Pelander pettyi kauteen – Kaukopaasi nautti debyyttikaudesta ulkomailla

20.3.2020 09:10 Ruotsin Basketliganissa nähtiin tällä kaudella kaksi suomalaispeluria, kun kokenut Sofia Pelander, 27, pelasi länsinaapurissa jo viidennen kautensa ja Isabella Kaukopaasi, 24, sen sijaan debytoi ulkomaan kentillä.

Sofia Pelander pelasi viidennen kautensa Ruotsissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander oli edustanut neljä aiempaa kautta Norrköping Dolphinsia, mutta vaihtoi täksi kaudeksi hallitsevan mestari A3 Basket Uumajan riveihin. A3:n kausi oli pienoista aaltoliikettä, sillä kausi alkoi hyvin, mutta tammikuuhun osui kolmen ottelun tappioputki. Talven taittuessa A3 alkoi päästä taas vauhtiin.

- Harmittaa, että kausi loppui kesken. Olimme runkosarjassa viidensiä ja olimme vaihtaneet hieman pelaajia ja meillä oli hyvä meininki. Olisimme olleet huippukunnossa pudotuspeleissä ja palaset olivat juuri loksahtaneet kohdilleen. Meillä oli paperilla tosi kova joukkue ja olen varma, että olisimme taistelleet mestaruudesta, Pelander miettii.

Pelanderin mukaan joukkue ei hioutunut yhteen kauden alussa ja sopivat palaset löytyivät vasta kauden edetessä.

- Meillä oli pelityylissä tiettyjä ongelmia emmekä löytäneet pelaajien vahvuuksia. Pari pelaajavaihtoa auttoi löytämään vahvuudet paremmin ja lisäksi pelityylimme muuttui selkeämmäksi.

Omaan kauteensa Pelander suhtautuu kriittisesti. Tilastojen valossa kausi oli hänen heikoin Ruotsissa. Hän keräsi pisteitä 6,7 keskiarvolla ja levypalloja jäi kouriin 5,6 ottelua kohden.

- Oma kausi meni aika lailla penkin alle. Heti harjoituskaudella mursin käteni ja olin pari kuukautta sivussa. Meille tuli uusi pelaaja mukaan ja isojen rotaatioon tuli yksi pelaaja lisää, joka vaikutti myös peliaikaani. En päässyt missään vaiheessa omalle tasolleni ja siinä mielessä olen pettynyt kauteeni.

Sofia Pelander pääsi pelaamaan tällä kaudella myös EuroCupissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

A3 osallistui tällä kaudella myös EuroCupiin, jossa se jäi voitoitta alkulohkossa. Kokonaisuudessaan kokemus kovista europeleistä oli Pelanderille mieluinen.

- Se oli hyvä kokemus. Oli harmi, ettemme voittaneet yhtään ottelua, mutta muutamassa olimme lähellä. Oli siisti pelata kovia pelejä ja isompia sekä taitavampia pelaajia vastaan. Olisi intoa ja halua päästä uralla eteenpäin kovempiin sarjoihin jatkossa.

Jo viime kauden päätteeksi Pelander tähyili mahdollisuutta lähteä Ruotsista, mutta vaaka kallistui vielä A3:n suuntaan. Nyt hän on kuitenkin päättänyt, että seuraava etappi on Ruotsin ulkopuolella.

- Se olisi tavoite. Viisi vuotta Ruotsissa alkaa riittää ja nyt on aika ihan oikeasti lähteä jonnekin vähän etelämmäs uuteen ja kovempaan sarjaan. Katsotaan nyt mitä tulevaisuus tuo tullessaan, aiemmin urallaan myös Tshekissä pelannut Pelander miettii.

Sofia Pelanderin tilastot Basketliganissa
Sofia Pelanderin tilastot EuroCupissa

Debyyttikausi ulkomailla hieno kokemus Kaukopaasille

Isabella Kaukopaasi on pelannut viime vuodet Suomessa lähinnä divaritasolla ja viime kaudella Pyrinnön kasvatti pelasi 2. divisioonassa Kataja Basketissa. Täksi kaudeksi hän otti ison askeleen urallaan siirryttyään ensimmäistä kertaa ulkomaan kentille.

- Aivan uskomaton kokemus. Minulla on ollut pienestä pitäen toiveena pelata ulkomailla. Kiitos valmentajille Suomessa, että jaksoivat valmentaa minua ja lopulta pääsin ulkomaille. Iso kiitos kuuluu myös perheelle ja ystäville, jotka jaksoivat uskoa, Kaukopaasi hehkuttaa.

Isabella Kaukopaasi pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla. (Kuva: Erica Thomsson)

Kaukopaasi pelasi Visbyn joukkueessa, jolle kausi oli kokonaisuudessaan tahmea. Visby voitti kauden aikana vain kaksi ottelua ollen jaetulla viimeisellä sijalla kauden loputtua.

- Oli vaikea kausi. Meillä vaihtui valmentaja ja pelaajia kesken kauden. Muilla joukkueilla oli paljon ruotsalaispelaajia, jotka ovat pelanneet tällä tasolla kauan, mutta meillä vain neljä ruotsalaista, joilla oli kokemusta tältä tasolta. Muut pelaajamme olivat sitten amerikkalaisia tai EU-pelaajia. Meillä oli yksinkertaisia pelikuvioita ja kaikki vastustajat tiesivät miten meitä vastaan pelata. Kun valmentajamme vaihtui, niin kakkosvalmentajamme nousi päävalmentajaksi, mutta samat kuviot säilyivät.

Kaukopaasilla oli myös vaikeutensa, sillä tuskaili pienten loukkaantumisten kanssa kauden aikana.

- Minulla oli ranteessa pieni hiusmurtuma neljän pelin jälkeen ja olin pari kuukautta sivussa. Edelleenkin olen vähän 50/50, sillä kyynärpäässäni on luun palanen. En siis periaatteessa päässyt pelaamaan 100 prosenttisesti ja terveenä, Kaukopaasi miettii.

Kaukopaasin mukaan suurempia sopeutumisvaikeuksia Basketliganin tempoon ei ollut.

- Pari ensimmäistä peliä meni oppiessa, mutta kun pääsi rytmiin ja valmentaja kertoi mitä halusi minulta, niin totuin hyvin peliin.

Isabella Kaukopaasi nautti pelaamisesta Ruotsissa. (Kuva: Erica Thomsson)

Kaukopaasi kerrytti pelikokemusta keskimäärin 15 minuutin ottelukohtaisella peliajalla ja tehotilastoihin merkittiin keskimäärin 4,2 pistettä, 1,9 levypalloa ja 1,1 syöttöä. Puolustuspään erikoispelaajana tunnettu Kaukopaasi oli erityisen tyytyväinen omaan puolustustyöskentelyynsä.

- Onhan tämä kovempi liiga kuin Suomen divarit. Sai pelata hyviä amerikkalaispelaajia vastaan ja se oli suuri toiveeni, että pääsisi pelaamaan hyviä vastustajia vastaan. Mielestäni pelasin ja puolustin vastustajan avainpelaajia vastaan erittäin hyvin.

Koripallokentän ulkopuolella Kaukopaasi pääsi näyttämään taitojaan myös näyttelemisen saralla, kun hän oli mukana Suomessakin nähtävän Maria Wern -rikossarjan kuvauksissa.

- Kuvattiin Maria Wern -sarjaa ja joukkueestamme pyydettiin kahta henkilöä mukaan. Saimme siinä vähän leffakokemusta ja sen pitäisi tulla kesän alussa ulos, Kaukopaasi vinkkaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Ensimmäisen ulkomailla vietetyn kauden jälkeen Kaukopaasi haluaa jatkaa uraansa ulkomailla, jahka tilanne maailmalla selkiytyy.

- Nyt kun kausi on ohi, niin jäin vielä Visbyhyn ja viihdyn täällä hyvin. Tulevaisuudessa mietin, että jäänkö Ruotsiin pelaamaan tai muualle Eurooppaan. Selvää on, että haluan jatkaa vielä ulkomailla.

Isabella Kaukopaasin tilastot

 
15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

19.6.2023 17:17 Suomalaiset ulkomailla

Ninni Salmi pääsi testaamaan Bundesliigan kovuutta – ”Päätin ottaa siitä kaiken irti”

Ninni Salmi, 26, siirtyi vuodenvaihteessa Vimpelin Vedosta Saksan Bundesliigan kärkiseuroihin lukeutuvan Herner TC:n riveihin. Salmi pääsi samalla toteuttamaan yhden tavoitteistaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

9.6.2023 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä ehjä ja hyvä kausi Nördlingenissä – ”Kokonaisuudessaan jäi hyvä maku”

Elina Koskimies, 26, pelasi toisen kautensa Saksan liigassa Angels Nördlingenin riveissä. Koskimies nautti suurta vastuuta kauden aikana ja kausi meni pääosin positiivisesti sekä joukkueelta että henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

Näytä lisää vastaavia