Juho Nenonen: ”Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta”

4.12.2018 11:45 Viime helmikuun MM-karsintaikkunassa Juho Nenonen kunnostautui Susijengin jokerikorttina ja toi joukkueelleen tarvittavan energialatauksen kotivoitossa Bulgariasta. Nenosta tarvittiin uudelleen maanantaina Zenicassa, kun Susijengi oli taipumassa siltaan Bosniaa vastaan. 31-vuotias ikitaistelija kertoo vaalivansa jokaista Suomi-paidassa viettämäänsä hetkeä.

Juho Nenonen on ollut avainasemassa jo kahdessa Susijengin MM-karsintavoitossa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Bosnia-vierasottelun ensimmäiset minuutit lupailivat Susijengille tuskaista iltapuhdetta. Bosnian iso miehistö puikkelehti puolustuksen siimeksestä joukkueensa 9-0-johtoon ja kun vielä kaukoheitotkin alkoivat pudota, johti Bosnia pisteissä 28-11.

Vaikka Susijengi sai vähän kerrallaan tilkittyä puolustuspäänsä vuotoja toisella neljänneksellä, Bosnian paraatimarssia MM-karsintavoittoon ei näyttänyt estävän mikään.

- Tiesimme ennalta, että Bosnia tulee kovaa korille ja että heidän parhaiden yksilöidensä taitotaso on kova, mutta ajauduimme silti tosi vaikeaan paikkaan. Aika monelta näytti jääneen jalat Venäjä-matsiin, Nenonen pohtii maanantai-illan matsin alkua.

Päävalmentaja Henrik Dettmann kierrätti pelaajiaan kentällä tiuhaan tahtiin yrittäessään löytää oikean viisikon kääntämään ottelun kulun. Kun Susijengi edelleen hävisi ison pään taistelupallot yksi toisensa jälkeen, kohdistui Dettmannin valinta Nenoseen, joka syöksyi irtopalloihin mustelmia kaihtamatta ja alkoi antaa avausneljänneksellä 10 pistettä taituroineelle Miralem Halilovicille puolustuspäässä isän kädestä.

Päätösneljänneksellä Nenonen nousi jälleen valokeilaan härnäämällä Bosnian isoa kalustoa puolustuksellaan ja virheidenkalastuksellaan. Ottelun päätyttyä Nenosen sarakkeeseen pöytäkirjassa merkittiin Susijengin paras +/- -lukema, +15.

- Kun taululla oli kymmenen pistettä miinusta ja viisi minuuttia peliaikaa, Petsku (Koponen) sanoi että sehän on selvää, että tämä on meidän peli, Neponen murahtaa.

- Pikkaisen jänskätti kentälle tullessa kuten aina Susijengin kanssa, mutta siitä tuli vain ekstravipinää kinttuihin. Kun pääsi keskittymään peliin, kaikkihan luisti ihan vanhasta muistista. Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta.

”Virheitä pelkäämättä kroppaa likoon”

Nenonen haki ensimmäistä kertaa tuntumaa miesten maajoukkueympyröistä kesällä 2010, jolloin hänet nostettiin isojen susien rinkiin yhdessä Petri Heinosen ja Antti Kanervon kanssa.

Yhden kesän leirityksen jälkeen Nenonen sai kutsun rinkiin uudelleen 2016 debytoituaan ammattilaisena Argentiinan liigassa. Susijengi-debyyttinsä Nenonen teki kuukautta vaille 29 vuoden iässä Tampereen Hakametsän jäähallin siirtoparketilla Belgiaa vastaan.

Vuosien 2017-18 MM-karsinnoissa Nenonen kuului Susijengin kokoonpanoon otteluissa Tshekkiä ja Islantia vastaan, muttei vielä päässyt kyseisissä otteluissa kentille. MM-karsintojen debyyttiminuuttinsa Nenonen lunasti 25. helmikuuta Helsingin Jäähallissa, kun Bulgaria oli karkaamassa FC Barcelona -laiturinsa Alexander Vezenkovin johdolla vierasvoittoon Susijengistä.

Bulgariaa vastaan pelaamassa kuudessatoista minuutissa Nenonen käänsi ottelun kulun. Taistelupallot yksi kerrallaan hävinnyt Susijengi alkoi Nenosen uhrautuvan pelin myötä saada taas energiaa ja Vezenkov turhautui Tapiolan Hongan kasvatin hellässä huomassa. Nenonen kirjautti neljä pistettä ja kahdeksan levypalloa Susijengin hakiessa elintärkeän voiton.

Maanantai-iltana Nenonen kaivettiin esille taas, kun hätä oli suurin. Konkari keräsi 12 peliminuutissa yhden maaottelun piste-ennätyksensä (10) sekä kaksi levypalloa ja palautti energian ja peli-ilon joukkueensa tekemiseen.

- Roolini Susijengissä on se, että pitää mennä sata lasissa virheitä pelkäämättä, laittaa kroppaa likoon ja tehdä kaikkensa. Se on sen verran yksinkertainen tehtävänanto, että mikäs siinä noudattaessa, Nenonen tunnelmoi.

MM-jatkokarsintalohko K:n viimeisen MM-kisapaikan kohtalo ratkaistaan Venäjän, Susijengin ja Bulgarian kesken helmikuun 2019 karsintaikkunassa ja tie Kiinaan on Susijengille vielä täysin auki.

Jännityksen kasvaessa Nenonen kertoo nauttivansa jokaisesta Susijengin matkassa viettämästään hetkestä.

- Jos Kiinan kisapaikka lohkeaa, mulle merkkaisi mielettömän paljon tietää, että olen ollut omalta osaltani ansaitsemassa sitä kaikille näille äijille, vaikka en kisajoukkueeseen pääsisikään, Nenonen tunnelmoi.

- Voi vain olla kiitollinen siitä, että pääsee vielä näin vanhoilla päivillään edustamaan Suomi-paita päällä ja antamaan kaikkensa joukkueen puolesta. Sitähän tuntee itsensä ihan nuoreksi pojaksi, kun pääsee tuonne maailmanmiesten sekaan tekemään mitä parhaiten osaa.

 

Susijengi jatkaa MM-karsintojaan 21. helmikuuta kotiottelulla Ranskaa vastaan. Lipunmyynti otteluun täällä.

Henkilöt

 
28.2.2023 13:07 Susijengi

Kroatian kaatajaiset ja mestari-Slovenian tuplavoitto – näin Susijengi selvitti tiensä Aasian MM-kisoihin

Susijengi selvitti eilen päättyneissä MM-karsinnoissa tiensä Aasian MM-kisoihin ensimmäisenä joukkueena Euroopasta. MM-kisapaikka irtosi seitsemän ottelun mittaisella voittoputkella vuoden 2022 helmikuun ja elokuun välisenä aikana. Elä uudelleen Susijengin matka karsintojen haastavilta alkumetreiltä Aasian kisaparketeille!

27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

26.2.2023 19:18 Susijengi

Susijengi ja Saksa julkistivat kokoonpanot MM-karsintahuipennukseen, Kaukiainen debytoi

Susijengi ja Saksa ovat vahvistaneet kahdentoista hengen miehistönsä maanantai-iltana Espoo Metro Areenalla pelattavaan MM-karsintojen huipennukseen, joka ratkaisee samalla karsintalohkon ykkössijan. Erinomaista kautta Karhu Basketissa pelaava Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 24, nousee ensimmäistä kertaa uransa aikana Susijengin tusinaan.

26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

23.2.2023 17:33 Susijengi

Susijengi ja Israel nimesivät tusinansa perjantain maaotteluun

Susijengi ja Israel ovat vahvistaneet kaksitoistapäiset miehistönsä perjantai-iltapäivän MM-karsintaotteluun. Israel isännöi Susijengiä Tel Avivin Drive In Arenalla perjantaina klo 14.30. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruudussa.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

Näytä lisää vastaavia