Sasu Salin fiilistelee uutta pelillistä rooliaan ja nauttii joulusta läheistensä kanssa

23.12.2019 11:21 Susijengin takamies siirtyi täksi kaudeksi Teneriffalle. Uudistuneen joukkueen alkukausi on ollut mainio. Nyt Salin nauttii joulusta läheisten kanssa ja auttaa muita pysymään tärkeän lajin parissa.

Pisteiden valossa Sasu Salinilla on menossa uransa toistaiseksi paras kausi. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Sasu Salinilla, 28, on parhaillaan menossa jo kuudes kausi kivikovassa Espanjan pääsarjassa. Täksi kaudeksi Salin siirtyi Teneriffan paitaan vietettyään yhteensä viisi kautta Gran Canarian ja Unicaja Malagan paidassa. 

- Kausi on sujunut yllättävänkin hyvin. Meillä on käytännössä kokonaan uusi joukkue, mutta olemme saaneet kaikki pelaajat kartalle nopeasti. Joukkueen leirissä ollaan todella tyytyväisiä, Salin kommentoi.

Joukkue löytyy ACB:n sarjataulukosta joulutauolla neljäntenä, kun se on ottanut yhdeksän voittoa 14 ottelusta. Sarjan keskikasti on äärimmäisen tasainen, esimerkiksi seitsemän ottelua voittanut Gran Canaria on sarjassa 12.

Mestarien liigassa Teneriffalla on mennyt vielä lujempaa. Joukkue johtaa omaa lohkoaan, kun se on yhdeksästä ottelusta voittanut kahdeksan. Viime kaudella joukkue koki kirvelevän finaalitappion kyseisessä kilpailussa. Tällä kaudella kolmen vuoden takaisen mestarien mielessä siintää kilpailun voitto. 

- Oma roolini on kasvanut paljon täksi kaudeksi. Saan nyt tehdä enemmän, mitä haluan. Valmentajakaan ei ole vielä kertakaan sanonut, että nyt alkaa riittää. 

- Haluan ja saan tällä kaudella käyttää paljon enemmän pickejä kuin aiemmin. Treeneissä kokeilen ja opettelen entistä enemmän paljon uusia asioita, joita tuon peliini pala kerrallaan, Salin avaa.

Se on näkynyt myös Salinin tilastoissa. Pistekeskiarvo Espanjan ACB:ssa on tällä kaudella karvan yli 10 pistettä. Koriin johtaneita syöttöä ja levypalloja Salinille on kertynyt vajaat kaksi ottelua kohden. Mestarien liigassa tilastot ovat liki identtiset. 

 

Joulun aikana ajatukset pois koripallosta

Salin on kaikin puolin nauttinut ajastaan Teneriffalla. 

- Kaupunki on kohdellut hyvin, tämä on viihtyisä paikka. Kun kävimme aiempina vuosina täällä vieraspelimatkalla, aina satoi. Nyt paistaa aurinko koko ajan, kun siirryin tänne, Salin pohtii syy-seuraussuhteita virnistäen. 

Joukkue sai neljä vapaapäivää joulun pyhiksi. Akkuja ladataan nyt, sillä vuoden vaihteen jälkeen Teneriffalla pitää kiirettä, kun Espanjassa pyörähtää käyntiin cup-kilpailut ja helmikuussa Susijengi aloittaa EM-karsinnat kotiottelulla Serbiaa vastaan.

- Joulu on aina ollut minulle tärkeä perhejuhla. Perheeni saapui tänne ja on tärkeää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. Nyt ei tarvitse miettiä korista muutamaan päivään ja saa vähän porsastella ruuankin kanssa – kotisuomesta on tulossa oikea kunnon kinkku, Salin fiilistelee.

Edelliset joulut Salin on viettänyt ulkomailla. Suomessa Salin pääsi viettämään joulua edellisen kerran 2010-luvun alkupuolella pelatessaan Olimpija Ljubljanassa.

- Silloin Teemu (Rannikko) oli joukkueen kapteeni ja hän ajoi asiaa kapteenin roolissaan. Muistan, kun hävisimme Splitissä viimeisen pelin ennen joulutaukoa ja valmentaja sanoi peliin jälkeen, että jos hän olisi yhtään julmempi, ette pojat lähtisi Suomeen, Salin muistelee.

 

Kaikista tärkeimpiä lahjoja

Vaikka Salinille joulu on juhla, jossa tärkeintä on yhdessäolo, kuuluvat lahjat myös jouluun. Myöhemmällä iällä tosin enemmän lahjan antajan roolissa.

Salinin ja Carl Lindbomin Pirkka-yhteistyönä toteutettu Suden jäljillä -treeniohjelma lahjoitti jokaisesta tilauksestaan PostNordin ja Koripalloliiton We Deliver -rahastoon, jonka kautta tuetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten koripalloharrastamista.

Susijengin ilopillerikaksikko päätti laittaa lisää omasta pussistaan.

- Koettiin Callen kanssa, että jos meillä on mahdollista auttaa, niin tietenkin autamme. Se on varmasti paras ja tärkein lahja, mitä voimme antaa.

- On hienoa, että meillä on Callen kanssa samanlaiset arvot ja ajattelemme elämästä samalla tavalla. Rahaston kautta pystymme pitämään nuoria pelaajia rakkaan lajin parissa ja on hienoa, että avullamme jotkut saavat mahdollisuuden jatkaa harrastustaan.

Henkilöt

 
24.2.2020 09:33 Susijengi

Dettmann ja Huff kohosivat uusille sataluvuille

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann saavutti jo 400 valmennetun A-maaottelun rajapyykin helmikuun EM-karsintaikkunassa, kun Dettmannin Saksan ja Suomen peräsimessä valmentamat ottelut lasketaan yhteen. Susikapteeni Shawn Huffille sunnuntai-illan Sveitsi-peli oli puolestaan jo uran 200. maaottelu.

23.2.2020 23:29 Susijengi

Susijengi kaivautui vaikeimman kautta voittoon Fribourgissa

Kuten niin monta kertaa aiemminkin, Susijengi syttyi peliin jouduttuaan selkä seinää vasten. Sveitsi oli jo vasaroimassa nauloja sunnuntain EM-karsintavieraansa arkkuun, kun Susijengi löysi asemansa puolustuspäässä ja Sasu Salin heittojyvänsä. Susijengi kaivautui lopulta 18 pisteen takaa-ajoasemasta tuiki tärkeään 64-69 (36-21)-vierasvoittoon.

23.2.2020 14:35 Susijengi

Susijengin Salin ja Maxhuni: ”Kovalla energialla alusta alkaen”

Saatuaan puolen vuorokauden verran kadoksissa olleet matkalaukkunsa Fribourgiin pääsi Susijengi toden teolla valmistautumaan sunnuntai-illan tärkeään EM-karsintaotteluun Sveitsiä vastaan. Joukkueen takakentän energiapakkaukset Sasu Salin ja Edon Maxhuni korostivat huolellisuuden ja aggressiivisuuden merkitystä illan ottelussa.

22.2.2020 21:55 Susijengi

Susijengi ja Sveitsi vahvistivat tusinansa sunnuntain otteluun

Sunnuntai-iltana Fribourgissa vastakkain iskevät Susijengi ja Sveitsi ovat nimenneet miehistönsä helmikuun EM-karsintaikkunan keskinäiseen otteluunsa.

22.2.2020 19:05 Susijengi

200 ottelua ”Huhvia”: Shawn Huffin Susijengi-uran kohokohdat 2003-2020

Jo toinen suomalainen Susijengi-pelaaja on ylittämäisillään 200 pelatun miesten A-maaottelun rajan. Torstain maaottelu Serbiaa vastaan oli helsinkiläisen ToPo:n kasvatille ja Susijengin kapteenille Shawn Huffille, 35, jo uran 199. A-maaottelu. Ohessa Huffin muistoja pitkän maaottelutaipaleen alkuvuosilta tähän päivään asti.

22.2.2020 11:26 Susijengi

Kovat yksilöt ja periksiantamattomuus tekevät Sveitsistä vaarallisen vastustajan

Vaikka Sveitsiä ei perinteisesti tunneta koripallovaltana, joukkue näytti vaarallisuutensa viime kesänä nujertamalla kovatasoisen Islannin EM-esikarsinnoissa. Sama tahti jatkui torstaina, kun Sveitsi oli yllättää Georgian vierasottelussa Tbilisissä. Susijengin apuvalmentaja Hanno Möttölä luonnehtii kovia yksilöitä ja periksiantamattomuutta Sveitsin suurimmiksi vahvuuksiksi.

21.2.2020 13:50 Susijengi

Susijengi kolmentoista pelaajan vahvuisena Sveitsiin

Susijengi matkustaa tänään perjantaina Sveitsiin kolmentoista pelaajan vahvuisella miehistöllä. EM-karsintansa eilen tappiolla Serbiaa vastaan aloittanut Susijengi kohtaa sunnuntai-iltana lohkon toisen voitottoman joukkueen Sveitsin Fribourgissa.

21.2.2020 09:57 Susijengi

EM-karsinnat: Toijala avausvoittoon Viron peräsimessä, Sveitsi oli yllättää Georgian

Viime vuodet Susijengin apuvalmentajana toiminut Jukka Toijala nappasi avausvoittonsa Viron maajoukkueen päävalmentajana, kun Viro peittosi Pohjois-Makedonian Skopjessa 72-81 (23-47). Susijengin lohkossa Sveitsi pakotti Georgian vieraskentällä jatkoajalle ennen kuin Georgia kohosi kolmosillaan 96-88 (42-29, 79-79)-voittoon.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

20.2.2020 12:20 Susijengi

Sasu Salin: ”Kotiyleisön edessä voidaan voittaa kenet tahansa”

Yhtä uransa parhaista kausista pelaava Susijengin ja Iberostar Teneriffan Sasu Salin, 28, pelasi ammattilaisuransa ensimmäiset kaudet entisen Jugoslavian koripallomaihin lukeutuvassa Sloveniassa ja ymmärtää kokemansa perusteella, mistä torstain EM-karsintavastus Serbia ammentaa voimansa. Torstai-illan tavoitteena on avausvoitto kotiyleisön tuella.

20.2.2020 09:38 Susijengi

Susijengin EM-karsinnan avausottelu Serbiaa vastaan on loppuunmyyty

Susijengi pääsee aloittamaan EM-karsinnat kotiyleisön edessä. Torstain kotiotteluun Serbiaa vastaan joukkue saa tuekseen täyden Espoo Metro Areenan.

19.2.2020 21:29 Susijengi

Susijengi ja Serbia vahvistivat kokoonpanonsa EM-karsintojen-avaukseen

Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla yhteen iskevät Susijengi ja Serbia ovat nimenneet miehistönsä EM-karsintojen avausotteluun.

19.2.2020 15:55 Susijengi

”Kultasormi-Kokoskov” tuo Serbialle yllätysmomentin EM-karsinnoissa

Vaikka Serbia-koriksen 2010-luvun suurin nimi pelinrakentaja Milos Teodosic ei vastoin ennakkotietoja maansa EM-karsintaryhmään helmikuun ikkunassa liitykään, on hallitseva EM-hopeamitalisti tuttuun tapaan fyysinen, kärsivällinen ja äärimmäisen vaarallinen joukkue, johon uuden päävalmentaja Igor Kokoskovin sisääntulo tuo oman yllätyselementtinsä.

19.2.2020 10:14 Susijengi

Aikamatka elokuuhun 2008: Kun Suomi kukisti Serbian

Daavid vastaan Goljat, renki vastaan isäntä, lilliputti vastaan jättiläinen – lähtökohdat Suomen ja Serbian väliseen elokuun 2008 EM-karsintaotteluun eivät olisi voineet olla epätasaisemmat. Niin kuitenkin kävi, että altavastaaja Suomi peittosi Vantaa Energia Areenalla silloisen tulevan EM-hopeamitalistin ja lähetti koko Euroopalle varoituksen: susilauma saalistaa.

18.2.2020 15:09 Susijengi

Ammattilaistulokkaat Seppälä ja Maxhuni tuovat uudet oppinsa Susijengin käyttöön

EM-karsintaleiritykseensä eilen kerääntyneessä Susijengissä pelaa useampikin ensimmäisen kauden euroammattilainen. Pelinrakennusosastolla Joensuusta Ranskan Aix-Maurienneen siitynyt Ilari Seppälä ja Yhdysvalloista CB Gran Canarian farmijoukkueeseen edennyt Edon Maxhuni uskovat kansainvälisen ammattilaiskokemuksen auttavan heitä myös maajoukkueympyröissä.

18.2.2020 10:59 Korisliiga

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson Kataja Basketiin

Alkukaudella Ranskan Pro A:ssa Bourg-en-Bresseä edustanut Susijengin pelinrakentaja Jamar Wilson, 35, palaa kahdeksan ja puolen vuoden jälkeen Suomeen ja Korisliigaan. 185-senttisen, kaksissa arvokisoissa Suomea edustaneen Wilsonin uusi osoite on joensuulainen Kataja Basket, jota hän edustaa loppukauden ajan. Sopimukseen sisältyy optio kaudesta 2020-21.

17.2.2020 10:42 Susijengi

Katsaus Susijengin pelaajien seurajoukkuekauteen 2019-2020

Susijengin pelaajat kerääntyvät yhteen ensimmäisen EM-karsintaikkunan merkeissä tänään maanantaina. Susipelaajien kausi 2019-20 seurajoukkueissaan on ollut tuloksellinen niin kansainvälisillä kentillä kuin kotoisessa Korisliigassakin, arvioi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 13:00 Susijengi

Susijengi helmikuun EM-karsintaikkunaan 15 pelaajan voimin

Päävalmentaja Henrik Dettmann on kutsunut viidentoista hengen vahvuisen susilauman koolle helmikuun EM-karsintaikkunaan, jossa Susijengi kohtaa Serbian ja Sveitsin. Tutuksi tulleiden runkopelaajien lisäksi uutta verta laumaan tuovat takamiehet Henri Kantonen ja Edon Maxhuni.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

Näytä lisää vastaavia