27.7.2021 16:15 Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.
Roope Ahonen harjoittelee ja viihtyy jälleen Susijengin kanssa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.
Ahonen nähtiin edellisen kerran susikokoonpanossa kesällä 2018, jolloin Susijengi kohtasi MM-karsintojen vierasottelussa Tshekin.
Ahosen oli määrä vetää sinivalkopaita ylleen myös helmikuun 2020 EM-karsintaikkunassa, mutta tuolloin CB Breogania Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla edustanut Ahonen joutui koko loppuvuodeksi sairaslomalle polvivamman vuoksi. Pitkän kuntoutuksen johdosta myös kaksi muuta vuosien 2020–21 EM-karsintaikkunaa jäivät Ahoselta väliin.
- Tällä hetkellä tähtäimessä on saada jalka sataprosenttiseen kuntoon ensi kautta varten. Treenaan osittain jengin kanssa ja vedän omia juttujani siinä ohessa. Tuntuu tosi siistiltä olla taas mukana remmissä, Kisakalliosta tavoitettu Ahonen hymyilee.
Ammattilaisurheilun maailma tunnetaan raadollisuudestaan, mutta Ahoselle ammattilaisuus näytti pehmeämmät kasvonsa, kun CB Breogan allekirjoitti jatkosopimuksen suomalaistakamiehensä kanssa vain kuukausia alkuvuoden 2020 loukkaantumisen jälkeen.
Pitkän kuntoutuksen jälkeen muodostuikin kevät 2021 Ahoselle varsinaiseksi tuhkimotarinaksi, kun hän sairastuvalta palanneena kasvoi merkittäväksi roolipelaajaksi Espanjan kakkosliigan mestaruuteen ja liiganousuun kautensa päättäneessä Breoganissa.
- Iso kiitos kuuluu Breoganille ja seuran päättäjille siitä, että he tahtoivat tehdä kanssani jatkosopimuksen kolme kuukautta leikkaukseni jälkeen. Olin itse aika varma siitä, että diiliä ei olisi syntynyt, mutta he luottivat minuun sen perusteella, mitä olivat minulta nähneet ennen loukkaantumista, Ahonen muotoilee.
- Paluuni jälkeen valmentaja kysyi minulta suoraan, että voinko pelata isompia minuutteja pallottomassa roolissa ja auttaa luomaan siten lisätilaa kentällä. Vastasin, että ei ongelmaa ja teen täsmälleen mitä joukkue tarvitsee, ja kausihan päättyi oikein hyvin.
Vaikka suomalaisyleisö ei ole Ahosta kesän 2018 jälkeen nähnytkään, on veteraanipelaajaksi kasvaneen maajoukkuemiehen kehityskäyrä ollut yhä nouseva. Suurimpia syitä kehitykseen on se, että Ahonen on saanut pelata ja menestyä nyt jo neljällä perättäisellä kaudella Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli ”Euroopan parhaassa kakkosliigassa”.
- Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon niin henkisesti kuin fyysisestikin. Olen saanut treenata kovaa ja paljon ja pelata eri rooleissa. Puolustukseni on kehittynyt ja ikä on tuonut mukanaan rauhallisuutta ja itsevarmuutta. Espanjassa pelataan kovaa ja nopeasti ja se on just mun tyylistä peliä.
Ahonen palaakin Susijengin takakentälle mielenkiintoisissa asetelmissa.
Karsinnat pääsystä syksyn 2023 MM-kisoihin käynnistyvät marraskuussa ja vuoden päästä tiedossa on varsinaiset ruuhkaviikot kaksine MM-karsintaikkunoineen ja syyskuun EM-kisoineen.
Joukkueen pelinrakentajaosastolla paljon lepää edelleen Petteri Koposen varassa ja Jamar Wilsonin taidot tunnetaan, mutta myös mm. Ilari Seppälä, Henri Kantonen, Lassi Nikkarinen, Edon Maxhuni ja Andre Gustavson ovat osoittaneet viime vuosina ratkaisuvalmiuttaan.
- Nämä nuoret kaverit ovat edustaneet Suomea tosi mallikkaasti viime vuosina. Mun pyrkimys on auttaa nuorempiani tuomalla kokemukseni jengin käyttöön siinä roolissa, minkä valmentajat mulle parhaaksi näkee, Ahonen arvioi.
Unohtaa ei sovi sitäkään, että Ahonen on kirjauttanut tähän mennessä ansioluetteloonsa jo kahdet arvokisat Susijengin kanssa – vuosien 2013 ja 2015 EM-kisat, joista erityisesti ensimmäiseksi mainitut Koperissa ja Ljubljanassa ovat palanneet hänen mieleensä tasaisin väliajoin.
- Jotenkin se varsinainen susibuumi lähti sieltä. Hanno (Möttölä) ja Teemu (Rannikko) olivat vielä mukana, huikea fanilauma kannusti meitä Koperissa, haettiin isoja voittoja, Ahonen hymyilee.
- Arvokisajoukkueeseen pääseminen on aina iso kunnia ja jotenkin uskon, että näin vanhempana sellaista mahdollisuutta arvostaisi vielä aiempaakin enemmän.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.
Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.
Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.
Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.
Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.
Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.
Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.
Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.
Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.
Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.
Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.