Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

27.12.2020 12:30 Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

Henri Kantonen pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskassa on ollut kovat aseet käytössä koronapandemian hidastamiseksi ja se on vaikuttanut myös urheiluun. Ensin Aix-Mauriennen kauden alku viivästyi koronatapausten takia ja joukkue sai avattua sarjakautensa vasta 23.10. Sen jälkeen edessä olikin lähes kahden kuukauden tauko peleistä ja Aix-Maurienne pääsi jatkamaan kauttaan 11.12.

- Aika paljon on tapahtunut ja on ollut tietyllä tavalla aika rankkaa. Henkisesti varsinkin. Samalla tämä on ollut aika opettavaista ja ihan mielenkiintoistakin, kertaa Kantonen.

Erityisesti alkukauden ottelusiirrot aiheuttivat harmaita hiuksia, kun jatkuva epävarmuus leijui pelien yllä.

- Kyllä siinä oli totuttelua, kun ei ollut tietoa, että pelataanko. Se oli vaikea ajanjakso, kun oli lockdown eikä mitään voinut tehdä. Meiltä peruttiin alkukaudesta niin monta peliä. Ehdimme valmistautua niihin ja sitten viime hetkillä tuli tieto, että peli perutaan. Se oli aika kuluttavaa, myöntää Kantonen.

Ranska menin marraskuussa täysin lukkoon ja samalla sarjapelit keskeytettiin. Tietyllä tapaa se toi varmuutta jatkosta eikä tarvinnut arvailla pelien kohtaloa, mutta pelaajille aika on haastava, kun ei pääse harjoittamaan ammattiaan.

- Meillä oli halli suljettu ja oli ajanjakso, kun emme voineet harjoitella joukkueena. Olimme 23 tuntia kotona ja se oli vaikein asia. Sitten pääsimme pariksi viikoksi treenaamaan ja sovimme harjoituspelejäkin, mutta sitten vastustajajoukkueet saivat tartuntoja ja ne peruttiin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kantonen myöntää, että elämä neljän seinän sisällä vaati aluksi hieman totuttelua. Hiljalleen rutiinit alkoivat kuitenkin löytyä.

- Aluksi ei oikein tiennyt mitä tekisi. Yritin luoda uuden rytmin ja suunnitella viikkoani. Alussa päivissä ei ollut oikein johdonmukaisuutta ja meni vähän aikaa rutiinien löytämiseen.

- On tässä tullut katsottua pari elokuvaa enemmän ja tullut luettua kirjoja. Tuli suunniteltua milloin ajoitan kaupassa käynnin, milloin ruokailen ja käyn ulkoilemassa, Kantonen valottaa.

Vihdoin tunnelin päässä näkyi valoa, kun Aix-Maurienne pääsi pelaamaan kaksi ottelua ennen joulutaukoa. Myös kutsu Susijengin mukaan EM-karsintoihin toi helpotusta tilanteeseen.

- Se olisi ollut iso kolaus, jos emme olisi päässeet edes joulukuussa pelaamaan. Samalla näimme vähän miltä peli näytti. Kun pääsin EM-karsintakuplaan, niin se oli sellainen ensimmäinen helpotus.

Aix-Maurienne ehti pelata kolme sarjaottelua ennen joulutaukoa ja lisäksi kauden alla tilille kertyi neljä Leaders Cupin peliä. Kantonen ja Ilari Seppälä ovat olleet joukkueen kantavia voimia, sillä he ovat kirjauttaneet eniten peliminuutteja joukkueessa tämän kauden aikana. ProB:ssä Kantonen on tilastoinut keskimäärin lähes 31 minuuttia ottelua kohden, yhdeksän pistettä, seitsemän levypalloa ja 4,7 syöttöä.

- Sarja on tullut tutuksi ja sopii minulle hyvin ja pystyn pärjäämään siinä. Meillä on vain aika isoja ongelmia joukkuepelaamisen kanssa ja niitä on koetettu selvittää, arvioi Kantonen joukkueen kautta.

Henri Kantonen debytoi EM-karsinnoissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kun Ranskassa pelit olivat tauolla, niin kutsu EM-karsintakuplaan oli tärkeä etenkin henkisesti.

- Oli tärkeä, että oli joku tähtäin jota tavoitella. Oli helppo saada itsestä enemmän irti, kun oli maali mihin suunnata. Lopussa vain jännitti, ettei tule tartuntaa ja sitä myöten kupla jäisi välistä.

Kuplassa ensimmäiset EM-karsintaottelut tilille

Kantonen debytoi Susijengissä kesällä 2018 ja oli tänä kesänä mukana Viroa vastaan pelatuissa maaotteluissa. Hän pelasi EM-karsintakuplassa Georgiaa ja Serbiaa vastaan keskimäärin 14 minuuttia merkkauttaen Serbiaa vastaan ensimmäiset pisteensä EM-karsinnoissa tehden kaksi pistettä. Kantonen ei ollut karsintakuplan esityksiinsä täysin tyytyväinen, vaikka vastuuta tuli mukavasti.

- Pääsin pelaamaan paljon, mutta joukkueena lopputuloksiin ei voi tietenkään olla tyytyväinen. Itselleni jäi myös paljon parannettavaa. Nämä olivat minulle ensimmäiset karsintapelit ja parantamisen varaa on paljon. Paljon on vielä opittavaa ja puhuinkin valmennusjohdon, mitä jatkossa pitää parantaa.

Kehityskohteet helmikuun karsintaikkunaan ovat Kantosella selkeästi tiedossa.

- Kun tulen kentälle, niin alusta asti pitää mennä aktiivisesti korille ja puolustaa kovaa. Olivat olosuhteet millaiset tahansa, niin pitää olla paremmassa kunnossa, että pystyy heti hyppäämään kentälle tuollaisia Euroliiga-pelaajia vastaan pelaamaan. Helmikuussa pitää olla paremmassa iskussa.

Kantonen matkusti joulun viettoon Suomeen ja palaa takaisin Ranskaan vuodenvaihteen jälkeen.

- Hetkeksi pääsee kotiin ja katsotaan sitten saadaanko tammikuussa pelit kunnolla käyntiin. Kiva päästä hieman käymään kotona.

Henkilöt

 
19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

Näytä lisää vastaavia