Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

1.11.2020 11:30 Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

Elias Valtosen ammattilaisura käynnistyy Saksasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Valtonen pelasi kaksi edellisvuotta USA:ssa Arizona Staten yliopistossa. Nyt hän käynnistää ammattilaisuransa Saksan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta tehdessään kesällä sopimuksen Tigersin kanssa.

- Päällimmäisenä syynä oli se, että pääsisi aloittamaan ammattilaisuransa pari vuotta aikaisemmin ja päästä pelaamaan taas eurooppalaista korista. Viihdyin USA:ssa kuitenkin tosi hyvin ja tykkäsin olla siellä, mutta pelilliset asiat eivät kohdanneet.

Valtonen myöntää, että päävalmentajaksi nimetyllä Janssonilla oli suuri rooli sopimuksen teossa.

- Danny oli iso osa sitä valintaa. Opin tuntemaan hänet, kun hän oli junnumaajoukkueissa valmentajana. Hän on ollut Saksassa pitkään ja tuntee saksalaisen koriksen ja minä tunnen hänet valmentajana. Hän haluaa viedä pelaajia eteenpäin ja auttaa nuoria pelaaja. Ajatuksemme kohtasivat hyvin, Valtonen kertoo seuravalintansa taustoista.

Susijengin tulevaisuuden lupauksiin kuuluva Valtonen on ollut tyytyväinen Janssonin valmennukseen.

- ”Danny” on intohimoinen valmentaja, joka toivoo joukkueen parasta ja hän on samalla myös vaativa. Hänestä on tullut hyvä kuva ja hän on ollut jo päävalmentajana Ulmin akatemiassa. Hän on hyvä ja pelaajalähtöinen valmentaja.

Elias Valtonen kuuluu jo Susijengin vakionimiin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tigersin joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia viime kauteen verrattuna, kun Jansson on kasannut ympärilleen mieleistään joukkuetta. Vaihtuvuus on heijastunut myös harjoituspelien esityksiin. Parhaimmillaan Tigers on pystynyt osoittamaan potentiaalinsa pitäen tiukoilla muun muassa Bundesliigajoukkueita.  

- Joukkueena on ollut vielä aika vuoristorataa. Ajoittain on ollut hyvää, mutta meillä on ollut joitakin avainpelaajia loukkaantuneina. Valmistautumiskausi on mennyt suht hyvin ja olemme harjoitelleet sekä joukkueena että yksilötaitoja. Meillä on nuori jengi, joka pystyy vielä kehittymään, Valtonen arvioi joukkuetta.

Omalta osaltaan Valtonen haluaa saada hyvän startin ammattilaisuralleen ja mennä pelaajana eteenpäin.

- Haluan päästä pelaamaan mahdollisimman paljon ja kehittyä jokaisessa pelissä. Ammattilaisena odotetaan myös tietenkin tulosta. Peleissä toivon tasaisuutta ja sitä, että pystyisi suoriutumaan tasaisesti läpi kauden.

Jansson toimi yhteensä kuuden kauden ajan Ulmin organisaatiossa ollen ensin viisi kautta seuran akatemian päävalmentajana ja viime kaudella edustusjoukkueen apuvalmentajana. Nyt hän tarttuu jälleen päävalmentajan tehtävään luotsatessaan Tübingen Tigersia.

- Joukkue on lähestulkoon uusi ja vie aikansa ennen kuin kaikki sisäistävät opit ja pelaavat yhteen. Joukkue on täynnä tunnollisia harjoittelijoita ja mukava ryhmä, jossa on hyviä tyyppejä, Jansson kehuu.

Valtonen on yksi Janssonin kesän rekrytoinneista ja hänellä on korkeat odotukset nuorukaista kohtaan.

- Elias on äärettömän hyvin harjoitteleva pelaaja ja hyvä persoona. Hän on myös erinomainen puolustaja ja joukkuepelaaja. Joukkueella on ollut vähän ylä- ja alamäkeä ja sama on pätenyt myös Eliakseen.  Heikoimmillaankin Elias on meille erittäin hyvä vahvistus, Jansson kehuu.

- ProA on hyvä sarja ja tämä on Eliakselle hyvä sarjataso. Täytyy kuitenkin muistaa, että hän on myös ulkomaalaisvahvistus, joten häneltä myös odotetaan enemmän. Tämä oli varmasti puolin ja toisin hyvä siirto. En varmaankaan olisi rekrytoinut häntä, jos en tuntisi häntä ja tuskin hän olisi Tübingeniin tullut, jos minä en olisi täällä. Intressimme kohtasivat ja ne palvelevat molempia.

Daniel Jansson toimi pitkään Ulmissa valmentajana ennen siirtymistään Tigersiin. (Kuva: Harry Langer)

Vaikka Tigersin harjoituskausi on ollut monin tavoin haasteellinen, katsoo Jansson luottavaisena kohti kautta.

- Harjoitusmatsit olivat aikamoista vuoristorataa. Välillä pärjäsimme hyvin ja pidimme Bundesliigajoukkueita kantapäillä, mutta välillä hävisimme sitten huonommille joukkueille 20 pistettä. Ei millään joukkueella varmasti ole fiilistä, että olisi täysin valmiina kauden alkuun, mutta kokonaisuudessaan meillä on hyvä pössis ja olemme saaneet hommaa toimimaan.

Valtosen lisäksi Jansson hankki valmennukseen lisää suomalaisväriä, kun Hussain Dassouki liittyi Janssonin avuksi. 27-vuotias Dassouki opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa valmennusta ja urheilujohtamista ja on toiminut aiemmin muun muassa Tapiolan Hongassa valmentajana.

- Kontakti tuli muutaman suomalaisvalmentajan kautta. Hän on oppilasvaihdossa ja etsi paikkaa missä kerryttää työkokemusta. Minulle vinkattiin nuoresta suomalaisvalmentajasta ja meillä kohtasi intressit, sillä minä tarvitsin apua ja hänellä oli myös tarvetta. Juttelimme useasti kesän aikana ja meillä synkkasi heti hyvin. Tästä on molemmille valtava hyöty ja nyt on suomalaismafia kasassa, Jansson naureskelee.

Tigers pelasi 14 kautta peräkkäin Bundesliigassa vuosina 2004-18 ja hakee nyt uutta vauhtia ProA:sta. Janssonin mukaan vielä ei kurkotella kuuta, vaan tarkoitus on rakentaa nuoremmista pelaajista tukevaa pohjaa.

- Meidän vanhin rekrytointi oli 23-vuotias ja meillä on paljon nuoria pelaajia, jotka pystyvät tekemään pitkän ammattilaisuran korkealla tasolla. Keskityn vain aina seuraavaan peliin, mutta isossa kuvassa tässä haetaan kasvutarinaa. Tarkoitus olisi, että jos seura nousee muutaman vuoden päästä Bundesliigaan, niin ei tarvitsisi hankkia 12 uutta pelaajaa sitä varten, Jansson toteaa.

 
25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

Näytä lisää vastaavia