Susijengi-tulokkaat Jantunen ja Tahvanainen valitsivat yliopistonsa

10.10.2018 15:06 Kesällä näyttävän sisääntulon Susijengiin tehneet, HBA-Märskyä miesten divarissa edustavat 18-vuotiaat Mikael Jantunen ja Ville Tahvanainen ovat valinneet joukkueensa vuoden päässä häämöttävälle yliopistokoripallouralleen Yhdysvaltain NCAA-liigassa. Mikael Jantunen ottaa suunnakseen Utahin ja Ville Tahvanainen vahvistaa Bradleyn yliopiston takalinjoja.

Ville Tahvanainen (vapaaheittoviivalla) valitsi Bradleyn yliopiston ja Mikael Jantunen (taustalla) Utahin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Entisen NBA-sentteri Larry Krystkowiakin valmentama Utah on tuottanut NBA:han asti tukun korkean tason pelaajia, kuten Keith Van Horn, Andre Miller sekä Andrew Bogut. Edellisen konferenssin mestaruutensa Utah vei 2009 ja NCAA:n lopputurnaukseen joukkue eteni viimeksi 2016. Viime keväänä joukkueen matka vei konferenssiturnauksen puolivälieriin.

- Tein lopullisen valintani kolmen yliopiston välillä, joista Utah oli koripalloilullisesti parhain mahdollinen vaihtoehto. Pidin joukkueen valmennuksesta ja näin Utahin olevan minulle hyvä paikka seuraavan askeleen ottamiseksi, Jantunen selventää.

Mikael Jantunen löysi koulunsa ”läheltä”, sillä HBA-Märskyn apuvalmentaja Hanno Möttölä kuuluu Utahin yliopiston historian kaikkien aikojen parhaimpiin pelaajiin. Möttölä edusti Utahia ennen ammattilaisuraansa vuosina 1996-2000, jolloin joukkue eteni parhaimmillaan NCAA:n loppuotteluun asti.

- Utahin yliopiston organisaatiossa muutamat tunsivat Hannon ja monet osasivat mainita hänen nimensä aina, kun sanoin tulevani Suomesta, jatkaa Jantunen.

Jantunen on herättänyt viime kuukausina myös eurooppalaisten ammattilaissarjojen kiinnostuksen. Päätös lähteä pelaamaan yliopistokoripalloa oli kuitenkin lopulta selkeä.

- Euroopan ammattilaiskentiltä ei voi enää lähteä NCAA:han, kun taas NCAA antaa mahdollisuuden keskittyä harjoitteluun sekä parin vuoden päästä tarkkailla tilannetta uudelleen, jos oikeanlainen tilaisuus ammattilaisuuteen tarjoutuu, Jantunen taustoittaa päätöstään.

- Ensimmäinen vuosi on tulokaspelaajilta pitkälti vielä peliminuuteista taistelemista hyvien pelaajien keskellä, mutta Utahissa minulla on mahdollisuus päästä peliminuuteille ensimmäisestä vuodesta alkaen. Minuutit eivät tule ilmaiseksi, mutta minulla on edellytys ne lunastaa.

Jantunen siirtyy Utahiin pelikaudeksi 2019-20.

Tahvanainen Bradleyhun peliajan ja vastuun perässä

Jantusen tavoin Susijengi-debyyttinsä kesällä tehnyt Ville Tahvanainen valitsi omaksi opinahjokseen vähemmän perinteikkään koulun, joka on satsannut viime vuosina suurin panoksin koripallo-ohjelmaansa.

Bradley oli viime koripallokauden suurimpia nousijoita NCAA-liigan valtakunnallisessa rankingissa ja joukkue eteni päävalmentajansa Brian Wardlen johdolla Missouri Valley -konferenssin semifinaaliin.

- Bradley on noussut ranking-sijoituksissa parissa vuodessa kaksisata pykälää ylöspäin. Koripallo on Bradleyn yliopiston ainoa iso laji, joten yliopiston urheilujaoston täysi fokus on koriksessa ja se näkyy olosuhteissa, Tahvanainen selvittää.

- Suuri merkitys minulla oli sillekin, että koko joukkueen valmennusjohto on täynnä entisiä pelaajia, joista kaikki ovat vielä iältään verrattain nuoria. He vakuuttivat minut näkemyksellään joukkueen tulevaisuudesta.

Tahvanainen aloittaa opintonsa ja koripallouransa Bradleyssa syksyllä 2019, ylioppilaaksi kirjoittamisensa jälkeisenä kesänä. Päävalmentaja Wardlen kuvioissa Tahvanaiselle on luvassa merkittävä rooli jo kaudella 2019-20.

- Kaavailuissamme on, että olisin ensimmäisellä kaudellani konferenssini parhaita tulokaspelaajia, jonka lisäksi tuon oman panokseni jengiin korintekijänä. Vastuuta on tiedossa jo varhain.

’00 syntyneiden näyttävä sisääntulo

Wartti Basketissa ensiaskeleensa koripalloilijana ottanut Mikael Jantunen pelasi ensimmäiset juniorien arvokisansa kesällä 2016, jolloin hän edusti Suomea 17-vuotiaiden poikien historiallisissa ensimmäisissä MM-kisoissa Espanjassa.

Kesällä 2017 Jantunen vei 18-vuotiaiden poikien EM-kisojen levypallokuninkuuden (12,6/ottelu). Vuotta myöhemmin Jantunen oli samaten U18 EM-kisoissa pistetilaston kahdeksas (17,0) ja levypallotilaston toinen (10,0).

Susijengiin Jantunen sai kutsun toukokuussa 2018. Tähän asti pelaamassaan yhdeksässä miesten maaottelussa Jantunen on kuitannut 5,4 pistettä ja 4,7 levypalloa 17,5 minuutissa ottelua kohden.

Helsingin NMKY:n juniorimyllyn läpikäynyt Ville Tahvanainen edusti Suomea 16-vuotiaiden poikien EM-kisoissa 2016 sekä 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa 2018. Viime kesänä Tahvanainen teki näyttävän sisääntulon ikäluokkansa eurooppalaiseen eliittiin kohoamalla 18-vuotiaiden poikien EM-kisojen pistekakkoseksi 22,3 pisteellään ottelua kohden.

Tahvanainen kutsuttiin edesottamuksiensa ansiosta Susijengiin elokuussa 2018. Vasta uransa toisessa miesten maaottelussa Tahvanainen upotti hurjat 24 pistettä ja ratkaisevat korit, kun Susijengi haki vierasvoiton Latviasta.

Sekä Jantunen että Tahvanainen edustavat alkaneella kaudella HBA-Märskyä miesten Divari A:ssa.

 
14.10.2017 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen antoi sitoumuksensa Arizona Stateen

Helsinki Basketball Academyn keväällä 2018 valmistuvien kaartiin kuuluva Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 18, on antanut suullisen sitoumuksensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Arizona Stateen siirtymisestä. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluva 198-senttinen Valtonen siirtyy Yhdysvaltoihin pelikaudeksi 2018-19.

Myös Nieminen valitsi koulunsa, suuntaa ensi vuonna Stephen F. Austiniin

Kesän Susijengin harjoitusringissä viettäneen Samuli Niemisen, 19, tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkiytyneet. HBA-Märskyssä pelaava ja Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskeleva Nieminen valitsi yliopistokseen viime vuosina hyvin menestyneen Stephen F. Austinin, jonne hän suuntaa stipendiurheilijana syksyllä 2016.

18.10.2015 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkanen valitsi Arizonan yliopiston

Suurten amerikkalaisyliopistojen rekrytoima suomalaislupaus Lauri Markkanen, 18, on valinnut tulevan opinahjonsa. Kolmessa yliopistossa tällä viikolla vieraillut Markkanen siirtyy ensi vuoden syksyllä Arizonan yliopistoon. Sitä ennen Markkanen viimeistelee lukio-opintonsa Mäkelänrinteessä ja pelaa kauden loppuun HBA-Märskyn paidassa Miesten Divisioona A:ssa.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 10:43 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen johdatti Kalev/Cramon runkosarjan ykköseksi

Viron ja Latvian yhteisliigassa saatiin runkosarja paketoitua ja Severi Kaukiaisen Kalev/Cramo lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana. Alexander Madsen pääsi juhlimaan tärkeitä pisteitä Espanjassa ja Perttu Blomgren heitti joukkueensa ABA2:n pudotuspeleihin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

Näytä lisää vastaavia