Ilari Seppälä: ”Suurin kehitys on tullut mentaalipuolella”

23.8.2022 09:37 Nuorena miehenä Ilari Seppälä, 29, seurasi silmä tarkkana Teemu Rannikon, Jamar Wilsonin ja Petteri Koposen edesottamuksia Susijengin pelinrakentajina. Tällä vuosikymmenellä Lapuan Korikobrien kasvatista on varttunut joukkueelle kokenut ykköspaikan luottomies, joka on maaottelunäyttämöillä onnistunut upottamaan ison heiton toisensa jälkeen.

Ilari Seppälä nauttii kasvaneesta vastuusta Susijengissä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Miesten maajoukkuetasolla Seppälä debytoi kypsässä 24 vuoden iässä, kun Susijengi kohtasi marraskuussa 2017 silloisten MM-karsintojen kotiavauksessa Helsingin Jäähallissa Tshekin.

Seppälä pelasi ensimmäisen runsaan kahden maajoukkuevuotensa aikana satunnaisia minuutteja, kunnes kohosi valmennusjohdon vakiorotaatioon vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Viimeksi pelaamassaan yhdeksässä EM- ja MM-karsintaottelussa Seppälä on urakoinut ykkös- ja kakkospelinrakentajan paikoilla 14,8 peliminuuttia ottelua kohden.

- Teemua, Jammua ja Petteriä olen itse seurannut nuorempana ja totta kai oma tavoitteeni on ollut päästä joskus siihen samaan rooliin. Varmasti suuri merkitys roolin kasvamisessa on siinä, että olen aina ollut käytettävissä ja säästynyt sairastumisilta ja loukkaantumisilta, Seppälä arvioi peliminuuttiensa kasvua.

Paitsi että Seppälä on kyennyt tekemään takuuvarmaa perustyötä pelinrakentajana, on hän osoittanut kykynsä viime hetkien pisteidentekijänä.

Helmikuun 2020 elintärkeässä EM-karsintavoitossa Sveitsissä Seppälä upotti isäntäjoukkueen voittohaaveet katkaisseen viime hetken korin, tämän vuoden helmikuussa hän nakutti 13 pistettä vierasvoitossa hallitsevasta Euroopan mestarista Sloveniasta ja heinäkuun alussa hänen rohkea kolmosensa käynnisti Susijengin viime minuuttien loppukirin Kroatiaa vastaan.

- Ensin on tietysti täytynyt ansaita luottamus valmentajalta, että on ratkaisuhetkillä kentällä. Ja silloin, kun on paikka, niin lauotaan. On niitä loppuhetkien heittoja mennyt useampi ohikin, mutta kieltämättä muutama sisään mennyt on osunut ihan kivaan kohtaan, Seppälä naurahtaa.

Neljän pointin paletti

Ilari Seppälä siirtyi kotikonnuiltaan Lapualta Kouvolaan ja Kouvoihin kaudeksi 2009–10 ja debytoi kotoisessa Korisliigassa 17 vuoden iässä. Korisliigassa vietetyn vuosikymmenen aikana Seppälästä kehittyi yksi kotimaan pääsarjan profiilipelaajista, joka juhli Suomen mestaruutta niin Kouvoissa (2016) kuin Kataja Basketissakin (2017) ja onnistui kehittymään pelaajana vuosi vuodelta.

Kesällä 2019 Seppälä ehti jo solmia sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa, mutta siirtyikin Ranskan kakkosliigan Aix-Maurienneen. Erinomainen debyyttikausi Euroopassa vei miehen mennessään ja nyt takana on kaksi kautta Ranskassa, yksi Romanian pääsarjan Pitestissä ja taskussa tuore sopimus Ranskan kakkosliigan ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Saint-Chamondin kanssa.

- Suurin kehitys on varmasti tullut mentaalipuolella. Ulkomaalaisvahvistuksena paineet ja odotukset ovat suuremmat. Kun vaaditaan enemmän, niin kyllähän se kehittää, Seppälä arvioi omaa kehitysloikkaansa viimeisen kolmen vuoden aikana.

Susijengin kannalta voidaan myös todeta, että Seppälän harppaus on tapahtunut oikeaan aikaan.

Jamar Wilson löi maajoukkuetasolla tossut naulaan helmikuun voittoisien Slovenia-otteluiden jälkeen, kun taas viimeistä susikesäänsä pelaava Petteri Koponen on siirtynyt suurimmaksi osaksi pelinrakentajan tontilta kakkospaikalle. Niinpä Susijengin pelinrakennusvastuu pyörii Seppälän, korintekovoimaisen Edon Maxhunin, nuoren lupauksen Miro Littlen ja loukkaantumisesta toipuneen Henri Kantosen harteilla.

- Kaikilla meistä on hieman eri vahvuudet. Se antaa mahdollisuuden erilaisten viisikoiden rakentamiseen ja pelin sisäiseen reagointiin sen mukaan, mitä milloinkin tarvitaan, Seppälä arvioi Susijengin vuoden 2022 pelinrakentajapalettia.

- Jokainen meistä pystyy myös pelaamaan samaan aikaan toisensa kanssa, mikä mahdollistaa kahden pelinrakentajan viisikon käytön. Ja tietysti treeneihin tilanne tuo terveen kilpailuasetelman.

Arvokisaunelma lähellä

Tätä kirjoittaessa Susijengin edellisistä kansainvälisistä arvokisoista on ehtinyt kulua puoli vuosikymmentä. Elo-syyskuussa 2017 Seppälä vasta odotti susidebyyttiään, mutta jo tuolloin ”Lapuan pehtoorin” tähtäimessä oli edustaa Suomea arvokisoissa jonain päivänä.

Seppälän unelma on käsinkosketeltavissa, kun Susijengi ottaa suunnakseen Prahan EM-kisaparketit runsaan viikon päästä ja pelaa tällä viikolla tärkeitä otteluita paikasta syyskuun 2023 MM-kisoissa Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa.

- Hieno loppukesä edessä! Kaikissa tulevissa peleissä on isot panokset ja tietysti kaikki fokus on tällä hetkellä tulevissa MM-karsintaotteluissa, ensimmäisenä Israelissa, Seppälä viittaa Tampereella torstaina pelattavaan MM-jatkokarsinta-avaukseen.

- Liikaa ei saa asioiden edelle mennä, mutta totta kai aikuisten arvokisat ovat olleet pitkään yksi unelmista. MM-kisapaikan saavuttaminen olisi äärimmäisen kova suoritus, mutta se on vielä monen mutkan takana.

Niinpä Seppälä suhtautuu susikesän 2022 antiin kuten muutkin pelaajat: hetki kerrallaan, päivä kerrallaan, joka hetkestä nauttien.

Ja mitä hetkestä nauttimiseen tulee, tyytyväisyys suorastaan hohkasi Seppälän kasvoilta, kun hän ruokki Jyväskylässä pelatun Ukraina-maaottelun toisella neljänneksellä Lauri Markkasta tyylipuhtaalla alley oop -syötöllä donkkiin.

- Se oli ihan treeneissä harjoiteltu kuvio, joka sovittiin edeltäneellä aikalisällä. Sasulta (Salin) täydellinen skriini, Lauri vauhdissa korille ja pääsi vapaasti hyppäämään. Siinä oikeastaan riitti, että heitti pallon vähän sinnepäin. Kyllä Lauri kiitti, että hyvään kohtaan syöttö sattui osumaan, Seppälä nauraa.

Susijengi ja Israel kohtaavat MM-jatkokarsintojen avausottelussa Tampereen Nokia Arenalla torstaina 25.8. klo 18.30 alkaen. Lipunmyynti käynnissä täällä.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia