Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

1.10.2020 09:57 Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

Ninni Salmella on edessään ensimmäinen kausi ammattilaisena (Kuva: Ville Vuorinen)

Salmi vietti neljä kautta USA:n yliopistossa pelaten ensin San Franciscon yliopistossa kolme vuotta ennen kuin siirtyi viimeiseksi kaudekseen Northern Illinoisin kouluun.

Nyt Salmi aloittaa ammattilaisuransa Ruotsissa, kun hän teki kesällä Wetterbygden Sparksin kanssa sopimuksen.

- Minulla oli yliopistossa skandinaavialaisia joukkuekavereita ja Ruotsissa pelaaminen kiinnosti minua. Wetterbygden otti yhteyttä ja tiesin valmentajan yliopiston joukkuekaverin kautta. Juttelimme ja löysimme nopeasti yhteisen sävelen, Salmi kertoo siirtonsa taustoista.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Salmella oli sormensa pelissä myös Karstenin sopimuksessa.

- Agentti etsi töitä ja Ruotsissa oli kiinnostusta. Ninni oli juuri allekirjoittanut sopimuksen Sparksin kanssa ja kehui joukkuetta, Karsten paljastaa.

Lopullisessa seuravalinnassa tutun kaverin löytyminen samasta joukkueesta ei ollut kuitenkaan ratkaiseva tekijä.

- Enemmän sitä etsii itselleen sopivaa joukkuetta, mutta on tietenkin plussaa, jos siellä on ennestään tuttu pelaaja. Pääasia on kuitenkin se, että kunhan joukkue sopii minulle henkilökohtaisesti, muistuttaa Karsten.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Salmi ja Karsten ovat tuttuja ollessaan joukkuekavereita jo Wartti Basketissa sekä Helmi Capitalsissa. Nyt he aloittavat ammattilaistaipaleensa myös yhdessä.

- On kiva, että pystymme puhumaan välillä suomea kentällä. Olin iloinen, kun kuulin hänen tehneet sopimuksen, sillä tiedän kuinka kova Sandra on tekemään töitä ja hyvä pelaaja, Salmi iloitsee.

Karsten pelasi myös neljä vuotta USA:n yliopistossa ja sopeutuminen eurooppalaiseen koripalloon on sujunut hyvin.

- Oli jo ikävä eurooppalaista koripalloa. Tykkään meidän pelikonseptista ja enemmän eurooppalaisesta koriksesta kuin siitä mitä jenkeissä pelattiin.

- Tempo on kovempi, kun hyökkäysaikaa on vähemmän. Peli on nopeampaa ja joutuu ottamaan samalla nopeampia ratkaisuja.

Salmi on nauttinut siitä, että voi nyt keskittyä pelkästään koripalloon.

- Tuntuu tosi hyvältä ja olen kaivannut eurooppalaista korista. Pelaaminen on paljon vapaampaa ja on mukava palata tutumpaan ympäristöön.

- Yliopistossa on koulu siinä rinnalla ja valmentajat seuraavat tarkkaan myös koulumenestystä. Yliopistossa ei oikein pääse irti siitä joukkueen ilmapiiristä, kun on koko ajan jotain. Ammattilaisena on paljon vapaampaa.

Sparks on viime vuodet ollut Ruotsin liigassa runkosarjassa keskivaiheilla taistellen tiukasti pudotuspelipaikasta. Karsten toivoo joukkueen yltävän tällä kaudella lähemmäs kärkitaistelua.

- Olemme pelanneet harjoitusotteluita sekä sarjanousijaa että kärkipään joukkuetta vastaan ja niiden välillä on aika iso ero. Mielestäni me olemme jossain siinä välissä ja toivottavasti lähempänä siellä kärkeä.

Sandra Karstenin ammattilaisura alkaa Ruotsista. (Kuva: Ville Vuorinen)

Salmen mukaan joukkueen pitää saada vielä viimeiset palaset kohdilleen.

- On vähän näkynyt, että meillä on uusi joukkue ja uusi valmentaja. Peli on vielä vähän hakemista.

- Pelaamme vauhdikkaasti ja puolustamme aggressiivisesti. Meillä on tietty systeemi, mutta pelaajilla on myös vapauksia lukea pelejä ja reagoida niihin. Odotamme vain, että pääsemme kaikki samalle sivulle.

Salmi toivoo pystyvänsä auttamaan joukkuetta menestymään ja siinä samalla kehittymään itsekin.

- Tavoitteena on auttaa jengiä ja tuoda fyysisyyttä ja henkistä kovuutta. Yritän tuoda levypallovoimaa ja kehittyä puolustuspäässä.

Karstenin tulevan kauden tavoitteet ovat hyvin samansuuntaiset Salmen kanssa.

- Haen mahdollisimman hyvää kautta. Yritän kehittyä puolustamisessa ja oman heiton etsimisessä.

Sparksin kausi alkaa perjantaina Mark Basketia vastaan.

Kaukopaasi hakee läpimurtokautta

Isabella Kaukopaasi aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa. Viime kautta varjosti loukkaantuminen eikä hän saanut itsestään parasta irti ja haluaa nyt näyttää parastaan.

- Jatkosopimuksen tekeminen Visbyn kanssa oli helppo päätös, sillä halusin jatkaa täällä. Minulla oli muitakin vaihtoehtoja joita mietin, mutta viime kauteni oli vaikea enkä pystynyt antamaan itsestäni kaikkea. Nyt käteni on leikattu ja nyt minulla on mahdollisuus.

Isabella Kaukopaasi aloittaa toisen kautensa Visbyssä. (Kuva: Erica Thomsson)

Loukkaantuminen vaivaa Kaukopaasia edelleen ja häneltä jää kauden alku väliin.

- Kyynärpää leikattiin kaksi viikkoa sitten ja sieltä otettiin irronnut luupala pois, joka oli vaivannut minua. Olen nyt noin kuusi viikkoa pois, joten minulta jää pari ensimmäistä kuukautta väliin.

Visbyn viime kausi oli vaikea, sillä joukkue oli sarjan keskeytyshetkellä jaetulla viimeisellä sijalla voitettuaan 18 pelistään vain kaksi. Tähän kauteen Kaukopaasi lähtee paljon luottavaisempana.

- Jos vertaan viime kauteen, niin meillä on mielestäni paljon parempi joukkue. Nyt meillä on pelaajia oikeille pelipaikoille, kun viime vuonna tuntui, että otettiin vain takakentän pelaajia. Nyt meillä on pituutta ja nopeutta joukkueessa ja treenit ovat fyysisiä. Meillä on upea joukkue, hehkuttaa Kaukopaasi.

- Valmentajista huomaa, että he ovat tyytyväisiä vahvistuksiin ja valmentajan mielestä meillä on tällä kaudella mahdollisuudet vaikka mihin, hän jatkaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Jahka hän tervehtyy pelikuntoon, Kaukopaasi toivoo pystyvänsä näyttämään kyntensä.

- Haluan pelata aggressiivisesti ja näyttää mihin pystyn. Nyt on minun aikani loistaa ja tuntuu siltä, että nyt hetkeni on tullut.

Visbyn kausi pyörähtää käyntiin lauantaina vierasottelulla IK Eosia vastaan.

 
19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

Näytä lisää vastaavia