Anton Mirolybov ja Aleksi Koskinen jahtaavat Itävallan mestaruutta

26.9.2019 14:59 Anton Mirolybov jatkaa valmentajauraansa Itävallan viime kauden hopeamitalisti Swans Gmundenin joukkueessa. Apuvalmentajakseen hän nappasi BC Nokiassa aiemmin toimineen Aleksi Koskisen.

Aleksi Koskinen (vas.) ja Anton Mirolybov (oik.) valmentavat itävaltalaista Swans Gmundenia. (Kuva: Basket Swans Gmunden)

Viime kaudella Luxemburgissa US Basket Racingia valmentanut ja sitä ennen pitkän uran Suomessa sekä Saksassa luonutta Mirolybovia odottavat nyt uudenlaiset haasteet Itävallassa.

- Agentin kanssa haettiin minulle uutta seuraa ja täällä oli paikka vapaana. Täällä on minulle Saksan ajoilta tuttu GM, joka oli tuolloin pelaaja, jota yritin rekrytoida omaan joukkueeseeni joskus kymmenen vuotta sitten, joten siinä oli sellainen luonnollinen kontakti. Hakijoita oli tiettävästi yli 140 ja nyt tässä ollaan, Mirolybov kertoo päätymisestään Itävaltaan.

Mirolybov houkutteli oikeaksi kädekseen BC Nokiassa apuvalmentajana toimineen Koskisen. Mirolybov näkee 27-vuotiaan Koskisen tulevaisuuden valmentajanimenä.

- Olin Aleksin kanssa jutellut jo kesällä ja mielestäni hän on tulevaisuuden valmentajanimi. Hän täydentää minun osaamisalueitani mielestäni hyvin. Tammivaaran Ari otti minut silloin Saksaan apuvalmentajaksi suunnilleen samanikäisenä ja opetti minulle paljon. Ajattelin nyt laittaa soihtua eteenpäin, että Aleksi saisi ensikosketuksensa ulkomailla valmentamiseen, ja ehkä voin opettaa hänelle jotain.

Aleksi Koskinen toimii Anton Mirolybovin oikeana kätenä. (Kuva: Basket Swans Gmunden)

Viime kaudella Mirolybov valmensi Luxemburgissa, jossa suurin osa pelaajista oli puoliammattilaisia. Nyt hän saa käsiinsä jälleen täysammattilaisjoukkueen.

- Tämä on Itävallan top2-organisaatioita ja hyvin perhekeskeinen yhteisö. Meillä käy peleissä eniten katsojia ja lisäksi joukkueen ympärillä toimii yli 100 vapaaehtoista. Viime kaudesta jäi käteen paljon opetuksellisia asioita. Piti pystyä perustelemaan omat ajatukseni ja opetukseni pelaajille selvästi, kun taso ei ollut välttämättä niin korkealla. Vaikka nyt valmennan ammattilaisia, niin se opettamisen tärkeys pitää edelleen säilyttää.

Swans Gmunden sijoittui viime kaudella sarjassa toiseksi hävittyään finaalissa Kapfenberg Bullsille suoraan otteluvoitoin 0-3. Kapfenberg oli kovempi myös sarjakauden alla pelatussa Super cupissa, jonka hallitseva mestari voitti 68-60. Mirolybov lähtee kuitenkin toiveikkaasti haastamaan ennakkosuosikkia.

- Kapfenberg on ehdoton ennakkosuosikki sarjaan. Heillä on seitsemän ulkomaalaista joukkueessa, kun taas meillä on vain kaksi. Toisaalta meillä on sitten Itävallan maajoukkuepelaajia. He olivat ennen Super cupia jo pelanneet Mestarien liigan karsintoja ja siitä johtuen aloittaneet kautensa muutamaa viikkoa meitä aiemmin, joten minulla oli kuvitelma, että he olisivat olleet aika paljon meitä edellä. Esityksemme oli vähintäänkin lupauksia antava ja olemme heille vakava haastaja tällä kaudella. Ilmaiseksi emme tule heille antamaan mitään.

- Meillä on nimenomaan joukkue. Siinä on kokemusta sekä nuoruutta ja ulkomaalaiskaksikko on istunut hyvin joukkueeseen. Joukkueesta löytyy vähän kaikenlaista osaamista eikä meillä ole sellaista selkeää supertähteä, jonka käsiin pelaamme palloa. Isoin vahvuutemme löytyy nimenomaan joukkuetekemisessä, Mirolybov kuvailee miehistöään.

"Ponttis" on tehnyt pitkän valmennusuran ulkomailla. (Kuva: Basket Swans Gmunden)

Swans osallistuu myös kansainväliseen Alpe Adria Cupiin, jossa on joukkueita Itävallan lisäksi Unkarista, Tshekistä, Kroatiasta, Slovakiasta, Sloveniasta ja Puolasta. Swansin kanssa samassa lohkossa pelaavat tshekkiläinen Brno, slovakialainen Patrioti Levice sekä slovenialainen Polzela.

- Emme ole vielä hirveästi asetelleet tavoitteita Alpe Adria Cupia ajatellen, mutta se on taas yksi mahdollisuus voittaa jotain tällä kaudella. Tiedän siellä olevan hyviä joukkueita ja samalla se on meille hyvä lisähaaste. Seuran tavoitteena on tulevaisuudessa pelata FIBA:n alaisia kansainvälisiä pelejä ja tämä on yksi askel sitä kohti. Mukana on 16 joukkuetta neljässä lohkosta joista kaksi menee jatkoon, niin kyllä meidän mielestäni pitäisi olla toinen niistä jatkajista, Mirolybov miettii.

Swansin sarjakausi käynnistyy lauantaina 28.9. Wien Timberwolvesin vieraana.  

 
24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

1.10.2022 18:26 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo päävalmentajina Bundesliigassa – ”Onhan tämä aika harvinaista”

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.

1.10.2022 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Jansson pitää joukkueensa jalat maassa – Aatu Kivimäki hyvistä asetelmista kauteen

Saksan ProA:n sarjakausi käynnistyy viikonloppuna ja viime kaudella sensaatiomaisesti pelannut Tigers Tübingen lähtee taas päävalmentaja Daniel Janssonin ja takamies Aatu Kivimäen johdolla hakemaan menestystä.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

21.9.2022 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybovin valmentama Swans Gmunden taistelee paikasta Mestarien liigaan

Mestarien liigan karsintaturnaukset pelataan tällä viikolla. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden jahtaa paikkaa lohkovaiheessa Belgradissa pelattavasta karsintalohkosta.

Näytä lisää vastaavia