Käsitys yhteiskuntavastuusta rohkaisi Susijengi-kapteeni Shawn Huffin kuntavaaliehdokkaksi

12.12.2020 12:12 Ranskan EM-kisoissa 2015 Susijengiä edustanut Ville Kaunisto (kok) käynnisti poliittisen uransa ryminällä kohoamalla Kouvolan kaupunginvaltuuston kautta eduskuntaan. Seuraavana susijengiläisenä politiikkaan on ehdolla Torpan Poikien kasvatti ja viisivuotinen susikapteeni Shawn Huff, 36, joka pyrkii Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listoilta.

Susikapteeni Shawn Huff hakee Helsingin kaupunginvaltuustoon keväällä 2021. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi

Huff kertoo olleensa kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta jo parikymppisenä. Varsinaisen oivalluksen politiikan suomista mahdollisuuksista hän sai heinäkuussa 2015, kun Susijengi kohosi Helsingin Kansalaistorin Meillä on unelma -mielenosoituksessa lavalle.

Pitkäaikainen susikapteeni Hanno Möttölä oli lyönyt tossut naulaan vuotta aiemmin, Espanjan vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen. Kapteeninnauhan peri Huff, joka sai kapteenin tulikasteensa mikrofoni kädessä kymmenen tuhannen ihmisen edessä.

- Vaikka olen koko ikäni esiintynyt matseissa tuhansille ihmisille ja puhunut medialle suorissa tv-lähetyksissä, ihan pelkästä jännityksen määrästä lavalle astuessa huomasi, miten merkittävä hetki se oli mulle, Huff kertoo.

- Tuntui tärkeältä käyttää annettua ääntä mahdollisuuteen puhua isolle yleisölle tärkeiden asioiden puolesta. Olen palannut siihen hetkeen itsetutkiskelun merkeissä monta kertaa myöhemmin ja huomannut sen kasvattaneen mussa halua vaikuttaa asioihin. Se on iso syy siihen, miksi lähdin ehdolle kunnallispolitiikkaan.

”Itä-Helsingin pormestari”

Huff, jos joku, on kylmän sodan jälkeisen EU-Suomen edustaja.

Amerikkalaisen isän ja suomalaisen äidin poika asui lapsuutensa ja nuoruutensa 1980- ja 90-lukujen Itä-Helsingissä ja lähti 2000-luvun alun hiljalleen kansainvälistyvästä Nokia-Suomesta ensiksi neljäksi vuodeksi Valparaison yliopistoon Yhdysvaltoihin ja sieltä yhdeksitoista vuodeksi ammattilaiskoripalloilijaksi Kreikkaan, Italiaan, Ranskaan ja Saksaan. Seurajoukkuevuosiensa ohessa Huff on edustanut Suomea miesten maajoukkuetasolla kohta 17 vuotta.

Huff palasi pitkältä ulkomaankomennukselta perheineen Helsinkiin syksyllä 2019, jolloin hän solmi kolmivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa. Vaikka Huffin sopimuksen toinen vuosi on vasta käynnissä, hänen katseensa on jo osittain peliuran jälkeisessä ajassa.

- Kapteenin tehtävä on yhdenlainen edustusrooli, joka on osaltaan antanut mulle uskallusta käyttää ääntäni. Etenkin Suomeen paluun jälkeen mulla on voimistunut ajatus siitä, että mun pitäisi hyödyntää näkyvää asemaani, kansainvälistä kokemustani ja näkemyksiäni hyödykseni. 

Helsingin metroradan itäpäässä, Vuosaaressa, asuva Huff identifioituu Helsingin vaalikartalla ennen kaikkea pääkaupungin kansanvälisimmän ja samalla tulorajoiltaan jyrkimmän alueen, Itä-Helsingin, asioiden ajajaksi.

- Ihmisoikeusasiat ja niiden edistäminen on aina ollut mulle tärkeitä. Siihen liittyy olennaisesti se, että haluaisin madaltaa lasten ja nuorten kynnystä päästä mukaan urheiluseurojen toimintaan. Harrastaminen ei voi jäädä kulkuvälineistä tai rahasta kiinni, hän kertoo.

- Itä-Helsinki on puolestaan perinteisesti aliedustettu alue kaupunginvaltuustossa. Tilanne kaipaa kipeästi muutosta. Itä on tosi iso alue, jolla on tilaa kasvaa. Paikallisten kanssa jutellessani joka kerta yllätyn siitä, mitä kaikkea sellaista idässä on meneillään, mistä ei välttämättä kantakaupungissa edes tiedetä.

Kansainvälistä oppia paikalliselle tasolle

Huff kuuluu ikäpolveen, joka on varttunut 1900-luvun jälkipuoliskon ”sodanjälkeisessä Suomessa” ja nähnyt omakohtaisesti Suomen kehittyvän länsivallaksi länsivaltojen joukkoon. Tässä kehityskulussa aivan omanlaisensa asema on Helsingillä, joka on asemoitunut ketterästi osaksi Pohjois-Euroopan merkittävien kaupan ja talouden keskuksia.

Huff uskoo, että hänen koripallosta juurensa juontavat kokemuksensa kansainvälisiltä pelikentiltä ovat kartuttaneet hänessä ymmärrystä maailmasta ja sen kehityssuunnista.

- Ennen kaikkea oon koripalloilijana kuudessa maassa oppinut kansainvälisessä ympäristössä toimimista ja yhteistyön tärkeyttä; sitä, että erilaiset ihmiset ymmärtää toisiaan ja osaa työskennellä yhdessä. Pienenevässä maailmassa se on koko ajan tärkeämpää, Huff pohtii.

- Suomi on tosi hyvä maa elää ja olla. Viidentoista ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen oon ollut vain tosi hyvilläni siitä, miten hyvin asiat täällä on. Me suomalaiset ollaan tosi kriittisiä maatamme kohtaan, mutta kritiikissä on myös muutoksen siemen. Maailmaa on helpompi kehittää, jos ei tyydy vanhaan.

Ensi kevään kuntavaaleissa Huff näkee valtavasti mahdollisuuksia. Helsinki ja muu Suomi on tuolloin astumassa vähitellen koronaviruksen jälkeiseen aikaan. Taitekohdat ovat muutoksille otollista aikaa.

- Koronan taltuttaminen on kaikkien päätoive ja -prioriteetti juuri nyt. Sen jälkeen on käytävä viipymättä kiinni muun muassa niihin ongelmiin, joita korona on voimistanut. Nuoriso- ja sosiaalityö on tässä ainakin ihan avainasemassa.

Kuntavaalit järjestetään 18. huhtikuuta 2021.

 

Henkilöt

 
8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

31.7.2020 12:40 Susijengi

Kapteeni Shawn Huff: ”Meillä on laajin ja kovatasoisin pelaajamateriaali koskaan”

Kesän 2020 Open Gym-sessioihin ahkerasti osallistunut Susijengi-kapteeni Shawn Huff, 36, istahti tällä viikolla kentän laidalle todistamaan keski-iältään 22,5-vuotiaan Susijengin kahta voittoa Virossa. Jo 200 A-maaottelua pelannut Huff pitää kehityksen suuntana erinomaisena ja odottaa, että Viron peitonneista pelaajista löytyy taitoa ja tuoretta jalkaa myös tuleviin EM-karsintoihin.

29.7.2020 12:17 Susijengi

Susijengin tulokasviisikko uskoo vahvuuksiinsa

Päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Viro-maaotteluihin valmistautuvan 14 pelaajan ryhmään peräti viisi Susijengin ensikertalaista. Susijengi-debytantit Daniel Dolenc, Tuukka Jaakkola, Lassi Nikkarinen, Remu Raitanen ja Touko Tainamo uskovat kykyynsä auttaa joukkuetta.

27.7.2020 16:49 Susijengi

Mikko Koivisto: ”Nuoremmilla kavereilla on tempo valmiiksi selkäytimessä”

Peräti 145 A-maaottelun ja 731 maaottelupisteen veteraani Mikko Koivisto otti ainoana arvokisoja käyneenä susipelaajana osaa Susijengin Lohjan Kisakallion leiritykseen viime viikolla. Susijengin tulevaisuuden jaosto teki Koivistoon vaikutuksen erityisesti vauhdinpidollaan ja urheilullisuudellaan.

25.7.2020 10:24 Susijengi

Henri Kantonen: ”Ei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia”

Tuskin yhdenkään Korisliigan pelaajan tähti on ollut viimeisen parin vuoden aikana yhtä kovassa nousussa kuin ToPo Juniorit-kasvatti Henri Kantosella, 198 cm ja 22 v. Kevään 2018 kehittynein pelaaja ja Suomen mestari, keväällä 2020 yleisöäänestyksessä Korisliigan MVP:ksi valittu Kantonen kärkkyy nyt mahdollisuuttaan lyödä läpi Susijengissä.

Näytä lisää vastaavia