Juho Nenonen: ”Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta”

4.12.2018 11:45 Viime helmikuun MM-karsintaikkunassa Juho Nenonen kunnostautui Susijengin jokerikorttina ja toi joukkueelleen tarvittavan energialatauksen kotivoitossa Bulgariasta. Nenosta tarvittiin uudelleen maanantaina Zenicassa, kun Susijengi oli taipumassa siltaan Bosniaa vastaan. 31-vuotias ikitaistelija kertoo vaalivansa jokaista Suomi-paidassa viettämäänsä hetkeä.

Juho Nenonen on ollut avainasemassa jo kahdessa Susijengin MM-karsintavoitossa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Bosnia-vierasottelun ensimmäiset minuutit lupailivat Susijengille tuskaista iltapuhdetta. Bosnian iso miehistö puikkelehti puolustuksen siimeksestä joukkueensa 9-0-johtoon ja kun vielä kaukoheitotkin alkoivat pudota, johti Bosnia pisteissä 28-11.

Vaikka Susijengi sai vähän kerrallaan tilkittyä puolustuspäänsä vuotoja toisella neljänneksellä, Bosnian paraatimarssia MM-karsintavoittoon ei näyttänyt estävän mikään.

- Tiesimme ennalta, että Bosnia tulee kovaa korille ja että heidän parhaiden yksilöidensä taitotaso on kova, mutta ajauduimme silti tosi vaikeaan paikkaan. Aika monelta näytti jääneen jalat Venäjä-matsiin, Nenonen pohtii maanantai-illan matsin alkua.

Päävalmentaja Henrik Dettmann kierrätti pelaajiaan kentällä tiuhaan tahtiin yrittäessään löytää oikean viisikon kääntämään ottelun kulun. Kun Susijengi edelleen hävisi ison pään taistelupallot yksi toisensa jälkeen, kohdistui Dettmannin valinta Nenoseen, joka syöksyi irtopalloihin mustelmia kaihtamatta ja alkoi antaa avausneljänneksellä 10 pistettä taituroineelle Miralem Halilovicille puolustuspäässä isän kädestä.

Päätösneljänneksellä Nenonen nousi jälleen valokeilaan härnäämällä Bosnian isoa kalustoa puolustuksellaan ja virheidenkalastuksellaan. Ottelun päätyttyä Nenosen sarakkeeseen pöytäkirjassa merkittiin Susijengin paras +/- -lukema, +15.

- Kun taululla oli kymmenen pistettä miinusta ja viisi minuuttia peliaikaa, Petsku (Koponen) sanoi että sehän on selvää, että tämä on meidän peli, Neponen murahtaa.

- Pikkaisen jänskätti kentälle tullessa kuten aina Susijengin kanssa, mutta siitä tuli vain ekstravipinää kinttuihin. Kun pääsi keskittymään peliin, kaikkihan luisti ihan vanhasta muistista. Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta.

”Virheitä pelkäämättä kroppaa likoon”

Nenonen haki ensimmäistä kertaa tuntumaa miesten maajoukkueympyröistä kesällä 2010, jolloin hänet nostettiin isojen susien rinkiin yhdessä Petri Heinosen ja Antti Kanervon kanssa.

Yhden kesän leirityksen jälkeen Nenonen sai kutsun rinkiin uudelleen 2016 debytoituaan ammattilaisena Argentiinan liigassa. Susijengi-debyyttinsä Nenonen teki kuukautta vaille 29 vuoden iässä Tampereen Hakametsän jäähallin siirtoparketilla Belgiaa vastaan.

Vuosien 2017-18 MM-karsinnoissa Nenonen kuului Susijengin kokoonpanoon otteluissa Tshekkiä ja Islantia vastaan, muttei vielä päässyt kyseisissä otteluissa kentille. MM-karsintojen debyyttiminuuttinsa Nenonen lunasti 25. helmikuuta Helsingin Jäähallissa, kun Bulgaria oli karkaamassa FC Barcelona -laiturinsa Alexander Vezenkovin johdolla vierasvoittoon Susijengistä.

Bulgariaa vastaan pelaamassa kuudessatoista minuutissa Nenonen käänsi ottelun kulun. Taistelupallot yksi kerrallaan hävinnyt Susijengi alkoi Nenosen uhrautuvan pelin myötä saada taas energiaa ja Vezenkov turhautui Tapiolan Hongan kasvatin hellässä huomassa. Nenonen kirjautti neljä pistettä ja kahdeksan levypalloa Susijengin hakiessa elintärkeän voiton.

Maanantai-iltana Nenonen kaivettiin esille taas, kun hätä oli suurin. Konkari keräsi 12 peliminuutissa yhden maaottelun piste-ennätyksensä (10) sekä kaksi levypalloa ja palautti energian ja peli-ilon joukkueensa tekemiseen.

- Roolini Susijengissä on se, että pitää mennä sata lasissa virheitä pelkäämättä, laittaa kroppaa likoon ja tehdä kaikkensa. Se on sen verran yksinkertainen tehtävänanto, että mikäs siinä noudattaessa, Nenonen tunnelmoi.

MM-jatkokarsintalohko K:n viimeisen MM-kisapaikan kohtalo ratkaistaan Venäjän, Susijengin ja Bulgarian kesken helmikuun 2019 karsintaikkunassa ja tie Kiinaan on Susijengille vielä täysin auki.

Jännityksen kasvaessa Nenonen kertoo nauttivansa jokaisesta Susijengin matkassa viettämästään hetkestä.

- Jos Kiinan kisapaikka lohkeaa, mulle merkkaisi mielettömän paljon tietää, että olen ollut omalta osaltani ansaitsemassa sitä kaikille näille äijille, vaikka en kisajoukkueeseen pääsisikään, Nenonen tunnelmoi.

- Voi vain olla kiitollinen siitä, että pääsee vielä näin vanhoilla päivillään edustamaan Suomi-paita päällä ja antamaan kaikkensa joukkueen puolesta. Sitähän tuntee itsensä ihan nuoreksi pojaksi, kun pääsee tuonne maailmanmiesten sekaan tekemään mitä parhaiten osaa.

 

Susijengi jatkaa MM-karsintojaan 21. helmikuuta kotiottelulla Ranskaa vastaan. Lipunmyynti otteluun täällä.

Henkilöt

 
14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

13.12.2018 09:22 Susijengi

Susijengin helmikuinen MM-karsintaottelu jo nyt loppuun varattu

MM-kisapaikasta Kiinaan kynsin ja hampain taisteleva Susijengi on saamassa helmikuun kotiotteluun jälleen täyden tuen kotiyleisöltä. Espoo Metro Areenan katsomopaikat 21. helmikuuta pelattavaan Ranska-otteluun on loppuun varattu jo reilut kaksi kuukautta ennen ottelua.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

4.12.2018 10:36 Susijengi

Koponen yli 1800 maaottelupisteen, Huff ohitti Heikkisen

Susijengin kokenut kaarti jatkoi nousuaan miesten kaikkien aikojen maaottelutilastoissa marras-joulukuun MM-karsintaikkunan kahdessa ottelussa. Korintekijätilaston kuudetta sijaa isännöivä Petteri Koponen nousi yli 1800 maaottelupisteen Bosniaa vastaan ja Shawn Huff jätti Jouko Heikkisen taakseen pelattujen maaotteluiden kakkossijalla.

3.12.2018 23:44 Susijengi

Venäjä, Susijengi ja Bulgaria ratkaisevat viimeisen kisapaikan kohtalon

Venäjä nappasi vahvan otteen MM-jatkokarsintalohko K:n viimeiseen MM-kisapaikkaan nujertamalla Tshekin kotonaan Himkissä pistein 81-61 (44-28). Raivokkaan nousun jälkeen Bosnian kukistanut Susijengi ja Ranskalta kurinpalautuksen saanut Bulgaria ovat myös mukana lohkon viimeistä MM-kisapaikkaa jaettaessa.

3.12.2018 23:08 Susijengi

Susijengi kohosi kanveesista voittoon Zenicassa, taistelu MM-kisapaikasta jatkuu

Viime perjantaina Espoossa Venäjä kohosi yli kymmenen pisteen takamatkalta viime hetken voittoon Susijengiä vastaan. Susijengi imitoi temppua maanantai-iltana Zenicassa nousemalla kanveesista ja kohoamalla päätösjaksolla ilmiömäisesti 18 pisteen takaa 77-81 (50-31) -voittoon. Karsintalohko K:n viimeisen MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuussa.

2.12.2018 22:15 Susijengi

Koponen, Nenonen ja Palmi kokoonpanoon Bosniaa vastaan

Petteri Koponen, Juho Nenonen ja Topias Palmi nousevat Susijengin kokoonpanoon maanantai-illan MM-karsintaotteluun Bosnia & Hertsegovinaa vastaan Zenicassa. YLE TV2:n suora lähetys ottelusta käynnistyy maanantaina klo 19.55.

2.12.2018 16:59 Susijengi

Nuori ja energinen Bosnia Susijengin haasteena maanantaina

Susijengin MM-kisapaikan metsästys jatkuu maanantaina Zenicassa, missä jatkokarsintalohkon hännänhuipuksi valahtanut Bosnia & Hertsegovina isännöi Suomea uuden päävalmentajansa Vedran Bosnicin komennossa. MM-kisapaikka on Bosnian käsistä karannut, mutta joukkueen ennakkoluulottomuus ja energia tulevat olemaan kovia koetinkiviä Susijengille.

2.12.2018 11:17 Susijengi

Petteri Koponen: ”Päätetään karsintaikkuna voittoon”

Susijengin taistelu Kiinan MM-kisapaikasta jatkuu maanantaina, jolloin revanssia syyskuisesta tappiosta hakeva Bosnia-Hertsegovina isännöi suomalaisvieraitaan Zenicassa. Münchenissa lauman vahvuuteen liittynyt joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen vakuuttaa, että joukkueen fokus on nyt täydellisesti maanantaisessa tehtävässä.

1.12.2018 14:03 Susijengi

Koponen liittyy Susijengin vahvuuteen, 14 pelaajaa Bosniaan

Susijengin kenraali Petteri Koponen matkustaa sunnuntaina Münchenista Bosniaan Susijengin matkassa ja kuuluu neljäntoista pelaajan joukkoon, josta päävalmentaja Henrik Dettmann valitsee miehistönsä maanantain MM-karsintaotteluun.

1.12.2018 10:31 Susijengi

Juhlakalu Sasu Salin: ”Taistelu jatkuu”

Sadannen miesten maaottelunsa pelannut Sasu Salin oli Venäjää vastaan kärsityn jatkoaikatappion jäljiltä pettynyt mutta määrätietoinen. Espoo Metro Areenan kotiyleisön maasta taivaisiin suitsuttanut Malmin roskisdyykkari vannoo Susijengin lähtevän Bosniaan määrätietoisena ja keskittyneenä.

30.11.2018 22:37 Susijengi

Ranska varmisti MM-kisapaikan, Bulgaria hiipi Susijengin kantaan

Toinenkin MM-jatkokarsintalohko K:n joukkue varmisti paikkansa vuoden 2019 Kiinan MM-kisoissa, kun Ranska nujersi Tshekin vieraskentällä Pardubicessa pistein 65-79 (37-39). Alkulohkossa kahdesti Susijengille taipunut Bulgaria puolestaan kaatoi Bosnia & Hertsegovinan 89-82 (45-51) ja saavutti Susijengin neljässä voitossa.

30.11.2018 22:36 Susijengi

Susijengille sydäntäsärkevä tappio, Venäjä vei jatkoajalla

Susijengin päätösneljänneksen 13 pisteen johto ei riittänyt, kun Venäjä kipusi rinnalle ja jatkoajalla ohitse MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. 6. pelaaja tuki Susijengiä antaumuksella ja sydämellä loppuun asti, mutta itänaapuri väänsi 75-77 (36-27, 68-68) -voiton.

30.11.2018 10:30 Susijengi

Sata ottelua Sasua: Sasu Salinin Greatest Hits Susijengi-paidassa

Susijengin hengenluoja ja pitkäaikainen fanien suosikki, MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 27, juoksee perjantaina kentälle uransa sadannessa miesten maaottelussa. Elokuussa 2010 laumaan kutsuttu Salin ollut mukana Susijengi-ilmiön rakentumisessa aina varhaisista EM-karsintavuosista arvokisahuipulle asti.

29.11.2018 22:53 Susijengi

Susijengin tusina Venäjää vastaan valittu, Salin pelaa 100. maaottelunsa

Päävalmentaja Henrik Dettmann on valinnut kahdentoista pelaajan susilauman perjantai-illan MM-karsintaotteluun Venäjää vastaan loppuunmyydylle Espoo Metro Areenalle. Ottelussa tehdään myös suomalaista urheiluhistoriaa, kun kahdeksan vuotta sitten samaisella areenalla ensiesiintymisensä susipaidassa tehnyt Sasu Salin pelaa uransa 100. A-maaottelun.

29.11.2018 11:28 Susijengi

Perjantain MM-karsintavastus Venäjä haavoittunut mutta vaarallinen

Venäjän maajoukkue elää haastavia aikoja. MM-karsintatappiot Bosniaa, Ranskaa ja Tshekkiä vastaan mutkistavat 2010-luvun alun menestyjäjoukkueen tietä Kiinan MM-kisoihin ja sormensa murtanut ykköstykki Aleksei Shved on sivussa marras-joulukuun karsintaikkunasta. Takaiskuista huolimatta Venäjä on aina vaarallinen, fyysinen ja monipuolinen vastustaja.

28.11.2018 11:41 Susijengi

Susijengillä ja Venäjällä 25 vuoden historia kiihkeistä maaotteluista

Suomi kohtasi Venäjän kansainvälisillä koripallokentillä miesten maaottelussa ensimmäisen kerran 10. marraskuuta 1993, jolloin Suomi haki yllätysvoiton ja petasi tietään Ateenan EM-kisoihin. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet isoilla estradeilla useiden ikimuistoisten otteluiden merkeissä.

27.11.2018 09:25 Susijengi

Kovakuntoiset Koivisto ja Murphy taas Susijengin matkassa: ”Vähän jännitystäkin ilmassa”

Erik Murphy veti Susijengin paidan ylleen edellisen kerran vuoden takaisessa MM-karsintaottelussa Tshekkiä vastaan ja tarkka-ampuja Mikko Koivisto oli syyskuun karsintaikkunasta loukkaantuneena sivussa. Kahteen pekkaan kahdeksat arvokisat uurastaneet veteraanit ovat täydessä iskussa, kun Susijengi valmistautuu kohtaamaan Venäjän ja Bosnian.

Näytä lisää vastaavia