Roope Ahonen jatkaa Breoganin riveissä

18.7.2020 16:58 Salon Vilppaan kasvatti ja kahdet EM-kisat Susijengissä pelannut Roope Ahonen, 30, aloittaa syksyllä jo neljännen kautensa Espanjan kakkosliigassa (LEB Oro). Ahonen palaa kesken jääneen 2019-20-seurajoukkuekauden jälkeen Breoganiin, jonka kanssa hän on solminut 1+1-vuotisen sopimuksen, jonka jatko-optio astuu voimaan mahdollisen sarjanousun jälkeen.

Roope Ahonen viilettää jo neljännelle kaudelleen Espanjassa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ahonen ja Breogan lähtivät 2019–20-seurajoukkuekauteen nousutavoite silmissään. Ahosen kausi päättyi kuitenkin ennenaikaisesti alaraajavammaan tammikuun lopussa, jonka jälkeen kausi ehti vanheta kaksi kuukautta ennen keskeytymistään koronaviruspandemian vuoksi.

Tulevaan kauteen Breogan on lähdössä revanssimielessä. Joukkue on ollut kesän aikana aktiivinen pelaajamarkkinoilla ja hankkinut tukun kovan tason pelimiehiä, kuten nigeriläissentteri Seydou Aboubacarin, espanjalaisen laituriveteraani Ivan Cruzin, Tanskan maajoukkueen syömähampaan Kevin Larsenin sekä päättyneellä kaudella kovaa jälkeä tehneen brittitakamies Mo Soluaden.

Samaan konseptiin kuuluu pelinrakentajana kunnostautuneen Ahosen kanssa solmittu jatkosopimus.

- Joukkueen rakentamisen perusteella voin sanoa, että mitään muuta tavoitetta ei ole kuin nousu. Todella hyviä joukkueita on paljon ja kilpailu kova, mutta meillä ei ole mitään syytä lähteä pakittelemaan. Tärkeintä on hitsata jengi yhteen ja saada hyvä alku kaudelle, koska hyvät joukkueet alkavat erottua omana joukkonaan jo syksyllä, Ahonen pohtii tulevaa kautta.

Alkava kausi on Ahoselle jo neljäs Espanjassa. Ahonen on kuulunut kolmen Espanjan kautensa aikana LEB Oro -liigan parhaisiin takamiehiin kärkipään joukkueissa. Kesäkuussa 30 vuotta täyttänyt veteraanitakamies kertoo viihtyvänsä Espanjassa erinomaisesti ja ottaneensa itselleen henkilökohtaisen haasteen kärkijoukkueen johdattamisesta sarjanousuun avainpelaajan asemassa.

- Nousu ACB:hen olisi minulle tosi iso juttu, etenkin tammikuisen loukkaantumisen jälkeen se olisi kruunu kaikelle tälle työlle. Mestaruuden voittaminen LEB Orossa antaisi tilaisuuden mitata omaa tasoa maanosan parhaassa koripallosarjassa, Ahonen miettii.

- Espanja on tuntunut jo vuosien ajan omalta paikalta. Puolison kanssa ollaan nautittu niin maasta kuin sen koripallosta ja kulttuuristakin.

Vilppaan viikinkipaidasta Espanjan konkariksi

Ahonen edusti kasvattajaseuransa Salon Vilppaan edustusjoukkuetta miesten divarissa kaudella 2006–07 ja debytoi Korisliigassa helsinkiläisen ToPon paidassa syksyllä 2007. Ahonen edusti ToPoa pääsarjassa puolentoista kauden ajan, kunnes palasi Saloon ja loisti avainroolissa Vilppaan noustessa Korisliigaan syksyllä 2009.

Ahonen kehittyi tasaisesti Vilppaan takakentän avainpelaajaksi vuosien 2009–12 aikana. Toistaiseksi viimeisellä kaudellaan Salossa (2011-12) Ahonen urakoi 13,0 pistettä, 3,1 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden ja johdatti joukkueensa puolivälieriin.

Vuosina 2012-14 Ahonen vuoli elantoaan Ruotsissa Solna Vikingsissä ja Borås Basketissa. Boråsissa Ahonen kirjautti siihen asti kovimmat pääsarjatehonsa, 13,6 pistettä ja 4,3 syöttöä ottelua kohden. Kaudeksi 2014-15 Ahonen palasi Suomeen ja Loimaa Bisonsiin, missä hän pelasi Korisliigan lisäksi Itä-Euroopan VTB-liigaa ja pokkasi kauden päätteeksi SM-hopeaa.

Bisonsista Ahosen matka vei Kreikkaan, missä hän edusti rodoslaista Kolossos Rodouta kahden kauden ajan (2015-17). Kolossos eteni kummallakin kaudella Kreikan liigan pudotuspeleihin. Jälkimmäisellä Kreikan kaudellaan Ahonen merkitsi 7,3 pistettä ja 2,1 syöttöä ottelua kohden.

Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ahonen edusti Ourensea 2017–18 ja Oviedoa 2018-19 ennen sopimustaan Breoganin kanssa. Pelikaudella 2019–20 Ahonen ehti viimeistellä Breoganille 9,7 pistettä, 3,0 syöttöä ja 2,1 levypalloa ottelua kohden ennen tammikuun lopun alaraajavammaansa.

Ahonen on pelannut urallaan huimat 96 nuorten maaottelua ja edusti kesällä 2007 Suomea 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa vasta 17 vuoden iässä. Miesten haastajamaajoukkueessa Ahonen on pelannut 18 ottelua ja universiadeissa Ahonen edusti Suomea vuosina 2011 ja 2013.

Susijengi-debyyttinsä Ahonen teki kesällä 2012 ja oli heti saman vuoden EM-karsintojen neljänneksi tarkin kolmen pisteen heittäjä (53,3%). Tähänastisella Susijengi-urallaan Ahonen on pelannut 55 ottelua 2,7 pisteen keskiarvolla ja kuulunut Susijengin EM-kisakokoonpanoon 2013 (Koper, Ljubljana) ja 2015 (Montpellier, Lille).

Henkilöt

 
26.2.2024 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia tarrasi kiinni EuroCupin välieräpaikkaan

Awak Kuierin Reyer Venezia otti ison askeleen kohti EuroCupin välieräpaikkaa, kun se avasi puolivälierät selvällä voitolla TTT Riiasta. Espanjassa ja Ruotsissa nähtiin suomalaisten kohtaamiset.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

5.2.2024 10:44 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen loisti suomalaiskohtaamisessa – Awak Kuierin Venezia nappasi silti voiton

Helmi Tulonen vei tilastojen valossa pidemmän korren Awak Kuierista, mutta Kuierin Reyer Venezia kuittasi voiton joukkueiden kohtaamisessa. Saksassa nähtiin myös suomalaisten yhteenotto.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

Näytä lisää vastaavia