Henri Kantonen aloittaa harjoitukset yksin – sopimus on katkolla ja urheilubisnes seisauksessa

31.3.2020 11:18 Korisliigassa kovassa nousujohteessa ollut Henri Kantonen ei vielä tiedä tulevan kauden työnantajaansa. Mutta ensin täytyy keksiä, miten parhaaseen ikään tuleva pelaaja pääsee poikkeustilassa edes treenaaman.

Henri Kantosella on pulma. Hän pitää normaalisti kahden tai kolmen viikon palautumistauon kauden viimeisen pelin jälkeen ja aloittaa sen jälkeen treenikauden. Tuo aika on nyt täynnä, mutta Kantonen joutuu raapimaan päätään ja miettimään tosissaan, miten harjoituksia nyt toteuttaisi.

– Aloittelen parhaillaan valmistautumista. Salit ovat kaikki kiinni, eikä niihin pääse edes yksin, joten niissä harjoittelua täytyy katsoa ajan kanssa, kun tämä tilanne vähän selkenee. Nyt alkuun tarkoitukseni on juosta ja tehdä lihaskuntoharjoituksia. Parhaillaan kaikki nämäkin sijoittuvat pitkälti ulkoilmaan.

22-vuotias takamies on kehityksen kannalta merkittävässä vaiheessa. Hän pelasi keskeytyneen kauden Salon Vilppaassa ja nousi joukkueen hyökkäyksessä isoon rooliin Teemu Rannikon loukkaannuttua tammikuussa. Jo vuonna 2018 hän otti merkittävää pallollista roolia Kauhajoen Karhu Basketissa ja pokkasi kauden päätteeksi sekä Korisliiga-mestaruuden että kehittyneimmän pelaajan palkinnon.

Sopimus Vilppaan kanssa on ohi, joten moni koripallon katsoja on uumoillut Kantosen suuntaavan seuraavaksi ulkomaille. Yleisen epätietoisuuden vallitessa niihin uumoiluihin Kantonen ei osaa vastata oikein mitään.

– Aika usein sopimuskeskustelut alkavat heti kauden päätyttyä, mutta nyt eivät ole puhelimet soineet. Pelaajamarkkinat ovat jäissä, koska kukaan ei tiedä, mitkä joukkueet missäkin maassa ovat ylipäätään syksyllä enää olemassa.

Vuoden 2018 finaaleissa Henri Kantonen pelasi Karhu Basketin paidassa seuraavaa joukkuettaan Vilpasta vastaan. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga
Vuoden 2018 finaaleissa Henri Kantonen pelasi Karhu Basketin paidassa seuraavaa joukkuettaan Vilpasta vastaan. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

Harjoitteluolosuhteet vaikuttavat eri pelaajiin eri tavoin. Kokeneimmat konkarit lähinnä pitävät yllä yleiskuntoa ja parantelevat kauden jättämiä vaurioita. Vasta parhaaseen peli-ikään saapuvat nousijat, kuten Kantonen, sen sijaan harjoittelevat yhä aktiivisesti tekniikkaa ja taitoja.

– Olen tavanomaisesti ottanut pallonkäsittelyn mukaan treeniohjelmaan heti alussa fysiikkaharjoittelun kanssa, sillä tunnen itseni ja tässä iässä löytyy vielä paljon kehityskohtia siinä puolessa.

Tilanteesta tekee tasa-arvoisen toki se, että kaikki muutkin ovat samassa veneessä. Ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kaikki urheilubisnes on kauttaaltaan seisahduksissa, ja kaikki ovat harjoituksissaan pitkälti oman kotipihansa varassa.

Mutta Kantosella ei ole parhaillaan edes tulevan työnantajan valmennusryhmää tukenaan, koska työnantajaa ei vielä ole.

– Jokaisen yksilön täytyy nyt suunnitella tekemisensä huolellisesti. Tilanteessa, jossa ei ole käytössä ihanteellista ympäristöä eikä yhteisiä harjoituksia, voi pahimmillaan ottaa isoja askeleita taaksepäin. Mutta toisaalta aikaa on käytössä niin paljon, että on myös loistava tilaisuus kehittää henkilökohtaisia ominaisuuksiaan. Pitää vain löytää keinot.

Kantonen toteaa, että kääntyy omassa tilanteessaan todennäköisesti Saha Trainingin ja turkulaisen Sports Science Labin puoleen, sillä on harjoitellut näiden yritysten kanssa urallaan aiemminkin. Hän suhtautuu tilanteeseen tyynesti eikä panikoi kehityksensä puolesta. Hän on enemmän huolissaan 15–18-vuotiaista juniori-ikäluokista.

– Se on yleensä kriittinen ikä, jossa otetaan isoja harppauksia ja läpimurrot tapahtuvat. Sen näkee vasta tulevaisuudessa, että miten tilanne heihin vaikuttaa.

Teksti: Valtteri Mörttinen

Henkilöt

 
13.9.2021 23:18 Mestarien liiga

Vilpas taipui Mestarien liigan karsinnoissa

Salon Vilppaan historian ensimmäinen euro-ottelu päättyi karvaaseen tappioon romanialaista Cluj-Napocaa vastaan. Vastustajan salama-alusta toipunut Vilpas taisteli takaisin peliin, mutta taipui lopulta 106–97 (51–51).

12.9.2021 12:53 Mestarien liiga

Vilpas-leiri luottavaisena Mestarien liigan karsintaan

Hallitseva Suomen mestari Salon Vilpas matkasi perjantaina Ateenaan, jossa se aloittaa maanantaina Mestarien liigan karsinnan romanialaista Cluj Napocaa vastaan. VeikkausTV näyttää ottelun suorana.

17.8.2021 18:23 Susijengi

Hannes Pöllä Kouvojen paitaan

Viimeiset neljä kautta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Oklahomassa ja Tennessee-Martinissa pelannut Susijengin sentteri ja Lahti Basketball Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 211 cm ja 23 vuotta, edustaa alkavalla 2021-22 Korisliiga-kaudella Kouvoja.

16.8.2021 09:50 Korisliiga

Henri Kantonen, Cameron Jones ja Rene Rougeau tekevät paluun Korisliigaan ja Kauhajoelle

Susijengiin murtautunut ja viime kaudella Ranskan Pro B:ssä pelannut Henri Kantonen vahvistaa Karhu Basketia alkavalla kaudella. Edellisen mestaruuden takuumiehet Rene Rougeau ja Cameron Jones pukevat oranssin paidan jälleen.

13.8.2021 10:58 Korisliiga

Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

5.8.2021 13:34 Susijengi

Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

23.7.2021 10:01 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuussa alussa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 9.5.2022. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

7.7.2021 09:00 Korisliiga

Joonas Lehtoranta palaa KTP-Basketiin

Kevään Hollannin liigassa Feyenoordissa pelannut Joonas Lehtoranta, 27, on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa KTP-Basketin kanssa. Lehtoranta siirtyi Korisliiga-kauden jälkeen juuri Kotkasta Hollantiin.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

Näytä lisää vastaavia