Aatu Kivimäki pelaa vahvaa kautta Daniel Janssonin alaisuudessa – Janssonille jatkosopimus

23.1.2022 17:17 Daniel Jansson teki Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin kanssa vuoteen 2024 ulottuvan jatkosopimuksen. Tigers on ollut yksi tämän kauden yllättäjistä sarjassa ja nuorella joukkueella kauteen lähteneen Tigersin yksi avainpelaajista on ollut Aatu Kivimäki.

Aatu Kivimäki pelasi Korisliigassa Vilppaassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tigers on tällä hetkellä ProA:ssa kolmantena. Kivimäki on saanut vastuuta yli 28 minuuttia ottelua kohden tilastoiden keskiarvoikseen 10 pistettä, 2,2 levypalloa, 4,9 syöttöä ja 1,6 riistoa ottelua kohden.

- Toistaiseksi olen ollut tyytyväinen ja olemme voittaneet hyvin pelejä. Meillä on ollut paljon tiukkoja pelejä tällä kaudella, mutta olemme pystyneet kääntämään niitä voitokkaiksi. Toivottavasti pystymme jatkamaan kevättä kohti samalla tavalla, Kivimäki mietiskelee.

- Omaan peliini olen suhteellisen tyytyväinen, mutta tietenkin parantamisen varaakin on. Kokonaisuudessaan kausi on mennyt kohdaltani kuitenkin ihan hyvin, Kivimäki jatkaa.

Kivimäki pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla. Sopeutuminen on sujunut hyvin, vaikka uuteen sarjaan totuttautuminen vie aina aikansa.

- Aika nopeasti rupesi huomaamaan mitä kentällä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Loppujen lopuksi tämä on korista niin kuin missä tahansa muuallakin.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Ulkomaisena vahvistuksena pelaaminen tuo omat haasteensa ja vastuunsa, kun odotukset ja vaatimukset ovat usein kotimaisia pelaajia korkeammalla. Kivimäki ei ole kuitenkaan ottanut asiasta paineita.

- Ehkä media on se, joka asettaa niitä odotuksia ja paineita. Itselläni vaatimustaso on aina korkealla riippumatta siitä olenko vahvistuksena tai kotimaisena pelaajana. Suurimmat odotukset tulevat aina itseltäni.

24-vuotias Kivimäki ehti pelata Korisliigassa Vilppaan paidassa viisi kautta. ProA:n suurimmat erot kotoiseen liigaan löytyvät Kivimäen mukaan pelaajien koossa.

- Isoin ero on se, että täällä joukkueet ovat isompia. Useimmilla joukkueilla on vähintään 210-senttisiä senttereitä joukkueissaan. Korisliigassa joukkueet ovat kokonaisuudessaan vähän pienempiä kooltaan. Meillä oli yhdessä pelissä vastassa joukkue, jossa kentällä olivat samaan aikaan 216-senttinen, 210-senttinen ja 208-senttinen pelaaja, kuvailee Kivimäki.

Kivimäen silmissä siintävät pudotuspelit.

- Tavoitteena on jatkaa kehittymistään siten, että keväällä pelaamme parasta koripalloamme. Itse haluaisin päästä pudotuspeleihin ja siellä lähdetään voittamaan jokaista peliä. Katsotaan sitten siellä mihin rahkeet riittävät.

Menestys tullut pienoisena yllätyksenä

Toista kauttaan Tigersin päävalmentajana toimiva Jansson nauttii nuoren joukkueen valmentamisesta. Harjoituksissa riittää energiaa, ja se on näkynyt myös pelikentällä ja tuloksissa.

- Ihan ensimmäinen lähtökohta on, että meillä on tosi makea jengi. Meillä on nuori joukkue, joka treenaa kovaa, pitää hauskaa ja tekee kovaa hommia. On ollut ilo tehdä tällaisen joukkueen kanssa hommia ryhmädynamiikan ja yksilöiden kannalta. Väitän, että treenaamme kovempaa kuin mikään muu joukkue tässä sarjassa ja sivutuotteena olemme voittaneet vastoin odotuksia paljon pelejä. Voitot tietenkin vain lisäävät menoa ja fiilistä, Jansson kehuu.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Jansson tiedosti joukkueen potentiaalin, mutta samanaikaisesti tulokset ovat yllättäneet jopa päävalmentajan.

- Kesällä, kun pistimme jengiä kasaan, niin mietimme, että tämä joukkue saattaa olla tosi hyvä. Keski-ikämme on kuitenkin noin 22 vuotta, joten mitään takuuta siitä ei ollut. Menestyksemme on ollut tietyllä tapaa yllätys, mutta toisaalta tiesimme meillä olevan potentiaalia. Tässä sarjassa taitaa olla kaksi joukkuetta, jotka eivät ole tehneet muutoksia pelaaja- tai valmennuspuolelle ja me olemme niistä toinen. Siitä huolimatta olemme pystyneet pitämään tasoamme yllä.

Suomalaisvalmennus hyvällä tasolla

Janssonin apuna toimii Hussain Dassouki, joka on niin ikään toista kauttaan Tigersissa. Kivimäki on nauttinut suomalaisvalmentajien ohjauksesta.

- Olen tykännyt olla heidän valmennettavanaan. Tietenkin se helpottaa, että on tutut valmentajat ja pystyy puhumaan heidän kanssaan suomea. Se on auttanut minua paljon etenkin, kun on ensimmäinen kausi ulkomailla menossa.

- Danny on ollut Saksassa pitkään, joten hän tietää sellaiset vippaskonstit mitä tuomarit sallivat ja missä tilanteissa voi pelata kovaa. Tykkään hänen tyylistään valmentajaa. Hän on hyvin pelaajalähtöinen ja hänen kanssaan on helppo jutella, Kivimäki kehuu.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Suomalaisvalmentajien joukkueet tekevät tällä hetkellä kovaa tulosta ympäri Eurooppaa eikä Tigers ole siinä poikkeus. Vuodesta 2014 Saksassa valmentanut Jansson pitää suomalaisvalmentajien ammattitaitoa vertailukelpoisena eurooppalaisessa mittakaavassa.  Suurin haaste on kuitenkin päästä ulkomaille valmentamaan.

- Sanoisin, että suomalainen valmennustaso on ylipäänsä hyvällä tasolla. Olen sitä sanonut täälläkin ja tuonut sitä esiin. Ne suomalaisvalmentajat, ketkä nyt ovat Euroopassa, ovat fiksuja ja hyviä valmentajia ja heitä löytyy Suomesta lisää.

- Yksi ongelma on, että näitä valmennuspaikkoja on aika vähän tarjolla ja sitä myöten mahdollisuudet ovat rajalliset. Kyse ei ole aina siitä, että pitäisikö mennä valmentamaan, vaan myös siitä, että pääseekö. Jos ajatellaan esimerkiksi ulkomaalaisvalmentajien määrää Espanjassa, niin ei siellä montaa ole. Saksa on sellainen markkina, jossa luotetaan ulkomaalaisiin valmentajiin. Toivottavasti jatkossa avautuu enemmän mahdollisuuksia suomalaisvalmentajille päästä ulkomaille.

- Korisliiga on hyvin valmennuttu sarja, ja siellä on hyviä valmentajia. Suomalaiset ovat aina hyvin kriittisiä siitä mitä voisi tehdä paremmin, mutta se mitä olen itse nähnyt, niin ihan ruohonjuuritasolta lähtien suomalaisvalmennus on hyvällä tasolla verrattuna esimerkiksi Saksaan, Jansson kehuu.

Tigers suomalaislupausten kehittämö

Jansson on ottanut asiakseen myös palkata Tigersiin suomalaispelaajia. Viime kaudella Elias Valtonen otti ensimmäisen askeleensa ammattilaiskentillä juuri Tigersissa ja pelaa tällä hetkellä loistavaa kautta Euroopan kovimmassa kansallisessa sarjassa Espanjassa. Täksi kaudeksi Jansson otti siipiensä alle Kivimäen. Jatkossakin voidaan odottaa, että Tigersissa nähdään suomalaispelaajia.

- Kyllä minä budjetoin yhden suomalaispelaajaan joukkueeseen, jota voin auttaa. Siihen on tietyt perustelut, sillä tiedän 100-prosenttisesti mitä saan. Siinä mielessä on turvallinen olo ottaa tuttu suomalainen. Sekä Eliaksen että Aatun kohdalla tiesin heidän työmoraalinsa ja pelitaitonsa, joten se helpottaa myös päätöksentekoa, Jansson toteaa.

- Jos ajatellaan Aatua, niin hän ei ole stereotyyppinen ulkomaalaisvahvistus. Hänestä saa todella hyvän kolmen pisteen heittäjän, ja hän juoksee vaikka seinän läpi, jos pyydän. Hän antaa joka ilta kaikkensa joukkueen eteen, päävalmentaja kehuu suojattiaan.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Valmentajan näkökulmasta omasta maasta hankittu pelaaja voi kolahtaa myös omaan nilkkaan, mikäli pelaaja ei vastaa odotuksia.

- On siinä sellainen riski, että jos se menee ihan vihkoon, niin siinä on sitten myös minun pää pölkyllä. Nyt voi kuitenkin hyvällä omatunnolla sanoa, että molemmat ovat edustaneet suomalaista koripalloa mallikkaasti. Se taas kääntyy positiiviseksi myös minun suhteeni, että olen pystynyt tuomaan tänne Suomesta pelaajia, joita Tigers Tübingen ei välttämättä muuten olisi voinut saada.

Jatkosopimus vahvistaa pitkäjänteistä projektia

Tigers pelasi Bundesliigassa vuosina 2004-18, mutta muutama edelliskausi on mennyt ProA:ssa. Bundesliigan vuosinaan se ei milloinkaan selvinnyt pudotuspeleihin ja myös kolmena edelliskautena ne ovat jääneet haaveeksi. Vaikka kausi on lähtenyt hienosti käyntiin, ei Jansson suostu menemään vielä asioiden edelle.

- Olemme onnistuneet pitämään keskittymisen päivä kerrallaan päivittäisissä harjoituksissa. Pelaajat eivät ole murehtineet tulevasta, vaan keskittyneet joka päivä aina sen päivän treeneihin. Valmennus miettii sitten aina vastapainoksi sitä, miten olisimme parempia helmikuussa ja maaliskuussa.

- Seurana olemme halunneet pitää jalat tiukasti maassa. Tigersilla on menossa tällä hetkellä paras kausi sitten 2003 eikä se ole tällä vuosituhannella pelannut pudotuspeleissä. Yritämme realistisesti tavoitella historiaa, mutta samalla pitää mielessä realiteetit, Jansson tähdentää.

Tuoreen jatkosopimuksen myötä Jansson voi keskittyä viemään projektia eteenpäin. Hänen aiempi sopimuksensa oli voimassa kauden 2023 loppuun saakka ja sitä jatkettiin nyt vuodella. Mikäli Tigers nousee Bundesliigaan Janssonin sopimuskauden aikana, niin sopimuksessa astuu voimaan kahden vuoden jatko-optio. Jansson korostaa, ettei seuralla  ole kiire vielä nousta Bundesliigaan, vaan tähtäin on asetettu kauemmas.

- Olen viihtynyt ja täällä on todella paljon töitä vielä tehtävänä. Tässä ollaan rakentamassa jotain pysyvämpää isolla aikavälillä.

- Meillä on kolmen vuoden strategia ja Bundesliigan kolmen miljoonan euron minimibudjetti saattaisi olla meille liian iso haukkaus tällä hetkellä. Emme välttämättä olisi organisaationa vielä valmiita siihen, joten on turha puhua mistään nousutavoitteista vielä. Yritämme pitää pelaajista kiinni ja rakentaa perustoja kuntoon fiksusti, että olisimme sitten 2-3 vuoden päästä valmiita nousemaan, Jansson kertoo.

 
10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

22.4.2022 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä tapahtumarikas kausi – ”Mahtui kaikenlaisia tapahtumia ja muutoksia”

Anniina Äijänen pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä. Äijäsen kauteen mahtui paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

16.4.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen aloittaa finaalit Slovakiassa – ”Odotettavissa on tasaväkinen finaalisarja”

Veera Pirttinen aloittaa taistelun Slovakian mestaruudesta, kun Piestanske Cajky kohtaa finaalissa Ruzomberokin. Finaalisarjasta on odotettavissa jännittävä, sillä joukkueiden kohtaamiset ovat olleet tällä kaudella tasaisia.

6.4.2022 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Silja Viidalla positiivinen ensimmäinen kausi ulkomailla – ”Tämä oli aika helppo askel”

Silja Viita, 21, pelasi menneen kauden Ruotsissa IK Eos Lundin joukkueessa. Kausi oli samalla Viidan ensimmäinen kausi ulkomaan kentillä.

2.4.2022 10:04 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella alkavat pudotuspelit Ranskassa – ”Kauden parasta aikaa”

Ranskan LF2:ssa alkavat pudotuspelit lauantaina. Annika Holopaisen Montbrison kohtaa puolivälierässä runkosarjan voittaja Toulousen.

27.3.2022 14:42 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander ja Anniina Äijänen aloittavat pudotuspelit Saksassa

Saksan Bundesliigassa käynnistyvät pudotuspelit sunnuntaina. Suomalaispelaajista pudotuspelitunnelmaan pääsevät Sofia Pelander ja Anniina Äijänen.

25.3.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsin ja Elina Koskimiehen kausi päättyi yllättäen – ”Se oli iso shokki”

Saksan Bundesliigassa Angels Nördlingenin joukkueessa pelanneiden Anissa Poundsin sekä Elina Koskimiehen kausi tuli päätökseen, kun sarjan runkosarja keskeytettiin eikä Angels selvinnyt pudotuspeleihin. Muuten suomalaiskaksikko viihtyi hyvin ja pelasi vahvan kauden.

18.2.2022 14:01 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov palasi Swans Gmundenin penkin päähän – ”Henkisesti iso virstanpylväs”

Anton Mirolybov on ollut koko alkukauden poissa Swans Gmundenin päävalmentajatehtävistä, kun hän on käynyt läpi syöpähoitoja. Tiistaina hän teki paluun yhdeksän kuukauden tauon jälkeen joukkueen penkin päähän.

17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

5.2.2022 13:22 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen pelaa uransa parasta ammattilaiskautta – ”Nyt on tosi kiva pelata”

Annika Holopainen ja hänen seuransa Montbrison ovat tällä hetkellä huippuiskussa Ranskan LF2:ssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar on esiintynyt tehokkaasti myös tällä kaudella.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

8.1.2022 10:01 Pääjuttu

Suomaisvalmentajat loistavat Euroopassa – menestyksen takana tukku syitä

Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.

11.12.2021 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelannut vahvaa kautta Italiassa – ”Olen tyytyväinen rooliini”

Helmi Tulonen siirtyi täksi kaudeksi Italiaan tehtyään sopimuksen Serie A2:ssa pelaavan Carugaten kanssa. Tulonen on aloittanut kautensa räväkästi tupla-tuplan keskiarvoilla.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

8.11.2021 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen jahtaa Slovakian mestaruutta – ”Arki on erittäin laadukasta”

Veera Pirttinen, 24, lähti takaisin ulkomaan kentille vietettyään viime kauden Korisliigassa Catzissa. Tuleviin EM-karsintaotteluihin valmistautuvan Pirttisen tämän kauden seura on slovakialainen Piestanske Cajky.

Näytä lisää vastaavia