Suomalaisnaiset onnistuivat hienosti Saksan Bundesliigassa

21.3.2019 14:36 Naisten Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelasi peräti viisi suomalaispelaajaa. Vaikka joukkueiden kaudet olivat vaikeat, ylsivät pelaajat hyviin suorituksiin.

Veera Pirttinen pelasi hyvän tulokaskauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Anni Mäkitalon, 27, ja Heta Äijäsen, 21, Donau-Ries Angels putosi kirvelevästi pudotuspeleistä, kun se jäi loppuratkaisuista rannalle ensimmäisenä joukkueena. Donau-Ries hävisi kauden viimeisessä ottelussa Chemnitzille ja samalla Braunschweig nousi keskinäisten otteluiden vertailulla ohi kahdeksanneksi.

Isku oli joukkueelle kova, sillä Donau-Ries oli koko kauden tukevasti 6-7-sijojen paikkeilla ja näytti lähes varmuudella jatkavan pelejään keväällä. Vuodenvaihteen jälkeen se voitti kuitenkin yhdeksästä pelistään ainoastaan kaksi.

- Putoaminen pudotuspeleistä tuli kyllä aika puskista. Tiesimme meillä olevan tiukka loppuohjelma ja jos pelit menevät ristiin, meillä on mahdollisuus pudota pois kahdeksan joukosta. Meillä oli koko ajan vahva usko siihen, että pääsemme pudotuspeleihin siltä seitsemänneltä sijalta millä olimme suurimman osan kaudesta. Meille sattui kuitenkin viimeiselle kierrokselle huono peli ja muut tulokset menivät ristiin siten, että jäimme ensimmäisenä joukkueena pois pudotuspeleistä, Mäkitalo harmittelee.

- Alkuvuodesta meillä oli loukkaantumisia ja amerikkalaispelaajat vaihtuivat. Jo aika aikaisessa vaiheessa sarjapaikkamme varmistui ja tuntui, että seura huokaisi sitä myöten helpotuksesta. Minulle oli kuitenkin iso pettymys, ettemme päässeet jatkamaan kautta, jatkaa Mäkitalo.

Anni Mäkitalo sai runsaasti vastuuta kauden aikana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen oli Mäkitalon kanssa samoilla linjoilla loppukauden tapahtumista.

- Siinä oli monta jotka taistelivat viimeisistä pudotuspelipaikoista ja paljon piti tapahtua, että putoaisimme pois ja lopulta niin kävi. Emme pelanneet viimeisessä pelissä joukkueena ja meille tuli liikaa mokia. Emme saaneet parasta joukkuepeliä kulkemaan missään vaiheessa. Loppukaudesta pelit menivät ristiin emmekä voittaneet niitä tärkeitä pelejä jotka meidän olisi pitänyt. Meidän olisi pitänyt pystyä ratkaisemaan pudotuspelipaikka jo aikaisemmassa vaiheessa eikä jättää sitä viimeisen ottelun varaan.

Mäkitalo pelasi toisen kautensa Donau-Riesin riveissä ja kuului joukkueensa ehdottomiin avainpelaajiin. Hän urakoi kauden aikana keskimäärin 31,5 minuuttia ottelua kohden ja tehoikseen hän merkkautti 9,4 pistettä, 2,3 levypalloa ja 1,8 syöttöä. Mäkitalo paranteli tilastojaan jokaisella osa-alueella viime kaudesta.

- Kyllä se tuntuu kropassa, että on tullut pelattua isoja minuutteja, Mäkitalo naurahtaa.

- Oli hieno todistaa, että pystyn menestymään tällä tasolla ja tämä oli oikea sarja minulle. Viime vuonna osoitin jo, että pystyn kilpailemaan, mutta nyt näytin pystyväni olemaan aloittava takamies tällä tasolla.

Mäkitalo löysi pelistään myös kehitettävää.

- Tasaisuutta toivoisin vielä lisää, mutta sekin parani mielestäni joulun jälkeen. Välillä peli oli tosi hyvää, mutta sitten saattoi tulla myös aika huonoja pelejä. Ainahan sitä löytää parannettavaa, mutta mielestäni löysin keväällä enemmän tasaisuutta.

Uransa aikana Saksan lisäksi muun muassa Unkarissa, Tshekissä ja Ranskassa pelannut Mäkitalo jatkaa näillä näkymin uraansa muualla.

- Olen viihtynyt Nördlingenissä tosi hyvin, mutta ilmoitin heille hyvissä ajoin, etten suunnitellut jääväni enää ensi kaudeksi. Koin, että minulla oli hyvät kaksi vuotta täällä ja nyt olen valmis kokemaan taas jotain uutta. Todennäköisesti maisemat vaihtuvat ja jatketaan matkaa. Vielä ei ole tiedossa mitään uutta, vaan olen keskittynyt pelkästään tähän kauteen. Nyt edessä on pieni lepo ja mietitään näitä sitten hieman myöhemmin, Mäkitalo avaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Heta Äijänen oli tyytyväinen rooliinsa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen murtautui debyyttikaudellaan pelaavaan rotaatioon ahkeroiden kentällä yli 10 minuutin keskiarvolla. Tilastorivistöihin kirjattiin 1,9 pistettä ja 1,7 levypalloa. Kokonaisuudessaan Äijänen oli mielissään kauden annista.

- Omaan rooliini olin tyytyväinen. Halusin tuoda vaihdosta kentälle energiaa ja se meni mielestäni hyvin ja sain myös hyvää palautetta seurajohdolta. Mielestäni kehityin koripalloilijana ja löysin uusia asioita pelistä ja tietämykseni sekä näkemykseni kehittyivät. Pelikovuutta tuli myös rutkasti lisää. Menin paljon eteenpäin tämän kauden aikana, iloitsee Äijänen.

Äijänen panosti erityisesti puolustukseen ja otti vastustajapelaajansa tiukkoihin pihteihin. Hyökkäyspelissään hän näkee kuitenkin vielä petrattavaa.

- Erityisesti puolustuspelaaminen meni hyvin. Tavoitteenani oli, ettei vartioitavani pelaaja pystyisi tekemään koria. Pelinopeuteen ja –tempoon totuin hyvin. Kehitettävää on varmasti vielä hyökkäyspään aktiivisuudessa ja ratkaisuissa. Pitää pystyä parempaan pelinlukuun ja haastoihin.

Kokonaisuudessaan Äijänen oli tyytyväinen oloonsa Nördlingenissä ja joukkueessa.

- Viihdyin tosi hyvin. Tämä oli mukava paikka ja kaikki ottivat minut hyvin vastaan. Ystävystyin monen uuden ihmisen kanssa ja olen tyytyväinen, että tulin tänne.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Äijäsellä vielä hämärän peitossa, mutta mieli halajaa ulkomaille myös jatkossa.

- Tässä on eri vaihtoehtoja, mutta minulla on vielä koulua ja tästä jatketaan nyt kohti opiskeluita ja sen jälkeen mietin miten jatkaa. Olen tykännyt olla täällä ja olisi mukava pelata myös ensi kausi Saksassa.

Jatko Donau-Riesissä ei ole myöskään pois suljettu vaihtoehto.

- Siitä on hieman puhuttu, mutta joukkueessa on käynnissä pienoinen muutosvaihe ja valmennusjohto on menossa uusiksi. Luulen heidän ensin hoitavan sen puolen sopimukset ja sitten he katsovat pelaajia, miettii Äijänen.

Anni Mäkitalon kauden tilastot
Heta Äijäsen kauden tilastot

Pirttisellä positiivinen debyyttikausi

Veera Pirttinen, 21, otti ensimmäiset askeleensa ammattilaisena, kun hän pelasi ChemCats Chemnitzin paidassa yhdessä Camilla Grönbergin kanssa. Grönbergin kausi loppui jo aiemmin alaraajavammaan, mutta Pirttinen painoi kauden loppuun. Chemnitz eli jännittäviä hetkiä loppuun saakka, mutta se onnistui säilyttämään sarjapaikkansa voitettuaan Donau-Riesin päätöskierroksella.

- Ottelun jälkeen oli tosi hyvä fiilis ja saimme kovan voiton loppuun. Oli seuran kannalta tosi tärkeä, että säilyimme ja fiilis oli korkealla, Pirttinen hehkuttaa.

Chemnitz lähti kauteen nuorella ja uudistuneella joukkueella, sillä lähes koko joukkue meni uusiksi viime kaudesta. Se näkyi varsinkin alkukaudesta, mutta vuodenvaihteen jälkeen joukkueen peli petraantui sen verran, että sarjapaikka säilyi. Mukaan mahtui muun muassa komea voitto mahtiseura Wasserburgista.

- Meillä oli isoja haasteita, kun kaikki pelaajat olivat uusia eikä kukaan oikein tiennyt miten hommat menevät. Meidän olisi pitänyt löytää aikaisemmin yhteissävel, mutta onneksi se löytyi loppukaudesta.

Veera Pirttinen sai runsaasti vastuuta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pirttinen esiintyi tulokaskaudellaan edukseen. Vastuuta tuli 25 minuutin keskiarvolla, pisteitä hän tehtaili keskimäärin 7,5 ja levypalloja tarttui kouriin keskimäärin 2,3.

- Alkuun oli pientä totuttelua uuteen sarjaan ja tempoon. Hetki meni siinä, kun tottui millaisia pelaajia omassa joukkueessa on ja millaisia vastustajissa. Olen tyytyväinen siihen miten kaikki meni. Meni jopa yllättävän hyvin. Suomesta lähtiessäni halusin kokeilla pystynkö pärjäämään tällä tasolla. Nyt näytin, että pystyn.

Pirttinen kokee menneensä pelaajana eteenpäin Saksa-vuoden aikana.

- Eniten olen kehittynyt varmasti henkisellä puolella. Olen tullut vahvemmaksi myös jokaisella koripallon osa-alueella. Ehkä suurin asia on, että olen saanut varmuutta ja tasaisuutta heittoihin ja se toi myös itsevarmuutta. Pallonkäsittely on ollut aina minulle pieni heikko kohta. Jatkon kannalta siihen on paneuduttava entistä enemmän.

Kokonaisuudessaan tulokaskauden anti oli Pirttisen mukaan positiivinen ja veri vetää ulkomaan parketeille myös jatkossa.

- Kokeilu meni mielestäni hyvin ja haluaisin jatkaa vielä ulkomailla. Vielä ei ole mitään tietoa jatkosta, mutta tämä oli positiivinen kokemus ja olen iloinen, että uskalsin lähteä.

Veera Pirttisen kauden tilastot

Tulosella hyvä aloitus ammattilaisuralle

Helmi Tulosen, 20, kausi päättyi joukkueen osalta pettymykseen, kun jTV Saarlouis Royals jäi sarjassa viimeiseksi ja putosi. Saarlouis menetti kauden aikana yhden voiton peluuttaessaan edustuskelvotonta pelaajaa ja se osoittautui ratkaisevaksi virheeksi. Tulosen mukaan tilanne saattaa vielä muuttua.

- Tavallaan putosimme myös kabinettipäätöksellä ja menetimme pisteitä. Se asia on kaiketi viety eteenpäin ja asia ratkaistaan parin viikon päästä, että putoammeko, valottaa Tulonen.

Helmi Tulonen pelasi vahvan debyyttikauden ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka joukkueen kausi päättyi viimeiseen sijaan, niin Tulosen kausi oli lupauksia herättävä. Hän tilastoi keskiarvoikseen 6,8 pistettä ja 3,3 levypalloa noin 25 minuutin peliajalla.

- Tämä oli hyvä aloitus ammattilaisuralle. Hyvä ympäristö, hyvin peliaikaa ja hyviä treenejä. Tietenkin olisi voinut mennä paremminkin. Oli aika paljon vaihtelua kauden aikana. Välillä pelasin hyvin ja välillä sitten taas huonosti, Tulonen summaa kauttaan.

Tulonen yhtyy edellistulokkaiden tapaan siihen, että Bundesliiga oli kotoista Korisliigaa vauhdikkaampi ja fyysisempi.

- Pelikovuus ja –pelitempo olivat sellaisia asioita joissa kehityin kauden aikana. Totuin kovempaan pelaamiseen.

Hyvän debyyttikauden jälkeen Tulosen katseet ovat jatkossakin tiukasti ulkomaan kentillä.

- Tällä hetkellä ei ole jatkosuunnitelmista kerrottavaa, mutta haluaisin jatkaa vielä ulkomailla.

Helmi Tulosen kauden tilastot

 
23.3.2023 10:20 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin SBL Damissa pudotuspelit käynnistyvät suomalaiskohtaamisella

Ruotsin liigan puolivälierissä nähdään suomalaisittain mielenkiintoinen ottelupari, kun Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins kohtaa Lotta Vesiluoman Alvikin.

18.3.2023 08:36 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtoranta jahtaa kahta pokaalia – ”Hyvillä mielin kohti kevään ratkaisupelejä”

Saksassa alkavat kauden ratkaisuhetket, kun viikonloppuna pelataan cupin lopputurnaus ja ensi viikolla alkavat pudotuspelit. Linda-Lotta Lehtorannan Keltern kuuluu kummassakin voittajasuosikkeihin.

2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

4.6.2022 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen loisti Ranskassa – ”Pelillisesti tämä oli varmasti urani paras kausi”

Annika Holopainen pelasi menneen kauden Ranskan Ligue Feminine 2:n Montbrisonissa. Holopainen pelasi erittäin vahvan kauden, mutta samalla kauteen mahtui myös vaikeuksia.

1.6.2022 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestaruus Veera Pirttisen kauden kruunu – ”Kausi oli kokonaisuudessaan hieno”

Veera Pirttinen vietti menneen kauden Slovakiassa Piestanske Cajkyn joukkueessa. Pirttisen ja Cajkyn kausi päättyi Slovakian mestaruuteen.

10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

22.4.2022 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä tapahtumarikas kausi – ”Mahtui kaikenlaisia tapahtumia ja muutoksia”

Anniina Äijänen pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä. Äijäsen kauteen mahtui paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

16.4.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen aloittaa finaalit Slovakiassa – ”Odotettavissa on tasaväkinen finaalisarja”

Veera Pirttinen aloittaa taistelun Slovakian mestaruudesta, kun Piestanske Cajky kohtaa finaalissa Ruzomberokin. Finaalisarjasta on odotettavissa jännittävä, sillä joukkueiden kohtaamiset ovat olleet tällä kaudella tasaisia.

6.4.2022 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Silja Viidalla positiivinen ensimmäinen kausi ulkomailla – ”Tämä oli aika helppo askel”

Silja Viita, 21, pelasi menneen kauden Ruotsissa IK Eos Lundin joukkueessa. Kausi oli samalla Viidan ensimmäinen kausi ulkomaan kentillä.

2.4.2022 10:04 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella alkavat pudotuspelit Ranskassa – ”Kauden parasta aikaa”

Ranskan LF2:ssa alkavat pudotuspelit lauantaina. Annika Holopaisen Montbrison kohtaa puolivälierässä runkosarjan voittaja Toulousen.

27.3.2022 14:42 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander ja Anniina Äijänen aloittavat pudotuspelit Saksassa

Saksan Bundesliigassa käynnistyvät pudotuspelit sunnuntaina. Suomalaispelaajista pudotuspelitunnelmaan pääsevät Sofia Pelander ja Anniina Äijänen.

25.3.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsin ja Elina Koskimiehen kausi päättyi yllättäen – ”Se oli iso shokki”

Saksan Bundesliigassa Angels Nördlingenin joukkueessa pelanneiden Anissa Poundsin sekä Elina Koskimiehen kausi tuli päätökseen, kun sarjan runkosarja keskeytettiin eikä Angels selvinnyt pudotuspeleihin. Muuten suomalaiskaksikko viihtyi hyvin ja pelasi vahvan kauden.

5.2.2022 13:22 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen pelaa uransa parasta ammattilaiskautta – ”Nyt on tosi kiva pelata”

Annika Holopainen ja hänen seuransa Montbrison ovat tällä hetkellä huippuiskussa Ranskan LF2:ssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar on esiintynyt tehokkaasti myös tällä kaudella.

11.12.2021 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelannut vahvaa kautta Italiassa – ”Olen tyytyväinen rooliini”

Helmi Tulonen siirtyi täksi kaudeksi Italiaan tehtyään sopimuksen Serie A2:ssa pelaavan Carugaten kanssa. Tulonen on aloittanut kautensa räväkästi tupla-tuplan keskiarvoilla.

8.11.2021 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen jahtaa Slovakian mestaruutta – ”Arki on erittäin laadukasta”

Veera Pirttinen, 24, lähti takaisin ulkomaan kentille vietettyään viime kauden Korisliigassa Catzissa. Tuleviin EM-karsintaotteluihin valmistautuvan Pirttisen tämän kauden seura on slovakialainen Piestanske Cajky.

Näytä lisää vastaavia