Vaalavirta ennätyspisteisiin naisten NCAA:ssa

3.12.2018 09:53 Yksi viikonlopun suomalaisonnistujista naisten NCAA-parketeilla oli San Franciscon Kia Vaalavirta, joka tahkosi kauden piste-ennätyksensä. Vakuuttavia suorituksia nähtiin myös 12 pisteen illan viettäneeltä Sara Rokkaselta sekä kauden korkeimpaan pistesaldoonsa yltäneeltä Tuuli Mennalta.

Kia Vaalavirta on tehnyt vakuuttavan sisääntulon NCAA-kentille San Franciscon paidassa. Kuva: Ville Vuorinen.

Kia Vaalavirta heitti tulokaskauden piste-ennätyksensä San Franciscon matkatessa Idahon vieraaksi. Vaalavirran 39 minuutin uurastus tuotti komeat 15 pistettä, viisi levypalloa sekä yhden riiston, muttei harmittavasti riittänyt voittoon asti, vaan Idaho vei pisteet kotiin ottamalla voiton numeroin 63-70 (39-26).

Ottelutilastot

Lotta-Maj Lahtinen oli joukkueensa tehokkain syöttäjä, kun Georgia Tech nujersi Georgia Staten vieraissa luvuin 78-71 (35-24). Lahtinen nakutti ottelussa kuusi pistettä, tarjoili neljä syöttöä, repi kaksi levypalloa ja riisti kerran 27 minuutin aikana.

Sara Rokkasen Toledo taisteli kolmannen peräkkäisen vierasvoittonsa kukistamalla Memphisin lukemin 58-48 (21-12). Rokkanen jatkoi mainiota pelivirettään upottaen ottelussa 12 pistettä kolmoskaaren takaa ja repien viisi levypalloa puolustuspäässä. Lisäksi kolmannen vuoden toledolainen syötti, riisti ja torjui kertaalleen 27 peliminuuttinsa aikana.

Manhattan taipui viime hetkillä

Suomalaiskaksikon tehokkaista otteista huolimatta Manhattan kärsi jo viidennen perättäisen tappionsa, kun Fordham vei tiukan taiston nimiinsä 61-65 (35-35). Avauskentällisen Tuuli Menna viihtyi kentällä 23 minuuttia, joiden aikana hän viimeisteli 10 pistettä, viisi levypalloa sekä yhden syötön. Vaihdosta kentälle tulleen Sini Mäkelän 24 minuutin uurastus puolestaan tuotti kahdeksan pistettä ja yhden syötön.

Manhattanin Tuuli Menna heitti kuluvan kauden ennätyspisteensä ottelussa Fordhamia vastaan. Kuva: Ville Vuorinen.

Nina Augustinin Robert Morris jäi Iowan jalkoihin tämän upottaessa heittoja tarkalla kädellä ja merkkauttamalla loppunumerot 63-92 (36-48). Augustin urakoi ottelussa 25 minuutin ajan viimeistellen kuusi pistettä, kaksi levypalloa, kolme syöttöä ja yhden riiston.

Huskies voittoon ja tappioon

Ninni Salmen Northern Illinois vietti viikonlopun kaksipäiväisessä Lady Griz Classic- turnauksessa Missoulassa Montanassa ja kohtasi ensimmäisenä turnauksen isäntäjoukkue Montanan, joka osoittautui paremmaksi numeroin 70-86 (27-44). Ensimmäistä kauttaan ”Huskiesin” paidassa pelaava Salmi kirjautti nimiinsä yhden levypallon pelaamassaan kahdessa minuutissa.

NIU-Montana

Ninni Salmi pelasi kaksi edellistä kauttaan San Franciscon paidassa. Kuva: USF.

Toisessa ottelussaan Northern Illinois kohtasi Nevadan ja nousi niskan päälle jo ottelun puolivälissä viimeistellen taululle lopulta selkeät voittolukemat 98-69 (47-34). Salmi edesauttoi voittoa sekä hyökkäys- että puolustuspäässä upottamalla kolme pistettä ja kauhomalla viisi levypalloa 15 minuutissa.

NIU-Nevada

Varis jatkoi lupaavia otteitaan

Venla Varis ylsi jälleen kaksinumeroisille lukemille Grand Canyonin kohdatessa UC Santa Barbaran vieraskentällä. Varis upotti 10 pistettä, nappasi yhden levypallon sekä jakoi yhden syötön pelaamassaan 25 minuutissa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt voittoon asti vaan Grand Canyon joutui taipumaan ottelussa numeroin 55-66 (28-47).

Marika Korpisen George Mason päätti vieraspelikiertueensa tappioon, kun Washington vei ottelun nimiinsä 52-81 (25-37). Aloitusviisikon vakiokasvona tunnettu Korpinen pelasi 27 minuuttia ja merkkautti tilastoriviinsä kuusi pistettä, neljä syöttöä sekä kaksi levypalloa.

Sofia Rajalan Purdue Fort Wayne kärsi tappion Milwaukeelle vierasparketeilla luvuin 48-70 (22-33). Rajala pelasi kauden ensimmäisen peliminuuttinsa ja jäi ilman tilastomerkintöjä.

12.6.2022 10:34 Susijengi

Jacob Grandison optiovuodeksi Duken yliopistoon

Viimeiset kaksi kautta vahvaa jälkeä Yhdysvaltain NCAA-liigan Illinoisissa tehnyt ja Susijengissä viime kesänä debytoinut Jacob Grandison, 24, lunastaa ”koronaoptiovuotensa” ja siirtyy tulevaksi kaudeksi Duken yliopistoon.

22.4.2022 12:11 Susijengi

Fede Federiko Pittsburghin yliopistoon

Jo aiemmin West Virginian yliopistoon sitoutunut Rekolan Urheilijoiden kasvatti Fede Federiko, 20, siirtyykin tulevaksi kaudeksi Pittsburghin yliopistoon. Viime kesänä Susijengissä debytoinut 211-senttinen Federiko pelasi viime kaudella junior college -tasolla ja vaihtaa nyt kirjansa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

20.4.2021 08:11 Susijengi

Mikael Jantunen lähtee ammattilaisuralle

Viimeiset kaksi kautta Utahin yliopistoa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut Mikael Jantunen, 20, palaa Atlantin takaa Eurooppaan. Wartti Basketissa ja Panttereissa juniorivuotensa pelanneen 205-senttisen Jantusen tähtäimessä on ammattilaissopimus Euroopassa.

22.3.2020 11:16 NCAA

Tomas Murphy vaihtaa Vermontin yliopistoon

Tomas Murphy, 21, on löytänyt NCAA-uralleen uuden osoitteen, kun Murphyn veljeskatraan nuorin ilmoitti siirtymisestään Vermontin yliopistoon.

18.3.2020 08:54 NCAA

Valtonen jättää Arizona Staten, Murphy vaihtaa koulua

Susijengiä myöten kannuksiaan kerännyt Elias Valtonen, 20, jättää Arizona Staten ja on palaamassa Suomeen pohtimaan koripallouransa seuraavaa askelta. Tomas Murphy, 21, taas vaihtaa yliopistoa Yhdysvalloissa.

9.3.2020 08:44 NCAA

Ville Tahvanainen ja Bradley konferenssin mestaruuteen

Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa viikonloppuna Ville Tahvanainen ja Bradley voittivat Missouri Valley -konferenssin lopputurnauksen ja ansaitsivat täten paikkansa NCAA:n lopputurnaukseen.

25.2.2020 08:35 NCAA

Olivier Nkamhoua – stadilainen rämäpää Tennesseen huippuyliopistossa

Olivier Nkamhoua, 19, oli pikkupoikana silkkaa rämäpäisyyttä ja raaka urheilullisuutta. Nkamhoua ja hänen pitkäaikainen juniorivalmentajansa Eero Levä käyvät lävitse HNMKY-kasvatin tarinan Hotel Arthurin liikuntasalista Tennesseen Thompson–Boling Arenalle.

24.1.2020 08:46 NCAA

Tulokaskolmikko Tahvanainen, Jantunen ja Nkamhoua vauhdissa NCAA:ssa

Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa nähtiin arkiviikolla suomalaisten tulokkaiden ilotulitus, kun Ville Tahvanainen, Mikael Jantunen ja Olivier Nkamhoua heittivät kukin kymmenen pistettä tai enemmän.

20.1.2020 09:31 NCAA

Valtonen ja Arizona State vei Pac-12-konferenssin suomalaiskohtaamisen

Yhdysvaltojen yliopistosarjan NCAA:n Pac-12-konferenssissa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Elias Valtonen ja Arizona State vei voiton Mikael Jantuselta ja Utahilta.