Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

3.10.2020 17:07 Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

Daniel Dolenc aloittaa ensimmäisen kautensa ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

27-vuotias Dolenc debytoi Korisliigassa jo kaudella 2010-11, mutta nousi vakituiseksi pääsarjapeluriksi vasta paria vuotta myöhemmin. Lähes 250 Korisliigaottelun jälkeen oli aika ottaa uusi askel uralla.

 - Tavoite on ollut pitkään päästä ulkomaille hakemaan uutta haastetta. Nyt löytyi sopiva paikka ja tartuin siihen kiinni. Olen ollut erittäin tyytyväinen, Dolenc kertoo siirtonsa taustoista.

Mirolybov onnistui houkuttelemaan 205-senttisen pelurin mukanaan Gmundeniin eikä hän ole katunut päätöstä.

- ”Ponttis” ei ole aikaisemmin valmentanut minua, mutta hän painoi päätöksessä. Etenkin, kun tämä on ensimmäinen kauteni ulkomailla, niin se auttaa hirveästi, että on suomalainen valmentaja ja auttaa sopeutumaan uuteen ympäristöön. Se oli iso juttu, että ”Ponttis” oli täällä.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Dolenc on päässyt hyvin sisälle uuteen joukkueeseen.  

- Kaikki on mennyt tosi hyvin ja olen sopeutunut hyvin. Arki on täälläkin arkea. Meillä on harjoituskaudelta hyviä pelejä alla ja tuntuu, että olemme valmiita kauden alkaessa. On ollut tosi mukavaa.

Dolenc on kauden alkaessa joukkueen ainoa ulkomaalaisvahvistus. Samalla häneen kohdistuvat entistä suuremmat odotukset ja katseet. Se ei kuitenkaan haittaa Dolencia.

- Se oli yksi iso syy miksi halusin lähteä. Minua odottaa iso vastuu, kun olen ainakin alkuun ainoa ulkomaalaisvahvistus. Minun pitää treenata ja pelata astetta kovempaa joka päivä. Olen ottanut sitä vastuuta ja se oli sellainen asia mitä kaipasinkin ja on vähän erilaista kuin Suomessa.

Hän uskoo ison vastuun vievän häntä entistä enemmän pelaajana eteenpäin.

- Pystyy pelaamaan isoja minuutteja ja se auttaa palon. Haluan viedä peliäni eteenpäin ja olla johtajana sekä ottaa isoja harppauksia eteenpäin kehittyen sekä tottuen olemaan isossa roolissa. Yksi kehitysaskel on ottaa iso rooli, vastata huutoon ja jatkaa siitä sitten eteenpäin tulevina kausina.

Mirolybov on ollut tyytyväinen siihen miten Dolenc on aloittanut joukkueen mukana.

- Hän on ollut äärimmäisen hyvä lisä joukkueellemme sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hän tuo positiivista henkeä joukkueeseen. Hän ymmärtää peliä hyvin ja on istunut joukkueeseen.

- Daniel on meidän ainoa ei-itävaltalainen pelaaja, joten silmäparit kohdistuvat häneen ja odotukset ovat häntä kohtaan isot. Olemme keskustelleet siitä hänen kanssaan ja hän on ottanut sen positiivisena haasteena. Hän kantaa isoa roolia ja tähän mennessä hän on täyttänyt saappaat. Olen tosi iloinen, että hän tuli meille pelaamaan, Mirolybov kehuu.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Dolenc on uransa aikana kärsinyt loukkaantumisista, mutta viime kaudella hän pääsi pitkästä aikaa pelaamaan ehjän kauden. Se näkyi myös tilastoissa, kun merkkautti keskiarvoikseen 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä.

- Tavoitteena on jatkaa kehittymistä. Kun laitetaan kova kovaa vasten, niin yleensä siitä tulee jotain hyvää.

Hyvä kausi noteerattiin myös maajoukkuetasolla, kun Dolenc kutsuttiin mukaan kesän maajoukkueryhmitykseen. Hän debytoikin Susijengin paidassa kesän Viro-maaotteluissa.

- Sekin oli minulle uusi haaste. Samalla tuli vahvistus, että kehitys on tuottanut tulosta ja kuulun olla tuolla korkealla tasolla ja pystyn tekemään, treenaamaan ja pelaamaan kovemmissa ympyröissä. Se antoi vahvistusta, että olen oikealla polulla. Tämä on sellainen positiivinen oravanpyörä, kun tulee enemmän uusia haasteita ja kokemuksia, Dolenc toteaa.

Mirolybov on ollut suhteellisen tyytyväinen joukkueen valmistautumiskauteen, vaikka maailman tilanne asettaa omat haasteensa.

- Kaikki on mennyt ihan ok uhkakuvista huolimatta. Olemme pystyneet keskittymään joukkueena kauteen ja tekemään hommia. Olemme ottaneet koko ajan askeleita oikeaan suuntaan, Mirolybov valottaa.

Anton Mirolybov ja Aleksi Koskinen valmentavat Swans Gmundenia toista kautta. (Kuva: Swans Gmunden)

Vallitsevan tilanteen vuoksi Gmunden on ollut varovainen ulkomaalaisrekrytointien kanssa, sillä Dolenc on kauteen lähdettäessä ainoa ulkomaalaisvahvistus.

- Meillä on aika pieni rosteri tällä hetkellä. Viime kaudella meillä oli seitsemän todella hyvää pelaajaa sekä muutama potentiaalinen nuori. Meillä oli viime kaudella kolme ulkomaalaista, mutta nyt meillä on vain yksi, joten meillä on aika kapea runko kasassa.

Kauden edetessä Mirolybov saattaa kuitenkin saada vihreän valon uusien vahvistusten hankkimiseen.

- Se on ollut seurajohdon toive ja he haluavat seurata pystytäänkö ensin pelaamaan. Jos kaikki menee hyvin, niin sitten voimme vahvistaa joukkuetta. Nyt meillä on hyvä viisikko koossa.

Mirolybov ei vaivaa päätään mahdollisilla kauhuskenaarioilla, vaan keskittyy päivittäiseen työntekoon.

- Minun näkökulmani ja filosofiani on, että pelataan normaali sarja eikä pohdita ”mitä jos”. Johdon kanssa olemme puhuneet, ettei tämä saa olla mikään koronakausi ja panostamme siihen, että olemme keväällä hyviä. Nyt pelaamme vähän kapeammalla ryhmällä nuorempien pelaajien kanssa ja toivottavasti se kasvaa keväällä korkoa. Tavoitteena on taas olla siellä kärkikahinoissa mukana.

Viime kaudella Mirolybov johdatti Gmundenin runkosarjan voittajaksi ja kauden keskeytyshetkellä joukkue oli jatkosarjassa toisena. Gmunden pelasi viime kaudella Alpe Adria Cupissa kansainvälisiä pelejä ja olisi ollut tällä kaudella oikeutettu osallistumaan europeleihin runkosarjan voittajana, mutta Gmunden keskittyy vain kotimaan peleihin.

- Tässä tilanteessa olemme mieluummin omassa kuplassamme ja nautimme kauniista kaupungista, Mirolybov heittää.

Swans Gmundenin kausi alkaa sunnuntaina Klosterneuburg Dukesia vastaan.

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

Näytä lisää vastaavia