joukkue saavutti ensimmäisellä kaudella finaalipaikan ja toisella kaudella välieräpaikan. Yliopistojoukkueessakaan kaikista kirkkainta menestystä ei tullut. On siis edelleen yksi ja tärkein asia, jota Starling jahtaa ja mikä ajaa häntä eteenpäin.

– Mestaruuden voittaminen täällä olisi minulle todellinen siunaus ja kerta kaikkiaan mahtava juttu. Se on yksi tärkeimmistä tavoitteistani, joka on vielä saavuttamatta. Jos saavutamme mestaruuden, minä varmasti murrun ja liikutun kyyneliin, Starling maalailee.

– Toki minulla on muitakin tavoitteita. Yksi konkreettisimmista niistä on tupla-tuplan keskiarvolla pelaaminen läpi kauden, Starling jatkaa.

Viime kaudella PeKan kausi päättyi riemukkaisiin kultajuhliin, ja hyvin sujuneet pelit sarjan kakkospaikalta lupailevat hyvää. Paineet ovat varmasti läsnä myös pelaajien harteilla, joten lienee aiheellista kysyä, miten ammattipalloilija rentotuu vapaa-ajallaan.

– Vähintään tunti päivässä pitää ottaa omaa aikaa ja saada ajatukset muualle, muuten ajaa itsensä hulluksi. Itse tykkään lukea paljon kirjoja, kävellä luonnossa ja kuunnella musiikkia. Myös nähtävyyksien ja arkkitehtuurin ihailu on mukavaa. Otan asioita yksi kerrallaan ja yritän olla ylianalysoimatta mitään liikaa, pitää elää hetkessä, Starling lisää.

Jokainen, joka on koskaan juossut koriskentällä tosissaan kuin viimeistä päivää, voinee varmasti samaistua tunteeseen, kun happi loppuu ja pelikatkot tuovat toivotun väliaikaisen helpotuksen. Starlingilla onkin jakaa pilke silmäkulmassa muutama vinkki pieneen ektrataukoon:

– Aiemmissa joukkueissani pelikaverini aina tiesivät, ettei minulla ollut hätää, vaikka makoilin kentän pinnassa hieman pidempään, yritin vain vähän hengähtää. Aina en myöskään muista, kenen pallo milloinkin on. Ja kengännauhat. Nehän aukeavat kuin itsestään välillä, Starling vinkkaa pilke silmäkulmassa.

 

 

 

Henkilöt

 
9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

17.11.2018 21:20 Susiladies

Sara Bejedi: ”Taidollisesti meillä olisi edellytykset voittaa mikä tahansa joukkue”

Naisten maajoukkue Susiladies pelasi EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Sloveniaa vastaan Töölön Kisahallissa Helsingissä. Joukkueen kantavana voimana toimi vasta 18-vuotias pelintekijä Sara Bejedi, joka pussitti upeat 19 pistettä ja johti peliä vanhan ammattilaisen elkein.

27.4.2018 Haastattelu

Mestaruushaastattelussa Linda-Lotta Lehtoranta ja Megan Mullings: ”Maailman paras tunne”

Kotkan Peli-Karhut päätti kuluvan naisten Korisliigan kauden mestaruusjuhliin. Kotkalaisten kova tahtotaso toi joukkueelle mestaruuden lisäksi kauden ensimmäisen vierasvoiton Lappeenrannan Catzin kotihallista.

15.4.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan finaaliennakko: Catz kohtaa Peli-Karhut

Naisten Korisliigan finaalisarja vuosimallia 2017–2018 käynnistyy huomenna maanantaina 16. huhtikuuta. Lappeenrannan Catzin ja Kotkan Peli-Karhujen valmentajat odottavat finaalisarjasta kahden monipuolisen joukkueen kohtaamista.

29.3.2018 Haastattelu

Kotkan Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä: ”Lähdemme voittamaan jokaista peliä”

Kotkan Peli-Karhut pääsee viikon lepotauon jäljiltä haastamaan Tapiolan Honkaa naisten Korisliigan välierissä. Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä odottaa pudotuspelien huipennuksesta tiukkoja kamppailuja mitalinkiilto päätavoitteena.

27.3.2018 Haastattelu

Lappeenrannan Catzin päävalmentaja Mika Haakana: ”Tulossa kiinnostavat pudotuspelit”

Vain kahdesti naisten Korisliigan runkosarjan aikana kaatunut Lappeenrannan Catz pääsee aloittamaan pudotuspelit kovalla testillä hallitsevaa mestaria Hyvinkään Pontevaa vastaan. Catzin päävalmentaja Mika Haakana näkee, että välierissä pelaa neljä joukkuetta, joilla on tasaiset mahdollisuudet voittaa Suomen mestaruus.

27.3.2018 Haastattelu

Vimpelin Vedon Noora Järvikangas: ”Pudotuspelit olivat kauden tavoite"

Vimpelin Vedon kausi naisten Korisliigassa päättyi puolivälierävaiheeseen viime lauantaina Hyvinkään Pontevan taistellessa kolmannen voiton myötä välieriin. ViVen Noora Järvikangas näki kauden päätösottelussa paljon hyvää.

15.3.2018 Haastattelu

Pitkän uransa päättävä Kenya Robinson: ”Olen valmis aloittamaan uuden luvun elämässäni”

Äänekosken Huiman koripallo-ikoni Kenya Robinsonin pitkä ura koripallon parissa päättyy kuluvaan kauteen. Jo kertaalleen uransa lopettanut Robinson saapui vahvistamaan Huimaa ”vielä kerran” -tyyppisen ratkaisun siivittämänä alkuvuodesta. Robinson kiittää fanejaan ja väläyttää mahdollisuudella valmentaa joku päivä suomalaista joukkuetta.

14.3.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Megan Mullings: ”Voitto on jokapäiväinen tavoitteemme”

Väkivahvan helmikuun pelanneen Kotkan Peli-Karhujen Megan Mullings kertoo, että joukkueessa vallitsee ehtymätön voitonjano. PeKan menestyksen avaimiksi Mullings laskee kokoonpanon laajuuden erityisesti hyökkäyspäässä.

12.2.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Aleighsa Welch: ”Olemme sitoutuneet tulemaan paremmiksi”

Etelä-Carolinan yliopiston kasvatti Aleighsa Welch on ylpeä Catzin tasaisesta voittoputkesta. Vaikka 19 voiton ja yhden tappion kausi vaikuttaa paperilla lähes ylivoimaiselta, lappeenrantalaisryhmän sentteri vakuuttaa, että voittojen takana on paljon kovaa työntekoa.

20.1.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Wilesia Hardy: ”Meillä kaikilla on sama unelma”

Naisten Korisliigassa joulukuussa kentän molemmissa päissä tehokkaasti esiintynyt Wilesia Hardy kokee, että Tapiolan Hongan kemiat kohtasivat heti alkukaudesta. Siitä oli seurauksena Hongan tulikuuma voittoputki alkukaudesta. Joulukuun Honka hoiteli voitokkaasti 4–0.

11.12.2017 Haastattelu

Espoo Basket Teamin Kamilah Jackson: ”Teen kaikkeni ollakseni johtaja”

Naisten Korisliigan marraskuun pelaaja EBT:n Kamilah Jackson on vakuuttanut alkukaudesta vahvalla korinaluspelaamisellaan. Sarjan levypallokuningatar haluaa olla johtaja parketilla ja toimia esimerkkinä etenkin joukkueen nuoremmille pelaajille.

4.11.2017 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Akilah Sims: ”Pyrimme finaaleihin jokaisissa harjoituksissa”

Alkukauden ilmiömäisessä pelivireessä loistanut Peli-Karhujen Akilah Sims valittiin naisten Korisliigan lokakuun pelaajaksi. Toista kauttaan PeKan paidassa pelaava laituri pitää sarjan tasoa korkealaatuisena.

30.4.2017 Haastattelu

HyPon Titta-Riina Lepistö: ”Joukkueena nousimme kaikista kuopista”

Hyvinkään Pontevan seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruuden lisäksi kirkkain mitali ripustettiin ensimmäistä kertaa joukkueen kapteenin Titta-Riina Lepistön, 26, kaulaan. Lepistö nousi ratkaisevassa viidennessä finaalissa suurimpien ratkaisijoiden rooliin heittämällä kauden piste-ennätyksensä, 17 pistettä.

15.4.2017 Haastattelu

HyPon Taru Tuukkanen: ”Nautin jatkuvasti vain enemmän pelaamisesta”

Kotimaisen naiskoripallon legendoihin kuuluva Taru Tuukkanen, 39, johdatti Hyvinkään Pontevan toisena perättäisenä keväänä Naisten Korisliigan finaaleihin. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä kovempaan iskuun Tuukkanen äityy.

12.3.2017 Haastattelu

Chandrea Jones: ”Catzistä on tullut perheeni”

Naisten Korisliigan helmikuun pelaajaksi valittu Lappeenrannan Catzin Chandrea Jones, 29, on tullut tutuksi noustessaan hurjaan viereeseen kevään edetessä. Myös tällä kaudella Jonesilla kiiltää silmissä muun joukkueen tapaan Catzin kuudes perättäinen Suomen mestaruus.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.2.2017 Haastattelu

Shenita Landry: ”Ei ole muuta tavoitetta kuin mestaruus”

Naisten Korisliigassa on meneillään tasaisin kausi aikoihin ja vahvasti mukana mestaruustaistossa on runkosarjan toisena majaileva Espoo United. Unitedin tehomoottori on ollut hiljattain tammikuun pelaajaksi valittu Shenita Landry, 29.

12.1.2017 Haastattelu

HyPoon palannut Anni Jämsä: ”Mitalin kirkastaminen tavoitteena”

Viime kaudella Naisten Korisliigassa Äänekosken Huimaa edustanut Anni Jämsä, 21, solmi viime kesäkuussa sopimuksen kasvattajaseuransa Hyvinkään Pontevan kanssa. Ulkomaan optio vei Jämsän kuitenkin Saksan Bundesliigaan. Saksassa vietetyn syyskauden jälkeen tie tuo takaisin Hyvinkäälle.

Näytä lisää vastaavia