Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

4.4.2024 08:33 Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

Lassi Nikkarinen ja Helsinki Seagulls ovat valmiita Pantterijahtiin! Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin perjantaina 5. huhtikuuta 2024. Ylemmän jatkosarjan kahdelle korkeimmalle sijalle ylsivät tänä keväänä Helsinki Seagulls ja BC Nokia. Vastaansa ne saavat alemman jatkosarjan jatkoonpääsijät, Kobrat ja Kouvot.

Joukkueiden tähdet kertovat kukin omia ajatuksiaan tulevista koitoksista, mutta kaikkien sanoissa toistuu yksi kantava teema: ilmiselvää mestarisuosikkia ei tänä vuonna ole!

Kobrat haastaa Helsinki Seagullsin ennakkoluulottomasti

Helsinki Seagulls varmisti sarjavaiheen kuninkuutensa neljän voiton turvin, kokonaistilastolla 24–8. Vastaan asettuva Kobrat puolestaan varmisti alemmassa jatkosarjassa viime metreillä itselleen viimeisen vapaan playoff-paikan tilastolla 14–18. Sarjapistemäärät, siinä missä sijoituksetkin, kielivät väistämättä Seagullsin vahvasta ennakkosuosikin asemasta ensimmäisellä kierroksella.

Tämän tiedostaa helsinkiläisseuran kokenut pelinjohtaja Lassi Nikkarinenkin.

– Koskaan ei saa aliarvioida yhtäkään vastustajaa, mutta mielestäni olisi vähän väärin sanoa, että erityisesti jännittää. Tiedämme oman tasomme, ja meidän täytyy vain uskoa itseemme ja näyttää se kentällä, Nikkarinen sanoo.

Se ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita, että puolivälieräsarjasta tulisi yhtään sen enempää läpihuutoa kuin myöhemmistäkään kierroksista. Seagulls on kohdannut Kobrat kauden aikana vain kahdesti, joista jälkimmäinen kerta oli joulukuussa, joten kumpikin seuroista on kehittynyt pelien edetessä.

– Heillä on hyviä pelaajia, jotka pystyivät runkosarjassa välillä yllättämäänkin meitä. He puolustavat hyvin, kun on Theo Akwuba korin alla, ja kun hyökkäyksessä peliä pyörittävät Taz Sherman ja Antto (niin ikään Nikkarinen), niin heitä täytyy ainakin pystyä hidastamaan, Lassi Nikkarinen pohtii.

Yllätyksistä huolimatta runkosarjassa kumpikin joukkueiden kohtaamisista päättyi Seagullsin voittoon, ja Nikkarinen näkee asetelmassa enemmän positiivista kuin negatiivista.

– Meillä on kokenut joukkue, jossa useimmat pelaajat ovat kohdanneet urallaan jo lukuisia playoff-sarjoja. Ennakkosuosikin rooli saattaa tuoda meille enemmän itseluottamusta kuin paineita. Olemme voittaneet Kobrat jo kahdesti, enkä näe mitään syytä, miksi emme voittaisi vielä kolme kertaa lisää.

Kobrat puolestaan lähtee sarjaan ennakkoluulottomana. Joukkueen 27-vuotias laituri Joona Tuomala on asettanut kauden varrella uransa ennätyksen lähes kaikissa tilastokategorioissa ja uskoo menestyksen jatkumisen mahdollisuuteen Seagullsin antamasta vaikeustasosta huolimatta.

– Tavoitteemme tälle kaudelle oli olla playoff-joukkue, ja sen saavutimme. Voimme lähteä aika paineettomasti haastamaan Seagullsia peli kerrallaan ja kovaa pelaamalla. Uskon, että meillä on mahdollisuus jopa edetä, koska silloin, kun pelaamme hyvin, pelaamme todella hyvin. Pitää vain minimoida huonot jaksot pelien sisällä, Tuomala toteaa.

Oma kysymyksensä onkin, miten pelimenestystä ja onnistumisia sitten tasapainotetaan, kun kyse on lyhyestä pudotuspelisarjasta, jossa kolme tappiota johtaa putoamiseen.

– Lähtökohta on siinä, että jokaisen pelaaja on voitettava oma match-upinsa, Tuomala tiivistää.

– Toinen asia on se, että pallon pitää liikkua. Puolustus meillä on ollut erittäin hyvällä tolalla jo valmiiksi, joten eiköhän se sellaisena jatkukin.

Pelaajan mukaan Seagulls on pelimenestyksestään huolimatta joukkue muiden joukossa, eikä sitä lähdetä kohtaamaan merkittävästi eri tavalla kuin muitakaan vastustajia. Omatkin onnistumisensa kauden varrella hän laittaa ensisijaisesti Lapualla vallitsevan erinomaisen joukkuehengen piikkiin.

– Meistä kaikki ovat itsevarmoja ja saavat toteuttaa itseään kentällä, eikä sitä katsota huonona asiana. Totta kai siitä tulee palautetta, jos itsensä toteuttaminen menee joukkueen edelle ja tulee epäonnistumisia, mutta lähtökohtaisesti siihen kannustetaan, ja se kohottaa yhteishenkeä.

Puolivälierät Seagullsin ja Kobrien välillä käynnistyvät Helsingissä 5. huhtikuuta klo 18.30.

Liput Seagullsin kotiotteluihin >
Liput Kobrien kotiotteluihin >

Nokia ja Kouvot – sijoilla 2 ja 7, mutta täysin samoilla sarjapisteillä

Jos Seagullsin ja Kobrien väliltä onkin erotettavissa selkeä ennakkosuosikki, sellaista ei BC Nokian ja Kouvojen välisestä puolivälieräsarjasta löydy alkuunkaan. Joukkueet nimittäin lähtevät koitokseen tasan samalla sarjapistemäärällä, vaikka Nokia sijoittuikin taulukossa toiseksi ja Kouvot sijalle seitsemän.

Ero sijoituksessa johtuu jatkosarjajaosta. Kouvot jäi runkosarjan päättyessä alemman jatkosarjan puolelle mutta pelasi siellä lähestulkoon ylivoimaisesti: kahdeksan voittoa kymmenestä ottelusta. Nokia ja Kouvot ovat tällä kaudella kumpikin voittaneet runkosarjan ja jatkosarjojen yhteen lasketuista otteluistaan 20 ja hävinneet 12.

Kouvojen erinomaisen kauden pelannut laituri Joel Mäntynen toteaa, että haaste otetaan nyt seurassa vastaan hyvillä tunnelmilla.

– Pari viime kautta olemme olleet ylemmässä jatkosarjassa, mutta minusta tuntuu, että tässä alemman kautta playoffeihin menemisessä on ollut hyväkin puolensa. Olemme nostaneet itseluottamustamme saamalla paljon voittoja alle. Totta kai se on silti harmi, ettemme saa kotietua peleihin, Mäntynen kertoo.

Kouvoille on kertynyt taakseen pitkä vaihe näennäisesti merkityksettömiä pelejä, sillä seura varmisti alemman jatkosarjan voittonsa ja playoff-paikkansa seitsemännellä sijalla jo maaliskuun alussa. Mäntynen ei kuitenkaan ole tilanteesta erityisen pahoillaan.

– Panosten puutteesta huolimatta joukkueessa on vallinnut erittäin hyvä mielentila. Olemme saaneet yhteisiä kokemuksia ja päässeet harjoittelemaan pudotuspelejä varten. Huono tuuri on ollut siinä mielessä, että emme ole meinanneet saada koko joukkuetta terveenä kentälle missään vaiheessa, mutta toisaalta onneksi se ongelma tuli vastaan jo ennen pudotuspelejä eikä vasta tässä vaiheessa.

Vaikka Kouvot varmistikin oman paikkansa sarjataulukossa jo huomattavan aikaisin, se odotti pitkän aikaa tietoa vastustajastaan.

– Nokia on meille oikein hyvä vastus, Mäntynen toteaa nyt.

– Olemme pelanneet heitä vastaan kaksi todella tiukkaa ottelua, ja meistä kumpikin pelaa nopeatempoista koripalloa suhteellisen samalla tyylillä.

Ylempi jatkosarja totisesti osoittautui tiukemmaksi kuin alempi. Lopullista järjestystä sijoille kahdesta kuuteen ratkottiin jatkosarjan viimeiseen peli-iltaan saakka.

Nokian kapteeni Niko Mattilan mielestä sekä käsillä olevan puolivälieräparin tasaväkisyys että myös ylemmän jatkosarjan tiivis pistesumppu ovat olleet osoitusta siitä, että kulunut kausi Korisliigassa on ollut tasaväkisin moneen vuoteen.

– En missään nimessä pitäisi itsekään meitä minään älyttömänä ennakkosuosikkina ensimmäisellä kierroksella, kun ottaa huomioon, kuinka kova joukkue on tulossa vastaan. Mutta toisaalta niin sen pitääkin olla, ettei playoffeissa pelailla puolivaloilla vaan saadaan mielenkiintoinen sarja, jossa laitetaan kaikki likoon.

On mielenkiintoista myös nähdä, minkälaisilla eväillä Nokia lähtee kohtaamaan Kouvot, jonka päävalmentaja Jyri Lehtonen on käyttänyt hyvin poikkeuksellisia strategioita kentällä ja maininnut jopa kehittäneensä pudotuspeleihin sellaisia puolustuskonsepteja, joita ei koripallossa aiemmin ole nähtykään.

Mattila naurahtaa kevyesti viimeiselle lauseelle mutta tiedostaa haasteen kovaksi.

– En tiedä yhtään, kuinka tosissaan Jyri oli tuon kommentin sanoessaan, mutta kyllä me joka tapauksessa lähdemme omilla vahvuuksillamme haastamaan. Kouvot on kieltämättä erilainen joukkue kuin muut. Heillä on urheilullinen kokoonpano, jolla voi vähän sekoittaa paikka- ja miespuolustusta toisiinsa, ja siinä saa vastustajana olla koko ajan hereillä.

Mattila tarkentaa, että Kouvojen pelissä täytyy pystyä vastaamaan erityisesti pitkien ja hyvin liikkuvien pelaajien muodostamaan puolustusuhkaan. Syöttöjen laatu täytyy olla kunnossa, ja keskittyminen asiassa eikä missään muussa. Mutta sen, että miten tarkalleen vastataan Lehtosen asettamaan uhkaukseen ennennäkemättömistä strategioista, Mattila jättää tässä vaiheessa suosiolla joukkueensa valmennusjohdon päänvaivaksi.

Puolivälierät Nokian ja Kouvojen välillä käynnistyvät Nokialla 6. huhtikuuta klo 17.00.

Liput BC Nokian kotiotteluihin >
Liput Kouvojen kotiotteluihin >

 
13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

Näytä lisää vastaavia