Lotta Vehka-aho NCAA-parketeille Florida Atlanticiin

19.11.2018 10:09 Vimpelin Vedon kasvatti Lotta Vehka-aho, 17, siirtyy vuoden päästä Atlantin taakse NCAA:n yliopistoparketeille Florida Atlantic Universityyn. Vehka-aho pelaa kuluvalla kaudella Naisten Korisliigaan HBA:ssa.

Lotta Vehka-aho nähdään vuoden päästä NCAA:ssa. Kuva: Vesa Koivunen.

Florida Atlanticin naisten koripallo-ohjelma on ollut alamaissa viime vuosina, mutta keväällä 2017 päävalmentajan tontille palkattiin Jim Jabir, joka on kerännyt jo roimasti meriittejä koripallo-ohjelmien rakentamisesta Marquettessa ja Daytonissa.

– Oma valinta perustuu paljon siihen, että kuinka paljon luotan joukkueen päävalmentajaa ja hänen visioonsa kehittää joukkuetta, Vehka-aho kertoo.

Alkaneella kaudella joukkueessa on peräti kahdeksan ensimmäisen vuoden pelaajaa ja vuoden päästä rinkiin tulee viisi tulokasta – Vehka-aho yhtenä niistä.

– Tämän vuoden jälkeen kaksi senioria lähtee pois omalta pelipaikaltani, ja heidän tilalle valmentaja haluaa minut. Luotan siihen, että voin olla avuksi FAU:n naiskoripallon kehittämisessä.

Vimpelistä HBA:n kautta NCAA:han

Vehka-ahon kasvattaseura on Vimpelin Veto. Kuva: Ville Vuorinen.

Jabir kävi Mäkelänrinteen urheilulukion harjoituksissa seuraamassa Vehka-ahon otteita ja lokakuussa Vimpelin Veto -kasvatti vieraili kampuksella tutustumassa kouluun ja joukkueeseen.

– Varmasti tulee uusia haasteita, koska edessä on erilainen ympäristö ja asiat muuttuu. Mutta olen saanut siitä jo vähän esimakua siitä, että miltä tuntuu lähteä pois kotikaupungista uuteen ympäristöön, kun muutin viimeiseksi lukiovuodeksi Helsinkiin opiskelemaan Märskyyn.

– Päävalmentaja luottaa minuun ja haluaa minut kentälle saamaan aikaiseksi muutosta heidän pelitapaansa. On helppoa lähteä luottavaisin mielin, koska minulla on kova luotto tähän valmentajaan.

– Joutuu todellakin tekemään kovasti ja lujasti töitä sekä kilpailemaan, mutta niin sen pitääkin olla.

Salminen: ”Erinomainen valinta”

Nuoresta iästään huolimatta '00-syntynyt Vehka-aho on ehtinyt kuluttaa Naisten Korisliigan parketteja jo neljättä vuottaan. Kasvattajaseurastaan 165-senttinen takapelaaja siirtyi kuluvaksi kaudeksi pääkaupunkiin ja HBA:han.

– Lotta on harjoitellut monta vuotta laadukkaasti ja tavoitteellisesti. Ensin Vimpelissä ja nyt HBA:ssa. Lotta on periksiantamaton, intensiivinen, urheilullinen ja kova korintekijä, HBA:n päävalmentaja Pekka Salminen kehuu.

– Florida Atlantic on Lotalta erinomainen valinta. Koulun koris on ollut viime vuosina alamaissa, mutta muutosta on palkattu tekemään uusi valmentaja Jim Jabir.

– Jabir on kokenut, menestynyt ja tuntee sekä Euroopan että eurooppalaiset. Hänellä on selkeä visio tulevista vuosista ja Lotalle on varattu selkeä rooli tässä uudessa nousussa.

Vehka-aho on tehnyt kuluvalla Naisten Korisliiga -kaudella HBA:lle keskimäärin 8,2 pistettä, 2,8 levypalloa ja 3,0 syöttöä ottelua kohden.

Henkilöt

 
10.11.2023 11:19 NCAA

Korisliigan vuoden kehittynein pelaaja Meri Kanerva on sitoutunut Xavierin yliopistoon

Keväällä naisten Korisliigan vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi, parhaillaan Susiladiesin kanssa EM-karsintoja pelaava Meri Kanerva, 19, on sitoutunut Xavierin yliopistoon. Torpan Poikia tällä hetkellä edustava Kanerva siirtyy suomalaisittain tuttuun yliopistoon syksyllä 2024.

22.10.2023 09:33 Susiladies

Roosa Lehtoranta käytti ulkomaanoptionsa ja siirtyy Nördlingeniin, Saksan Bundesliigaan

Aiemmin tällä kaudella hallitsevaa Suomen mestaria Peli-Karhuja edustanut Roosa Lehtoranta, 26, on käyttänyt sopimuksessaan olleen ulkomaanoption ja siirtyy Saksan Bundesliigassa pelaavaan EIGNER Angels Nördlingeniin.

2.2.2023 09:59 Susiladies

Linda-Lotta Lehtoranta palaa Saksan Bundesliigassa pelaavaan Kelterniin

Peli-Karhuissa aiemmin tällä kaudella pelannut Susiladies-konkari Linda-Lotta Lehtoranta, 31, siirtyy Saksan Bundesliigan toisella sijalla olevaan Rutnorik Stars Kelterniin. Lehtoranta pelasi Kelternissä myös kaudella 2015-16.

17.11.2022 10:14 NCAA

Kati Ollilainen on sitoutunut Wyomingin yliopistoon syksyksi 2023

HBA-Märskyn riveissä hienoa kautta pelaava Kati Ollilainen, 19, on valinnut yliopistonsa Yhdysvalloissa, kun Helsingin NMKY:n kasvatti on sitoutunut siirtymään Wyomingin yliopistoon syksyllä 2023.

21.7.2022 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta Vesiluoma siirtyy Ruotsin pääsarjan Alvik Basketiin

Espoo Basket Teamin kantaviin voimiin jo yli puoli vuosikymmentä kuulunut Lotta Vesiluoma, 25, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille, kun Vesiluoma on tehnyt sopimuksen Ruotsin pääsarjassa pelaavan Alvik Basketin kanssa.

12.6.2022 10:34 Susijengi

Jacob Grandison optiovuodeksi Duken yliopistoon

Viimeiset kaksi kautta vahvaa jälkeä Yhdysvaltain NCAA-liigan Illinoisissa tehnyt ja Susijengissä viime kesänä debytoinut Jacob Grandison, 24, lunastaa ”koronaoptiovuotensa” ja siirtyy tulevaksi kaudeksi Duken yliopistoon.

22.4.2022 12:11 Susijengi

Fede Federiko Pittsburghin yliopistoon

Jo aiemmin West Virginian yliopistoon sitoutunut Rekolan Urheilijoiden kasvatti Fede Federiko, 20, siirtyykin tulevaksi kaudeksi Pittsburghin yliopistoon. Viime kesänä Susijengissä debytoinut 211-senttinen Federiko pelasi viime kaudella junior college -tasolla ja vaihtaa nyt kirjansa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han.

15.4.2022 09:02 Susiladies

Janette Aarnio on valinnut yliopistokseen South Floridan

HBA-Märskyä kuluneella kaudella edustanut Janette Aarnio, 19, on valinnut menevänsä ensi kaudeksi South Floridan yliopistoon. Helsingin NMKY:n kasvatti on ehtinyt pelata jo neljä maaottelua Susiladiesin paidassa.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

2.12.2021 08:49 Susiladies

Linda-Lotta Lehtoranta Israeliin vahvistamaan Neve David Ramlaa EuroCupissa

Susiladiesin takakentän luottopelaaja, Peli-Karhuissa naisten Korisliigaa aiemmin tällä kaudella pelannut, Linda-Lotta Lehtoranta, 30, siirtyy Israeliin, jossa hän vahvistaa Neve David Ramlaa EuroCupissa.

Näytä lisää vastaavia