Aapeli Alasella iso vastuu Itävallassa – ”Olen johtavassa roolissa”

17.11.2021 13:43 Aapeli Alanen kävi haistelemassa viime kauden lopuksi keskieurooppalaista koripalloa pelatessaan loppukauden tshekkiläisessä Brnossa. Täksi kaudeksi Alanen teki sopimuksen itävaltalaisen SKN St. Pöltenin kanssa.

Aapeli Alanen pelaa ensimmäistä kauttaan Itävallassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Lahtelaisen koriskoulun kasvatti debytoi Korisliigassa jo vuonna 2013 16-vuotiaana. Hänelle kertyi Korisliigassa yhteensä 199 ottelua ja päätti hakea ulkomailta uusia haasteita.

- Halusin vähän maisemanmuutosta. Olen ollut ammattilaisena Suomessa 18-vuotiaasta lähtien ja tietyllä tavalla tavoite on ollut pelata ammattilaisena muuallakin. Tshekki oli viime kaudella ensimmäinen reissu ja nyt oli mahdollisuus tulla Itävaltaan. Valmentaja halusi minut alusta alkaen mukaan ja minulla oli selvä rooli tiedossa, joten ei sitä tarvinnut hirveästi miettiä, Alanen avaa siirtymistään Itävaltaan.

Sopeutunut Alppien juurelle on sujunut Alaselta hyvin.

- Ihan hirveästi ei ole eroja maana Suomeen ja kulttuuri on aika samantyyppinen. Kaupunki on mukava ja olen viihtynyt hyvin. Koripallon ulkopuolella ei ole ollut mitään valittamista.

Eikä Alasella ole juuri valittamista myöskään kentän puolella.

- Olen päässyt joukkueeseen hyvin sisälle ja saan olla hyvässä roolissa sekä saan paljon vastuuta. Kausi on vasta nuori, joten varmasti tulee vielä mutkia matkaan, heittää Alanen.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Koripalloilullisesti Alasen mukaan eroja Korisliigaan ei ole paljon, mutta ulkomaalaispelaajan status tuo omat haasteet ja odotukset.

- Tiedostin, että tämä on varmaan aika samaa tasoa Korisliigan kanssa. Jokaisesta joukkueesta löytyy hyviä pelaajia, mutta sitten sinne kuudenteen ja seitsemänteen pelaajaan mentäessä taso vähän laskee. Koris on korista, mutta pieniä taktisia eroja on siihen verrattuna mihin Suomessa on tottunut. Suurin ero on kuitenkin oma rooli ja ulkomaalaisvahvistuksena oleminen. Se tuo omat haasteensa.

Alanen on saanut heti alkukaudesta tuta millaisen suurennuslasin alla ulkomaalaisvahvistukset ovat.

- Selvin esimerkki oli ehkä toisessa pelissä Wieniä vastaan, joka on yksi sarjan ennakkosuosikeista. He olivat selvästi skoutanneet minut ja halusivat pysäyttää minut. Minussa oltiin heti kiinni ja huomasi miten intensiivistä heidän puolustamisensa oli minua vastaan. He halusivat ottaa minulta vahvuudet pois, ja valitettavasti onnistuivat siinä aika hyvin. Tiedostan tilanteen, että olen johtavassa roolissa, mutta silti tuli pienenä yllätyksenä kuinka he halusivat ottaa minut pois pelistä.

St. Pölten on aloittanut kautensa hyvin. Kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät vielä tappioon, mutta nyt alla on kolmen ottelun voittoputki.

- Kaksi ensimmäistä peliä olivat kahta ennakkoon sarjan kovinta joukkuetta vastaan ja heille hävisimme. Se oli ihan ymmärrettävää emmekä laittaneet päitä liian alas. Sen jälkeen olemme voittaneet kolme peliä ihan hyvällä pelillä. Vaikka pelit ovat olleet tiukkoja, niin mielestäni ne ovat olleet kontrollissamme. Meillä on ihan hyvät mahdollisuudet olla neljän parhaan joukossa, kunhan pelaamme omalla tasollamme, arvioi Alanen joukkueen mahdollisuuksia.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Alanen sinetöi joukkueelleen kauden avausvoiton upottamalla kolmen pisteen heiton summerin soidessa, mutta muuten hän ei ole ollut täysin tyytyväinen suorituksiinsa. Alanen on tilastoinut alkukauden keskiarvoikseen 13,4 pistettä, 6,6 levypalloa ja 2,2 syöttöä.

- Alkukausi ei ole mennyt ehkä ihan niin hyvin kuin odotin. Pitää pystyä olemaan aggressiivisempi ja muistaa, että minulta odotetaan pisteitä ja vastuuta. Pitää olla sellainen mentaliteetti, että jatkaa sitä joka pelissä.

- Toivottavasti jatketaan joukkueena samalla tavalla ja itse saan parannettua peliä. Kyllä ne pisteet tulevat kun tulevat enkä ota siitä stressiä. Pitää vain tehdä kovaa töitä treeneissä ja peleissä, miettii Alanen.


Metro Areena täyttyy jälleen ulvovista susifaneista, kun Susijengi aloittaa MM-karsinnat marraskuussa. Torstaina 25.11. joukkue lähtee ryöstöretkelle länsinaapuri Ruotsiin, mutta palaa kotikentälle sunnuntaina 28.11., kun se isännöi kivikovaa Kroatiaa. Parhaat paikat kotiotteluun myydään nyt! Liput >>

Henkilöt

 
10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

2.6.2022 13:42 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi jätti Aapeli Alaselle hyvän maun – ”Siinä tuli hyviä pelejä”

Aapeli Alanen vietti ensimmäisen kokonaisen kautensa ulkomailla, kun hän pelasi menneen kauden Itävallan liigassa St. Pöltenin joukkueessa. Alanen kuului joukkueensa avainpelaajiin läpi kauden.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

9.4.2022 08:04 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen jahtaa kauden toista pokaalia

Viron ja Latvia yhteisliigassa pelataan viikonlopun aikana Final Four -lopputurnaus, jossa ratkaistaan sarjan voittaja. Alexander Madsenin VEF Riika lähtee lopputurnaukseen ennakkosuosikkina.

17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

4.11.2021 11:56 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins nauttinut vahvistuksena olemisen paineista – ”Tuntuu todella hienolta”

Shawn Hopkins, 26, siirtyi kesällä ensimmäistä kertaa ulkomaille ammattilaispelaajana, kun hän teki sopimuksen Islannin liigassa pelaavan Stjarnanin kanssa. Ulkomaalaispelaajana Hopkinsiin kohdistuvat erilaiset odotukset ja paineet, mutta nokialaislähtöinen peluri on nauttinut uudesta asemasta.

2.11.2021 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc hakee taas uusia kokemuksia epämukavuusalueeltaan – ”Jatkettiin samalla teemalla”

Viime kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta Swans Gmundenissa juhlinut Daniel Dolenc, 28, vaihtoi täksi kaudeksi joukkuetta, kun hän siirtyi Ranskan Nationale Masculine 1 pelaavan Les Sablesin joukkueeseen. Dolenc jatkaa jo viime kaudelta tuttua teemaa hakiessaan uudenlaisia haasteita.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

Näytä lisää vastaavia