Jukka Toijalan Viro saapuu Suomeen tulevaisuuden menestysjoukkueella

28.7.2020 14:00 Ensimmäistä vuottaan Jukka Toijalan komennossa pelaava Viro väläytteli potentiaaliaan viime viikonlopun kotiturnauksessaan luuttuamalla keski-iältään 22,5-vuotiaalla joukkueella lattiaa niin Liettualla kuin Latviallakin. Toijala uskoo, että Viro on tekemässä 2020-luvun aikana vahvaa nousua taisteluun Baltian ja sitä myötä koko Euroopan koripalloherruudesta.

Toijalan luotsaama Viro kukisti viime viikonloppuna Baltian mestaruusturnauksessa Latvia sekä Liettuan. Kuva: FIBA

Tätä kirjoittaessa Toijalan asema virolaisessa koripalloperheessä on vahva: Viron mainiot otteet helmikuun EM-karsintaikkunassa ja kotiturnaukset voitot Euroopan eliittiin lukeutuneista Latviasta ja Liettuasta ovat saaneet Viron asiantuntevan koripalloväen ryhmittymään kouvolalaislähtöisen päävalmentajansa taakse.

Samaan aikaan Viron nousujohteisia otteita ei voi pitää täytenä yllätyksenä. Vuosituhannen taitteen molemmin puolin syntyneet nuoret ovat olleet kovaa valuuttaa ikäluokkiensa EM-kisoissa ja viime vuosien alavireen jälkeen Viron maajoukkueeseen on tyrkyllä kenties kaikkien aikojen lupaavin ikäluokkansa.

- Kun minua haastateltiin tähän pestiin ensimmäistä kertaa, Viron koripalloliiton edustajat halusivat tietää, mitä tiedän virolaisesta koripallosta. Sen lisäksi minun piti luoda heille mielikuva siitä, missä näen Viron miesten maajoukkueen viiden vuoden päästä. Tiesin, että Virolla on parikymppisten ja sitä nuorempien ikäluokissa tulossa muutamia aivan poikkeuksellisia pelaajia, ja visiomme kohtasivat, Toijala kertoo.

Helmikuun EM-karsintaikkunassa Viro päihitti Pohjois-Makedonian vieraskentällä ja taisteli kynsin hampain Tallinnassa voitosta Italiaa vastaan, vaikka juoksikin karsintoihin koko Euroopan nuorimpana maajoukkueena.

Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA
Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA

Vaikka viime viikonlopun Baltian mestaruusturnauksessa kaatuivat Euroopan koripallojättiläinen Liettua sekä vahvaa nousua vanhan mantereen kärkikymmenikköön viime vuosina tehnyt Latvia, Toijala muistuttaa matkan olevan vasta alussa.

- Tässä on vielä monta kilometriä edessä. Tietysti on kiva, että matka näiden nuorten kanssa on alkanut positiivisissa merkeissä, mutta kärkipelaajiensa, massansa ja materiaalinsa puolesta Liettualla ja Latvialla on vielä etumatkaa. Sitä kohti edetään leiri kerrallaan.

”Toijala-korista”: kenttä käyttöön ja parhaat pelaajat esiin

Viron vuonna 2020 pelaamaa neljää maaottelua seuranneet koripallon ystävät tunnistavat joukkueen pelaamisesta lukuisia mm. viime vuosikymmenen alun Kataja Basketin ”Toijala-koriksen” elementtejä.

- Pyrimme aktiivisuuteen kentällä, joskaan emme superaggressiivisuuteen. Pyrimme käyttämään koko kentän aluetta molemmissa päissä ja samalla tukeutumaan oman materiaalimme ja pelaajatyyppimme vahvuuksiin, että saisimme parhaat pelaajamme tuntemaan kentällä olonsa kotoisaksi ja toteuttamaan itseään, Toijala summaa.

- Tähänastiset treeniviikot ovat olleet sen verran lyhyitä, että operoimme vielä kovin ohuella pelikirjalla ja vähillä yhteiskokemuksilla ja pelitapa tulee varmasti muokkautumaan ajan kuluessa.

Susijengin valmennusjohdossa Toijala viihtyi koko 2010-luvun, aina vuoden 2010 EM-karsinnoista kesään 2019. Eikä Toijala kiellä, etteivätkö tämän viikon maaottelut Susijengiä vastaan olisi merkittävä kokemus paitsi symbolisesti, myös uran kannalta.

- Onhan tämä kenelle tahansa valmentajalle aivan ainutlaatuinen tilaisuus ja varmasti tunnelataus tulee olemaan aika kova, kun kansallislaulut alkavat soida ennen matsia.

Coach Toijalan Viro-tärpit – seuraa heitä

Kerr Kriisa (188 cm/19 v): ”26 pistettä ja seitsemän syöttöä voitto-ottelussa Liettuaa vastaan. Käsittämätön energia molemmissa päissä kenttää, todella kova kilpailija. Äärimmäisen nopea sekä fyysisesti että hoksottimiltaan.”

Sander Raieste (203/21), Henri Drell (206/20): ”Kummallakin on mielettömästi kroppaa ja urheilullisuutta omalle pelipaikalleen. Kumpikin on vielä hiomaton timantti ja hommia on paljon tehtävänä, että miehet täyttävät mittansa, mutta tässä on meille erittäin potentiaalinen kaksikko 2020-luvulle.”

Siim-Sander Vene (203/29): ”Nuoren joukkueen henkinen liideri, jolla on takanaan pitkä ura Zalgiris Kaunasissa junnuista aikuisiin. Vaikka täyttää vasta 30 vuotta, on kiertänyt Eurooppaa jo pitkään. Tyylikäs, monipuolinen pelaaja.”

Viro Susijengi-maaotteluissa 29.–30.7.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2020–21

0

Henri DRELL

206

2000

Victoria Libertas (ITA)

2

Sander RAIESTE

203

1999

Vitoria-Gasteiz (ESP)

3

Kregor HERMET

205

1997

BC Kalev/Cramo (EST)

5

Rait-Riivo LAANE

179

1999

Miercurea Ciuc (ROU)

8

Mihkel KIRVES

198

1996

Pärnu Sadam (EST)

11

Siim-Sander VENE

203

1990

Fuenlabrada (ESP)

20

Rauno NÜRGER

208

1993

BC Kalev/Cramo (EST)

22

Martin DORBEK

194

1991

BC Kalev/Cramo (EST)

24

Saimon SUTT

200

1995

Oberwart (AUT)

25

Siim-Markus POST

184

1997

Kalev/TLÜ (EST)

26

Robert VALGE

192

1997

Tartu Ülikool (EST)

33

Kristjan KITSING

205

1990

BC Kalev/Cramo (EST)

40

Mikk JURKATAMM

197

2000

Basket Ravenna (ITA)

44

Kerr KRIISA

188

2001

Arizona (NCAA, USA)

Päävalmentaja Jukka TOIJALA
Valmentaja Heiko RANNULA
Valmentaja Indrek REINBOK
Fysioterapeutti/kuntovalmentaja Priit LEHISMETS
Lääkäri Taivo VÄÄRSI
Kuntovalmentaja Kari HYÖKKI
Assistant Manager Taavi KRUUT
Team Manager Raido ROOS
Mediavastaava Ats KULDKEPP

Henkilöt

 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

Näytä lisää vastaavia