Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

24.4.2022 12:21 Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

Aapeli Alanen on ollut hurjassa vireessä keväällä. (Kuva: Ville Vuorinen)

St. Pöltenin runkosarja sekä ylempi loppusarja oli aaltoileva. Kauteen mahtui pitkiä tappioputkia, mutta myös voittoputkia. Lopulta St. Pölten sijoittui runkosarjan ylemmässä loppusarjassa viidenneksi.

Alasella on kevättä rinnassa, kun kauden tärkeimmät ottelut alkavat. Joukkueen lähtökohdat eivät ole kuitenkaan parhaat mahdolliset, sillä joukkueen yli on vyörynyt korona-aalto.

- Pudotuspelit ovat aina kivoja. Kelit lämpiävät, kevät tulee ja panokset kasvavat. Ainoa huolenaihe vain on, että yli puolet joukkueestamme oli koronassa, Alanen valottaa.

Myös Alanen joutui viruksen kouriin, joka on osaltaan vaikuttanut hänen valmistautumiseensa.

- Minä olin ensimmäinen joka testattiin ja olin positiivinen. Viime viikon keskiviikon pelin jälkeen oli sellainen fiilis, että minulla saattaisi olla se ja tulos oli positiivinen. Torstaista eteenpäin olin sitten karanteenissa, mutta nyt oloni on jo parempi.

- Jos sitä on luultu, että korona olisi poistunut johonkin, niin ei se kyllä ole. Muistakaa ihmiset pitää maalaisjärki mukana, muistuttaa Alanen.

Ennen sairastumistaan Alanen oli hurjassa vireessä. Ylemmän loppusarjan neljässä viimeisessä pelissä Alanen paukutti pisteitä 30,7 pisteen keskiarvolla.

- Kevät on mennyt hyvin ja se näkyy myös henkilökohtaisissa tilastoissa. Aika hyvin on heitto pudonnut ja pisteitä kertynyt. Toivottavasti saan hyvän rytmin taas päälle eikä korona haittaa liikaa ja saisi samanlaisen fiiliksen. Sitä tarvitaan, mikäli haluamme mennä jatkoon.

Vastaansa St. Pölten saa neljänneksi sijoittuneen Grazin. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi ja Graz vei voiton kolmasti. Ottelut olivat kuitenkin pääosin hyvin tasaisia ja marginaalit pienet. Grazia kannattelevat amerikkalaispelaajat Randy Haynes, joka oli liigan pistetykki 19,5 pisteen keskiarvolla sekä Lesley Varner, joka nakutti pisteitä 18,4 pisteen tahtia.

- Heillä on kaksi sarjan top5 korintekijää ja he tekevät melkein puolet joukkueen pisteistä. Heidän pysäyttäminen on päätehtävämme, ja jos siinä onnistumme, niin silloin näyttää hyvältä meidän kannaltamme. Graz on vähän kahden äijän show ja meidän on tehtävä heidän pelaamisensa mahdollisimman vaikeaksi, Alanen arvioi tulevaa otteluparia.

Swans Gmunden haastajana pudotuspeleihin

Swans pelasi suurimman osan runkosarjasta Koskisen toimiessa virkaatekevänä päävalmentajana Mirolybovin käydessä läpi syöpähoitoja ja osallistuen joukkueen toimintaan vointinsa mukaan. Nyt Mirolybov on pystynyt olemaan joukkueen lähes täysipainoisesti.

- Olen ollut nyt kuukauden joukkueen mukana, ja se on ollut henkisesti erittäin tärkeää minulle. Se, että on saanut olla joukkueen kanssa, on auttanut minua paljon, Mirolybov kertoo.

Aleksi Koskinen ja Anton Mirolybov valmentavat Swans Gmundenia. (Kuva: Pictorial / B. Kohlmeier)

Swans lähtee pudotuspeleihin hallitsevana mestarina, mutta samalla haastajan asemassa. Runkosarjan voittaja Wien panosti täksi kaudeksi isosti ja on selvä suosikki lähdettäessä kauden loppuhuipentumaan. Mirolybov heittääkin mestaruuspaineita mieluummin pääkaupungin suuntaan.

- Niillä pelaajilla, jotka ovat olleet mukana tämän kolmen vuoden aikana, niin heillä on iso luottamus siihen miten me olemme tehneet asioita tänä aikana. Meillä ei ole sellaisia mestaruuspaineita, sillä Wien on kasannut isolla rahalla joukkueen. Seurana meiltä kuitenkin odotetaan menestystä.

Mirolybov piti lähtökohtiin nähden runkosarjan kakkospaikkaa hyvänä saavutuksena suojateiltaan.

- Sanotaan näin, että se oli meiltä maksimisuoritus. Sijoittumalla toiseksi vältimme Wienin ennen finaalia, jos sinne saakka selviämme. Meillä oli myös tavoitteena voittaa Wien ainakin kerran tämän kauden ja pari viikkoa sitten onnistuimme siinä. Nyt meillä on se usko tuoreessa muistissa, että meillä on mahdollisuudet voittaa heidät.

Mirolybov jakaa vuolaasti kiitosta apumiehelleen Koskiselle sekä koko joukkueelle runkosarjan edesottamuksista.

- Kun ottaa kaikki olosuhteet huomioon mitä olemme käyneet läpi kauden aikana, niin olen suunnattoman ylpeä joukkueesta, Aleksista ja pelaajista. Pelaajat pystyivät suorittamaan, vaikka meillä ei ollut yhdessä vaiheessa kahteen viikkoon valmentajaa, kun minä olin hoidoissa ja Aleksi oli sairaana. Täytyy antaa heille helvetin iso rispekti. Kaikki huomioon ottaen sarja meni jopa hieman yläkanttiin.

Flyers Wels jäi runkosarjan jälkeen alempaan jatkosarjaan, joten aivan tuoretta tarttumapintaa tulevaan vastustajaan ei ole. Mirolybovin mukaan sillä ei ole merkitystä.

- Ei sillä ole väliä, sillä tämä on Itävallan isoin derby ja nämä ovat täällä todella isoja pelejä. Nyt kaikki rajoitukset on poistettu ja tuvat ovat tapissa. Peleissä tulee olemaan tunnetta ja henkinen tila tulee olemaan tärkeässä roolissa. Lähtökohdat ovat sikäli mielenkiintoiset, että toisella on vain voitettavaa ja toisella hävittävää, arvioi Mirolybov.  

Itävallan pudotuspelit pelataan parasta viidestä –järjestelmällä.

 
27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia