Rajapyykkeihin yltänyt Sami Toiviainen nauttii päivittäisestä valmentajan työstä ja jatkuvasta oppimisesta

5.2.2021 13:39 Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tuuletti kahta merkkipaalua tammikuussa, kun hän saavutti 600 Korisliiga-ottelun sekä 300 runkosarjavoiton rajapyykit päävalmentajana - molemmat vasta historian neljäntenä valmentajana.

Kulunut kausi on Sami Toiviaiselle ensimmäinen Salon Vilppaassa. Hän on vakuuttunut seuran toimintatavoista ja ammattimaisuudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Toiviaisen molemmat rajapyykit ovat massiivisia. Ne ovat merkittäviä yli lajirajojenkin. Etenkin kun muistetaan, että Toiviainen ei ole valmentajanakaan kovin vanha. 47-vuotias kuusaalainen on ehtinyt valmentaa pääsarjassa neljäntoista kauden ajan.

- Ovathan ne isoja lukuja, kun miettii sitä kautta, millaisia legendoja edellä on, Sami Toiviainen sanoo ja viittaa edellä oleviin Kari Liimoon, Eero Saariseen sekä Jarmo ”Jarkki” Laitiseen.

- En edelleenkään pidä itseäni tosin minään ylivanhana. On tietynlainen onni, että olen saanut aloittaa suhteellisen nuorena ja saanut tehdä tätä työtä 14 kautta putkeen. Toki onnistumisiakin on pitänyt tulla, koska sillä valmentajan työtä pitkälti urheilussa arvotetaan.

Toiviaisen tie valmentajaksi käynnistyi 1990-luvun loppupuolella Lahdessa. Se tie on vienyt häntä Korisliiga-kartalla Lahden lisäksi Kotkaan, Kauhajoelle, Tampereella ja viimeisempänä nykyiseen asemapaikkaan Saloon. Parhaillaan Toiviaisella on menossa ensimmäinen vuosi kaksivuotisesta sopimuksestaan Vilppaan kanssa.

- Tämä on ollut tähän asti makea reissu. On ollut hienoa päästä urheilun kautta eri puolille Suomea näkemään urheilua ja kulttuurisia eroja eri kaupunkien välillä. Toki matkan varrella on saanut paljon elinikäisiä ystäviä ja mahtavia kokemuksia. Sama on tietysti tapahtunut perheelle, joka on saanut saman kokemuksen reissaamalla isän työn perässä. 

 

Vaikka tietyllä tavalla Toiviainen pitää Lahtea kotinaan, ja aikoinaan sen taakse jättäminen vähän arvelutti, on vuodet muualla opettaneet paljon. Etenkin sen, että ihmiselle tekee hyvää asua muuallakin kuin siellä tutussa kotikaupungissaan. Se avartaa omaa maailmankuvaa, syy-seuraussuhteita.

- On ollut etuoikeutettua päästä seuraamaan, minkälainen kulttuuri eri kaupungeissa urheilun suhteen on. Vaikka maana Suomi on suhteellisen pieni, eroavaisuuksia kaupunkien väliltä löytyy. Eri seuroissa arvotetaan asioita eri tavoilla. Suurin ero tulee varmasti junioritoiminnan tavoissa ja määrissä.

Vaikka Toiviaisen näkyvin työ viime vuonna on ollut Korisliiga-joukkueen peräsimessä, on hän osallistunut seuroissa paljon myös junioripuolen tekemiseen ja kehittämiseen. Omat pelaavat tyttäret ovat olleet looginen aasinsilta myös siihen suuntaan.

 

Pitkä tie tähän hetkeen, paljon vielä edessä

Toiviainen juhli Suomen mestaruutta Namika Lahden päävalmentajana keväällä 2009. Vuoden valmentajan tittelit tulivat samaiselta mestaruusvuodelta sekä KTP-Basketin hopeakaudella 2013. Toiviainen myöntää, että pari kertaa mopo on meinannut lähteä käsistä.

- Vaikka vuosia on paljon takana, valmentajan työ on jatkuvaa oppimista. Nuorena ja vielä suhteellisen kokemattomana valmentaja Lahden mestaruuden jälkeen meni seuraava kausi aika pahasti vihkoon, kun sitä kuvitteli, että samat jutut voivat päteä yksi yhteen uuden joukkueen kanssa, Toiviainen muistelee.

- Kokemukset ovat avartaneet silmiä, että miten erilaisten pelaajien kanssa kannattaa toimia. Valmentajana on joutunut jatkuvasti haastamaan itseään ja imemään oppia myös muilta. Etenkin nuorten maajoukkueympäristö on antanut paljon, kun on kausien välissä saanut vaihtaa ajatuksia muiden valmentajien kanssa.

Toiviainen on kuulunut eri nuorten maajoukkueiden valmennusryhmiin yhdeksänä kautena. Kuva: Ville Vuorinen

Toiviaisella on laaja perspektiivi siitä, mitä Korisliigassa on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana tapahtunut. Valmentajat ovat saaneet turvakseen teknologiaa, jotka ovat auttaneet niin vastustajien skouttaaamisessa kuin omassa palautteenannossakin. Data on viime vuosien aikana mullistanut joukkueiden arkea.

Toiviaisen mukaan peli on muuttunut urheilullisempaan suuntaan ja pelitilanteiden nopeus on kasvanut. Nyt pelaajilla on aikaa ja tilaa vähemmän kuin vuosikymmen sitten.

- Yksi hyvä esimerkki tästä on, että aikoinaan meille tuli Saksan Bundesliiga-joukkueiden viidennet tai kuudennet vahvistukset ja he olivat kovia seppiä tässä sarjassa. Nyt Korisliigaan tullaan entistä kovemmista ympyröistä ja täältä lähdetään myös kovempiin sarjoihin suoraan.

 

Lukuisia hienoja kohtaamisia

Toiviainen on saanut koripallon kanssa tutustuttua toinen toistaan hienompiin ihmisiin. Monet heistä ovat tehneet häneen pysyvän vaikutuksen. Toiviainen on kiitollinen, että hän on saanut työskennellä omassa valmennusstafissaan upeiden apuvalmentajien kanssa. 

- Petri Selkeellä on varmasti ollut isoin vaikutus siihen, että minusta ylipäätään tuli valmentaja. Se tapahtui vuoden 1997 pääsiäisturnauksessa, kun erään saunaillan pääsyvaatimuksena oli se, että seuraavalla kaudella aloitan junioreiden valmentamisen. Se oli se hinta, jonka maksoin. Sain myöhemmin ”Peteltä” paljon oppia valmentamisesta, Toiviainen naurahtaa.

- Kyllähän Timo Hakamaan merkitys oli suuri. Toimiminen hänen apuvalmentajanaan oli silmiä avaavaa nuorelle valmentajalle. Toki on jaettava kiitosta kaikille niille, joiden kanssa olen saanut toimia vuosien varrella.

Toiviainen on tuttu näky nuorten maajoukkueista. Se ympäristö on antanut hänelle paljon. Keskustelut muiden kanssa ovat Korisliiga-kausien välissä tehneet hyvää niin mielelle mutta myös antaneet uusia ajatuksia.

- Juniorivalmentaja Niko Nyholm on tehnyt viime vuosina minuun suuren vaikutuksen siinä, miten korista voidaan opettaa nuorille pelaajille. Olen saanut häneltä taidonopettamisen juttuja enemmän kuin varmasti keneltäkään muulta, Toiviainen kiittelee.

Alkukangisteluista huolimatta Toiviainen on suhteellisen tyytyväinen joukkueen runkosarjasuoritukseen. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Pelaajista esiin nousee takamiehet Bojan Sarcevic, Antero Lehto ja Teemu Rannikko. Vaikka Rannikon kanssa yhteistä taivalta on takana vasta puolikautta, jatkuvat keskustelut pelistä ja elämästä ovat rikastuttaneet Toiviaisen ajatusmaailmaa. 

- On pakko nostaa esiin pelaajista myös Vesa Mäkäläinen. Hänellä on käsittämätön nopeus oppia koripallon pieniä taktisia nyansseja. Kaikki, jotka Veskun tuntevat tietävät sen, että hän ei ehkä ollut koulumaailmassa tai äidinkielen kirjoituksissa se välkyin kaveri, mutta korisympäristössä hänelle ei koskaan tarvinnut sanoa samaa asiaa toista kertaa.

 

Katseet kohti kevään tosipelejä – ja tulevaisuuteen

Vilpas on Korisliigassa kolmantena, kun se on voittanut 11 ottelua ja hävinnyt kuudesti. Toiviainen jakaa kiitosta Vilppaan ammattimaisen seurajohdon suuntaan. Koripallon fasiliteetit Salossa ovat viimeisen päälle kunnossa, ja valmentaja on saanut keskittyä oleelliseen eli valmentamiseen.

- Aina voi miettiä muutamia hävittyjä pelejä, mutta kokonaisuudessa kausi on mennyt kohtuullisesti. Meillä on vähän käynnistysvaikeuksia alkukaudesta, mutta suunta on ehdottomasti nyt oikea, Toiviainen vakuuttaa.

- Eniten tässä hetkessä minua huolettaa tämän kauden vaikutukset Korisliigan tulevaisuudelle, mutta myös nuorten urheiluunkin. Toivottavasti ensi kaudella kaikki joukkueet Korisliigassa ovat lähtöviivalla, ja kaikilla on mahdollisuus kilpailla. On toivottava, että koriksen harrastajien määrä ei ota pahaa takapakkia tässä maailmantilanteessa.

Toiviaisella on nykyistä sopimustaan Vilppaan kanssa jäljellä ensi kausi. Tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa, mutta unelmia kokeneelta valmentajalta löytyy.

- Tietysti valmentajana miettii aina ulkomaita, mutta en halua mennä sinne vain menemisen takia. Pitäisi olla kokonaisvaltainen paikka, jossa voi paitsi onnistua, mutta myös kehittyä. Välillä olen myös miettinyt, voisiko osaamisestani saada hyötyä akatemiavalmennuksen parissa tai urheilutoimenjohtajan pestissä. Vuosia on takana sen verran, että omia ajatuksia on jalostunut matkan varrella.

- Tällä hetkellä nautin päivittäisestä valmentamisesta niin paljon, etten kuitenkaan tosissani ole harkinnut muuta. Sitten jos alan kokea, että olen menossa joka päivä töihin, lopetan tämä hommat. Toistaiseksi siltä ei ole tuntunut. Valmentaminen on erittäin motivoivaa, joten siitä on pakko jatkaa.

 
21.4.2021 20:15 Korisliiga

Kauhajoki kavensi kotikentällään – vajaamiehisen joukkueen armoton puolustus tukahdutti Vilppaan

Salon Vilppaan johto Korisliiga-finaaleissa kaventui 2–1:een, kun Kauhajoen puolustus piti vieraat kurissa.

18.4.2021 18:03 Korisliiga

Vilpas jatkoi karhunkaatoa Korisliiga-finaaleissa – Rannikko tulessa kaaren takaa

Salon Vilppaan ja Kauhajoen välinen toinen finaaliottelu päättyi samoissa merkeissä kuin edellinenkin.

15.4.2021 21:51 Korisliiga

Seagullsille Korisliiga-pronssia – tahtipuikkoa heilutti kotimainen veteraaniosasto

Helsinki Seagulls juhli miesten Korisliigan pronssimitalia kotikentällään. Pronssimitalit olivat seuralle sen historian kolmannet.

15.4.2021 19:39 Korisliiga

Korisliiga-finaalit käyntiin Kauhajoella – Salon Vilpas ryöväsi kotiedun heti

Salon Vilpas nappasi sarjajohdon ensimmäisessä finaaliottelussa Kauhajokea vastaan.

14.4.2021 14:45 Korisliiga

Korisliigan finaaliennakko: Hallitseva mestari kohtaa karaistuneen ennakkosuosikkien kaatajan

Kauhajoen ja Salon Vilppaan välisessä finaalisarjassa kohtaavat kaksi hyvin erilaista polkua kulkenutta joukkuetta. Ruutu välittää kaikki finaaliottelut studioineen omassa palvelussaan.

14.4.2021 08:23 Korisliiga

Äänestä hulvattoman Hang Time -sarjan paras jakso ja voita Korisliigan virallinen pelipallo

Ruudussa kauden mittaan nähty Hang Time -sarja Korisliiga-pelaajista on tuonut ihastuttavat persoonat lähemmäksi kannattajia. Nyt on aika äänestää kauden paras jakso.

13.4.2021 12:00 Korisliiga

Korisliigan pelaajat valitsivat tähdistöpelaajat omaan Dream Teamiinsa Veikkausuutisissa

Korisliigan yhteistyökumppani Veikkauksen sivuilla Korisliigan tähtipelaajat valitsevat tämän kauden pelaajista ne suosikkinsa, jotka ottaisivat omaan tähdistökentälliseen.

12.4.2021 12:05 Korisliiga

Korisliigan finaalien otteluohjelma vahvistettu

Karhu Basket ja Salon Vilpas aloittavat finaalisarjan torstaina 15.4. kello 18.00 Kauhajoella. Mestariksi vaaditaan neljä voittoa. Ruutu-palvelu välittää kaikki finaalit kotikatsomoihin.

11.4.2021 19:29 Korisliiga

Vilpas finaaliin – Aatu Kivimäen kylmähermoinen ajo ratkaisi välierät

Salon Vilpas selätti vaikeat ennakkoasetelmat ja lähetti ennakkosuosikki Helsinki Seagullsin pronssipeliin.

9.4.2021 20:56 Korisliiga

Kauhajoki varmisti finaalipaikan – Seagulls kavensi Vilppaan johtoa ja sinnittelee yhä mukana

Kauhajoki eteni miesten Korisliigan välieristä finaaliin ja lähetti Pyrinnön pronssiotteluun. Seagullsin ja Vilppaan sarjassa johto kapeni.

8.4.2021 11:10 Susijengi

Teemu Rannikon muistelmateos ilmestyy syyskuussa

Suomi-koriksen kaikkien aikojen ikoneihin lukeutuvan, Susijengin pelinrakentajana vuosikausia ihastuttaneen turkulaislähtöisen ja Salon Vilpasta Korisliigassa edustavan Teemu Rannikon, 40, muistelmateos ilmestyy syksyllä. Valtteri Mörttisen kirjoittaman kirjan ”Teemu Rannikko – Pelin tekijä” julkaisee Docendo.

7.4.2021 20:20 Korisliiga

Vilppaan tarkka-ampujat pelasivat Seagullsin pään pyörälle – myös Kauhajoki voiton päässä finaalista

Miesten Korisliigassa molemmat välieräsarjat päätyivät kutkuttavaan 3–1-tilanteeseen.

6.4.2021 20:52 Korisliiga

Vesa Mäkäläisen upea pelaajaura päätökseen – näin entiset joukkuelaiset ja vastustajat häntä muistelevat

Lahden NMKY:n kasvatti Vesa Mäkäläinen, 34, on päättänyt lopettaa ansiokkaan uransa. Kaksi Suomen mestaruutta voittanut Mäkäläinen oli Susijengin EM-joukkueessa Liettuan kisoissa 2011.

5.4.2021 20:10 Korisliiga

Kauhajoki haki voiton Tampereelta – Anthony Hilliard johti taidokasta ryöstöretkeä

Kauhajoki otti välierissä Tampereen Pyrintöä vastaan 2–1-johdon illan tiukan taisteluvoiton seurauksena.

4.4.2021 20:15 Korisliiga

Vilpas näytti Seagullsille kaapin paikan palaamalla takaisin sarjajohtoon

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan kolmas välierävääntö venyi jatkoerään, josta vieraat poistuivat voittonsa ansainneina.

3.4.2021 08:50 Susijengi

Aapeli Alanen loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan

Vahvan kauden joensuulaisessa Kataja Basketissa pelannut 201-senttinen ja 25-vuotias lahtelaiskasvatti Aapeli Alanen siirtyy loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan. Susijengissäkin viisi ottelua pelanneen Alasen kevään työnantaja on Tshekin liigan viidennellä sijalla majaileva Basket Brno.

2.4.2021 19:39 Korisliiga

Kauhajoki löysi lääkkeen Pyrinnön paikkaa vastaan – Okko Järvi sai heittokoneensa käyntiin

Kauhajoki tasoitti välieräsarjan Tampereen Pyrintöä vastaan 1–1:een.

1.4.2021 20:12 Korisliiga

Seagulls tasoitti ottelusarjan loppuhetken trillerissä – Vilppaan takamiesten kaukoheittosade ei riittänyt hoitamaan hommaa kotiin

Korisliigan välierätaisto tiukkeni, kun Helsinki Seagulls tasoitti sarjansa Salon Vilpasta vastaan.

30.3.2021 21:19 Korisliiga

Pyrinnön kuuluisa paikka oli liikaa Kauhajoelle – välieräsarja 1–0 tamperelaisten hyväksi

Miesten Korisliigan toisessa välieräsarjassa Pyrintö isännöi Kauhajokea ja otti ensimmäisen voiton itselleen.

29.3.2021 20:08 Korisliiga

Vilpas ryösti Seagullsin kotiedun välieräavauksessa – kentän tähtinä takamiehet Rannikko ja Kivimäki

Runkosarjavoittaja Helsinki Seagulls joutui yllättäen taipumaan kotikentällään Salon Vilppaalle miesten Korisliigan ensimmäisessä välieräottelussa.

Näytä lisää vastaavia