Samuel Haanpäällä opettavainen aika Argentiinassa

14.1.2017 KTP-Basketissa viime kaudella pelannut Samuel Haanpää seurasi kesällä Juho Nenosen esimerkkiä ja otti suunnakseen Argentiinan. Aiemmin urallaan USA:ssa, Ranskassa, Espanjassa, Kyproksella ja Ruotsissa pelannut Haanpää on saanut jälleen yhden kokemuksen lisää Etelä-Amerikassa.

Samuel Haanpää pelasi viime kaudella KTP-Basketissa. (Kuva: Kai Kilappa)

"Santtu" on pelannut urallaan 45 aikuisten maaottelua.

Nenonen toimi tienraivaajana, kun hän siirtyi viime vuonna Korisliigakauden jälkeen Regatasin joukkueeseen Argentiinaan. Haanpää kulki samoja jalanjälkiä perässä tänä kesänä, kun hän solmi kauden mittaisen sopimuksen buenosairesilaisjoukkue Obras Basketin kanssa.

- Meillä on sama valmentaja kuin Juholla oli keväällä. Juho oli hänen kanssaan jutuissa, mutta kun hän teki Olimpicon kanssa sopimuksen, niin agenttimme tarjosi hänelle muita suomalaispelaajia. Valmentaja innostui asiasta ja sitä kautta tuli keskusteluyhteys, Haanpää valottaa sopimuksensa taustoja.

Argentiinan liigassa on kaksi kymmenen joukkueen lohkoa ja runkosarjassa pelejä kertyy yhteensä 56. Etenkin alkukaudesta pelitahti oli hurja, kun pelejä saattoi olla useampia viikossa. Vuodenvaihteessa pelaajat ehtivät vetää hieman henkeä, sillä Argentiinan liiga piti reilun kahden viikon tauon.

- Pelirytmi on aika erilainen. Meillä voi olla viikon vieraspelireissuja, joissa pelataan joka toinen päivä ja sitten vielä harjoittelemme kunnolla siinä välissä. Oli ihan hyvä, että meillä oli pieni breikki. Mieli ja kroppa saivat vähän lepoa.

Sarjan pelityyli eroa niin ikään Haanpään aiemmin uralla kokemaan.

- Peli on sekoitus monia eri tyylejä ja sitten siinä on omat paikallisvivahteensa. Verrattuna esimerkiksi Korisliigaan, niin kokoerot ovat huomattavat. Täällä isot ovat oikeasti tosi isoja ja se tuo jo erilaisen aspektin pelaamiseen. Peli on hirveän fyysistä ja tempo tosi kova. Välillä peli voi vaikuttaa sähläykseltä, kun intensiteetti on niin hurja. Pallonhallintoja on paljon ja vauhti on hyvä, vaikkei tämä ole pienten miesten sarja, Keravan Kori-80:n kasvatti valottaa.

Oman mielenkiintonsa tuo myös Argentiinan sijainti eteläisellä pallonpuoliskolla.

- Yksi iso ero on, että täällä pelataan kesällä, kun yleensä on tullut pelattua talvisin. Siinä on ollut totuttelemisensa. Halleissa ei ole ilmastointia, niin lämpö saattaa nousta kovaksi.

Palautuminen arvossa arvaamattomassa

Kentällä hiki virtaa, kun hallissa lämpötila on pitkälti yli Suomen kesän hellelukemien ja kentällä juostaan vauhdilla päästä päähän. Argentiinassa on myös tiukka harjoituskulttuuri, jossa pelien välissä ei pelkästään ravistella edellispelien rasituksia pois ja heitellä palloa, vaan treeneissä mennään kovaa. Palautumisen merkitys pelien välissä korostuu entisestään.

- Pelaamme ja treenaamme paljon ja lisäksi pelimatkat ovat joskus pitkiä. Pelit ovat yleensä illalla kello 20-22 ja sitten saatetaan lähteä vieraspelin jälkeen heti kotimatkalle. Se asettaa palautumisen ja levon suhteen ihan erilaiset haasteet.

Pelaamisen ohella Haanpäällä on oma yritys, joka keskittyy yksilö- ja fysiikkaharjoitteluun. Vaativat olosuhteet ovat tuoneet lisää ajateltavaa myös sillä saralla.

- Siihen on tullut perehdyttyä paljon nyt ihan käytännössä ja samalla on oppinut paljon. Tästä kokemuksesta on ollut paljon hyötyä.

Haanpään sopimus kattaa kuluvan kauden loppuun eikä hän sulje pois mahdollisuutta jatkaa Argentiinassa.

- Totta kai tässä on omat haasteensa, kun tulee uuteen kulttuuriin ja uuteen liigaan, jossa asioita tehdään eri lailla kuin mihin on tottunut. Ei tässä kuitenkaan mitään niin pahaa ole, etteikö voisi harkita jatkoa. Pelataan nyt tämä kausi kuitenkin ensiksi loppuun.

Lisätietoja: Samuel Haanpää
 
24.9.2021 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen palasi Ranskaan vahvempana – ”Pelikovuus ei tule yllätyksenä”

Annika Holopainen palasi yhden kauden tauon jälkeen Ranskan Ligue Feminine 2 –sarjaan, kun hän teki jo viime keväänä sopimuksen Montbrisonin kanssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar palaa hyvillä mielin tuttuihin maisemiin.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

9.6.2021 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon aikakausi Crailsheimissa sai hienon päätöksen – uusi projekti alkamassa Bonnissa

Tuomas Iisalon viisivuotinen pesti Merlins Crailsheimin peräsimessä tuli päätökseen tänä keväänä. Iisalo sai keväällä 2016 käsiinsä putoamaan tuomitun joukkueen, jonka hän jätti jälkeensä yhtenä Bundesliigan kärkijoukkueena.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

19.5.2021 10:37 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon johtama Merlins Crailsheim iskee Bayern Münchenin kimppuun pudotuspeleissä

Suomalaisen valmennuskolmikon Tuomas Iisalon, Joonas Iisalon ja Juho Kailion valmentama Merlins Crailsheim aloittaa pudotuspelit Saksan Bundesliigassa keskiviikkona. Merlinsillä on edessään kova haaste, sillä vastaan asettuu Euroliigassa tällä kaudella hienosti menestynyt Bayern München.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

Näytä lisää vastaavia