Jukka Toijalan Viro saapuu Suomeen tulevaisuuden menestysjoukkueella

28.7.2020 14:00 Ensimmäistä vuottaan Jukka Toijalan komennossa pelaava Viro väläytteli potentiaaliaan viime viikonlopun kotiturnauksessaan luuttuamalla keski-iältään 22,5-vuotiaalla joukkueella lattiaa niin Liettualla kuin Latviallakin. Toijala uskoo, että Viro on tekemässä 2020-luvun aikana vahvaa nousua taisteluun Baltian ja sitä myötä koko Euroopan koripalloherruudesta.

Toijalan luotsaama Viro kukisti viime viikonloppuna Baltian mestaruusturnauksessa Latvia sekä Liettuan. Kuva: FIBA

Tätä kirjoittaessa Toijalan asema virolaisessa koripalloperheessä on vahva: Viron mainiot otteet helmikuun EM-karsintaikkunassa ja kotiturnaukset voitot Euroopan eliittiin lukeutuneista Latviasta ja Liettuasta ovat saaneet Viron asiantuntevan koripalloväen ryhmittymään kouvolalaislähtöisen päävalmentajansa taakse.

Samaan aikaan Viron nousujohteisia otteita ei voi pitää täytenä yllätyksenä. Vuosituhannen taitteen molemmin puolin syntyneet nuoret ovat olleet kovaa valuuttaa ikäluokkiensa EM-kisoissa ja viime vuosien alavireen jälkeen Viron maajoukkueeseen on tyrkyllä kenties kaikkien aikojen lupaavin ikäluokkansa.

- Kun minua haastateltiin tähän pestiin ensimmäistä kertaa, Viron koripalloliiton edustajat halusivat tietää, mitä tiedän virolaisesta koripallosta. Sen lisäksi minun piti luoda heille mielikuva siitä, missä näen Viron miesten maajoukkueen viiden vuoden päästä. Tiesin, että Virolla on parikymppisten ja sitä nuorempien ikäluokissa tulossa muutamia aivan poikkeuksellisia pelaajia, ja visiomme kohtasivat, Toijala kertoo.

Helmikuun EM-karsintaikkunassa Viro päihitti Pohjois-Makedonian vieraskentällä ja taisteli kynsin hampain Tallinnassa voitosta Italiaa vastaan, vaikka juoksikin karsintoihin koko Euroopan nuorimpana maajoukkueena.

Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA
Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA

Vaikka viime viikonlopun Baltian mestaruusturnauksessa kaatuivat Euroopan koripallojättiläinen Liettua sekä vahvaa nousua vanhan mantereen kärkikymmenikköön viime vuosina tehnyt Latvia, Toijala muistuttaa matkan olevan vasta alussa.

- Tässä on vielä monta kilometriä edessä. Tietysti on kiva, että matka näiden nuorten kanssa on alkanut positiivisissa merkeissä, mutta kärkipelaajiensa, massansa ja materiaalinsa puolesta Liettualla ja Latvialla on vielä etumatkaa. Sitä kohti edetään leiri kerrallaan.

”Toijala-korista”: kenttä käyttöön ja parhaat pelaajat esiin

Viron vuonna 2020 pelaamaa neljää maaottelua seuranneet koripallon ystävät tunnistavat joukkueen pelaamisesta lukuisia mm. viime vuosikymmenen alun Kataja Basketin ”Toijala-koriksen” elementtejä.

- Pyrimme aktiivisuuteen kentällä, joskaan emme superaggressiivisuuteen. Pyrimme käyttämään koko kentän aluetta molemmissa päissä ja samalla tukeutumaan oman materiaalimme ja pelaajatyyppimme vahvuuksiin, että saisimme parhaat pelaajamme tuntemaan kentällä olonsa kotoisaksi ja toteuttamaan itseään, Toijala summaa.

- Tähänastiset treeniviikot ovat olleet sen verran lyhyitä, että operoimme vielä kovin ohuella pelikirjalla ja vähillä yhteiskokemuksilla ja pelitapa tulee varmasti muokkautumaan ajan kuluessa.

Susijengin valmennusjohdossa Toijala viihtyi koko 2010-luvun, aina vuoden 2010 EM-karsinnoista kesään 2019. Eikä Toijala kiellä, etteivätkö tämän viikon maaottelut Susijengiä vastaan olisi merkittävä kokemus paitsi symbolisesti, myös uran kannalta.

- Onhan tämä kenelle tahansa valmentajalle aivan ainutlaatuinen tilaisuus ja varmasti tunnelataus tulee olemaan aika kova, kun kansallislaulut alkavat soida ennen matsia.

Coach Toijalan Viro-tärpit – seuraa heitä

Kerr Kriisa (188 cm/19 v): ”26 pistettä ja seitsemän syöttöä voitto-ottelussa Liettuaa vastaan. Käsittämätön energia molemmissa päissä kenttää, todella kova kilpailija. Äärimmäisen nopea sekä fyysisesti että hoksottimiltaan.”

Sander Raieste (203/21), Henri Drell (206/20): ”Kummallakin on mielettömästi kroppaa ja urheilullisuutta omalle pelipaikalleen. Kumpikin on vielä hiomaton timantti ja hommia on paljon tehtävänä, että miehet täyttävät mittansa, mutta tässä on meille erittäin potentiaalinen kaksikko 2020-luvulle.”

Siim-Sander Vene (203/29): ”Nuoren joukkueen henkinen liideri, jolla on takanaan pitkä ura Zalgiris Kaunasissa junnuista aikuisiin. Vaikka täyttää vasta 30 vuotta, on kiertänyt Eurooppaa jo pitkään. Tyylikäs, monipuolinen pelaaja.”

Viro Susijengi-maaotteluissa 29.–30.7.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2020–21

0

Henri DRELL

206

2000

Victoria Libertas (ITA)

2

Sander RAIESTE

203

1999

Vitoria-Gasteiz (ESP)

3

Kregor HERMET

205

1997

BC Kalev/Cramo (EST)

5

Rait-Riivo LAANE

179

1999

Miercurea Ciuc (ROU)

8

Mihkel KIRVES

198

1996

Pärnu Sadam (EST)

11

Siim-Sander VENE

203

1990

Fuenlabrada (ESP)

20

Rauno NÜRGER

208

1993

BC Kalev/Cramo (EST)

22

Martin DORBEK

194

1991

BC Kalev/Cramo (EST)

24

Saimon SUTT

200

1995

Oberwart (AUT)

25

Siim-Markus POST

184

1997

Kalev/TLÜ (EST)

26

Robert VALGE

192

1997

Tartu Ülikool (EST)

33

Kristjan KITSING

205

1990

BC Kalev/Cramo (EST)

40

Mikk JURKATAMM

197

2000

Basket Ravenna (ITA)

44

Kerr KRIISA

188

2001

Arizona (NCAA, USA)

Päävalmentaja Jukka TOIJALA
Valmentaja Heiko RANNULA
Valmentaja Indrek REINBOK
Fysioterapeutti/kuntovalmentaja Priit LEHISMETS
Lääkäri Taivo VÄÄRSI
Kuntovalmentaja Kari HYÖKKI
Assistant Manager Taavi KRUUT
Team Manager Raido ROOS
Mediavastaava Ats KULDKEPP

Henkilöt

 
23.10.2020 11:44 Susijengi

Carl Lindbom palaa Puolaan, uutena osoitteena Stal Ostrow

Viimeiset kaksi kautta vahvaa jälkeä Puolan pääsarjan KK Radomissa tehnyt 206-senttinen Susijengin laitahyökkääjä Carl Lindbom, 28, aloittaa kolmannen kautensa Puolassa. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuvan Lindbomin uusi seura on Puolan mitalimittelöihin kesän pelaajakiinnityksillään ilmoittautunut Stal Ostrow Wielkopolski.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

21.10.2020 07:40 Suomalaiset ulkomailla

Erik Murphy loisti Japanissa - Teneriffa aloitti Mestarien liigan voitolla

Erik Murphyn vahva alkukausi Japanissa sai jatkoa kahdella voitolla. Mestarien liigassa saatiin tiistaina lohkovaihe käyntiin.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

18.10.2020 22:03 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni hurjana – Alex Murphy aloitti kauden vahvasti

Edon Maxhuni pisti pyörremyrskyn käyntiin Viron ja Latvian yhteisliigassa, kun hän johdatti Pärnun viikolla kahteen voittoon. Alex Murphy aloitti pelinsä Granadassa mainiosti ja Daniel Dolenc oli jälleen mies paikallaan.

12.10.2020 09:38 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ja Erik Murphy liekeissä – Sasu Salinin sihti kohdillaan

Erik Murphy aloitti kautensa Japanissa tekemällä kahdessa pelissä tupla-tuplan ja Daniel Dolenc heitti 20 pistettä Itävallan liigassa. Sasu Salin jatkoi myös vahvoja pelejään Espanjassa.

5.10.2020 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin pelaajat hyvässä vireessä Ranskassa

Ilari Seppälä ja Henri Kantonen ovat ottaneet ison roolin Aix-Mauriennen joukkueessa heti ja lukeutuivat joukkueensa parhaimmistoon viime viikon peleissä. Marius van Andringan kausi käynnistyi Ranskan LM1:ssä ja Daniel Dolenc lähenteli tupla-tuplaa Itävallan liigan sarja-avauksessa.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

30.9.2020 15:03 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin tavoittelee Mestarien liigan voittoa Final Eight –lopputurnauksessa

Kauden 2019-20 Mestarien liiga huipentuu loppuviikolla Ateenassa pelattavaan Final Eight –lopputurnaukseen. Mukana voittotaistelussa on myös Sasu Salin ja Teneriffa.

28.9.2020 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin Teneriffan sankari voittokorillaan

Sasu Salin oli Teneriffan sankari, kun hän pussitti voittoheiton Murciaa vastaan summerin soidessa. Myös Henri Kantonen ja Topias Palmi pelasivat viikonloppuna vahvat pelit.

25.9.2020 14:12 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi ei anna vaikean harjoituskauden vaivata – ”Mietin mieluummin huomista kuin eilistä”

Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa ranskalaisen SIG Strasbourgin päävalmentajana. Maailmalla vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös Strasbourgin valmistautumiskauteen, mutta Tuovi keskittyy mieluummin asioihin joihin voi itse vaikuttaa.

24.9.2020 10:00 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin ja Teneriffan sarjakausi alkanut voittoisasti

Sasu Salinin ja hänen edustamansa Teneriffan kausi Espanjassa on alkanut mallikkaasti, kun joukkue on napannut kauden lähdöksi kaksi voittoa.

21.9.2020 08:35 Susijengi

Ilari Seppälä palaa Aix-Mauriennen takakentälle

Ranskan Pro B -liigassa pelaava Aix-Maurienne Savoie Basket on saamassa alkamaisillaan olevalle 2020-21-pelikaudelle suomalaisen takamieskaksikon, kun viime kaudella kovia tehoja joukkueelle tehtaillut Lapuan Korikobrien kasvatti ja Susijengi-takamies Ilari Seppälä, 27, palaa joukkueeseen uuden tulokkaan Henri Kantosen aisapariksi.

17.9.2020 09:06 Suomalaiset ulkomailla

Salin siivitti Teneriffan Mestarien liigan Final Eight –lopputurnaukseen

Keväältä kesken jääneet Mestarien liigan neljännesvälierät saatiin päätökseen keskiviikkona ja Sasu Salinin Teneriffa eteni hienosti kauden huipentavaan Final Eight –lopputurnaukseen voittamalla belgialaisen Oostenden.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

14.9.2020 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Salinin Teneriffa jäi ilman voittoa Supercupissa

Espanjan kilpailukausi käynnistyi viikonloppuna Supercupilla. Sasu Salinin Teneriffan pelit tyssäsivät heti välierävaiheeseen. Italiassa Topias Palmin osalta Supercupin lohkovaihe tuli päätökseen ja Palmi esitti pirteitä otteita.

11.9.2020 13:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla heti isoja pelejä kauden alkajaisiksi – ”Vähän hassu syksy tulossa”

Espanjan kilpailukausi käynnistyy viikonloppuna, kun edessä on kauden perinteisesti starttaava Supercup. Sasu Salinin Teneriffalla on kova lähtö kauteen, sillä Supercupin lisäksi edessä on tärkeä Mestarien liigan neljännesvälieräottelu seuraavalla viikolla, jonka jälkeen alkaa Espanjan liigan sarjakausi.

17.8.2020 09:25 Susijengi

Daniel Dolenc Itävaltaan Mirolybovin ja Koskisen seuraksi

Läpimurron Korisliigan eliittiin viime kaudella tehnyt Espoo Basket Teamin kasvatti ja tuore Susijengi-debytantti Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, siirtyy alkavaksi kaudeksi Itävaltaan. Dolencin uusi työnantaja on Itävallan liigan kärkikaartiin kuuluva, Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden.

11.8.2020 08:38 Susijengi

Susijengin sähikäinen Edon Maxhuni Pärnuun

Vahvoja näyttöjä Susijengissä antanut Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 186 cm ja 22 v., on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Viron ja Latvian yhteisliigaa pelaavan Pärnu Sadamin kanssa.

Näytä lisää vastaavia