Tulokaskauttaan NCAA:ssa pelaava Nina Augustin: ”Kausi on ollut nousujohteinen”

5.3.2018 Wartti Helsingin kasvatti Nina Augustin on päässyt voittojen makuun tulokaskaudellaan Robert Morrisin NCAA-joukkueessa. Augustin kertoo, että opiskelun ja urheilun yhdistäminen rapakon takana on onnistunut saumattomasti.

Robert Morrisin yliopistossa pelaavan Nina Augustinin tulokaskauden piste-ennätys yhdessä ottelussa on toistaiseksi 14. Kuva: Ville Vuorinen



Nina Augustinin NCAA-uran toistaiseksi suurimmat haasteet odottavat edessä. Robert Morrisin yliopistokoripallojoukue aloittaa Northeastern-konferenssinsa pudotuspelit puolivälieristä 7. maaliskuuta. Voitolla ottelut ja unelma valtakunnallisesta lopputurnauspaikasta elää. Tappiolla kausi päättyy samantien. Ei paras viidestä tai kolmesta -sarjoja, vaan voittaja jatkaa, häviäjä putoaa heti.

Augustin pitää pudotuspelien aikaa jännittävänä.
– Joukkueen osalta meidän täytyy onnistua ja pelata parhaan osaamisen mukaan, ja katsotaan sitten mihin se riittää. Olisihan se mahtavaa päästä näkemään NCAA-lopputurnaus ensimmäisenä vuotena. Muuten tämä on jännittävää aikaa, kun pudotuspelit ovat kerrasta poikki.
Augustin kertoo, että totuttelu Robert Morrisin pelikirjaan ei käynyt aivan hetkessä, mutta kauden edetessä oma pelaaminen on löytänyt uomansa.
– Alkukaudesta oli totuttelemista pelisysteemiin ja oman roolin löytämisessä meni aikaa. Mutta kausi on ollut omalta osalta nousujohteinen ja konferenssipeleissä alkoi jo löytyä oma itseluottamus.


Tiivis ottelutahti on tarjonnut uudenlaisia kokemuksia Suomessa rauhallisempaan pelimäärään tottuneelle. Augustin kertoo, että NCAA:ssa otteluun valmistautumisen painopiste on pitkälti puolustuspäässä.
– Koripallollisesti ero Suomeen ei ole suuri, varsinkaan konferenssissamme. Yksi ero on, että joukkueet keskittyvät taktisesti puolustukseen enemmän, jolloin hyökkääminen on vaikeampaa ja peliä pitää lukea vielä paremmin kuin ennen. Ylipäätään NCAA:ssa kyllä monesti pelataan enemmän yksi vastaan yksi, kun taas Suomessa pelataan enemmän joukkueena.

– Muuten NCAA:ssa tasoerot ovat isot, joka antaa mahdollisuuden pelata eri tasoisia joukkueita vastaan preseasonilla.


Eurooppalainen” joukkue pienessä amerikkalaisyliopistossa


Augustin kuvailee joukkuettaan Robert Morrisin yliopistossa sanalla ”eurooppalainen”.
– Joukkueessamme arvostetaan puolustusta, työntekoa ja muutenkin joukkueelle pelaamista. Ylipäätään NCAA:ssa monet pelaajat ovat todella atleettisia, mutta taktinen osaaminen ei ole samalla tasolla kun monella suomalaisella.
NCAA on hiljattain rajoittanut yliopistojoukkueiden harjoitusten määrää verrattuna aikaisempiin kausiin. Augustin kertoo treenaavansa kerran päivässä verrattuna HBA:n naisten Korisliigajoukkueeseen, jossa treenattiin kahdesti päivässä.

– Sisällöllisesti, meidän joukkueessa varsinkin, keskitytään paljon taktisiin asioihin, ja seuraavaan joukkueen skouttaamiseen. Fysiikkaharjoittelua täällä on myös vähemmän kauden aikana mihin olen tottunut.

 

Augustin kuvailee itse yliopistoa suhteellisen pieneksi kouluksi, jossa opiskelulle pannaan paljon arvoa.
– Robert Morris on suhteellisen pieni koulu, jota arvostan päivä päivältä enemmän. Kampuksella kävellessä törmää jatkuvasti tuttuihin naamoihin ja se tuo turvallisuuden tunnetta. Meillä harjoitukset ovat aamuisin kello 8–12, minkä jälkeen loppupäivä on pyhitetty koululle.
– Monesti aamuharjoitusten jälkeen minulla on pari eri tuntia, joiden jälkeen illalla on aikaa hyvin tehdä läksyjä ja omia juttuja. Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on tehty todella helpoksi, ja myös valmentajat laittavat arvoa koululle, ja koulu täytyy hoitaa hyvin.
Augustin kertoo sopeutuneensa yhdysvaltalaiseen yliopistomaailmaan yllättävänkin helposti.
– Olen saanut ystäviä joukkueesta ja paljon tuttuja koulusta. Pieni koulu myös helpotti kotiutumista. Suomalaista ruokaa: ruisleipää, suklaata, ja perus kotiruokaa on kyllä ikävä.

Augustin nimeää yhdeksi kohokohdaksi tulokaskaudellaan sen, kun valmentaja alkoi luottaa suomalaiseen tietäen mihin hän pystyy. NCAA-uralleen Augustinilla on useita lyhyen tähtäimen tavoitteita, mutta pidemmän aikavälin tavoitteena on kehitys.

– Jatkossa odotan päästä pelaamaan isoja huippukouluja vastaan. Lyhyen aikavälin tavoitteita minulla on enemmän, mutta NCAA-uralla haluan kehittyä koripalloilijana ja ihmisenä jatkuvasti.
– Konkreettinen tavoite on voittaa konferenssi ja päästä NCAA:n lopputurnaukseen.

Henkilöt

 
18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

25.2.2020 08:35 NCAA

Olivier Nkamhoua – stadilainen rämäpää Tennesseen huippuyliopistossa

Olivier Nkamhoua, 19, oli pikkupoikana silkkaa rämäpäisyyttä ja raaka urheilullisuutta. Nkamhoua ja hänen pitkäaikainen juniorivalmentajansa Eero Levä käyvät lävitse HNMKY-kasvatin tarinan Hotel Arthurin liikuntasalista Tennesseen Thompson–Boling Arenalle.

30.1.2019 19:52 NCAA

Viimeistä NCAA-kauttaan pelaava Elina Koskimies: ”Isompaa roolia ei saa ilmaiseksi”

American Universityä edustava Elina Koskimies on noussut neljässä vuodessa joukkueensa avainpelaajaksi. Tällä kaudella tähtäimessä on konferenssivoitto sekä NCAA-turnaus, sen jälkeen Euroopan ammattilaiskentät.

19.12.2018 14:36 Haastattelu

Tulokaskauttaan NCAA:ssa pelaava Lotta-Maj Lahtinen: ”Itsevarmuus on avain”

HBA:n peliasu vaihtui kesän aikana Georgia Techin paitaan, kun Lotta-Maj Lahtinen lähti Atlantaan tavoittelemaan unelmaansa ja keräämään kokemusta kansainvälisiltä koripallokentiltä. Nyt 19-vuotiaalla Lahtisella on takanaan kymmenen ottelua Yhdysvaltojen arvostetuimmassa yliopistosarjassa NCAA:ssa.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

Näytä lisää vastaavia